SUOMALAISEN KODIN KLASSIKOT?

8/04/2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihan hiljattain silmiini osui joku keskustelu, muistaakseni facebookissa. Siinä toisilleen tuntemattomat ihmiset juttelivat jonkin sisustukseen liittyvän artikkelin alla siitä, miten JOKAISELLA suomalaisella on ihan samanlainen sisutus. On ne samat Marimekon lakanat, Iittalan lasit, Hackmanin aterimet, Fiskarsin sakset, Artekin tuolit, Lundian-hyllyt, Aallon maljakot, se blogimatto ja muuta Ikean tusinatuotantoa. Kaikki olivat keskenään samaa mieltä ja minä vain mietin että mitä ihmettä!? Monelta ystävältäni löytyy kotoaan varmaan nämä kaikki, mutta yksikään niistä ei todellakaan ole samanlainen.

Moni ystäväni, kuten moni muukin Suomalainen, pitää skandinaavisesta tyylistä, suosii suomalaista ja tykkää että omasta kodista löytyy niitä lapsuudesta tuttuja klassikoita. Mutta eihän se vielä tee mistäkään samanlaista. Kyllä jokaisessa kodissa missä olen käynyt näkee sen, että se on asujansa näköinen. Ei vielä pari hassua samaa mööpeliä tee jokaisesta samalla tyylillä sisustetusta asunnosta persoonattomia toisensa kopioita. Kyllä kaikista loistaa se asujansa persoona tavalla tai toisella läpi. Vai olenko elänyt tähän saakka jossain sisustus-kuplassa?

Eilen Hesari julkaisi hauskan jutun Suomalaisten lempihuonekaluista. Erityisesti huvitti se, että jutussa kerrottiin Stockholm-villamaton ja valkoisen Malm-lipaston olevan suomalaisen kodin klassikoita. Meillä nämä molemmat kun ovat vieretysten makkarissa. Mustavalkoinen villamatto kun sattuu olemaan ulkonäöltään mieleinen ja kaiken lisäksi loistava hinta-laatusihteeltaan. Malm-lipastot taas ovat vaan niin loistavia lelujen säilytykseen.

Meidän oma koti alkaa hahmottumaan pikkuhiljaa. Erittäin hiljaa. Muutamia olellisia huonekaluja puuttuu tai odottaa kunnostustaan. Kaverini kysyi viikonloppuna että ”aijotko sä laittaa jotain hyllyjä tai jotain seinille?”. Joo, kyllä mä aijon. Joskus sitten. Mutta jos huomenna saan vihdoin aikaiseksi, alkaa lattianmaalauksen viimeinen etappi. Nimittäin keittiön lattian maalaus. Sitten se olisi siinä. Remppatauko tässä välissä venyi vähän liian pitkäksi. Moni teistä kyselikin tuosta laminaatin maalaamisesta, joten siitäkin vähän laajempaa juttua pian!

Mitäs te olette mieltä, ovatko kaikki suomalaiset kodit oikeasti ihan samanlaisia? Entäs mitä klassikko -tai massatuotteita teidän kotoanne löytyy?

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

15 Responses to “SUOMALAISEN KODIN KLASSIKOT?”

 1. Nina sanoo:

  Tää teksti liippaa aika läheltä mulla luonnoksissa roikkuvaa postausta, mutta ei kuitenkaan. 🙂 eli samoja asioita pohdin itsekin, mutta oon myös sitä mieltä että vaikka niitä samoja klassikoita ja design huonekaluja vähän joka kodista löytyykin, niin kyllä ne kodit on silti aina erilaisia ja asujansa näköisiä. Oon kyllä miettinyt sitä että olenko mäkin vaan yks matkija muiden joukossa, mutta minkäs sille voi kun tykkää samoista asioista kun muut.

 2. Minna Ahonen sanoo:

  Ihanan raikkaan näköistä teillä! Hassu kommentti että kaikki kodit näyttäis samalta. Meiltä löytyy kyllä fiskarsit mutta ei mitään muita listan tuotteita eli jokainen tekee kodistaan näköisensä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kiitos! 🙂 Ja joo, ja vaikka olisi ne fiskarssit ja 20 muutakin samaa esinettä niin ei se kopiota tee!

