VAUVAN (MAITO)ALLERGIA

23/02/2019

Tosi moni teistä on kysellyt enemmän näistä meidän allergiaepäilyistä ja oireista. Olenkin sivunnut aihetta jo pitkään, mutta samalla minulla ei ole oikeastaan mitään ihmeempää kerrottavaa. Asia on edennyt niin hitaasti ja jokainen päivä on todella erilainen. Toistaiseksi kun kaikesta on vain epäily, eikä tässä auta kun edetä ihan rauhassa.

En nyt ihan tarkkaan muista minkä ikäinen vauva oli, kun ensimmäisen kerran epäilin hänellä olevan refluksi, mutta aika pieni – joitain viikkoja. Myös vanhemmilla lapsillani oli ollut pienenä reipasta pulauttelua, joka sitten itsekseen loppui, kun he vähän kasvoivat. Tällä kertaa pulauttelua enemmän minua kuitenkin mietitytti joukko muita oireita, jotka olivat tyyppilisiä vauvan silent refluksille.

Refluksissa siis vastasta nousee syötyä ruokaa sekä vatsahappoja ylöspäin ja takaisin suuhun, aiheuttaen poltetta ja kipua. Myös itselläni on refluksi, joten tiedän omasta kokemuksesta, miten hirveä vaiva se voi olla.

Merkittävimpiä oireita olivat limaisuus ja rohiseva hengitys, levottomat yöt, tyytymättömyys, jatkuva halu olla sylissä ja liikkeessä sekä tiheät syöntikerrat. Oireet tulivat ja menivät, ja niiden lisäksi oli myös kaikenlaisia vatsanväänteitä – jotka toisaalta ovat aivan normaaleita, kun pienen vauvan suolisto kehittyy. Kaikilla vauvoilla on niitä enemmän tai vähemmän. Oli kuitenkin vaikea sanoa, että mikä oli milloinkin normaalia ja mikä ei. Joinain päivinä hän oli kovin itkuinen, joinain päivinä taas hyvinkin tyytyväinen.

Nelisen kuukautta sitten otimme käyttöön maidon sakeuttajan ja hänen voinnistaan mielestäni huomasikin, että se helpotti refluksivaivaa. Silti välillä hän sai kovia kipuitkukohtauksia, joskus selviä vatsavaivoja. Kaulan alle ilmestyi myös ikävän näköinen ihottuma, jonka pitkään ajattelimme johtuvan kuolaamisesta. Vauva kuolasikin todella reippaasti ja imi nyrkkiään. Kuvittelimme hänelle tulevan hampaita, mutta nyt neljä kuukautta myöhemminkään yksikään hammas ei ole vielä ilmestynyt. Kuolaaminen ja käden imeminen ovat myös merkkejä refluksista. Ihottumaa rauhoitti vain hydrokortisoni.

Tammikuun alussa vauva oli taas ollut monta päivää hyvin kipuinen ja itkuinen. Nukkui huonosti ja kieltäytyi välillä kokonaan syömästä. Hän haroi itkiessään paljon korvaansa ja päättelinkin tästä hänellä olevan korvatulehdus. Menimme yksityiselle lastenlääkärille. Mietittiin, että korvatulehdusta tutkiessa voisimme samalla myös kysyä vauvaa vaivanneista vatsavaivoista ja neuvolalääkärin mukaan kylmästä ilmasta johtuvasta kaulan ihottumasta.

Olin ihan häkeltynyt kun kokenut lääkäri tokaisi lähes heti merkkien viittaavan vahvasti maitoallergiaan. Korvat olivat kunnossa. Meille lätkäistiin mukaan resepti erikoismaitoon ja neuvottiin tulla takaisin 2-4 viikon kuluttua. Sitten katsottaisiin maitoaltistukset sekä allergiatestit.

Oma pettymys imetyksen epäonnistumisesta nosti tässä kohtaa taas päätään, sillä itsehän käytän maitotuotteita todella vähän, eikä niiden vähäistenkään, kuten voin, poisjättäminen omasta ruokavaliosta olisi tehnyt yhtään tiukkaa. Ja näin vauva olisi saanut hänelle sopivaa maitoa luonnollisesti.

Maitoallergia sai kuitenkin monta palasta loksahtamaan kohdalleen. Nyt kaikelle itkulle, kivulle ja muille oireille oli vihdoin syy. Arki oli pitkään tuntunut jotenkin erityisen raskaalta ja univelka kasvanut sietämättömäksi. Samalla allergiaepäilys antoi onneksi myös toivoa, että nyt kaikki alkaa helpottamaan.

