KUN HIUSTENLÄHTÖ EI LOPU

2/07/2019

Kirjoittelin hormonaalisesta hiustenlähdöstä reilu kuukausi takaperin. Hiustenlähtö raskauden jälkeen on ihan normaali juttu ja suurinosa synnyttäneistä naisista saa sen kokea. Niin myös minäkin, jokaisen raskauden jälkeen.

Kuitenkin, kun hiuksia lähti tupoittain vielä kuukausia synnytyksen jälkeen, jokin sai minut epäilemään, ettei kyseessä ollut enää ihan normaali hormonaalinen muutos. Edellisillä kerroilla hiustenlähtöä minulla oli kestänyt kahdesta kolmeen kuukautta. Nyt viiden kuukauden jälkeen aloin ihmettelemään, kun sulkakato ei näyttänyt minkäänlaisia rauhoittumisen merkkejä. Onneksi sentään uusia hiuksia puski kokoajan lisää. Se rauhoitti pelkoa kaljuuntumisesta sekä poissulki jotain sairauksia.

Hiustenlähdön pitkittymisen syyksi aloin epäilemään muutamaa kuukautta aiemmin asennettua hormonikierukkaa tai kilpirauhasen vajaatoimintaa. Koska minulla oli myös paljon muita oireita, kuten vatsakipuja ja kovia päänsärkyjä, sain muutaman tiukan puhelun ja vääntämisen jälkeen pikaisen ajan kierukan poistoon terveysasemalle. Tässä vaiheessa hyvin runsasta hiustenlähtöä minulla oli kestänyt lähes puoli vuotta.

Muistaakseni tasan viikko kierukan poistamisesta huomasin hiustenlähdön loppuneen. Syy-seuraus suhde on mielestäni tässä tapauksessa siis aika selvä, vaikka tosin myös pieni stressin lievittyminen saattoi vaikuttaa asiaan. Olin vain niin helppottunut, että sain sen vieraan kapistuksen pois itsestäni.

Samalla myös ihoni parani – kierukan myötä kun aloin saamaan finnejä sekä koko iho näytti jotenkin sameammalta ja epätasaisemmalta. Vasta sen postaminen jälkeen huomasin, miten paljon siihenkin kierukka oli vaikuttanut. Mielialanvaihteluihin ja mielialaan taas muutosta ei ainakaan näin lyhyellä aikavälillä ole huomattavissa. Kiva kuitenkin, että kierto tuntui heti muuttuneen normaaliksi ja pystyin tunnistamaan kehoni enemmän taas omakseni ja sen tuntemukset tutuksi.

Kierukan poiston yhteydessä minulta myös tsekattiin kilpirauhasarvot sekä paastosokeri. Ne olivat molemmat lääkärin mukaan viitearvoissa (en ole itse katsonut tarkkoja lukemia). Toisaalta olin vähän pettynyt tästä tuloksesta, sillä kilpirauhasten vajaatoiminta olisi selittänyt niin paljon viimeaikaisia olojani. Mutta tottakai parempi näin. Suurinosa vaivoistani johtuu todennäköisesti stressistä ja univajeesta, mutta niihin kun ei ole helppoa oikotietä, eli pilleriä purkista.

Näin jälkiviisaana mietittynä, olisi pitänyt pyytää katsoa samalla verestä varastorauta-arvot, eli ferritiini. Ne ovat olleet kovasti puheenaiheena viime kuukausina ja moni raudanpuutteesta johtuva oire on sama mitä epäilin aiemmin kilirauhasen vajaatoiminnasta johtuneeksi. Olen kyllä viime aikoina napsinut varmuudeksi rautaa purkista, mutta se ei taida olla ainakaan pidemmässä juoksussa kovin järkevää jos arvot ovatkin kunnossa. Pitänee siis käydä yksityseillä testaamassa vielä se jos olo ei pian helpota.

Mutta takaisin aiheeseen, eli hiustenlähtöön! Kyllähän siis hiuksia minulta edelleen lähtee, mutta enää normaalin rajoissa. Haluan muistuttaa kaikkia raskauden jäleisestä hiustenlähöstä kärsiviä, että tila on täysin normaali ja usein helpottaa muutamassa kuukaudessa. Minä itse olin hermona kun hiuksia lähti vielä viidenkin kuukauden jälkeen, mutta oikeasti sekin aika on vielä ihan normaali! Jossain tapauksissa hiuksia voi irrota jopa puoli vuotta tai jopa vuoden.

Kaikki tämä johtuu siitä, kun raskauden aikana hiuksia ei lähde, eli kyse ei useimmissa tapauksissa ole sen vakavammasta. Samaan aikaan uusia hiuksia kasvaa kuitenkin kokoajan lisää. Mutta toki jos täysin kaljuja kohtia alkaa ilmaantumaan (muuallekin kun ohimoille) tai itsestään alkaa tuntumaan (kuten itsestäni), ettei kaikki ole nyt normaalin rajoissa, niin kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Useimmissa tapauksissa se hiustenlähtö kuitenkin loppuu ja lopulta ne ärsyttävät ja jokapuolelle sojottavat vauvahiuketkin kasvavat normaaliin mittaansa. Jos siis olet ihmetellyt, miksi niin moni äiti pitää hiukset aina samanlaisella nutturalla tai leikkaa ne lyhyiksi, niin tässä syy.


