MITEN TEILLÄ SÄÄSTETÄÄN SÄHKÖÄ?

11/12/2016

 

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with f2 presetOLYMPUS DIGITAL CAMERAProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetaku ankka junior 9 Ideoita makuuhuone 7OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yhteistyössä Vattenfallin kanssa kävin pohtimaan omaa energiankulutustani sekä energian säästämistä. Ensin mieleen tulivat nämä jo lapsuudesta tutut, sammuta aina valot, älä pidä jääkaapin ovea kauaa auki, laske huoneen lämpötilaa, vältä liian kuumia ja pitkiä suihkuja, täytä aina pesukoneet kokonaan, sammuta sähkölaitteet… Eli ihan pienillä ja yksinkertaisilla keinoilla voi vähentää omaa energian kulutusta ihan merkittävästikin.

Energian säästäminen ei ole vaikeaa, kunhan kiinnität siihen huomiota. Lamput kannattaa vaihtaa pitkään kestäviin ledeihin tai energiansäästölamppuihin, vaihtaa vialliset sähkölaitteet pois ja ostaa energiatehokkuudeltaan A+ merkittyjä tuotteita, älä jätä laitteita valmiustilaan eli stand by -asentoon, irroita laturit kun et käytä niitä, vältä autolla liikkumista, suosi kasvisruokaa, hyödynnä uusiutuvaa energiaa.

Sähkö on varsin arkinen, mutta arvokas asia. Sitä ei kannata tuhlata. Jo pienillä teoilla saa paljon hyvää aikaan. Energian säästäminen on ympäristöteko, joka kannattaa tehdä. Toki se on aina myös taloudellisesti järkevää. Tiesittekö muuten, että sähköenergian hinnan määrää kulloinkin tarvittavan kalleimman voimalan tuotantokustannus. Eli mitä vähemmän kysyntää, sitä halvempaa sähköä!

Itse olen tilannut ties kuinka kauan tuulisähköä. Se ei maksaa kovinkaan paljoa enempää. Enkä kerrostalossa asuessa sähkön kanssa oikeastaan edes mieti sitä rahaa. Vaan nimenomaan juuri ympäristöä. Energian tuottaminen kuluttaa kallisarvoisia luonnonvaroja, kuten hiiltä, öljyä tai kaasua. Vähäisempi energian käyttäminen säästää näitä luonnonvaroja ja saa ne riittämään pitemmälle tulevaisuuteen. Jos käytämme vähemmän energiaa, paine energiatarjonnan lisäämiseen vähenee, eikä  uusia voimalaitoksia tarvitse rakentaa tai tuoda energiaa ulkomailta. Tämäkin säästää energiaa – ja maapalloamme. 

Vattenfallilta löytyy muutamia erilaisia vaihtoehtoja uusiutuvaan sähköön. On 100% vesisähkö tai kahdella eri tavalla laskutettavaa 100% tuulisähköä. Tuolta sivuilta löytyy myös todella paljon hyviä, helppoja ja hyödyllisiä vinkkejä energian kulutuksen vähentämiseen.

Omassa elämässäni ekologiset valinnat ovat isossa roolissa. Ne eivät kuitenkaan hallitse tai vaikuta elämääni hakaloittavasti, olen aina tottunut esimerkiksi kierrättämään, sammuttamaan valot ja laitteet, välttämään autolla kulkemista ja kiinnittänyt huomiota ostamieni tuotteiden alkuperään, valmistus -ja pakkaustapaan sekä elinkaaren pituuteen. Tämä on minun tapani kantaa korteni kekoon maapallon säilyttämiseksi.

Mitä ajatuksia energian säästäminen teissä herättää? Onko siellä omakotitalossa asuvia tarkan markan vartoita, jotka käytätte esimerkiksi halpaa yösähköä vai sitten minunlaisia kerrostaloasujia, jolloin hintoja ei tarvitse niin kauheasti seurailla?

Kerro oma energiansäästöniksisi ja osallistu arvontaan! Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan muutamassa kuvassakin vilahtavat La case de cousin Paul -sisustusvalosarjan puuvillapallo-valosarja! Värin saa toki voittaja päättää itse. Arvonta päättyy sunnuntaina 18.12. Arvonnan säännöt.

LIFIE yhteistyössä Vattenfall

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

32 Responses to “MITEN TEILLÄ SÄÄSTETÄÄN SÄHKÖÄ?”

 1. anna s. sanoo:

  Lämpötilaa pienentämällä voi tehdä suuria säästöjä :)

 2. Tonttutyttö sanoo:

  Näin pimeään aikaan kynttilöiden tuoma valo ja lämpö hyötykäyttöön :) Myös takka tuo paitsi tunnelmaa myös lämpöä ja valoa kotiin.