Otimme uuden maidon käyttöön heti. Jauhemainen valmiste on sekin lehmänmaidosta valmistettu, mutta sen proteiinit pilkottu pieneen peptidi-muotoon niin, että se sopii useimmille allergisille. Ensimmäisen yönsä tällä maidolla vauva nukkuikin paremmin kun aikoihin. Vatsakin alkoi toimimaan paremmin. Mutta pian hän taas alkoi kieltäytymään syömästä ja oli kipuinen sekä itkuinen. Eräänä päivänä annoimme hänelle aiemmin käyttämäämme korviketta, kun olimme niin huolestuneita hänen syömättömyydestään. Se menikin hyvin alas, mutta pian pepun iho paloi rikki ja hän alkoi oksentamaan sekä raapi itsensä verille. Vedimme vielä viikon uudella erikoismaidolla, kunnes menimme uudestaan lääkäriin.

Olin itse sitä mieltä ettei uusi maitokaan sovi ja että suolistoperäisen allergian lisäksi vauvalla on selvästi refluksin merkkejä, jotka on tutkittava. Lääkäri toppuutteli odottelemaan. Vauva pitäisi saada nyt aluksi oireettomaksi, löytää sopiva maito ja sitten vasta olisi mahdollista alkaa selvittelemään. Saimme reseptin uuteen, aminohappopohjaiseen maitoon. Sen pitäisi sopia myös hyvin vaikeasti allergisille. Hinta on myös sen mukainen. Maito maksaa yli 20 euroa litralta, eli meidän käytössämme kuukaudessa reilu 600 euroa.

Maitoon on mahdollista hakea Kelakorvausta, mutta se taas vaatii lääkärin valvoman maitoaltistuksen. Sitä ennen lapsi on kuitenkin saatava oireettomaksi vähintään kahdeksi viikoksi. Tämän jälkeen lapselle annetaan valvotuissa olosuhteissa maitoa, ja jos se aiheuttaa oireita, kirjoittaa lääkäri lausunnon maitoallergiasta. Valitettavasti tämän aminohappopohjaisen erikoismaidon kohdalla näitä altistuksia tarvitaan kuitenkin kaksin kappalein. Eli ensimmäisen altistuksen jälkeen lapsi pitää taas saada ensin oireettomaksi. Jos lapsi on pahasti allerginen, tässä voi mennä useita viikkoja ennen kun suolisto taas paranee. Ja sitten koko homma tehdään taas uusiksi.

Erikoismaito onneksi tuntuu sopivan. Kuukausia vaivannut kaulan ihottuma katosi päivässä. Uskalsimme alkaa ottamaan myös kiinteitä maidon rinnalle. Heräsi uusia epäilyjä myös muista ruoka-aine allergioista. Onkin niin, että moni lehmänmaidolle allerginen on allerginen myös kananmunalle, soijalle ja naudanlihalle. Myös muutamat hedelmät, viljat sekä maissi ovat epäilylistalla. Välillä taas mietin, että olenko vain muuttunut liian hysteeriseksi ja epäilen kaikkea sekä analysoin vauvan oireita ja iho-oireta liian tarkkaan. Talvi aika ei yhtään helpota, kun vauva oireilee myös ihollaan. On vaikea sanoa mikä johtuu pakkasesta ja mikä ruoka-aine yliherkkyydestä.

Vauva voi nyt paremmin, mutta joinain päivinä on taas tosi vaikea sanoa, että vaivaako häntä refluksi vai vatsa ja mikä. Mikä on normaalia ja mikä johtuu allergiasta. Edessä hänellä on kuitenkin maitoaltistus, ruokatorven pH-mittaus nenän kautta vatsaan laitettavalla lankamaisella mittarilla sekä allergiatestit verikokeesta sekä prick-menetelmällä.

Ensi viikolla mennään taas lääkäriin, joten asia edistyy taas vähäsen. Pienen vauvan kanssa on niin vaikeaa, kun hän ei voi edes kertoa mihin sattuu tai miksi hän itkee. Onneksi allergia ei hänen tapauksessaan vaikuta olevan kuitenkaan vakava, aiheuttaen anafylaksiaa, mutta kyllä sitä silti vanhempana on huolissaan ja ennen kaikkea pahoillaan, että pieni joutuu kärsimään ja olemaan kivuissa.

Onneksi muuten päädyimme lopulta pitkän pähkäilyn tuloksen ottamaan vauvalle allergiat kattavan sairausvakuutuksen – vaikka aluksi toisin ajattelimmekin. Julkisen puolen kautta tämä allergioiden selvittely olisi todennäköisesti paljon vaikeampaa ja hitaampaa. Ja iman vakuutusta yksitysellä puolella todella kallista. Myös maidot kuuluvat vakuutuksen korvattavuuteen, kunhan vain se Kela-korvaus niille saadaan.

