SOHVA LAPSIPERHEESSÄ

4/02/2019

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kuusilinnan kanssa / Sohvasta saatu alennus

Kun perheemme kasvoi nopeasti kolmesta kuudeksi ja koti vaihtui, tuli meille myös tarve uudelle sohvalle. Mietimme uuden sohvan ostamista pitkään, vertailimme ja pähkäilimme eri valmistajien eri malleja ja eri mahdollisuuksia. Monen kuukauden etsinnän jälkeen päädyimme ostamaan sohvan uutena, kotimaiselta perheyritykseltä Kuusilinnalta.

Kuusilinnan Ilma-sohva on sirolta, hieman 50-lukulaiselta ulkonäöltään juuri sitä mitä olimme hakeneet. Sohvaa on saatavilla erikokoisina, levyisinä, divaanilla sekä näitä yhdistelemällä kulmasohvana, jonka avulla saimmekin suunniteltua juuri meidän olohuoneen nurkkaan sopivan kokonaisuuden. Joka sitten valmistettiin meille käsityönä Lahdessa.

Sohva on kirjaimellisesti iso ja pitkäaikainen hankinta, jossa ei halua mennä vikaan. En ole sohvasiantuntija, mutta oman kokemuksen kautta syntyneitä vinkkejä löytyy senkin edestä. Jos teillä on uusi sohva mietinnässä nyt, tai joskus tulevaisuudessa, kannattaa ainakin miettiä näitä:

KÄYTTÖTARKOITUS

Meillä ei ole olohuoneessa telkkaria ja aiemmin hengailtiinkin yhdessä pääosin ruokapöydän ääressä. Pitkään ajateltiinkin, että otetaan pieni sohva ja muutama nojatuoli sen kanssa – siinä voisi sitten etenkin vieraiden kanssa kivasti seurustella.

Fakta on kuitenkin se, että tässä arjen oravanpyörässä meillä harvemmin vieraita käy ja sohvalta toivomme ehkä kuitenkin ennemmin löhöily- kun seurustelumahdollisuutta. Itselläni siinsi mielessä myös jo tulevat imetysmaratoonit pian syntyvän vauvan kanssa, ja mikä siihen olisikaan parempi paikka kun sohvannurkka. Näin ollen ajatus pienestä sirosta sohvasta muuttui siroksi kulmasohvaksi.

Lopulta päädyimme kuitenkin ottamamaan huomattavasti suuremman sohvan, mitä olimme alunperin ajatelleet, mutta onneksi otimme. On ihanaa, kun kaikilla on oikeasti kunnolla tilaa löhöillä sohvalla. Ja siroudestaan huolimatta, tämä tosiaan on kunnon löhöilysohva.

Halusin, että istunsyvyys on tarpeeksi syvä, jotta sohvalla voi olla mukavasti myös jalat ylhäällä. Sohvan piti sopia myös satunnaiseen nukkumiseen. Itse kun harrastan päikkäreitä sohvalla, mutta myös vauvan vuoksi on hyvä, että kotona on paikka jonne toinen vanhempi voi tarvittessa paeta nukkumaan rauhassa.

PESTÄVÄT PÄÄLLISET

Etenkin lapsiperheessä, mutta toki myös muutenkin, ehdoton juttu sohvassa on irrotettavat päälliset, jotka voi itse pesukoeessa pestä. Irrotettavat päälliset pidentävät sohvan käyttöikää myös siksi, että ne voi vaihtaa uusiin ennemin kun koko sohvan. Tai vaikka käyttää vuorotellen kaksia erilaisia jos pitää vaihtelusta.

Niin kauan kun muistan, olen haaveillut pellavaisista sohvakankaista. Se toive minulla oli edelleen, vaikkakin olin valmis joustamaan siitä, jos muuten täydellinen sohva tulisi eteen jollain muulla luonnonmateriaalia olevalla kankaalla. Toinen asia mistä olin haaveillut, olivat Tanskalaistyyliset tereet, eli koristesaumat sohvatyynyissä. Ja tiedättekö mitä, sain molemmat!

