MITÄ PUKEA VAUVALLE ULOS

24/01/2019

Sain eilen postaustoiveen vauvan talvipukemisesta ja päätinkin tarttua siihen heti. Toiveissa oli nimenomaan kuulla, että mitä puen vauvalle vaunuihin silloin kun mittari ulkona näyttää miinus kymppiä että nollakelillä. Sattuikin sopivasti, sillä tänään täällä meillä pakkasta oli 11 astetta ja Myy viihtyi kolmisen tuntia vaunuissa ylläolevissa vermeissä.

Olenkin monesti aiemmin kertonut vannovani, etenkin talvella, merinovillan nimeen. Pehmeä ja ohut merinovilla tuntuu miellyttävältä ihoa vasten, ei kutita ja pitää hyvin lämpimänä. Villaa kannattaa pukea siis ehdottomasti suoraan iholle, sillä se poistaa kousteutta ja pitää siksi ihon lämpöisenä paremmin kun vaikka puuvilla. Tänään Myyllä oli päällään PO.Pin mernovillabody sekä merinosukkahousut.

Myös toisena kerroksena oli villaa, myöskin merinoa, mutta aavistuksen alusvaatteita paksumpi haalari. Käsissä ja jaloissa isomummon kutomat tumput ja sukat.

Ostin viime viikolla alesta Myylle tuon ihanan, myöskin merinovillaisen, FUBin kudotun kypärämyssyn joka kämmitää myös kaulaa ja niskaa. Myssy melko paksu ja tarkoitettukin käytettäväski ihan sellaisenaan, eikä toisen hatun alla. Tänään kuitenkin pistin siihen päälle vielä kotimaisen Rouhea Knitsin villamyssyn. Ihan lämmön takia, mutta myös siksi, että ainakin meidän vauvalla myssy saattaa pyöriä päässä paljonkin, jolloin korva saattaa olla vahingossa ihan paljaana ja tällä tyylillä saan estettyä sen.

Toppapuku ostettiin itseasiassa vasta tällä viikolla, sitä aiemmin olemme pukeneet vauvan vain kerroksiin ja haalarina olemme vaihdellen käyttäneet windfleeceä tai teddykarvapukua. Eipä sille toppahaalarille ole aiemmin edes ollut tarvetta, kun vauva kuitenkin ulkoillessa on aina vaunuissa ja lämpöpussissa.

Villatumppujen – ja sukkien lisäksi laitoin vauvalle toppatumput sekä tossut, joiden sisällä on vielä lämmin fleecevuori. Etenkin pienten vauvojen ääreisverenkierto on huono, jolloin sormet ja varpaat saattavat tuntua kylmiltä vaikka vauvalla olisi kuinka lämpimästi päällä, mutta tällä konstilla pikkuiset sormetkin pysyvät lämpiminä.

Kuvasta poiketen Joutsenen untuvapussin sijasta rattaissa tänään käytössä oli suunnilleen äitiyspakkauksen kevyesti topattua makuupussia vastaava pussukka. Tämä siksi, että tällä varustuksella tuo untuvapussi olisi ollut liian paksu. Meillä on nimittäin köytössä vielä erillinen pehmeä kantokoppa, joka sekin itsessään antaa lisää lämpöä. Vauva on siis makuupussissa vielä pehmeän kannellisen kantokassin sisällä, joka on sitten vaunujen kopassa, jossa on vielä erillinen ohut kangassuoja.

Myy nukkui tänään päiväunia siis aika tarkkaan kolme tuntia tässä varustuksessa (josta minä itse vietin kaksi ikkunan toisella puolen sisällä kahvilassa) ja oli ihan täydellisen lämpöinen sen jäljiltä. Lämmin, muttei yhtään hikinen. Aika usein jos olen vanhingossa pukenut hänelle liikaa vaatetta, hän kyllä herää aika nopeasti ja päikkärit jäävät siihen. Myös siksi suosin kerroksia ja lisäilen mielummin sitten vaikka peittoa päälle tarvittaessa.

Huomenna pakkanen lauhtuu, ainakin täällä meillä päin, ja on taas lähempänä nollaa. Niillä keleillä tästä setistä vähentäisin joko villasukat ja tumput tai toppatöppöset ja tumput, villahaalarin sekä päällimäisen pipon. Tai sitten pukisin muuten saman setin, mutta jättäisin toppahaalarin kokonaan pois ja pakkaisin vauvan untuvapussiin ja pehmeään kantokoppaan.

En käytä muuten rattaissa mitään erillistä vaunuverhoa, sillä kuomun saa laskettua niin alas. Vauva on muutenkin niin syvällä ja alhaalla kopassaan, että hengitysilma pysyy mututuntumani mukaan plussan puolella. Tämänhän voi helposti testata laittamalla koppaan lämpömittari.  Vauvan lämpöä voi parhaiten seurata kokeilemalla tämän niskaa, jos se on hikinen, vaatteita on liikaa päällä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaunuissa makaava vauva pysyy lähes paikallaan ja siksi tarvitsee lämpimän varustuksen.

Alle 1-vuotiaan kanssa ulkona nukuttamisen pakkasrajaa pidetään yleisimmin kymmenen asteen tietämillä. Tätä kylmemmässä säässä vauvan kasvot paleltuvat herkästi, etenkin pitkiä aikoja ulkona ollessa. Minä itse ajattelen, ettei vaikkapa 15 asteen pakkasessa tehty pikainen kauppareissu tai happihyppely kuitenkaan ole pahaksi. Kunhan vauvalla on tarpeeksi päällä ja pakattuna syvälle koppaan, jottei hengitysilma ole liian kylmää.