Olisi kiinnostavaa kuulla muiden allergisten lasten vanhempien kokemuksia. Etenkin jos ne ovat saman kaltaisia kun meillä! Liityin itse jo Facebookin allergiaryhmään ja sieltä sainkin aluksi tosi paljon apua sekä vahvistuksen omille epäilyilleni – mikä oli tosi iso ja tärkeä juttu.


15 Responses to “VAUVAN (MAITO)ALLERGIA”

 1. Minde sanoo:

  Meillä myös kolme allergista. Vanhin oli 4kk ikäinen kun tehtiin ensimmäinen maitoaltistus. Voithan silti imettää? Meillä ihan lääkärikin sitä suositellut. Jokaisen lapsen kohdalla oon vaan tarkasti jättänyt allergisoivat aineet itse syömättä. (Meillä ne oli maito, muna, nauta, peruna, maissi, tomaatti, pähkinät…) ja nämä pois jätettävät suunniteltu lääkärin kanssa. Näin on saatu vauvat voimaan hyvin, ja voitu sitten taas kokeilla seuraavaa maitoa. Meillä tämän nuorimmaisen kanssa meni 9kk ennen kuin löydettiin sopiva maito.

 2. Anna sanoo:

  Kuulostaa selkeiltä allergia-oireilta.
  Meillä poikani (nyt jo 8v) itki kaiket ajat vauvana. Kun oppi konttaamaan, konttasi lattialla maitotäplän yli ja koko keho helahti nokkosihottumalle hetkessä. Maitoprot allergia siis huomattiin sillä sekunnilla. Päiväkodissa otti kaverin jätskistä sormella suuhunsa jätskiä niin sai anafylaktisen shokin. Onneksi tämä kohtaus jäänyt ainoaksi. Epipen kynä kulki mukana kaikkialla, epipenistä tullut hänen oma paras kaverinsa 😊
  Nyt kuitenkin jo sietää mini määriä kuumennettuna maitotuotteita. Tai niin et tulee vain vatsakipuja.

 3. Katriina sanoo:

  Meillä 6 vuotiaalla tytöllä maitoallergia, joka diagnosoitiin vasta päälle vuoden ikäisenä, kun rupesi saamaan lehmänmaitoa. Imetin häntä yli vuoden ikäiseksi. Olin epäillyt jo aikaisemmin allergiaa, mutta neuvolassa asia tyrmättiin. Hän oli hyvin vaativa vauva, itkeskeli paljon viihtyi vain sylissä, heräsi joka yö 30- 60 min välein 1 vuotiaaseen asti. Epäilin myös tuota silent refluksiaa. Jälkeenpäin miettii miten sitä selvisi, lähinnä tuosta yörumpasta. Yksityiselle olisi vaan pitänyt viedä aikaisemmin, mutta siinä kohtaa oli itse niiin väsynyt, että luotti neuvolan lääkäriin ja rupesin jo epäilemään että vain ylireagoin. Edelleen oireilee suolistollaan maitotuotteisiin, juuri tämä pelkällä suolistolla reagoiminen on vaikeampi diagnosoida. Tsemppiä teille ja toivottavasti rupeaa helpottamaan.

 4. Julia sanoo:

  Itselläni ei ole kokemusta vauvan allergioista, mutta haluan toivottaa jaksamista ja voimia vaativan arjen keskelle ❤️ Kiitos myös kun jaksat kaiken keskellä postata tärkeästä, monia koskettavasta aiheesta ja antaa samalla vertaistukea ja myös tietoa heille, jotka samojen asioiden kanssa painii.

  Myy on muuten todella suloinen ja päivä päivältä enemmän sinun näköinen ❤️😊

  Hyvää kevään odotusta sinulle ja perheellesi ja kiitos blogista, meillä on n. kk Myytä vanhempi tyttövauva ja on kiva lukea vauvan kehitykseen ja muihin vauva-aiheisiin liittyviä juttuja 😊

 5. Mii sanoo:

  Meillä todettiin nyt kuusivuotiaalla maitoallergia parikuisena. Kakka oli vaahtoa ja itkuinen lapsi kieltäytyi syömästä rintaa. Yksityisellä selviteltiin, mulle dieetit, maito ja kananmuna pois. Kun myöhemmin söi silloin tällöin vähän korviketta (en jaksanut lypsää) annettiin just tota aminohappomaitoa.

  Testit tehtiin kun oli tarpeeksi ikää, ja saatiin Kelan korvaus. Suolistoperäinen allergia just. Muna-allergia todettiin myös.

  Yli yksivuotiaana alettiin sitten hissukseen altistaa, ensin maitoa uuniruokiin jne. Päiväkodissa juomana kauramaito.

