MENKAT, MOONIKSET JA MONSKUT

27/11/2016

 

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 preset

Yhteistyössä Vuokkoset

Olen todella onnellinen ystäväpiiristäni, jossa voimme jutella mistä asioista tahansa. Oli kyse vaikkapa seksistä, ehkäisystä tai kuukautisista, niistä voi jutella ihanan avoimesti ja kiusaantumatta.

Omassa nuoruudessani kaikki info murrosiästä ja kuukautisista tuli lähinnä koulun terveystiedon tunnilta ja kaverin isosiskon Regina-lehdistä. Joten kavereilla oli suuri merkitys, kun näitä asioita ihmeteltiin. Nykyisin netistä löytyy kaikki maailman tieto, mutta koen edelleen, että ihmisten kesken asioista puhuminen on silti edelleen yhtä tärkeää.

Vaikka koen että pystyn kuukautisista puhumaan ystävieni kanssa, koen silti että asia on kuitenkin yleisesti edelleenkin aika tabu. Enkä oikein ymmärrä miksi. Viimeisen muutaman kuukauden sisällä kaksi tuttavaani on sanonut minulle, että kuukautisista puhuminen on heistä noloa ja kiusallista. Ja minä senkun taas saatan kailottaa isoon ääneen ensikokemuksiani kuukupista. Tai tägätä instaan kuvia häshtägillä #menkat.

Omat kuukautiseni alkoivat muistaakseni 11-vuotiaana. En yhtään enää muista miten asiasta kerroin äidille tai minkälaisia tunteista se herätti. Muistan kuitenkin todella selvästi kun kaverini kuukautiset alkoivat. Se oli heidän naisvoittoisessa perheessään oikea ilon ja juhlan aihe. Hänelle leivottiin kakku ja pidettiin bileet! Minusta se on hieno tapa osoittaa nuorelle, että tämä uusi ja varmastikin hämmentävä asia ei missään nimessä ole mikään nolostelun aihe, päinvastoin.

Kuukautiset ovat luonnollinen osa elämää ja niihin liittyy niin paljon muutakin kun vain NE päivät. Kuukautiset eivät ole vain meidän naisten juttu, vaan jokainen naisten kanssa tekemissä saava mieskin saa niistä tavalla tai toisella osansa. Helpompaahan se on sitten kaikille, että luonnollisesta asiasta voi puhua avoimesti ja turhia punastelematta. Vai mitä te olette mieltä?

Yksi parhaimmista ystävistäni alkoi hiljattain seurustelemaan. En itse tuntenut tätä uutta poikaystävää juurikaan entuudestaan, mutta kun näin hänen tuovan muutaman viikon seurustelun jälkeen ystäväni pyynnöstä hänelle paketin kuukautissuojia, tiesin heti että kyseessä on hyvä tyyppi. Itse olen myös omille lapsilleni kertonut kuukautisista kun he ovat noita hassuja pieniä aikuisten vaippoja ihmetelleet. Vastauksesksi olen saanut pienen olan kohautuksen, että jaahas, ja sitten ollaankin siirrytty jo muihin aiheisiin. Eli jospas kuukautiset eivät enää noille jälkipolville olisikaan jatkossa mikään tabu. Toivon näin!

Hyvää tietoa kuukautisista löytyy Vuokkosten sivuilta, facebookista sekä instagramista. Siellä on erilaisia tietopaketteja niin nuorille kun vanhemmillekin. Lisäksi myös itse yrityksestä ja heidän arvoistaan. Vuokkoset on vuonna -78 perustettu suomalainen perheyritys jonka kulmakiviä ovat kotimaisuus, ympäristövastuu, ihoystävällisyys ja korkea laatu.

Vuokkoset uudistivat hiljattain ohuet siteensä, ja ne ovat nyt entistä ohuempia ja imukykyisempiä. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja kaikki ympäristövaikutukset on otettu tarkasti huomioon tuotteiden valmistuksessa. Ohutside-sarjasta löytyy erilaisiin tarpeisiin sopivat Normal, Normal Wings, Long Wings ja Night Wings -tuotteet. Niille on myönnetty Allergia – ja Astmaliiton tunnus, eli ne eivät sisällä hajusteita tai muista yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita, joten näin ollen ne sopivat myös herkkäihoisille.

