TALVEN RASKAS RIESA

10/12/2016

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 preset

Syyskuun alussa kerroin perheemme kiusallisesta vaivasta, meille oli tullut ensimmäisen kerran ikinä täitä. Täit olivat yksi kauheimmista, inhottavimmista, ällöttävimmistä jopa noloimmaista vaivasta minkä tiesin. Ja nolo se tuntuu olevan monen muunkin mielestä. Täit kuulemma vain yleistyvät vuosi vuodelta, mutta harvoin sitä kuulee kenenkään oikeasti kertovan, että heillä on niitä ollut.

Kun täihavainto meillä ensi kertaa tehtiin, taisin mennä jonkinlaiseen pieneen shokkitilaan. Toimin kun robootti. Pistin kaikki käytössä olleet petivaatteet, pyyhkeet, tyynyt ja peitot pesuun. Samoin kun pehmolelut, vaatteet, sohvanpäälliset ja jopa pienet matot. Kaikki takit, pipot, huivit, hanskat. Ne mitä ei voinut pestä laitoin pakkaseen ja imuroin. Lasten isän kotona tehtiin sama. Kaikkien hiukset kammattiin ja käsiteltiin täishampoolla. Kaksi kertaa päivässä kammattiin ja kolmen päivän päästä koko operaatio toistettiin. Ja sitten taas kolmen päivän päästä.

Viikon päästä täitä kuitenkin löytyi taas. Koko homma tehtiin uusiksi. Lasten molemmissa kodeissa. Meni taas vähän aikaa, kunnes täitä tuli taas. Ja taas, ja taas ja taas.

Lukuisista kehoituksista huolimatta, ilmeisesti joku tai jotkut oppilaista tulivat täisinä kouluun. Myöskään iltapäiväkerhossa olevaa käytäntöä, jossa oppilaat laittavat kaikki piponsa samaan koriin, ei ilmeisesti saatu muutettua. Täikausi käynnistyi myös päiväkodilla.

Neljä kuukautta olemme nyt taistelleet täitä vastaan. Alkuviikosta niitä löytyi taas. Tässä ajassa erilaisiin täishampoisiin on palanut rahaa yli 400 euroa. Olen ostanut uusia lakanoita, uudet tyynyt, peitot sekä patjojensuojukset. Oma tukkani on huonommassa kunnossa kuin ikinä. Päänahkani on todella kuiva, vaikka olen itselleni shampoota käyttänyt vain muutaman kerran.

Olemme siinä pisteessä, että joudun pian tekemään jotain mitä en yhtään haluaisi. Eli ajelemaan lapseni kauniit, paksut ja pitkät hiukset pois. Tekisi varmaan ihan hyvää näille omillekkin katkelleille kaksihaaraisille.

Saatiin sitten kerralla kaikkien näiden täittömien vuosien edestä sitten tätä piinaa. Kivasti näin muutenkin kaikista kiireisempään ja stressaavampaan elämäntilanteeseen mitä tähän mennessä on ollut. Ennen täit pelottivat ja ällöttävät. Nykyään ne vain vituttavat. Vituttavat niin paljon, että olen meuhkannut niin kotikoulusta kun siitäkin, että menen itse henkilökohtaisesti joka aamu koululle tutkimaan kaikkien oppilaiden päät.

Täit ovat kiusallinen ja nolo vaiva joo. Mutta mielummin niistä reilusti puhuu ja hoitaa asian, kun aiheuttaa tällaista piinaa levittämällä niitä. Onhan se noloa mennä sinne apteekkiin ostamaan sitä shampoota tai ilmoittaa opettajalle vaivasta. Nolompaa on kuitenkin olla hoitamatta sitä vaivaa. Täitä voi tulla kenelle tahansa, eivätkä ne ole merkki epäsiisteydestä tai mistään muustakaan. Niitä vain voi tulla, kuten vaikka flunssa.

Minuakin on nolottanut. Viimeksi kun tästä neljä kuukautta sitten kirjoitin, puhun siitä että täi-asian kanssa kannattaa olla avoin. Siltikään en ole itse tästä juuri puhunut. Tiedän että se aiheuttaa ihmisissä inhoreaktion ja saa pään heti kutisemaan pelkästä ajatuksesta.

En ole itseltäni täitä löytänyt, mutta päätäni kutittaa päivittäin. Kiinnitän siihen aivan liikaa huomiota ja välillä mietin, että kehtaanko vaikkapa raapia päätäni julkisesti. Viime yönä näin unta, jossa kampasin hiuksistani mustia, torakan kokoisia täitä pois. Tämä piina on todella jättänyt jäljen.

