Yli vuoden kalkkamaalipurkki odotteli kaapissa, tarkoituksena maalata makkarin yksi seinä. Vaikka pähkäilin ehkä hieman erikoisen värin kanssa pitkään, suurin syy maalauksen lykkääntymiseen oli kuitenkin vain se, ettei sopivaa hetkeä sen toteuttamiseen tullut aiemmin. Ja kun sitten vihdoin sain maalausprojektin käyntiin ja heti yhden seinän maalattuani tajusin, että huoneen kaikki seinät oli maalattava samalla. Niin upea väri oli ja rehellisesti, yksi kontrastisienä tuossa huoneessa näytti ikäänkuin vain keskeneräiseksi jääneeltä projetkilta.
En ole aiemmin maalannut seinää kalkkimaalilla, mutta muutaman jakkaran kyllä aiemmin. Kalkkimaalillahan on mahdollista saada aikaan hyvinkin struktuurimaista ja eläväistä pintaa, mutta itse havittelin mahdollisimman sileää lopputulosta. Kalkkimaalissa minua kiinnosti sen mattamainen, lähes liitumainen lopputulos. Vaikka halusin pinnan olevan tasainen, odotin väriltä kuitenkin enemmän juuri sitä eläväsyyttä. Visioni oli sellainen liidusta sienellä pyyhitty tai betonimainen pinta, mutta sellaista varten itse maalaamisenkin olisi kai pitänyt tapahtua vähemmän tasaisuutta havitellen. Nyt pientä eläväsisyyttä näkyy siellä täällä, mutta ei ollenkaan sellaista mikä minulla mielessä oli.
Kalkkimaali onkin parhaimmillaan silloin, jos haluaa jättää vaikkapa pensselinjäljet näkyviin tai sutia maalia rätillä, lastalla tai sienellä – kalkkimaalia voi levittää oikeastaan miten vaan. Väriltään oikein eläväiseen liitutaulumaiseen pintaan voisi myös kokeilla kahdella ihan aavistuksen eri sävyllä tai tummuusasteella olevalla maalilla maalamista vuorotellen, esimerkiksi rätillä pyörivällä liikkeellä tehden.
Mitä tasaisemman lopputuloksen haluaa, sitä lyhyempi pitää maalitelan karvan olla. Omanihan parturoin partakoneella, kun maalikaupan myyjä suositteli minut ostamaan päinvastaisesti pitkäkarvaisen, hahaha. Minua myös neuvottiin, että tasaiseen lopputulokseen kannattaa käyttää mahdollisiman märkää telaa sekä käyttää ihan kunnolla maalia. Noh, tämä neuvo oli kyllä aika katsatrofi ja sotku oli järkyttävä kun vettä ja maalia lenteli kaikkialle. En siis lopulta noudattanut märän telan ohjetta, mutta maalia kyllä kannattaa tosiaan laittaa heti ihan kunnon kerros.
Olin myös lukenut, että kalkkimaalia tarvitsee maalata vain yksi kerros, mutta ainakin itselläni meni parhaimmillaan kolme kerrosta. Kannattaa muuten antaa maalin kuivua kunnolla välissä (se kuivuu nopeasti), yllättäen märkä maali oli vaaleampaa kun kuivana. Ero voi olla valtava, ei siis kannata hätiköidä ennen kun maali on kaikkialta kokonaan kuiva.
Kalkkimalla voi maalata oikeastaan mitä vaan pintoja ja materiaaleja, jopa ilman mitään esivalmisteluja tai pohjamaalausta. Olen nähnyt jonkun maalanneen kalkkimaalilla jopa koko sohvan!
Maalipurkissani lukee, että kalkkimaali kestää myös melko hyvin kulutusta, mutta tässä olen itse vähän eri mieltä. Jakkarasta kalkkimaali kului paikoitellen heti käytössä pois, sohvapöydän pinta meni heti pilalle märän kupin pohjasta ja jopa tuohon makkarin seinään sain tehtyä jäljen kostealla tyynyllä / hiuksilla siihen nojaamalla. Onneksi maalin päälle voi kuitenkin käyttää vahaa, joka suojaa pintaa lialta ja kosteudelta. Ohjeissa kuitenkin luki, ettei esimerkiksi seiniä tarvitse suojata, mutta oman kokemukseni mukaan kyllä kannattaa!
Kalkkimaalin kerrotaan olevan on päästötön ja myrkytön, eli turvallinen valinta maalaushommiin raskaudenkin aikana. Myrkyttömyys on myös syy, miksi kalkkimaalin valitsin. Sanotaan, että kalkkimaali on lisäksi hajutonta ja maalatussa tilassa voi heti nukkua, sillä siitä ei irtoa ilmaan mitään vaarallisia yhdisteitä. Noh, minä kyllä nukuin heti, mutta maalin haju katosi vasta noin kolmen päivän tuuletuksen jälkeen. Vaikka maali haisi, ei se silti käynyt nenään samalla tavalla kun tavallinen maali tai aiheuttanut päänsärkyä, mutta yllätyin sen voimakkuudesta.