8 Responses to “KUN HIUSTENLÄHTÖ EI LOPU”

 1. Linda sanoo:

  Kannattaa ehdottomasti tsekata se ferritiini. Perus verenkuva + ferritiini ainakin Mehiläisessä n. 90€. Kävin mittauttamassa, kun pitkään raskauden jälkeen oli samanlaisia omituisia oireita. Mulla oli tosi alhaalla varastoarvot ja käytäntötä rautasuihketta: https://www.ruohonjuuri.fi/rauta-suusuihke-25-ml-better-96180402 ja nyt puolen vuoden päästä fiilis on niin paljon parempi!! Tsemppiä Minttu 💕

  • Sanna sanoo:

   Myös raudanpuutteen syy kannattaisi aina tutkia. Taustalla voi olla monenlaista asiaa. Raudanpuute-faceryhmässä on tästä paljon tietoa. Syyn tietäminen voi johtaa muuhunkin kuin rautatankkaukseen ja oikean hoidon saamiseen.

 2. Sanna sanoo:

  Näet labrakokeiden tulokset Omakannasta. Jos et näe, kannattaa selvittäö, mistä saat ne. Jos kilpirauhasessasi on jotain, se jäytää kehoasi tietämättäsi – ja ihan turhaan. Käy kurkistamassa facen vertaistukipalstoja. ”Viitteissä oleminen” voi tarkoittaa ihan mitä vain. Tuhlasin itse elämääni monta vuotta, kun en halunnut hoitaa kilpirauhastani, vaikka arvot laskivat jatkuvasti. Toivottavasti selvität asiaa vielä. Halauksia!

 3. Sanna sanoo:

  Myös raudanpuutteen syy kannattaisi aina tutkia. Taustalla voi olla monenlaista asiaa. Raudanpuute-faceryhmässä on tästä paljon tietoa. Syyn tietäminen voi johtaa muuhunkin kuin rautatankkaukseen ja oikean hoidon saamiseen.

 4. Johanna sanoo:

  Itse olen jo 5-kymppinen ja hormonikierukka ollut käytössä vuodesta -06. Mulla ei ole ollut koskaan mitään. Se on todella huoleton, ja on mukavaa kun kuukautisia ei ole (laiton jälk. muutamankin viikon epämääräisestä vuodosta eroon päästyäni). Enkä ole missään kohtaa ajatellut tai kokenut että kehossani olisi jotain vierasta, sinne kuulumatonta. Viimeisin laitettiin reilu vuosi sitten ja tämä ”himmeli” saa olla ihan vapaasti vielä seuraavat 6 vuotta. Lääkärin mukaan saattaa antaa jopa vähäistä suojaa mahd. vaihdevuosivaivoihin. Ihmiset toki reagoivat erilailla ja tiedän myös tapauksen että kierukka on aiheutti laskimotukoksen. Mutta jotenkin tulkitsen niin, ettet alunperinkään ollut niin halukas kierukkaan, ja kuten itsekin jossain kohtaa kirjoitit haet sen syylliseksi kaikkiin oireisiin/tuntemuksiin. Pidän pillereitä ”vaarallisempina” kuin hormonikierukkaa ja etenkin jos lapset on jo tehty tämä on varmasti paras ehkäisymuoto. Mirena hormonikierukka on Suomessa valmistettu ja sitä viedään ympäri maailmaa väestönkasvua hillitsemään.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ehdottomasti ihmiset kokevat eri tavoin asioita! Jotkut kehuvat koerukan maasta taivaisiin ja toiset taas kiroavat alimpaan helvettiin 😀 Kokemuksia on varmaan yhtä paljon kun käyttäjiäkin!
   Itselläni oli ehdottomasti epäileväinen suhde kierukkan jo ennen laittoa, mutta tulipahan se testattua! Vatsakivut, päänsäryt ja se hiustenlähtö kuitenkin loppuivat heti pois ottamisen jälkeen mikä tuskin on vain helpotuksesta johtuvaa, vaikka mistä sitäkään varmaksi tietää!
   Samaa mieltä, että kierukka on ehdottomasti kaikkien tutkimusten mukaan kaikista turvallisin (ja helpoin) vaihtoehto jos hormonaalista ehkäisyä haluaa käyttää 🙂

 5. Miullakin kummankin raskauden jälkeen lähti hiuksia paljon ja voi tsösses niitä baby hairien määrää :D. Kasvavat pikkuhiukset tökötti joka paikassa

 6. Maija sanoo:

  Mä voin omaan kokemukseen pohjautuen suositella kuparikierukkaa! Pelkäsin laittoa ja kuukautiskipujen ja vuodon määrän lisääntymistä, mutta ainoastaan ekat menkat kierukan laiton jälkeen oli kamalat. Sen jälkeen normaalit menkat, säännöllinen kierto ja palautuneet seksihalut. Tykkään! Eikä ylimääräisiä hormoneja.

Kommentoi