Jos siis ihmettelette kun olen kertonut olevani stressaantunut… Kovasti odotellaan joululomaa ja megapakkasia. Ja kauhulla sitä, kun tämä epidemia alkaa uudestaan keväällä 😀

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

23 Responses to “TALVEN RASKAS RIESA”

 1. Tesla sanoo:

  Tuttu juttu! Osta apteekista Rausch merkkistä shampoota. riittoisa ja tehokas. Purkissa lukeekin erikseen että täiden torjuntaan. Lisäksi hoitaa kuivaa päänahkaa jne. 🙂 täit pysyneet meillä pois kun aloin ko. shampoota lapsilla käyttää!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Jep, sitä olen ostanut ja käytetään. Lisäksi vielä estosuihketta. Silti.. :/

 2. Voi ei! Stressaa jo, kun lukee tuota rumbaa mikä pitää käydä läpi, kun täit iskevät. Ihmeen sitkeitä ovat, ja vaikuttaa siltä, että muiden vanhemmat eivät ole tehneet tarvittavia torjuntatoimenpiteitä. Tosi harmi. Koeta jaksaa! Toivottavasti voitto on lähellä!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Voih, ei ollut tarkoitus stressata vielä muitakin 😀 ! Toivon (ja uskon) todella että tämä loppuu kun loma alkaa 🙂 Kunhan ei sitten vaan alkaisi uudestaan…

 3. heidi sanoo:

  Tiedän perheen joka taisteli pitkään täitä vastaan. Kävimme perheen äidin kanssa monet kerrat läpi, onko varmasti kaikki puunattu kuten kuuluu. Kävi ilmi ettei olleet kertaakaan siivonneet autoa perusteellisesti. Tsemppiä!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kiitos! Ja joo, saa kyllä olla tarkkana ja siivota kaikki ja usein. Meidän tapauksessa harmillisesti kyse ei kuitenkaan siitä 🙁

 4. Kati sanoo:

  Apua! Tuo iltapäiväkerhon tapa laittaa pipot samaan koriin on ihan vihon viimeinen! Se täytyy saada ehdottomasti muutettua. Pipot takin hihaan, eihän tuo kierre muuten katkea.

  Meillä oli täitä ekan (ja toivottavasti vikan) kerran viime talvena. Saunotin kaikki petivaatteet, ulkovaatteet jne. 100 asteisessa saunassa useamman tunnin ja harjat ja pompsut yms. pakastin. Kuulokkeet ja muut pussitin useammaksi viikoksi. Ihan hirveä ruljanssi, jonka tein kaksi kertaa. Meille täit tulivat ilmeisesti alakerran lapsilta, kun käyttivät samoja kuulokkeita ja leikkivät muutenkin tiiviisti yhdessä. Meille ei kerrottu heidän täiongelmastaan ajoissa, vaan saimme vasta sitten tietää, kun kävimme heille ilmoittamassa meidän täiongelmasta. Meillä riitti onneksi 2 hoitokertaa. Enempää ei olisi oma päänahka kestänytkään…

  Ongelmallista täiden hoidossa on se, että niitä ei lasketa sairaudeksi. Monikaan työnantaja ei myönnä palkallista tilapäistä hoitovapaapäivää, jos aamulla toteat lapsen päässä täitä ja jäisit niitä pois hoitamaan. Sama on muuten kihomatojen kanssa. Sen takia moni laittaakin lapsen täiden kanssa hoitoon tai kouluun, vaikka onhan se moraalisesti väärin.

  Ps. Nyt meillä on tytöllä käytössä Protect&go hoitoaine, joka ennaltaehkäisee täitartuntoja. Siinä on kiva vähän sitruksinen tuoksu.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Joo, tuo tapa on TOTAALISEN ÄLYTÖN ja siitä huomautettu miljoona kertaa eri tahoilta. Kori otetaan aina pois, mutta hetken päästä se sitten taas ilmestyy. Kerhossa on myös sohva ja vilttejä, joissa lapset kiehnäävät…

   Tuo on kyllä ongelmallista, ettei lapsen kanssa saa jäädä kotiin jos vaikkapa täitä aamulla löytyy. Koulusta on lähetetty monta kertaa kaikille lappu, että kammatkaa päät ILTAISIN ja jos saivareita tai täitä löytyy, ei kouluun saa tulla ennen toimenpiteitä.

 5. k sanoo:

  Meillä aivan sama homma! Niin turhauttavaa ja puuduttavaa, kun monta kuukautta joutuu hoitamaan tätä hommaa. Ja täipäät tyttöjä, joten ei hiuksiakaan voi niin vain vedellä pois… Toivotaan että selvitään, te ja me!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Niin on, ihan paskaa!! Ja joo, ei olisi kiva leikata hiuksia varmasti, kun en pojaltakaan haluaisi.
   Tsemppiä meille!

 6. murphy sanoo:

  Tuttu juttu. Eikä muakaan enää nolota, ottaa vaan sairaasti aivoon se rumba.