Minulla olisi teille arvottavana Vuokkosten iso tuotepaketti. Millä nimellä te kutsutte kuukautisia? Olen välillä kuullut niin hassuja sanoja ja sanontoja, joten kootaanpas ne kaikki mahdolliset tähän alle! Kaikki muillakin hauskoilla tarinoilla saa osallistua. Kommentoimalla osallistut siis Vuokkosten tuotepaketin arvontaan. Arvonta päättyy su 4.12.

LIFIE yhteistyössä Vuokkoset

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

67 Responses to “MENKAT, MOONIKSET JA MONSKUT”

 1. Avatar Paula sanoo:

  Ihan menkat ja tyttärelle puhun kuukautisista.

 2. Avatar Satuj sanoo:

  Moikka,
  Kyllä se taitaa olla perinteiset kuukautiset :).

 3. Avatar Janina sanoo:

  Kyllä se mulla on vaan menkat :D

 4. Avatar muhkis sanoo:

  Ihan tylsästi vaan menkoista tai kuukautisista ja kuulun kyllä siihen ”vanhoilliseen” ryhmään, joka puhuu niistä varsin vähän yhtään kenenkään kanssa.

 5. Avatar nina sanoo:

  Ihan menkoista puhun. Mieheni työkaveri oli viikonlopun jälkeen harmitellut, kun vaimolla oli ollut ”japaninlippupäivät”. :D aika hauska ilmaus mielestäni.

 6. Avatar Jesper sanoo:

  Menkoista meilläkin puhutaan.

 7. Avatar Inkku sanoo:

  Puolukkapäivät :-D

 8. Avatar Vickan sanoo:

  Menkat – sillä nimellä on kulkenut :)

 9. Avatar Helmi sanoo:

  Mentsuista puhutaan ystävien kanssa!

 10. Avatar iituliina sanoo:

  Ite puhun myös ihan vaan kuukautisista tai menkoista. Ja kyllä paljon puhunkin! :D Miesystäväni toisinaan myös puhuu aiheesta, mutta mainitsee asiasta useimmiten sanoille ”tiedäthän, NE”. En tiedä, miksi niiden nimitysten käyttäminen on niin hankalaa, jos itse aiheesta voi kuitenkin puhua. :D

 11. Avatar Anne sanoo:

  Mekat, puolukkapäivät, se aika kuusta :)

 12. Avatar Henna73 sanoo:

  Menkat

 13. Avatar Milla sanoo:

  Ihan menkat ne on täälläkin :)

 14. Avatar Heidi sanoo:

  Menkat :)

 15. Avatar SannaS sanoo:

  Menkat täälläkin.Meilläkin kavereiden kanssa puhutaan asiasta tosi avoimesti .

 16. Avatar Saija sanoo:

  Menkat tai kuukautiset, ei mitään sen ihmeempää :)

 17. Avatar Maiju sanoo:

  Itsellä menkat alkoivat 12-vuotiaana. Hyvin jäi mieleen se kesäinen päivä, kun oltiin asuntomessuilla äidin kanssa. Tultiin kotiin ja lempparifarkuissakin oli jo merkki tästä uudesta ja ihmeellisestä tapahtumasta. Kuitenki vasta seuraavana päivänä kehtasin äidille kertoa ja hän otti asian hyvin rauhallusesti eli turhaan jännitin:-)

 18. Avatar Ässä sanoo:

  Menkat. En ole koskaan kuullutkaan noista otsikon muista kutsumanimistä.

 19. Avatar Iii sanoo:

  Ihan menkoista puhun minäkin :)

 20. Avatar -Hannis-- sanoo:

  Itse puhun menkoista,mutta poiksystävä kutsuu niitä humoristisesti hilloviikoiksi :)

 21. Avatar Nenne sanoo:

  Pp. Punaiset päivät.

 22. Avatar Anne sanoo:

  Menkat. Mainio juttu että noilla Vuokkosilla on tuo allergiahyväksyntä, pitää testata heti kun seuraavat menkat alkavat :)

 23. Avatar Teija sanoo:

  Menkathan ne.