  Nyt ei allergiaa enää ole mutta kauramaitoa juo.

  Luultavasti siis allergia menee parissa vuodessa kokonaan ohi! Muistan ite ton alkuajan synkkänä kaivona. Mut sit ku helpotti, niin olipa ihanaa. Tsemppiä teille! Onneksi teillä vakuutus, julkinen oli meillä tässä tosi onneton, yksityisellä mentiin mekin.

 6. Anna sanoo:

  Tarina kuulostaa todella tutulta! Kahden maitoallergisen äitinä voin sanoa, että et ole vainoharhainen. Kunhan diagnoosi on selvä (samalla selviää todennäköisesti myös muut allergiat, meillä myös muna ja soija) niin elämä alkaa hiljalleen helpottaa. Ja kannattaa muistaa, että nämä menevät erittäin todennäköisesti ohi. Sen verran tuosta diagnoosin tekemisestä, että me tehtiin kaikki julkisen kautta ja homma sujui oikein hyvin. Jos joku sitä miettii, että ei ole vakuutusta. Ei tarvitse, Suomessa hyvät sairaalat ja asiantuntevaa hoitoa. Tsemppiä teille!

 7. Kissis sanoo:

  Jos teillä on vakuutus, niin menkää yksityiselle allergialääkärille, niin ei tarvii mitään vauvaa kiusaavia maitoaltistuksia tehdä ja saatte reseptin korvikkeeseen. Meilläkin helvetillinen allergiavuosi takana…sama jatkuu yhä 1 v 4 kk tytön kanssa. Tsemppiä!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi! Oliko tämä siis tarkoitettu minulle? Meillä tosiaan on kyllä vakuutus, kuten tekstissä kerron ja allergialääkörillä käyty. Jotta erikoismaitoon saa Kela-korvauksen, täytyy altistus tehdä. Se on ihan sama käykö yksityisellä vai kunnallisella. Vakuutus korvaa vain kela-korvattavat lääkkeet 🙂

   • Kissis sanoo:

    Oli juu tarkoitettu. Yksityisellä ei tarvitse altistaa, uskovat kyllä ilmankin kun kuulevat oireet. Menkää esim. Liisa Kuikan tai muun ns. kunnon allergialääkärin luokse.

    • Kissis sanoo:

     Piti vielä kommentoida, että allergiatestit harvoin näyttävät refluksi/suolioireilevaa allergiaa, eli etenkin prickit ihan turhia…välttö-altistus on ainoa keino. Kannattaa FB:ssa liittyä Allergialapset vertaistukiryhmään! Siellä myös lista hyvistä lääkäreistä.

     • Minttu MAMI GO GO sanoo:

      Mutta siis kiitos vinkeistä! 🙂 Tiedän ettei testit näytä kaikkea mutta itse koen että myös niistä voi olla hyötyä, en itse sanoisi turhaksi – jokaisella toki omat kokemuksensa 🙂
      Toivottavasti teilläkin alkaa pian helpottaa 🙂

    • Minttu MAMI GO GO sanoo:

     Olen jo siinä ryhmässä, kuten jo jutussa kerronkin 🙂 Myös yksitysellä tarvitsee tehdä altistus, jotta Kelalle saa oikeanlaisen ja virallisen todistuksen. Kela vaatii sen ja lääkäri ei voi todistusta kirjoittaa muuten, oli yksityisellä tai julkisella sektorilla töissä. Liisa Kuikka on tuttu lääkäri jo 🙂

     • Kissis sanoo:

      No hyvinpä siis olin lukenut! 😅 Tai lähinnä enää muistin. Mutta jännä juttu tuo, että yksityiselläkin tarvii altistaa… ei meidän lääkärin luona ja samaa muiltakin kuullut. Meilläkin prickit tehtiin pyynnöstäni, mutta 0 osumaa vaikka allerginen onkin. Iho-oireita kun ei oo. Mutta tsemppiä teillekin!

     • Kissis sanoo:

      Eikun eiiiiiii nyt nolottaa! Kyllä varmaan tarvii kuiteskin. Olikohan niin, että päiväkotia varten ei tarvitse mitään altistella todistuksia varten.

      No, meen nurkkaan häpeemään ja lopetan tän spämmäilyn 😅

     • Minttu MAMI GO GO sanoo:

      Älä mee! Mutta joo tosiaan, Kela on tiukka näistä ja ohjeet altistukseen ovat tosi tarkat jos maidon korvattavuutta haluaa hakea. Päiväkotiin / kouluun ruoka-aine allergiasta käy siis ihan vain lääkärin kirjoittama todistus vanhempien kertoman mukaan 🙂 Kivaa päivää!

Kommentoi