  Meillä on ollut täitä kolme kertaa kahden vuoden sisällä. Että ei voi puhua kierteestä, kun välissä on ollut pitkiäkin aikoja ilman. Mutta oon ihan varma että vielä niitä tulee. Ja joka kerta näistä kolmesta edellisestä on tullut mullekin, samalla harjalla kun oon omaa tukkaa kammannut.

  Viime kerralla en ostanu enää sitä shampoota, vaan laitoin vain kaikkien tukkaan himmeen läjän kookosöljyä ja sitten muovipussin tiukalle pään ympäri. Nää pussit päässä sitten nukuttiin yö ja vasta aamulla pestiin kookokset pois. Auttoi! Ja on paljon ystävällisempää päänähalle ja kukkarolle. Mun käsittääkseni se öljy tukehduttaa täin, samalla systeemillä toimii myös monet apteekin täishampoot. Ne elävät täithän kuolee ja tarttuu kampaan musta suht helposti, mut niitten saivareitten pirulaisten kanssa saakin olla tarkempana. Ehkä teilläkin on jäänyt saivareita, joista kuoriutunut sitten uutta jengiä. Itse oon kiskonut kynsillä irti jokaisen munan minkä vaan oon nähny, ei se kampa auta siinä.

  • murphy sanoo:

   Nyt kun luin tota omaa kommenttiani siitä, että muovipussi vaan tiukalle pään ympäri niin alko vähän naurattaa! Saattas täiden lisäks lähtee henki lapseltakin… Mutta tajuatte varmaan pointin, siis tiukalle silleen niinku suihkumyssy, hiusten ympärille!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   No niin ottaa!

   Ja joo, tota kookosöljy-suihkulakki juttua olen tehnyt itselleni – oikeastaan ihan sen takia että päänahka on niin kuiva, mutta hyvä kuulla että sekin tukehduttaa munat.
   Ne saivareet on kyllä yksiä pirulaisia. On kyllä useampi tunti mennyt aina kun olen myös kynsin jokaikisen repinyt irti. Vaikka ne olisivat kuinka kuolleita tahansa, en ole halunnut jättää päähän yhtäkään.
   Seuraavaksi ehkä sitten se pussi tiukkaan pään yli 😀

 7. Saija sanoo:

  Mä liputan kanssa apteekin Rauch pajunkuoriuute shampoon puolesta, on luonnontuote ja tarkoitettu ihan myös päänahan hoitoon… hyvä puoli tässä shampoossa on se, että täit eivät pidä pajunkuoriuutteen tuoksusta ja välttelevät näin tälläisiä päitä. Tiedän monia jotka käyttävät tätä ja ovat välttyneet tartunnoilta!
  Hysteerisenä olen tilannut omille tytöilleni kouluun ulkovaatteille sellaiset pussit missä on vetoketju ja sinne saa omat kamat helposti sisälle….koulussa on ollut elokuusta asti tosi iso täiepidemia ja kiitos en haluais enään meille sitä rumbaa, tytöiltä kun ei noin vaan hiuksia leikatakkaan. Meillä on ollut 3krt täitä, enään ei nolota, alkaa vaan vituttamaan suoraan sanottuna jos taas jostain hyppää. No, ainakin ollaan kaikki keinot otettu käyttöön estääksemme.
  Ja todella, saivareet pitää vetää pinseteillä pois hiuksista, paksuisia hiuksissa se on todella uuvuttavaa hommaa, otsalamppu päälle ja osio osiosta hiuksia tutkimaan… meillä menee sitten mukavasti 4h kun molemmilta tytöiltä ratsataan päät… argh!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Joo, se meillä onkin ollut syksystä saakka estosuihkeen kanssa käytössä, mutta harmiksi ei ole auttanut.
   Minäkin katselin noita pusseja, mutta koin ne vaikeiksi ekaluokkalaiselle. Ollaan kyllä neuvottu että säilyttää pipoa ja huivia repussa, mutta aina välillä se unohtuu.
   Saivareiden poistamiseen on kulutettu tuntikausia, joten siitäkään ei ole tämä ikävä kierre kohdallamme ollut kiinni :/
   On tää kyllä yks argh!