 3. koivuhiiri sanoo:

  Ei ole kaikki kodit samanlaisia.. Vaikka tehtäis kuinka samoilla materiaaleilla. Ite harrastan askartelua ja osallistun haasteisiin, jossa tehdään samoista materiaaleista työ tai tietyillä väreillä tms. Eikä koskaan kenenkään työt ole samanlaisia. Jokainen työ on tekijänsä näköinen ja kodit asukkaidensa näköisiä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Juurikin näin! Mietin ihan samoin että jos vaikka kymmenelle bloggajalle annettaisiin tila sisustettavaksi samoilla huonekaluilla niin varmasti olisivat silti ihan erilaisia.

 4. Huh,onneksi ei löydy tuosta kuin vain osa.Pitkään koitin muuttaa kotiani ”niin-kuin-sisustuslehdissä”mutta ymmärsin ettei se ole minun näköiseni. Kodin täytyy tuntua kodilta omine persoonallisine sisustuksellaan.
  Mutta täytyy myöntää meiltäkin löytyi aikoinaan tuo blogimatto kunnes totesin sen olevan lapsi-koirataloudessa aivan mahdoton pitää puhtaana.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   No niin täytyy, vaikka se olisikin sitten suoraan kuin sisustuslehdestä. Onhan niissäkin kodit aina erilaisa 🙂

 5. Katri sanoo:

  Ihan asiaa toi teksti, en oikeen ymmärrä miten voidaan ajatella että haarukat, maljakot ja matto tekis koko kämpän sisustuksen…? 😀

  Mulla alkaa aina soimaan päässä Ultra Bra, kun katon sun kotikuvia!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Alkaako, hahahaha! Hassua! Ehkä se johtuu noista maatuskoista? 😀

 6. Hanna sanoo:

  mikä hyllykkö on tuo ensimmäisen kuvan pöytä-hylly-systeemi??? Niin älykäs tilaa säästävä ja ihanan ilmava samaan aikaan. Ja mistä löytyy paperipussin teline? En tiennyt tuollaisiakaan olevan. Pienet nurkat ja hyviä sisustus ideoita tarvitaan.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Joo, se on Sting-systemin hylly, ihan lemppari! 🙂 Paperipussin telineen ostin Design Boulevard Tampereelta, en nyt yhtään muista valmistajaa, mutta monessa paikassa oon niitä muuallakin nähnyt, esim ihan Stockalla 🙂

 7. Tiina sanoo:

  siiiis super ihana koti teillä !!!! toi lattia !♡♡♡♡

 8. Ella sanoo:

  Nain ulkomailla asuvana taytyy tunnustaa etta toi esinelistan tarkeys on noussut ihan uuteen ulottuvuuteen! Ennen pidin muumimukeja ”ihan kamalana” ja nyt olen ihan innoissani kun loysin nettisivun josta niita voi ostaa melkein Suomi-hintaan. Kun Savonia-aterimet jai vahingossa ex-poikaystavalle, niin aitin piti lahettaa uudet tanne Australiaan 🙂 Voisitko muistuttaa mita noi keittion (?) tuolit onkaan? Ne on ihanat ja haluasin ne joskus omaankin kotiini!

 9. Tiina sanoo:

  Lapsuudenkodistani löytyy tyyliin Fiskarsin sakset, mutta ei muuta. Huonekalut yms. ovat siis kaikkea muuta kuin designia ja klassikkoja. Varmaan aika moni tavallinen suomalainen koti on sisustukseltaan kaikkea muuta kuin tyylikäs kokonaisuus klassikkoja ja tarkkaan harkittuja yksityiskohtia- ehkä jonkun mielestä jopa ehtaa junttityyliä. Mutta so what? Blogeja seuraamalla saa todella suppean kuvan siitä, mitä suomalaisten kodit ovat. Väittäisin, että näin on myös silloin jos tulee ns. köyhästä perheestä, koska mua itseäni jaksaa aina vain ihmetyttää (vau-efektin kera) hienot kodit blogeissa ja lehtien sivuilla. 🙂 Vaikka itsekin kuulun nyt enemmän siihen kotiaan mielellään laittavaan, joskin keskituloiseen joukkoon.

Kommentoi