Kuusilinnan sohviin on valittavana huikea määrä erilaisia laadukkaita kankaita aina sameteista, pellavaan, villaan ja nahkaan. Me päädyimme lopulta tähän pehmeään pellavaan ja eläväiseen harmaaseen, josta vaaleudestaan huolimatta ei toivottavasti näy ihan heti kaikki lika.

KÄÄNNETTÄVÄT TYYNYT

Muutaman sohvan aiemmin omistaneena ja ystäväperheiltä kokemuksia kysellessä, yksi iso juttu sohvaa valitessa on se, että voiko istuimia ja tyynyjä sekä päällisiä käännellä ja pitää eripäin. Kun sohvalla istutaan paljon, alkaa se pepun kuva oikeasti näkymään siinä tyynyssä. Pöyhiminen toki auttaa vähän, mutta vielä enemmän ilmettä kohentaa se, jos tyynyt voi välillä kääntää kokonaan toisin päin ja ympäri.

MIHIN SOHVA TULEE

Meidän olkkarissa sohvalle oli oikeastaan vain kaksi paikkaa, joista molemmat kulmassa. Myös tästä syystä lopulliseksi vaihtoehdoksi valikoitui kulmasohva, sillä tavallinen sohva näyttää juurikin vähän väkisin nurkkaan ahdetulta, jos sen molemmille puolille ei jää tarpeeksi tilaa.

Sohvaa ei aina tarvitse sijoittaa perinteiseen tyyliin seinän vierustalle, vaan sillä voi myös jakaa tilaa. Tämä kävi myös meillä mielessä, mutta silloin katsesuunta olisi ollut seinää päin, ja koska meillä ei tosiaan sitä tv:tä ole, katselemme mielummin ikkunasta avautuvaa mäntymaisemaa, vastapäisen talon piippuja ja parvekkeen kaiteella vierailevia talitinttejä.

Sohvan paikasta riippuen voi myös miettiä, että toimisiko sohva paremmin vaikka ilman toista käsinojaa. Käsinojattomuus antaa sohvalle ja sitä kautta koko huoneelle lisää ilmavuutta.

LAATU

Sohva on kallis hankita, jota ei mielellään ihan heti pistä vaihtoon. Kuten kaikessa kuluttamisessa, laatuun kannattaa panostaa.

Meidän Ilma sohvan luvataan olla pitikäinen ja säilyttää muotonsa vuodesta toiseen, laadukkaiden materiaalien ja höyhentäytteiden ansiosta. Pöyhittäessä sohva palautuu alkuperäiseen muotoonsa. Harmi, että itse tajusin pöyhiä sohvaa ja suoristaa tyynyt vasta kuvaamisen jälkeen, mutta eipä se hullummalta näytä syyskuusta saakka meillä olleena noinkaan.

Kuusilinnan oman malliston sohvat valmistetaan siis kotimaisesta puusta käsityönä Lahdessa ja tuotteille on myönnetty myös Avainlippu-tunnus. Pesty höyhentäyte ei pölytä ja sen alla oleva vaahtomuovi antaa tyynyille ryhtiä. Alla on teräsjousitus. Sohvarungolla on myös kymmenen vuoden takuu.

KOEAJA

Tulevaan sohvaan kannattaa tutustua rauhassa ja ajan kanssa. Olen aikoinaan tehnyt vihreostoksen ostamalla sohvan pikaisen istahduksen ja ulkonäon perusteella. Kotona huomasin, ettei sohvalla mahdukaan löhöillä! Jos sohvaa ei ole mahdollista käydä katsomassa ennen ostopäätöstä, kannattaa kotiin tilata ainakin kangasnäytteet ja googlailla mahdollisimman paljon käyttökokemuksia ja kuvia sohvasta oikeassa käytössä. Mittanauhan kanssa voi vanhalla sohvalla testailla, että kuinka paljon tilaa se pylly tyynyltä vie.