 3. Henttu sanoo:

  Muutettiin joku aika sitten vanhaan kouluun, joka on saneerattu rivitaloksi. Neliöitä ei ole älyttömästi, mutta huonekorkeutta löytyy! Sähköpattereiden käyttö pyritään pitämään minimissä: termostaatti säädetty sopivaan lämpötilaan ja patterit laitetaan vasta sitten päälle kun on tarve (ja nytkin osa on vielä pois päältä). Lämmitetään pönttöuunia ahkerasti ja käytössä on myös ilmalämppöpumppu! Ja muutenkin villasukat ja neuleet on ahkerassa käytössä, ei tarvitse talvella olla t-paitakeli sisällä. Muuten sähkönkulutuksen vähentämiseen on käytössä nuo sinunkin mainitsemat perinteiset kikat. Hyvin huomaa nyt kun itse maksaa sähkönsä, että kyllä se äiti on ihan aiheesta huudellut siitä valojen sammuttamisesta :D

  Lisäksi itselleni oli tärkeää saada ns. ekosähköä, mutta miehen oli aluksi vaikeaa ymmärtää miksi maksaa siitä kun eihän sitä sähköä voi erotella koteihin kuluttajakohtaisesti että millä tavalla se on tuotettu. Mutta siis periaatteestahan siinä maksetaan, haluan näyttää että näistä vaihtoehdoista suosin kuitenkin tätä ympäristöystävällisempää vaihtoehtoa, vaikka käytännössä sillä ei olisikaan mitään eroa.

 4. Tuula sanoo:

  Asun myös kerrostalossa. Edellämainittujen niksien lisäksi vaihdan talveksi paksut verhot – keskelle ikkunaa ohuemman valoverhon – jotka vedän iltaisin kiinni. Toinen niksi on sijoittaa kirjahyllyt ulkoseinää vasten. Näin koti tuntuu lämpimämmältä eikä huoneen lämpötilaa tarvitse nostaa. Sähkölaitteet on kytketty katkaisimellisiin jatkojohtoihin, ettei jokaista laitetta tarvitse erikseen laittaa pois valmiustilasta, esim. tv, videolaitteet ym. ovat samassa jatkojohdossa, tietokone yms. omassa jatkojohdossa, mobiililaitteiden laturit omassa jatkojohdossa jne. Helppoa ja vaivatonta.

 5. huldamaria sanoo:

  Asumalla pienessä asunnossa yhdessä jonkun kanssa säästää huomattavan paljon sähköä!

 6. Pia sanoo:

  Tällä hetkellä yritetään säästää noilla perinteisillä kikoilla, kuten pesemällä vaatteita alhaisemmissa lämpötiloissa. Alamme ensi vuonna rakentamaan omakotitaloa ja ollaan paljon pohdittu lämmitysmuotoja sekä muita energiaa säästäviä pointteja mm. lämpöä keräävää ilmanvaihtoa, kodinkoneita.

 7. Maitoviiksi sanoo:

  Talveksi vaihdetaan talviverhot, jotka vedetään ajoissa ikkunan eteen, kun päivä alkaa pimenemään.

 8. Kaisa sanoo:

  Ikivanhan sähkösyöppöhellan kanssa olen oppinut hyödyntämään jälkilämpöä. Soppa hautuu mukavasti liedellä ja vuoka uunissa, vaikka levy olisikin jo pois päältä.

 9. JG sanoo:

  Itsehän istun pimeässä niin paljon kuin mahdollista. : D Toki ne kynttilät välillä tuovat tunnelmaa. ; )

 10. Linda sanoo:

  Ovet ja ikkunat reippaasti kiinni, uusitut eristävät ikkunat ja tiivisteet. Turhat valot ja laitteet heti pois päältä. Pesutorni joka perheellä on kovassa käytösdä uusittiin muuton yhteydessä huomattavasti energiatehokkaampiin.

