PÄIVÄKOTIIN VAI EI?

1/11/2020

Olemme viime viikkoina pähkäilleet isoa asiaa, jonka myötä koko arki muuttuisi taas ihan uudenlaiseksi, nimittäin, pitäisikö kuopuksemme aloittaa vuodenvaihteen jälkeen päiväkoti?

Meidän 2v 3kk taapero on edelleen kotihoidossa, viime vuonna, vuoden täyttäessään minä palasin kokopäiväisesti omien töideni pariin ja lapsen isä jäi kotiin. Hänen toiveissaan oli tuolloin hoitaa lasta kotona ainakin nyt tähän pian koittavaan vuodenvaihteeseen, mutta mahdollisuuksien mukaan ihan sinne kolmivuotiaaksi asti, eli ensi elokuuhun.

Pidän itse kotitoimistoa eikä erillinen työhuone toimisi minulla, sillä monet työhöni kuuluvat asiat ovat sidottuna omaan kotiimme. Kuitenkin mahdollisuuksien mukaan käyn välillä tekemässä töitä vaikkapa kirjastossa tai kahvilassa. Kotona on nimittäin vaikea löytää rauhallista paikkaa töiden tekoon silloin kun mies ja lapsi eivät ole ulkoilemassa tai päiväunilla, joten päiväkodin aloitus helpottaisi itseäni tässä asiassa aivan hirvittävästi.

Samaan aikaan on ihanaa (vaikka välillä myös raivostuttavaa), että olemme voineet olla yhdessä niin paljon ja ennenkaikkea, että miehelläni on mahdollisuus hoitaa lastamme kotona, koska hän haluaa niin tehdä. Viime aikoina mielessä on kyllä usein käynyt, että pieni välimatka päivän aikana tekisi itse kullekin hyvää.

Taloudellisetihan kotihoito on katastrofi ja tiedän monia, jotka olisivat tahtoneet hoitaa lastaan kotona, mutta joutuneet palaamaan piankin töihin rahan vuoksi. Siksi koen, että olemme etuoikeutettuja, että olemme voimme tätä näinkin kauan tehdä, vaikka välillä vähän tiukkaa tekeekin. Minun töiden helpottamisen lisäksi siis raha on toinen syy, miksi mietimme päiväkotiin menoa jo nyt, eikä vasta ensi syksynä.

Moni perustelee päiväkotia myös sosiaalisista syistä ja se on mielestäni kyllä ihan hyvä perustelu, jotkut lapset kaipaavat toista enemmän sosiaalisia kontakteja ja ohjattua toimintaa. Myös meidän taapero on hyvin energinen ja sosiaalinen tapaus, mutta niin on myös hänen isänsäkin. Lisäksi taapero käy muutaman tunnin kolmasti viikossa kerhossa, jossa hän tapaa muita saman ikäisiä lapsia ja pääsee harjoittelemaan olemista myös ryhmässä. Se on riittänyt ainakin toistaiseksi.

Olen aina välillä kuullut myös, että lapsen olisi helpompi aloittaa päiväkoti pienenä kun vasta vähän isompana. Tässäkin varmasti asiaan vaikuttaa monet muut tekijät. Vanhemmat lapseni olivat 4 ja 2 aloittaessaan ensi kertaa päiväkodissa, eikä siinä ollut mitään ongelmaa.

Helsingissä Suomen -ja Ruotsinkielisiin päiväkoteihin haetaan eri järjestelmien kautta ja kaksikielisenä on oikeus hakea molempiin. Alunperin mietimme, että haemme yhteen meitä lähimpänä olevaan ruotsinkieleiseen ja yhteen suomenkieliseen, ja jos kummastakaan ei paikkaa tammikuuksi saada, siirrämme päiväkodin aloitusta syksyyn. Päiväkotipaikathan ovat tunnesti hyvin kiven alla, joten olisi hyvin epätodennäköistä, että paikka juuri haluamastaan päiväkodista onnistuisi.

Ruotsinkielisestä saimmekin jo tiedon, ettei paikkoja vapaudu, suomenkielisessä päätöstä ei ole vielä tehty. Jos sekään ei onnistu, meille todennäköisesti tarjotaan paikkaa jostain muualta – kyllä me siinäkin tapaksessa varmasti punnitaan paikan ottamista, riippuu tosi paljon päiväkodista ja sen sijainnista. Ykköstoiveena olisi kuitenkin se ruotsinkielinen, joka ei tosiaan näillä näkymin onnistu kun vasta syksyllä.