Me vietimme Kuusilinnan myymälässä, Helsingin Annakadun ja Kalevankadun kulmassa, lähemmäksi pari tuntia sohvaan liittyviä valintoja pähkäillen. Ja toki ihan vain koelöhöillen. Meillä lisämietintää tuotti siis sohvan koko, syvyys ja pituus. Mallailimme ja vertailimme myös vielä erilaisia kankaita, materiaaleja sekä sohvanjalkojakin. Niitäkin on valittavissa montaa eri sorttia, puisista metallisiin. Me päädyimme jaloissa valkolakattuun mäntyyn.

Niin sohvan valinnassa, kun meidän koko kodin sisustamisessa ollaan menty todella maltilla. En halua tehdä vikahankitoja, vaan miettiä tarkkaan ja harkiten. Välillä harmittaa, kun tuntuu että koko koti on edelleen ihan keskeneräinen, mutta sitäkin paremmalta tuntuu, kun yksi kerrallaan saa sinne jotain täydellistä, josta tuntee ja näkee ettei se ole menossa ihan heti vaihtoon.

Suuri pähkäilyn aihe meillä ovat olleet myös seinät. Maalataanko vai ei, jos niin mitkä ja millä. Myöskään mitään tauluja emme ole ripustelleet, mutta pikkuhiljaa alkaa olla kokoelma valmis ja saadaan vähän eloa seinillekin. Myös tuo ikivanha paimentolaismatto sai viikonloppuna siirtyä toiseen huoneeseen, koska no, kaiken repivän ja suuhunsa tunkevan vauvan kanssa se ei enää toiminut tuossa.

Mitäs tykkäätte meidän uudesta sohvasta?


14 Responses to “SOHVA LAPSIPERHEESSÄ”

 1. Emma sanoo:

  Höyhentäyte.. kiinnostelee mistä ja miten sohvanne täytteet on tuotettu?

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi Emma! Ostotilanteesta muistan minulle kerrottaneen tarkemmin höyhenen aluperästä, mutta nyt tällä yövalvomisista pehmeänä olevalla päällä muistan siitä vain sanan vastuullisuus. Selvitän asiaa ja palaan siihen pikinmiten kun saan vastauksen 🙂
   Sitä odotellessa, tässä vielä vähän lisää sohvien valmistuksesta sekä materiaalien alkuperästä: https://urly.fi/19eW

   • Minttu MAMI GO GO sanoo:

    Hei, sain vastauksen: Sohvissa käytettävä höyhen otetaan talteen ruokateollisuuden sivutotteena Unkarilaiselta tilalta.

 2. Maria sanoo:

  Meillekin tuli Kuusilinnan sohva, tosin Tyyni, koska halusin käsinojat, joilla voi lepuuttaa kättä ja vähän ryhdikkäämmän ulkonäön.
  En ollut omistanut sohvaa moneen vuoteen. Päätin että hankin sohvan vasta kun löydän juuri sellaisen minkä haluan, ilman kompromisseja. Tuli testattua ja vertailtua lähes vuoden ajan kunnes löysin täydellisen.
  Istuinkorkeus juuri oikea ryhdikkäälle istumiselle, hieman syvemmällä istuinsyvyydellä kuitenkin ihanan löhöttävä. Tarpeeksi maavaraa, jotta saa imuroitua helposti myös sohvan alta. Konepestävät päälliset ja juuri oikean sävyinen kangas. Sohvan jalat juuri sellaiset kuin ajattelin (valikoimaa oli hyvin) ja koska ne ovat vakiokierteellä, voin vaihtaa lähes mitkä vain niiden tilalle. Pituudenkin sai valita omaan olohuoneeseen juuri sopivaksi. Ja vielä Suomessa valmistettu, suomalaisen suunnittelema ja suomalaisen perheyrityksen myymä. Lisäksi palvelu liikkeessä oli mitä parhain (ja vuoden vertailun aikana tuli kyllä koettua kaikentasoista)
  Ja tämä ei ole maksettu mainos vaan ihan rehellinen avautuminen hyvänmielen ostoksesta 😁