   • Saija sanoo:

    Siis ÄÄÄK, käytössä jo pajunkuoriuutteet ja kaikki ja silti tulee………apua.
    Se on tosi mahtavaa käydä tota rumbaa läpi ja sitten on jokin ihana siellä jossain joka ei hoida…. 🙁

 8. Mirka sanoo:

  Mä en oikeestaan ymmärrä, mikä noissa täissä tai kihomadoissa hävettää. Joskus, kun ilmoitin päiväkotiin kihomadoista, hoitaja kiitteli vuolaasti, kun ilmoitin. Ihmettelin asiaa, että tietenkin ilmoitan. Sieltähän se tartuntakin on luultavasti tullut.
  Täitä meillä on ollut pari kertaa. Ekalla kerralla siivosin hysteerisesti. Sen jälkeen oon ottanut vähän lunkimmin siivouksen kanssa. Tärkein on mun mielestä ollut päivittäinen kampaus täikammalla. Shampoo ei tapa ainakaan saivareita. Me ollaan kammattu lasten päät n.2 viikon ajan joka päivä. Täishampoopesun jälkeen löytyy yleensä täitä muutamana päivänä sen jälkeen. Ne on varmaan niitä vasta kuoriutuneita yksilöitä.
  Pipot on tärkeä juttu. Täiepidemian aikaan vaihtelen ja pesen/pakastan pipoja päivittäin.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Niin, kai se on jotenkin se mielikuva että ihmiset joilla on täitä tai kihomatoja olisi jotenkin likaisia. Ainakin meidän päiväkodissa tuli heti sellainen fiilis. Ja sain sellaista alentuvaa ohjeistusta, josta tuli olo että me ei muka tehtäisiin mitään toimenpiteitä näistä vastaan.
   Meilläkin on syksystä saakka säilytetty pipoja pakkasessa 😀 Ja käyettiin vain sellaisia shampoita jotka tappaa myös saivareet.

 9. Jo sanoo:

  Kuuma tappaa täit ja muistaakseni saivareetkin, joten hiustenkuivaaja ja suoristusrauta käyttöön. Hiustenkuivaaja usein liian kuuma lapselle mutta itse surutta kävin lapsen hiukset pahimpaan täiaikaan läpi suoristusraudalla. Eikä hiukset siitä onneksi kärsinyt mitenkään hirveästi. Shampoista toimii vain täit tukehduttavat aineet, niistä hyttysmyrkkyä sisältävistä ei ole mihinkään. Tsemppiä!

 10. Hempula sanoo:

  Kyllä muistuu mieleen omakohtainen kokemus tästä… Meillä ei kuitenkaan pesty kuin kaksi kertaa päät, juuri tuon ihon kuivumisen takia… Mutta tongin tytön päätä 7 päivää putkeen että lopulta ei löytynyt yhtään munaa päästä. Täiden munathan eivät kuole täishampoolla vaikka niin mainostetaan ja minusta juuri tämä on harhaan johtava tässä härdellissä. Petivaatteet pestiin joka toinen päivä kahden viikon ajan ja lakki sekä hanskat olivat aina yön pakasteessa päivän käytön jälkeen. Tuubihuivit otettiin käyttöön ja niillä pidettiin hiukset suojassa ja minä opastin olemaan laittamatta yleiseen naulakkoon vaatteitaan. Tarkistin joka ikisen tenavan pään joka meille kylään yritti ja ovelta pistin kotiin jos päästä löytyi yhtään mitään… Kyllä harmitti niiden tenavien puolesta joilla vanhemma ”muka” olivat pään tarkistaneet ja silti minä löysin jopa kymmenen munaa igan ohimennen vilkaisemalla yhdenkin tytön päätä… Siinä vaiheessa totesin ettei kaikilla vanhemmilla ole aikaa eikä näemmä tärkeäkään hoitaa homnaa kerralka kuntoon…

 11. Lillipantteri sanoo:

  Mä olen kuullut, että täit ja laventeli eivät viihdy samassa päässä. Perustuu kanssa siihen tuoksuun etteivät pidä. Muutama tippa laventeliöljyä ”raakana” pipoihin aamuisin ja esim. veteen lantrattuna hiuksiin. Meinaan jos ootte jo kaikkea kokeilleet eikä ole auttanut, niin kokeilkaa tätäkin. 😀

 12. mirvaannamarian sanoo:

  Mulle tuli ihan paha olo sun puolesta! Jo ajatuskin täistä ällöttää.. Onneksi meidän päiväkodissa asiaan kiinnitettiin tosi paljon huomiota heti kun ensimmäiselle lapselle niitä ilmaantui. Sen jälkeen kukaan ei niitä enää saanutkaan. Pipot ja kaulurit säilytetään hihassa ja apteekistakin kehotettiin hankkimaan sitä kaikkein vahvinta estosuihketta (Linisin Prevent olisko ollut?). Suihkin tukan märäksi aina aamuisin ja suihkutin pipoonkin.

  Teidän kohdalla on vaan ihan selkeästi kyse siitä, että saatte itse täit pois, mutta uusi tartunta iskee heti.. Tsemppiä siihen taisteluun, saispa sun pojat pidettyä ne ihanat tukat <3

 13. Ellu sanoo:

  Meillä eskariope on katsonut lasten hiuksia läpi, kun jollain on huomattu täitä. Mun mielestä hyvä tapa. Me ollaan toistaiseksi oltu ilman täitä, ja tällä toimintamallilla toivottavasti pysytäänkin 😉

Kommentoi