 24. Avatar Mamma sanoo:

  Menkat, rättisulkeiset, rättiviikot.
  Omassa nuoruudessani kuukautiset olivat tabu. Itselläni alkoi vasta 17-vuotiaana, tyttärellä jo alakoulussa. Edelleen hieman noloa puhua aiheesta kodin ulkopuolella. Tytärtäni neuvoin heti alussa käyttämään tamponeja, että pääsisi koulussa vähemmällä.

 25. Avatar Kaisaaa sanoo:

  Ihan vaan menkat.

 26. Avatar Maria sanoo:

  Kuukautiset:-)

 27. Avatar sumppa sanoo:

  tylsästi vaan menkat, jotkut hilloviikot jne. kuulostaa tosi irstaalta

 28. Avatar Nea sanoo:

  Menkat vilisee usein mun puheessa. Mulla on kaksi lasta, 3- ja 5-vuotiaat, vessarauha on siis äärimmäisen harvinainen asia täällä. Kerran menkkojen aikana olin taas vessassa kera kahden seuralaisen, tamponin esiin kaivaessani sain kertoa mikä se on. Ja kun sen laitoin paikoilleen, lapset oli ihan monttu auki ”MIHIN SE MENI? ÄITI, MIHIN SE KATOSI?!” :D

 29. Avatar Henna sanoo:

  Tauko (taukoviikko). Tämä jäi puheeseen ajalta, jolloin käytin pillereitä. Nyt en niitä enää käytä, mutta puhun edelleen tauosta.

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Onnea onnea onnea, arvontavoitto osui tällä kertaa kohdallesi! :-)

 30. Avatar NinaP sanoo:

  Menkat. Ja meillä lapsia naurattaa kun äiti joutuu välillä käyttämään vaippaa niin kun lapset sanovat

 31. Avatar Nitta sanoo:

  Menkat ja kuukautiset.
  Teiniajoilta muistan hassut ilmaukset: puolukkapäivät ja Canadan lippupäivät.

 32. Avatar tiiakar sanoo:

  Vittuviikot, ah.

 33. Avatar Adiina sanoo:

  Menkat, mutta mieheni mukaan monsuunituulet. :D

 34. Avatar Tarzan sanoo:

  Moonikset, kuukautiset tai menkat – siinähän ne.

 35. Avatar Sarkku sanoo:

  Punatulkut tai ihan vaan kuukautiset :-)

 36. Avatar Sanna sanoo:

  Ihan menkat ne on täälläkin tai se aika kuukaudesta.

 37. Avatar Vilja sanoo:

  Menkat tylsästi :D

 38. Avatar Madi sanoo:

  Menkat ja huoltopäivät :D

 39. Avatar Mari V sanoo:

  Menkat tai punaiset päivät.

 40. Avatar Jnma sanoo:

  Tylsästi menkoista puhun minäkin, taitaa olla yleisin nimitys kuukautisille :D

 41. Avatar Johanna sanoo:

  Hilloviikot! Sillä nimellä me niistä kavereiden kanssa jutellaan. :)

 42. Avatar Jenni sanoo:

  Itse puhun aina vain menkoista. Miehen suusta on kuultu mm. japaninlippupäivät, punaiset päivät

 43. Avatar Susanna sanoo:

  Vuoteen ei ole menkkoja ollut kiitos raskauden mutta nyt ne alkaa taas muistutella itsestään ja kyllä menkoista edelleen puhun ystävien kanssa ja miehelle sitten taas naisten vaivoista :)

 44. Avatar Tiia sanoo:

  Menkat. Aiheesta puhun ystävieni kanssa jonkin verran ja se todellakin tulee aina välillä ihan tarpeeseen, kun tuskailee esimerkiksi epäsäännöllisen kierron kanssa. Hankalaa sen sijaan on ottaa aihe puheeksi uuden poikäystävän kanssa, vaikka tiedänkin ettei hän siitä kauhistu. Silti ujostuttaa.

 45. Avatar Kaktus sanoo:

  Mendelssohnit.