Päätöksen tekoon vaikuttavaa ehdottomasti nyt myös koronavirustilanne. Pahimmassa tapauksessa lapsi keräisi päiväkodista aluksi kaikki flunssat ja olisi jatkuvasti kotona kipeänä, jolloin koko idea päiväkodin aloituksesta menisi siinä. Myös mieheni työskentelee lasten parissa, isoissa lapsiryhmissä, eli työssä jota ei voi tehdä etänä ja jonka kautta voi mahdollisesti kerätä kaikki mahdolliset pöpöt.

Ylipäätään mietityttää, että onko tässä maailmantilanteessa päiväkodin aloituksessa ja töihinpaluussa järkeä, kun toinen vaihtoehto olisi pysyä kotona. Mutta päätös ei valitettavasti ole ihan niin yksinkertainen, vaan siihen tosiaan vaikuttaa moni seikka.

Vaikka tiedän, että jokainen perhe tekee päätöksensä lapsen hoidosta juuri omien tarpeidensa ja tilanteensa mukaan, olisi tosi kiinnostavaa kuulla teidän ajatuksia päiväkodin tai muun hoidon aloituksesta (tai aloittamattomuudesta). Lisäksi jos tuli meidän tilanteesta ja pähkäilyistä jotain mieleen, niin saa toki kommentoida sitäkin!


7 Responses to “PÄIVÄKOTIIN VAI EI?”

 1. Tupu sanoo:

  Järjestääkö Helsingin kaupunki leikkitoimintaa/leikkikenttätoimintaa? Täällä suunnalla yli 2-vuotiaiden on mahdollisuus päästä ilmaiseen leikkitoimintaan, joka on 3h/per päivä ja johon lapsen on mahdollisuus päästä kahtena päivänä viikossa. On hyvä välivaihe myös päiväkotiin siirtymiselle.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moikka! Joo, tosiaan kuten tuossa kirjoitin, lapsi käy muutaman tunnin kolmasti viikossa kerhossa 🙂 Se on ollut tosi tykätty kyllä!

 2. Teresa sanoo:

  Mä ehkä tässä (korona) tilanteessa pitäisin lapsen kotihoidossa mikäli se mahdollista. Päiväkodin aloitus on aina stressaavaa sekä lapselle että aikuiselle, ja sitä oikeesti on hyvä harkita tarkkaan. Miten sitten lapsi sopeutuu, riippuu niin lapsesta. Meidän 3vuotias poika ei viihtynyt ollenkaan päiväkodissa, tai saanut kavereita joten lopetettiin se. Tähän vaikutti myös se että poikamme on erityisen herkkä luonteeltaan, ja kotihoito on mahdollinen. Mutta tsemppiä mitä sitten päätättekin 🙂

 3. Samaapohdin sanoo:

  Hei,
  Täällä samanlaisia pohdintoja!
  Meillä kuopus täytti juuri 4-vuotta ja esikoinen aloitti koulun syksyllä. Kuopus käy päiväkerhoa kolmesti viikossa ja käy tanssitunnilla. Tarkoitus oli katsoa miten esikoisen koulu lähtee rullaamaan ja sitten mahdollisesti hakea nuoremmalle paikkaa ja palata töihin suuremmilla tunneilla. Töihin palasin 3xviikossa vuosi sitten niin, että isovanhemmat hakivat esikoisen eskarista ja hoitivat 3-vuotiasta kahtena arkipäivänä viikossa ja tein lisäksi lauantaita. Tarkoitus oli että isovanhemmat olisivat voineet auttaa hakemisissa, kun minulla ja miehelläni työvuorot ajoittuvat 8-20.00 väliin. Mutta meidän pakan sekotti täysin korona ja lomautus maaliskuusta heinäkuuhun, sekä isovanhemman vakavan sairastumisen ja toisen isovanhemman muutto kauemmas.
  Nyt pohdin myös että vaikka laittaisin nuoremman päiväkotiin on sitten 6kk kuluttua kuitenkin kesä ja ekaluokkalainen (ainakin omamme) on liian nuori ollakseen yksin tätä aikaa. Mietin myös työpaikan vaihtoa semmoiseen joka olisi 8-16.00 mutta ongelmana olisi edelleen tuleva kesä. Tällä hetkellä teen pelkkiä lauantai työvuoroja koska en rehellisesti koe, että meillä olisi muuhun mahdollisuutta. Lisäksi juuri tuo mainitsemasi flunssa kierre pelottaa. Me kun elämme mieheni tuloilla (mieheni tienaa yli puolet enemmän kuin minä vaikka tekisin täysiä tunteja) niin se tarkoittaisi käytännössä sitä että minä olisin poissa töistä silloin.
  Miten muuten te hoidatte/olette hoitaneet koululaisten kesiä? Toivottavasti oikea ratkaisu teidän perheelle löytyy pian,
  Tsemppiä ja valtavasti voimaa pohdintoihin <3