Miten te puette vaunuissa olevat vauvat näillä säillä?


6 Responses to “MITÄ PUKEA VAUVALLE ULOS”

 1. Ee sanoo:

  Ihana kollaasi! Täällä samankaltaiset varusteet, pikku pakkasilla en vaan jaksa vaihtaa sisävaatteitakin villakerrstoon joten silloin mennään perus vaatteet +villa haalari ja sitten untuvapussiin, käsiin ja jalkoihin olen laittanut kelillä kuin kelillä näin talvella villaa ja töppöset/hanskat koska ne tuntuu välillä tunkevan pussin ulkopuolelle ja sitten kylmenee herkästi, muuten ollut aina lämmin nukkuja! Kovemmilla pakkasilla tosiaan toppapuku vielä väliin, mutta silloin saattaa olla herkästi liikaa…

 2. Iina sanoo:

  Yleinen mietinnän aihe täällä, että onko tarpeeksi päällä ja ei kai oo liikaa. Meillä on menty paksussa vaunukopassa super paksun ja teknistä kangasta ulkopinnaltaan olevan untuvapussin kanssa. Alle laitan nollan tietämillä vaan 2x merinovillapipo (ohut kypärämyssy ja ite neulottu villamyssy), tumput, villasukat ja sisävaatteiden päälle kietaisen napakasti vauvan ympärille paksun villapeiton. Sit vaan pussiin. Vähänkin kylmemmällä sit paksun ite tehdyn villahaalarin joko puuvillaisten sisävaatteiden tai ohuiden merinovillavaatteiden päälle lämpötilasta riippuen. Tarvittaessa vielä villapeittoa päälle. Joskus on ollut myös toppahaalaria tai vanuhaalaria, mutta mielummin laitan vaan monta kerrosta villaa, kun untuvapussissa on tuulenpitävä kangas. Oon mitannut lämpötilaa ja kuomun sisäpuolella vaunuverhon kanssa oli -14’C kelillä 0’C ja pussin sisällä +26’C. Oon nukuttanut ulkona jos vaan on alle -15’C, mut kovemmalla pakkasella laittanu lämpömittarin mukaan vaunuihin niin tietää missä mennään. Tietty tuuli ja muut asiat vaikuttaa myös lämpötilaan ja niitä arvioiden aina. Meillä onneksi lasitettu parveke.

 3. Fiia sanoo:

  Meillä ensi viikolla 7kk ja on melkoinen kuumakalle. Nukkuu ulkona äitiyspakkauksen haalarissa ja makuupussissa, on vähän pienikokoinen joten haalari menee hyvin pussimaisena ja esim pääkin uppoaa kivasti siihen huppuun. Päässään muuten kypärämyssy. Käsissä on sitten tumput joiden päällä vielä pakkauksen toppapumput ja haalarissa on kääntöhihat ja näin on pysyneet kädet lämpöisinä kun tykkää nukkua kädet ylhäällä niin niitä en voi tunkea makuupussiin. Muuten on oikeastaan sisävaatteissa siellä haalarissa ja makuupussissa ja on aina lämpöinen kun sieltä ottanut pois. Muutamana päivänä ulkoiltiin hetki vaikka oli kova pakkanen ja silloin oli kypärämyssyn päällä vielä fleecepipo ja jalassa villasukat mutta silloinkin oli lämpöinen. Tuntuu näin kirjoitettuna vähältä mutta kun vauva aina lämpöinen kun ottaa pois niin en viitsi enempää pukea päälle.

 4. Suvi sanoo:

  Kiitos tästä kun toteutit tämän postauksen 🙂 pitääkin tilata noita merinovillavaatteita 👍

 5. Laura sanoo:

  Mulla on Myytä pari viikkoa nuorempi vauva. Ulkoiluvarustus on pysynyt oikeastaan samana nollassa kuin nyt kovemmillakin pakkasilla. Hällä on sisävaatteiden päällä ohut merinohaalari ja merinovillalapaset, villasukat ja merino-puuvillainen pipo. Beibi untuvapussiin ja pussi vaunuihin. Pussin suuaukkoa olen kiristellyt pakkasasteiden mukaan. Tuntuu välillä, että untsikan sisällä tarkenisi ihan sisävaatteisillaankin, muttei ole tullut kokeiltua. Ja ihanan sikeitä, 3-4h päikkäreitä hän vetelee päivittäin👌

 6. RiinaK sanoo:

  Meillä muksun ollessa vauva oli sen verran topattu vaunukoppa plus makuupussi että varsinaisen toppahaalarin tarve oli vähäinen.Sisävaatteiden päälle puin villahaalarin,lapaset/kintaat,kypärähatun/pipon,villasukat/toppatöppöset ja vanuhaalarin.Tämmöinen pötkö makuupussiin ja lisäksi tarvittaessa villapeitto päälle. Vaunut oli sen verran laadukkaat ja lämpimät että hyvin pärjättiin näin,Harsoa pidin vaunujen suojana lähes koko talven.Meillä oltiin ulkona vaunuilemassa päivittäin 1-2 kertaa eli kokemusta vauvan talvipukeutumisesta tuli runsaasti. Ja koska tukiverkkomme oli silloinkin vähäinen,vauva piti ottaa mukaan aina kun kävi esim.kaupassa.Matka lähikauppaan oli puoli-yksi kilometri,lähdettävä oli millä pakkaslukemilla hyvänsä. Ihan hyvin silti pärjättiin,lämmin vauva oli takaisin tullessakin.Silloin kyllä stressasin vauvan lämpimänä pysymistä. Jos meille vauva vielä suodaan,osaan toivottavasti ottaa rennommin.

Kommentoi