TUKHOLMA LASTEN KANSSA

16/03/2023

Olen haaveillut keväisestä Tukholmasta jo pitkään, mutta missään kohtaa tänä vuonna ei sille ole tullut sopivaa hetkeä. Nyt kuitenkin aloin tosissani miettimään, josko sitä viitsisi lähteä Päivä Tukholmassa -risteilylle vielä muutama viikkoa ennen laskettua-aikaa.

Nuorin lapsista on puhunut risteilylle menosta lähes viikottain siitä asti, kun yli vuosi sitten kävimme Skidit-risteilyllä. Rupesin miettimään, että toive olisi aika ihana toteuttaa vielä ennen vauvan syntymää, vaikka tosin pienen vauvankin kanssa risteilyt ovat sujuneet meillä aina tosi mutkattomasti.

Näistä haaveista inspiroituneena ajattelin jakaa muutaman meidän perheen helpon ja kivan tärpin Tukholmaan.

JUNIBACKEN

Tämä klassikko oli pakko mainita heti ekana alkuun ja erikseen, sillä Junibacken on vaan niin ihana. Siellä viihtyy monen ikäiset lapset, parhaiten se toimii noin 2-10v ikäisille. Jos Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, Katto Kassinen, Ronja Ryövärintytär, Viiru ja Pesonen, Mikko Mallikas tai Veljeni Leijonamieli on tuttu, saa paikasta paljon irti, mutta edes niiden tietäminen ei ole mikään välttämättömyys – kivaa ja kiehtovaa on varmasti silti.

Suosittelen ostamaan laivalta ennakkoon bussilipun ja suuntaamaan heti aamusta laivan saavuttua satamaan ekojen joukossa paikalle. Ainakin Silja Linen infosta saa bussilippuja ostettua ja bussi Djurgårdenille, ihan Junibackenin kulmalle, lähtee suoraan sataman ulko-oven edestä. Näin välttää ruuhkat ja ehtii satumaisen aamupäivän jälkeen vielä kaupungillekin pyörimään.

Samaiselta Djurgårdenin saarelta löytyy myös monta muuta käymisen arvoista kohdetta, kuten Vasa -ja Nordiska -museot, ihastuttava Skansen ulkoilmamuseo pohjoismaisine villieläimineen sekä kaunis Rosendahlin puutarha kahviloineen. Ainakin kesäkaudella bussin ja ratikan lisäksi saarelta pääsee kulkemaan myös lautalla vireiselle Slussenille.

KULTURHUSET

Jos suuntaat lasten kanssa Tukholman keskustaan, on vierailu kultuuritalossa hyvä idea! Aivan T-Centralenin metroaseman vieressä, Sergelin torin laidalla kohoavassa rakennuksessa on huomiootu lapset upeasti. Heille löytyy sieltä aivan oma tila, jossa lukea, leikkiä, kiipeillä ja piirtää. Lapsille on järjestetty lisäksi paljon ohjattua puuhaa, kuten maalauspajoja, tanssia, satu -ja musiikkihetkiä sekä teatteria. Samasta rakennuksesta löytyy tilava ravintola ja kahvila. Tämä on oiva (ja ilmainen!) paikka koko perheen hengähdystauolle.

STADSMUSEET

Tukholman Kaupunginmuseo sijaitsee Slussenilla ja sen ovelle pääsee suoraan metrolla. Pääsy museoon on ilmainen ja kaiken historiaalisesti kiinnostavan lisäksi ”keskihuoneesta” löytyy lapsille hauska tila, jossa voi leikkiä, piirtää, levätä ja puketua erilaisiin entisajan roolivaatteisiin. Myös itse näyttelystä löytyy pientä puuhaa lapsille. Stadmuseet toimii erinomaisesti erimerkiksi silloin, kun aikuiset haluavat myös vähän pyöriä Södermalmilla, mutta lapset eivät jaksa pelkkää kahviloissa ja kirppiksillä pyörimistä.

SÖDERMALM

Itse ollaan monesti lasten kanssa Tuhkolmassa käydessä kierrelty suosiolla vain yhdellä alueella ja niistä niin oma, kun monen muunkin lemppari on Södermalm. Siellä on hurjasti ihania ravintoloista ja kahviloita, 2nd hand myymälöitä ja muita kauppoja. Alue on lisäksi melko iso, joten tekemistä kyllä riittää koko päiväksi.

Alueelta löytyy myös kivoja leikkipuistoja, kuten hauska ”vanhan ajan kaupunki” Bryggartäppan osoitteessa Bjurholmsgatan 1 sekä skeittipaikan yhteydessä oleva pieni leikkipuisto suoraan Medborgaplatsenia vastapäätä. 

Lukuisten kirppisten lisäksi ihania vastuullisesti valmistettuihin leluihin ja lastenvaatteisiin keskittyviä liikkeitä löytyy myös useampi, kuten Betón Studios, Bokslukaren, EcoSTHLM, Acne JR ja BabyMocs. 

Söderiltä löytyy myös jättimäinen uimahalli & maauimala Eriksdalsbadet, jossa pääsee pulikoimaan ja laskemaan vesiliukumäkiä ympäri vuoden muutaman euron sisäänpääsymaksulla. 

KUNLIGA SLOTTEN

Mikä olisikaan lapsista jännittävämpää, kun vierailla ihka oikeassa Kuninkaanlinnassa? Linna on vaikuttava, jonka lisäksi lapsille on kierrokselle varattu puuhaa erilaisten löytötehtävien parissa.

Linnakierroksen jälkeen on kiva jäädä pyörimään Vanhan Kaupungin tuntumaan ja käydä vaikkapa kaakaolla torilla sekä ostoksilla vanhan ajan karkkikaupassa.

Mitä kivaa tekemistä tai paikkoja te suosittelisitte Tukholmassa vieraileville? 


Kommentoi