 46. Avatar Ma pa ta sanoo:

  Äiti sanoo menskut <3 Muistin sen vasta nyt, ku luin näitä. En oo muitten kuullut sanovan niin, mutta taidan ottaa itelleki käyttöön :)

 47. Avatar Lenna sanoo:

  Hillopäivät on oudoin nimitys, jonka tiiän! Itse puhun menkoista tai ”se hetki kuukaudesta”, koska kaikki kyllä ymmärtävät heti :D

 48. Avatar Aija sanoo:

  Meilläkin menkoista ja kuukautisista puhutaan. Ajattelin tässä hetki sitten että kerron tytölle 9v. hieman ”enempi” niistä ja vastaus oli, joo meille on jo koulussa kerrottu :D Yritin sitten kuitenkin täsmentää että siihen kuuluu muutakin kuin veren vuoto ja että ei tarvi hävetä ja kertoo sitten äitille kun alkaa jne. Itselläni kun alkoi 10v niin ajattelin että olisi hyvä hetki, mutta olinkin jo myöhässä.

 49. Avatar Iisa sanoo:

  Menkat tai kuukautiset, vähän kuulijasta riippuen.

 50. Avatar Mammuski sanoo:

  tulee kutsuttua: Menkat, puolukkapäivät, paholaisenpäivät :D
  Eräs päivä joulun alla olin siskollani ja hänen lapsensa tekivät joulukortteja ja me aikuiset istuimme juomassa kahvia sillain että näimme lapset mutta emme heidän askartelujaan. Ennen lähtöä sain lapsilta minulle joulukortin mihin oli joulupukin parraksi liimattu tampooni :D naru oli kyllä leikattu irti :D oli erikoisin joulukortti ja oli kyllä esillä pitkään :D

 51. Avatar Maria sanoo:

  Mies puhuu mensseleistä..

 52. Avatar Taru sanoo:

  Menkoista taidan puhua :) Lapset (poika5v ja tyttö3v) on kyselly mitä äitin vaipat on. Oon kertonu että tytöillä alkaa vähän vanhempana kuukautiset ja se on täysin normaalia. Heitä meinaa välillä naurattaa ku äitillä on vaippa.
  Kerran pyysin tyttöä tuomaan pari vaippaa reppuun kun lähtivät mummolle yökylään, siis ihan lasten housuvaippoja. Päätti kaivaa sitten mun siteitä laatikosta ja toi niitä

 53. Avatar Maaria sanoo:

  Menkoista puhun tavallisesti. Muita kuulemiani nimityksiä: hillopäivät, puolukkapäivät, japaninlippupäivät, se-aika-kuukaudesta.

  Sairaalassa kun olin töissä, työasuna valkoiset hoitajan housut, kävi nimitys ”japaninlippupäivät” muutaman kerran toteen. Eikun äkkiä seinän vierustaa pitkin hissiin ja luikahdus kellarin pukukoppiin, jonka kaapista puhtaat valkoiset housut ylle:)

 54. Avatar Miikku sanoo:

  Menkat

 55. Avatar Tilda sanoo:

  Menkat tai kuukautiset.

 56. Avatar Sennu sanoo:

  Menkat tai ”ne”

 57. Avatar Ansku sanoo:

  Menkat ne on mullakin. Oon nyt yrittänyt opetella puhumaan avoimemmin menkoista ja etenkin omien lasten toivon oppivan, että se on ihan luonnollinen asia.

 58. Avatar annu sanoo:

  Menkat ne kyllä on. Tai kuukautiset :)

 59. Avatar maijis_ sanoo:

  Menkat ovat minulle. Jonkun verran puhun menkoista kavereiden ja siskojen kesken. En muista että äitini olisi minulle mitenkään muuten puhunut kuin näyttänyt mistä löydän tarvittaessa siteitä. Toivon että osaisin oman tyttäreni (nyt 4v) kanssa puhua jossain vaiheessa asiasta kunnolla.

 60. Avatar Np sanoo:

  Meilläkin perinteisesti menkat. Oma äitini puhuu menkkareista.

 61. Avatar Millis sanoo:

  Kyllä ne on vaan menkat

 62. Avatar Mini sanoo:

  Menkat tai kuukautiset

 63. Avatar Henna sanoo:

  Menkat

 64. Avatar Liisu sanoo:

  Menetykset :-D

 65. Avatar Miisa sanoo:

  Menksut :D

Kommentoi