 11. hilkka sanoo:

  Turhat valot pois päältä ja sähkölaitteet pois myös :)

 12. Annafiinu sanoo:

  Säästän sähköä sammuttamalla turhat valot ja laittamalla sähkölaitteet pois päältä. Myös reissuun lähtiessä saatan laittaa lämmitystä normaalia pienemmälle (vaikka viileään kotiin onkin vähän tylsä palata, mutta onneksi villasukat auttavat). Talvella poltan myös paljon kynttilöitä, ei tarvitse niin paljon valoja pitää päällä. Haaveilen myös takasta, mutta kerrostaloasunnossa se haave ei taida ihan heti toteutua :)

 13. Sennu sanoo:

  Muutin reilu vuosi sitten omaan kotiin ja olen huomannut muuttuneeni todelliseksi valonatsiksi! Sammutan aina valot poistuessani huoneesta ja sinnittelen usein hämärässä sen sijaan että sytyttäisin valot. Nykyään kun käyn vanhemmillani kylässä, huomaan jatkuvasti sammuttavani valoja heidän jäljiltään. Eli perittyä tämä ei ainakaan ole :D

 14. arja asikainen sanoo:

  Omakotitalo asujana on tietysti lämpötilan säätö, maalämpö mutta laitteet käyvät sähköllä. Sekä valot poi tiloista joissa ei oleilla, lisäksi pyykin ja astianpesukoneiden käyttö pyritty siirtämään iltaan.

 15. Vea sanoo:

  Mulle tulee kerrostaloasuntoon vesisähkö ja kulutus on tosi pientä. Mulla käytössä nuo kaikki mainitsemasi niksit. Hyvä vinkki on myös kytkeä laturit ja muut jatkojohtoon, jossa on katkaisija. Siitä saa helposti kaikista virrat pois :)

 16. tii sanoo:

  Polttamalla kynttilöitä sähkövalon sijasta.

 17. sini sanoo:

  Pitämällä lämpötilan kohtuullisena. :)

 18. Lenna sanoo:

  Yksinasuvana opiskelijana energiansäästöteot tuntuvat pieniltä, mutta pyrin mm. syömään kasvisruokaa, irrottamaan laturit ja sammuttamaan ylimääräiset valot.

 19. Riina sanoo:

  Asun kämpässä jonka vuokraan kuuluu sähkö. En ole siis vuosikausiin nähnyt vilaustakaan sähkölaskusta, eli en a) tiedä paljon kulutan b) paljon kulutukseni maksaa. Ja uskon sen muuttaneen mun sähkön kulutusta vähän turhan höveliksi. Kun muuten elän melko ekona – lyhyet suihkut parin päivän-kahden välein, kasvisruokaa, joukkoliikennettä jne. Mut sit se sähkö – ei ole mitenkään tavatonta, että läppärin laturi on kiinni töpselissä ilman että kone on siinä kiinni tai että keittiössä on kaksi loisteputkea päällä vaikka huoneessa ei ole ketään. Tää kyllä hävettää ja aijon tehdä uuden vuoden lupauksen, että tähän kiinnitän huomiota. Ois kyl hyvä jos maksais itse sähköstään niin ois konkreettista dataa siitä miten oma toiminta muuttaa tilannetta. Kodinkoneet on kuitenkin kaikki energiatehokkaita ja lamput LEDejä, eli sen verran on jo tässä tullu touhuttua. Nyt vaan joku roti tähän omaan toimintaan.

 20. Mia sanoo:

  Valoja ei pidetä turhaan päällä (paitsi nyt joulunaikaan tunnelman takia ulkona ja sisällä jouluvalot) ja sähkölaitteiden kanssa tarkkana. Siinä ne meidän käyttämät niksit. Ainahan sähköä voisi säästää enemmän mutta lapsiperheenä se ei meiltä enempää onnistu.

 21. vaaleanvihreaa sanoo:

  Omakotitalossa on yösähkö, jolla vesivaraaja lämpiää ja kierrättää pattereihin päivän mittaan lämpöä. Takka on pakollinen lisälämpö talvella, mutta muihin vuodenaikoihin takkaa lämmittämällä kestetään olla viileämässä talossa, ettei hitaasti reagoivaa lämpöä tarvitse laittaa tohottamaan kovemmille lukemille. Villasukat/Reinot/villapaidat/viltit kuuluvat tähän taloon. Talvisin paksummat peitot kuin muihun vuodenaikoihin.

  Ruoanlaitossa sähköhellan kanssa jälkilämmöt ovat kova sana. Valojen säätö on joskus 4 henkisessä perheessä hankalaa, kun porukka liikkuu huoneesta toiseen. Mutta aktiivisesti sammuttelen turhia valoja. Enegialamppuja meillä on.

