HORMONAALINEN HIUSTENLÄHTÖ

17/05/2019

Synnytyksen jälkeinen hiustenlähtö on tuttua suurimalle osalle äideille. Rakausaikana naisen kropassa tapahtuu paljon kaikenlaista ihmeellistä ja kasvavan vatsanseudun lisäksi kasvua tapahtuu myös päänahassa.

Raskaus vaikuttaa hiusten normaaliin kasvuun sekä hiusten kasvuvaiheisiin niin, että suurin osa hiuksista jatkaa kasvamistaan, eikä irtoa normaaliin tapaan. Tämä saa tietysti hiukset tuntumaan paksummilta ja tuuheammilta- sillä sitä ne silloin ovatkin. Raskauden aikana erittyvän keltarauhashormonin vaikutuksesta voi käydä myös niin, että suora tukka kihartuu tai kihara suortuu, monilla hiukset muuttuvat kiiltäväksi ja hyväkuntoiseksi tai vaihtavat jopa väriä. Omat hiukseni ovat olleet aina raskauden aikana ihanan paksut.

Noin kymmenen viikon kuluttua synnytyksestä hiukset alkavat kuitenkin palautua ennalleen. Sanotaan, että kaikki ne hiukset joiden olisi pitänut irrtota raskauden aikana, irtoaa tässä vaiheessa. Tätä kutsutaan telogeeniseksi hiustenlähdöksi, eli kun raskausaikana kasvuvaiheessa olleet hiukset saavuttavat irtoamisvaiheen saman aikaisesti. Kaikki tämä on toki yksillöllistä, mutta raskauden jälkeisen hiustenlähdön kestää yleensä muutamia kuukausia. Itselläni vaihe on kestänyt nyt viisi kuukautta. 

Kun hiuksia alkaa yhtäkkiä lähteä ihan hirvittäviä määrä, tuntuu se monesta jopa pelottavalta. Normaalisti ihmiseltä irtoaa päivässä 50-100 hiusta, mutta raskauden jälkeen määrä on noin 300-400 hiusta. Ainakin minusta on hirveää kun yhtäkkiä tyynyyn jää tupollinen hiuksia, suihkun viemäri on jatkuvasti tukossa eikä se ponnari enää olekaan yhtä paksu kun hetki sitten. Alkujärkytyksen jälkeen laittioilla pyörivät hiukset alkoivat enemmänkin vain ärsyttämään. Enää en pelkää kaljuuntuvani, mutta pelkään perheenjäsenteni kohta tukehtuvan kaikkialla leijuviin irtohiuksiini.

Hiuksen kasvu ja kasvun loppuminen ovat monimutkainen kokonaisuus, jota säätelee valtava määrä eri tekijöitä. Naisilla yleisimpiä syitä sulkakatoon ovat raskaus, imetytys, hormonaalinen ehkäisy, vaihdevuodet sekä stressi. Monilla naisilla elimistö reagoi myös muihin kun raskaudesta johtuviin hormonaalisiin muutoksiin ja hormonien epätasapainoon hiustenlähdöllä. Hormoneihin liittyvä hiustenlähtö on usein kuitenkin onneksi tilapäistä ja ohimenevää. Kun elimistön tasapainotila palautuu, myös hiukset alkavat jälleen kasvaa normaaliin tapaan.

Itse olen odotellut hiustenlähtöni normalisoitumista toiveikkaasti tosiaan jo useamman kuukauden. Loppua ei vain näy. Jokaista lastani olen imettänyt eri ajan (osittain 3kk, 11kk, osittain 2kk), mutta joka kerta hiustenlähtö on kuitenkin alkanut kutakuinkin samaan aikaan, noin 4kk synnytyksen jälkeen. En yhtään muista, kuinka kauan hiuksia irtoili tässä määrin edellisten raskauksien jälkeen, mutta tuskin ihan näin kauaa.

Toisaalta syitä hiustenlähdölleni löytyy monia. Raskauden jälkeisen hormonikimaran tasoittumisen lisäksi takana on aika rankat kuukaudet sekä kova stressi. Ennen raskaaksi tuloa minulla myös todettiin PCOS, eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, joka aiheuttaa joillekin myös hiustenlähtöä. Myös kilpirauhasen vajaatoiminta on käynyt useasti mielestäni, sillä monet ”vaivani” käyvät sen kanssa yhteen. Lisäksi lääkärini sai minut ylipuhuttua hormokierukkaan, joka laitettiin joulukuussa. Useimpina päivinä syytän (ihan kaikesta) tätä kierukkaa. Myös sen sivuoireina voi tulla hiustenlähtöä.