Vaikka moni asia kalkkimaalauksessa ei mennytkään ihan putkeen, tai ainakaan niin mitä olin kuvitellut, olen tyytyväinen lopputulokseen. Sain uutta kipinää sävyttää (vähän kevyemmillä sävyillä) muutakin kotia sillä nyt pojatkin tahtoisivat maalia huoneeseensa, mutta voi olla, että kalkkimaalipurkkiin en välttämättä enää tartu, jos löydän jonkin toisen myrkyttömän ja mattapintaisen vaihtoehdon. Tämä vain ja ainoastaan siksi, että haluan maalipinnan olevan tasainen ja kalkkimaalin kanssa sellainen lopputulos vaatii aika paljon työtä. Muussa tapauksessa valitsisin kalkkimaalin kyllä uudestaan (ja suojaisin pinnan kun pinnan vahalla).
Toki kalkkimaalejakin on varmasti vähän erilaisia, riippuen valmistajasta. Oman maalini sain aikoinaan pr-näytteenä, se on Vintron Luxyry Supreme Matte -merkkinen. Moni on kysellyt maalin sävystä, se on nimeltään Paloma, mutta joukkoon sekoitin noin 1/4 – 1/3 valkoista kalkkimaalia sekä pienen lirauksen vettä (Pearl -sävy), sillä tuo Paloman sävy oli luonnossa todella tumma. Maali oli minusta hyvin riittoisaa, kolmeen seinään sitä meni yhteensä reilu pari litraa.
Tykkään kovasti siitä, miten eri valaistuksessa ja vuorokauden ajankohasta riippuen sävy elää seinillä. Välillä se näyttää todella lilalta, välillä taas enemmän harmaalta. Täysin mattamainen pinta on mielestäni tosi kaunis ja makuuhuoneessa on nyt ihanan rauhallinen ja seesteinen tunnelma.
Oletteko te kokeilleet kalkkimaalia ja löytyisikö vielä jotain hyviä vinkkejä sen käyttöön?
Tuollainen kalkkimaali ei olekaan aiemmin tullut itsellä vastaan. Onko se tarkoitettu vain sisäkäyttöön vai myös ulko? Meillä on muutamia maalausprojekteja edessä, ainakin muutama tuoli ja sen lisäksi ulkovarasto kaipaavat uutta maalipintaa. Voi olla, että varastoon pitää kuitenkin tehdä teollisuusmaalaus kun materiaali on metallia. Tuo kuulostaa muuten kivalta, että sävy hieman elää seinällä!
Kalkkimaali viimeistellään vahalla tai lakalla, pinta ei kestä muuten
Kiitos perinpohjaisesta kertomuksesta. Kalkkimaali on myrkyttömyydessään ehdottomasti upea sisätilojen maali. Meillä on saneeraus menossa ja olen ymmärtänyt että eritoten rapatuille kiviseinille on kalkkimaali juuri oikea juttu. Kysynpäs asiaa vielä maalausfirmastakin. Kai ammattilaisetkin suostuvat käyttämään kalkkimaalia, jos asiakas niin pyytää?
Hei, jo vanha juttu mutta tuli eteen, kun olemme hakemassa sisämaaleja perinnetaloprojektiimme. Sekin sitten tuli eteen, että nämä nykyiset ”kalkkimaaleiksi” kutsutut eivät ole kalkkimaaleja ollenkaan (omat epäilykseni heräsivät siinä vaiheessa, kun sanoit maalin ”haisevan” – kalkkimaalihan on vain kalkkia, pigmenttiä ja vettä!). Kannattaa lukea Suomen Luonnonmaalien oikaisu, jossa todetaan mm:
”Aidot kalkkimaalit ovat erityisen hyviä, hengittäviä ja ekologisia – siis kaikkea sitä mitä kuluttaja haluaa. Olikin oikeastaan vain ajan kysymys milloin kalkkimaalien hyvällä maineella aletaan ratsastamaan, vaikka itse tuote ei kalkkimaalia olisikaan.”
”Valitettavasti höpöhöpö-kalkkimaalit eivät ole mitään edellisistä [muoviton, säilöntäaineeton, ekologinen, hengittävä, terveellinen – oikean kalkkimaalin korkea ph-arvo puhdistaa huoneilmaa mikrobeista ja homeitiöistä]. Ne sisältävät muovisideaineita, säilöntäaineita ja kemikaaleja. Toki niillä voi maalata vaikka mitä. Huonekaluja, lattioita ja puupintoja. Eli kaikkea sellaista mitä oikealla kalkkimaalilla ei voi tehdä.”
”Ps. Voit helposti tunnistaa oikean kalkkimaalin tutkimalla pakkausmerkintöjä. Jos purkin etiketistä löytyy varoitusmerkki syövyttävyydestä, on kyseessä oikea kalkkimaali. Varoitusmerkki johtuu maalin sisältämän kalsiumhydroksidin korkeasta ph-arvosta.”
https://suomenluonnonmaalit.fi/kalkkimaalia-vai-hopohopo-kalkkimaalia/
Oikaisu löytyy myös huonekalumaaleiksi kaupiteltavista ”kalkkimaaleista”:
https://suomenluonnonmaalit.fi/kalkkimaalilla-maalataan-huonekaluja-mista-ihmeesta-kyse/