  Kaikkien sähkölaitteiden määrä vain helposti nousee koko ajan. Koska kaikilla on älypuhelimet, en suostu hankkimaan tähän talouteen kuin yhden telkkarin ja yhden tietokoneen kerrallaan. Siitä en vielä ole joutunut tinkimään.

  On paljon asioita joissa voisi säästää lisää sähköä. En kuitenkaan itse pysty luopumaam hiustenkuivaamisesta kylmään aikaan enkä vedenkeittimestä.

 22. Veera sanoo:

  Meillä lämmitetään enimmäkseen puilla. Villasukat ahkerassa käytössä. Patterit on säädetty niin, että ovat päällä vain jos huoneilman laskee reilusti. Ilmanvaihdossa on lämmön talteenotto. Sitten nämä jo edellä mainitut perusasiat toki myös. Laitteita uusiessa yritetään miettiä järkeviä vaihtoehtoja energian kulutuksen kannalta. Lattialämmitys yms. laitetaan pois kun lähdetään pidemmäksi ajaksi pois, ellei ole ihan tosi kylmää luvassa. Jälkilämpöä käytetään paljon ruuan laitossa.

 23. JonnaN sanoo:

  Turhat valot pois päältä ja muutkin sähkölaitteet pois päältä silloin kuin eivät ole käytössä! :)

 24. iituliina sanoo:

  Meillä pestään vain täysiä koneellisia niin pyykissä kuin astioissakin, lamput on ledejä ja kotona villasukat ja -paita päällä, että patterit pääsee vähän vähemmällä! Cappuccinomaidon saa lämmitettyä mutteripannulevyn jälkilämmöllä ja pakasteesta otetut ruuat sulatetaan yleensä jääkaapissa. Telkkari on päällä vain kun joku sitä oikeasti katsoo ja parvekkeen oven edessä on paksu verho.

 25. Jaana sanoo:

  Valoja sammuttamalla ja näin pimeinä aikoina kynttilät ovat ahkerasti käytössä :)

 26. -Hannis-- sanoo:

  Isäni on tarkka sähkönkulutuksesta,joten jo lapsena opin sammuttamaan turhat valot ja sähkölaitteet, valitsemaan energiatehokkaita kodinkoneita,liikkumaan pyörällä ja kävellen ja pesemään täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Nyt kerrostalossa asuessa ruokaa ei tietysti voi valmistaa vanhempieni tapaan leivinuunissa, mutta kahden hengen taloudessa monia ruokia kypsentää nopeasti mikrossa, aina ei tarvitse lämmittää uunia. Ja kun uunin lämmittää, kannattaa tehdä kerralla parikin juttua, esim. makaronilaatikon lisäksi uunin jälkilämpöön voi lykätä vaikka pellillisen sämpylöitä.

 27. Saana sanoo:

  Asun opiskelijayksiössä ja säästän sähköä mm. sammuttamalla aina turhat valot ja elämällä hieman viileämmässä kämpässä. :)

 28. Henna sanoo:

  Valoja sammuttelemalla ja vähentämällä saunomiskertoja ja -aikaa. Takkaa myös lämmitellään kun ok-talossa asutaan.

 29. Primrose sanoo:

  Meilläkin on ledilaput nyt jo lähes kaikissa valoissa. Lisäksi pesen sina täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä, ja pyrimme pitämään valoja poisss niistä huoneista joissa emme oleskele. Lisäksi pidämme esim. pakastimen juuri ja juuri sopivan kylmänä, emmekä huudata sitä täysillä jne. Energiansäästö syntyy lopulta aika pienistä jutuista, joista sitten muodostuu yhteensä ihan tuntuva säästö energialaskussa.

 30. Milli sanoo:

  Lämpötilan laskemisella voi saada hyviäkin säästöjä. Monesti ei edes ajattele asiaa että on liian lämmin, tulee vain esim. heitettyä sukat jalasta.

 31. Mallukka sanoo:

  Ihan yritetään iskostaa teinistä lähtien, että turhat valot pois ja varsinkin jos lähdetään jonnekin niin valoja ei jätetä palamaan. Makuuhuoneiden lämmöt pidetään muita huoneita alhaisempina jo hyvän unenkin kannalta.

 32. maijis_ sanoo:

  Sammuttamalla valot kun lähden huoneesta, ottamalla laturit heti käytön jälkeen irti pistorasiasta, pesemällä täysiä koneellisia pyykkiä (ei ole edes ongelma 5 hengen perheessä). Vielä kun saisin lapset tajuamaan samat, niin sähkölasku pienenisi vielä lisää.

Kommentoi