Ei siis ihme että tukka lähtee päästä. Toisaalta, hiukseni ovat edelleen paksuhkot, sellaiset jollaiset ne olivat ennen raskauttakin. Ja uusia hiuksia kasvaa kokoajan lisää (myös harmaita sos!). Aiemmin kaljut ohimoni ovat saaneet jo ihan näyttävät tupsut ja sellaisia lyhyitä vauvahiuksia törröttää joka puolelta. Hiusten kasvun edistämiseksi olen ottanut käyttöön myös biotiinin. Ainakin se on tehonnut niin komeasti säärikarvoihini, että toivon vaikutuksen riittävän myös ylös päähäni saakka.

Omalla kohdalla viisi kuukautta runsasta hiustenlähtöä tuntuu pitkältä ajalta, mutta ilmeisesti puoli vuotta-vuosikin on ihan normaali aika raskauden jälkeisessä hiusten normalisoitumisessa. Kierukan olen ajatellut nyt kuitenkin ottaa pois, saa nädä onko siitä apua. Ainakin toivon sen normalisoivan hormonitasapainoani ja sitä kautta myös hiusteni toimintaa.

Miten raskaudet ja sen jälkeiset ajat ovat kohdelleet teidän hiuksianne? Entäs muut hormonivaihtelut tai muuten vain tiukat elämäntilanteet? Palautuiko tilanne jossain kohtaa normaaliksi?


13 Responses to “HORMONAALINEN HIUSTENLÄHTÖ”

 1. sINI sanoo:

  Mulla myös hiuksia lähtee ja lähtee vaan! Sain kolmannen tyttöni syyskuussa, on mukava seurata suunnilleen samanikäisen tyttäresi ja perheenne elämää. Pidän myös tyylistäsi tosi paljon! Aion joku päivä (eläkkeellä?) ommella mekon eräässä postauksessasi olleen mallin mukaan (samantyyppinen takaosa kuin tässä)… nyt harhauduin asiasta xD

  Haluaisin mielelläni kuulla ajatuksiasi hormonikierukasta lisää, kun minullekin sitä kovasti suositeltiin heti synnytyksen jälkeen – mielestäni liian aikaisin näin jälkiviisaasti ajatellen. Pelkäsin hirveästi toimenpiteessä monestakin syystä, eikä sitä sitten, ainakaan vielä, asennetukaan..

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi! Hei ihana kuulla (siis ei hiustenlähdöstä :D!)

   Itse olin jo päätynyt kuparikeirukkaan, mutta lääkäri sai minut ylipuhuttua. Totesimme yhdessä, että testaamalla se selviää että sopiiko vai ei. Asennus kävi tosi iisisti!

   Nyt puolen vuoden aikana tuntuu että olen jotenkin lihonnut ja paisunut, vatsaa turvottaa, se on usein kipeä alavatsalta, iho mennyt huonommaksi, mielialat heittelee ja olen paljon alakuloisempi jatkuvasti lisäksi olen kärsinyt normalia useammin migreenistä ja monta päivää kestävästä päänsärystä – ainakin näistä syytän kierukkaa.

   Sain pikaisen ajan sen poistoon ensi viikolle, saa nähdä helpottaako oireet vai johtuuko tämä jostain muusta.

 2. Sairastunut sanoo:

  Minulla puhkesi kilpirauhasen vajaatoiminta raskausaikana. Sen yksi oire on katoavat hiukset, kuivuva iho ja väsymys, joka tietysti sekoittui yövalvomisen kanssa muutenkin. En itse tajunnut ajoissa sairastumistani, ja ihmettelin vain, kun palelin ja olin väsynyt hyvinkin nukutun yön jälkeen. Sairauden madollisuus kannattaa aina poissulkea, jos hiustenlähtö jatkuu pitkään.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Mitin itse, että on vaikea sanoa mikä väsynys on normaalia tässä vauva-arjessa, mutta väsymys on kyllä niin infernaalista, että olen alkanut miettimään myös muita syitä sille. Hyvä että sinulla löydettiin syy ja toivottavasti olo nyt parempi!?

 3. J sanoo:

  Minulla todettiin vuosia sitten myös PCOS, oireina hiustenlähtö ja hirsutismi (liikakarvoitus). Pelkäsin lapsettomuutta mutta tulin helposti raskaaksi. Synnytyksestä on kohta 11 kk ja sulkasato jatkuu edelleen. Aikaisempi hiustenlähtö on tehnyt hiuksistani ohuet ja synnytyksen jälkeinen hiustenlähdön takia minulla näkyi päänahka hiusten läpi. Nyt onneksi hiukset ovat alkaneet kasvaa mutta ei ole puhettakaan että voisin kasvattaa pitkää tukkaa koskaan koska se olisi ihan kauhean näköinen.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Itse epäilin jo useampi vuosi sitten PCOSia juurikin hirsutismin, epäsäännöllisen kierron ja todella tiukassa pysyvien kilojen vuoksi. Mutta tosiaan tämä hiustenlähtö on nyt uusi juttu.
   Kiva kuulla että sinulla kuitenkin hiustenlähtö on helpottanut, se ottaa aikansa että ne ovat taas entisellään – ja onneksi lyhyemmätkin hiukset ovat tosi kivat! 🙂

 4. Jenni sanoo:

  Hei,
  Raudanpuute on myös yksi syypää voimakkaaseen hiustenlähtöön. Se kannattaa myös tarkistuttaa. Sekä hB että ferritiini.