 4. Hei,
  Täällä samanlaisia pohdintoja!
  Meillä kuopus täytti juuri 4-vuotta ja esikoinen aloitti koulun syksyllä. Kuopus käy päiväkerhoa kolmesti viikossa ja käy tanssitunnilla. Tarkoitus oli katsoa miten esikoisen koulu lähtee rullaamaan ja sitten mahdollisesti hakea nuoremmalle paikkaa ja palata töihin suuremmilla tunneilla. Töihin palasin 3xviikossa vuosi sitten niin, että isovanhemmat hakivat esikoisen eskarista ja hoitivat 3-vuotiasta kahtena arkipäivänä viikossa ja tein lisäksi lauantaita. Tarkoitus oli että isovanhemmat olisivat voineet auttaa hakemisissa, kun minulla ja miehelläni työvuorot ajoittuvat 8-20.00 väliin.

  Meidän pakan sekotti täysin korona ja lomautus maaliskuusta heinäkuuhun, sekä isovanhemman vakava sairastuminen ja toisen isovanhemman muutto kauemmas.

  Nyt pohdin myös että vaikka laittaisin nuoremman päiväkotiin on sitten 6kk kuluttua kuitenkin kesä ja ekaluokkalainen (ainakin omamme) on liian nuori ollakseen yksin tätä aikaa. Mietin myös työpaikan vaihtoa semmoiseen joka olisi klo:8-16.00 mutta ongelmana olisi edelleen tuleva kesä. Tällä hetkellä teen pelkkiä lauantai työvuoroja koska en rehellisesti koe, että meillä olisi muuhun mahdollisuutta. Lisäksi juuri tuo mainitsemasi flunssa kierre pelottaa. Me kun elämme mieheni tuloilla (mieheni tienaa yli puolet enemmän kuin minä vaikka tekisin täysiä tunteja) niin se tarkoittaisi käytännössä sitä, että minä olisin poissa töistä silloin.

  Lisäksi selvisi kesällä että omat rautavarastoni olivat täysin tyhjät. Olin käytännössä työkyvytön. Olen kulkenut aivosumussa ainakin 4vuotta. Nyt ovat feerritiini arvot jo paremmalla tolalla (alarajalla) ja asoiden hahmottaminen ja järjestäminen on parantuneet mutta edelleen väsyn helposti ja tarvitsen paljon aikaa palautumiseen. Silti tuntuu välillä hassulta ja väärältä tehdä vain 8 tuntia viikossa. Rahakaan ei olisi pahitteeksi sillä haluisin hoitaa omaa terveyttäni ja panostaa omaan hyvinvointiin.

  Toivottavasti löydätte pian oman tienne tässä vaikeassa maailmantilanteessa!
  Rutkasti tsemppiä ja voimia <3

 5. Päikkyyn sanoo:

  Juuri hain meidän 2v ja 3v lapsille päikky paikkaa. Korona tilanne mietitytti, että onko järkeä. Jokaisen perheen tilanne on erilainen ja helppous tai kuormittavuus erilaista sekä lisänä työt ja muu elämä. Päikkyyn haku on joskus vaikea päätös, kun voisi olla kotona ja mitähän ne muut ajattelee jne. mutta ajattelen, et jos paikan haku ja ajatus päikystä tulee mieleen on silloin varmasti tarvettakin paikalle. Koronasta ja sairastelukierteistä huolimatta.

 6. Salla Salmela sanoo:

  Ihan mahtavaa, että teillä on järjestynyt kotihoito näin pitkään! Itsellä on täällä vastasyntynyt, joten vinkit on tässä vielä vähissä! 😅 Ihana kuulla muiden mietteitä päiväkodista ja kotihoidosta. Toivon todella, että meillä onnistuisi myös mahdollisimman pitkään pitää babe kotosalla. Varsinkin nyt koronatilanteen takia. Toivottavasti tämä tästä helpottuu ja ainakaan sitä ongelmaa ei kohta enää olisi. ❤

Kommentoi