  Mua kiinnostaisi myös lukea kokemuksiasi kierukasta. Mulle kans ovat neuvolassa suositelleet sitä, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi varata aikaa jne. Joku ”pelottaa” siinäkin…

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi! Söin itseasiassa loppuraskauden rautaa ja nyt olen aina silloin tällöin sitä varuilta vähän napsinut. Ehkä tosiaan pitäisi mittauttaa tuo ferritiini!

   Vähän muutamaan muuhun kommenttiin tässä olenkin jo pintapuolisia kokemuksiani hormonikierukasta kertonut, mutta jahka saan sen ensi viikolla pois ja nään, että helpottaako moni oire sen myötä, voisin siitä ihan oman postauksen kirjoitella.

   Mun oma ajatus oli silloin aluksi etten halua mitään hormonaalista ehkäisyä. Lääkäri sai kuitenkin minut ylipuhuttua testaamaan. Ja tavallaan ihan hyvä että testasin, eipähän tarvitse miettiä sitten sitä enää, mutta olisi voinut myös luottaa siihen omaan fiilikseen.

 5. Ella sanoo:

  Hei, ei kannata luovuttaa vielä kierukan kanssa! Itsellä oli ensimmäisen vuoden aikana kaikenlaista, minkä liitin hormonikierukkaan, mutta sen jälkeen hormonitoiminta ilmeisesti jotenkin tasaantui ja olen ollut todella tyytyväinen – kuukautiset ovat jääneet täysin pois ja niin myös kaikki muu ylimääräinen pms-vaiva!! Monelta muultakin olen kuullut, että ns. sivuoireet tasoittuvat noin 6kk-1v kuluttua kierukan laittamisesta.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Itselläni monet sivuoireet kuten kovat päiväkausia kestävät pääänsäryt, vatsakipu, vatsan ja kasvojen turvotus, painonnnousu, alakuloisuus, mielialanheitot yms yms ovat sen verran elämänlaatua alentavia syitä, etten ole valmis toista puolta vuotta elämästäni tuhlaamaan yhden kierukan takia.
   Itselleni mahdollinen kuukautisten poisjääminen ei ole niin hieno juttu, että olisin sen vuoksi valmis kärsimään vuoden. Oikeastaan koko kuukautisten poisjääminen tuntuu vähän epäluonnollisesta ja oudota ajtukselta itselleni.
   Ymmärrän että joillekin se taas voi olla iso ja tärkeä juttu, eikä heillä ole samanlaisia tai yhtä hallitsevia oireita 🙂

 6. Eeva sanoo:

  Minulla 10kk vauva. Yhtäkkiä n 9kk synnytyksestä aloin voimaa huonosti. Kierukan laitoin kun vauva oli 6kk (oli ollut kierukka ennenkin). Sitten lähti järki poistatin kierukan (nainen on tehty ovuloimaan joten halusin kropalleni luomua hormooni toimintaa ). Mittautin ferritiinit vaikka pidin sitä hömppänä. Ne oli matalat ja lähetin lääkärille viestin tuloksista ja nyt syön rautaa vaikka hp 150 mutta rauta varastot on huonot. Yksityisellä helppo käydä ne mittaamassa joten suosittelen.
  Voin paremmin vaikka rauta arvojen palautumiseen menee pitkä aika.

  • Eeva sanoo:

   Kärsin siis 3vk päänsärystä kierukan vuoksi. Alkuun ei mitään oireita ollut. Päätin etten halua nyt vuoteen mitään kroppaan jotta se toipuu täysin raskaudesta ja imetyksestä. Joudun syömään lääkkeitä perussairauden vuoksi niin siksi pidän muut lääkinnälliset jutut minimissä. Kondomi toimii aivan hyvin kun asenne on oikea eikä tee siitä ongelmaa. Kierukasta ennenkin ollut mulla oireita mm alakuloisuutta ja sitä ilmaantui myös nyt. Kestän viikon pms oireet ja viikon menkat jos muuten saan olla oma itseni. Kun on ns luomu kroppa on helpompi myös ymmärtää miksi nyt niin vituttaa – aa menkat lähestyy ja sen voi kertoa perheelle myös että äitiä nyt vähä ärsyttää koska hormoonit 😂😂

 7. Dina sanoo:

  Kun lopetin pillerit, niin alkoi hiustenlähtö jota kesti vuoden ainakin.. Siihen alkoi jo tottua.. Sit vaan yhtäkkiä huomasi, että vaikka haroo hiuksiaan niin sormiin ei jääkään enää 20
  hiusta kerralla.. Joten en kaljuuntunutkaan ja tilanne meni ohi vaikka kesti pitkään.

Kommentoi