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hei mahtava kuulla ja tosiaan ihan samanlaiset ajatukset ja kokemukset täälläkin Kuusilinnasta kaikenkaikkiaan! Tyyni malli on myös tosi kaunis mielestäni! <3

 3. Sanni sanoo:

  Me ostettiin toukokuussa valmistuvaan kotiin ja vauva sekä lapsiperheeseen juuri sama sohva 🥰 otitko pellavakankaalla? Me otettiin ja olen etukäteen valvonut öitä, että heitinkö rahaa kankkulan kaivoon. Laitoitko suojasuihkeita tms? Vai meinaatko vaan pestä, jos vahinkoja sattuu. Kiitos!

  Näyttää tosi hyvältä. Ihana sävy ja malli!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Joo meillä on tosiaan pellavakankaalla. Olin haaveillut siitä niin pitkään, että pakkohan se oli vihdoin ottaa. Sen tuntuma oli myös niin ihana. Toki vaikkapa Polyester kestäisi kulutusta enemmän, mutta halusin joka tapauksessa luonnonmateriaalin. Ja kyllä tämän pitäisi myyjän mukaan ihan yhtä hyvin toimia lapsiperheessä! Vielä ei ole muutamia valuneita maitoja suurempia vahinkoja käynyt, eläväinen väri antaa myös paljon anteeksi ja pidetään usein vilttiä istuintyynyjen päällä vielä kun vauva on pieni. En laittanut mitään suihkeita, ehkä jos olisi löytynyt jokin luonnonmukainen. Itsi koneessa aijon pestä kun sen aika tulee 🙂
   Ei varmasti ole teillekään yhtään vikahankita, päinvastoin! 🙂

 4. Aileen sanoo:

  Hei, mistä on tuo ihana vaalea karvamatto peräisin? 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi! Olen ostanut sen kirppikseltä muutama vuosi sitten 🙂 (ihan kamala pölynkerääjä :D)

 5. Noora sanoo:

  Olisitko ostanut sohvaa ilman yhteistyötä?
  Oliko tilausaika kui pitkä ha vaikuttiko siihe yhteisttö asia vai kohdellaannko yrityksessä kaikkia samanlailla.. Oliko teillä muita sohvavalmistajia vertailukohteena vai mikä sai päätymään näihin? Yhteistyöasia vai kotimaisuus?

  Ja ihan mielenkiinnosta kysyn siis 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ilman yhteistyön kautta saatavaa alennusta emme olisi välttämättä ostaneet näin isoa sohvaa, mutta muuten ostopäätös tämän sohvamallin osalta oltiin tehty jo ennen sitä.
   Saimme sohvan muistaakseni noin kuusi viikkoa tilaamisen jälkeen, en osaa sanoa tilausajoista muuten sen tarkemmin – varmaankin tapauskohtaista riippuen kankaista yms.
   Kerronkin postauksessa, että tutkailimme monien eri valmistajien sohvamalleja noin vuoden ajan kunnes sitten pädyimme tähän. Myös se miksi päädyimme tähän malliin käy paremmin ilmi itse postauksesta 🙂

 6. Julia sanoo:

  Aivan ihana sohvakokonaisuus! 😊 Ja kiitos postauksesta, näytän tämän niin miehelleni, olemme ostamassa uutta sohvaa ja tässä jutussa oli todella hyviä pointteja. Nykyinen sohvamme on ”löytö” (siltä se ei tosin nyt suht hajonneena tunnu) alesta, ostimme sen vasta puolitoista vuotta sitten ja nyt jo tosiaan tulossa tiensä päähän 😬 Ois varmaan kannattanut hankkia laadukkaampi sohva ja ajatella pidemmällä tähtäimellä, meillä kun aikalailla teidän Myyn ikäinen tyttövauva ja lisäksi koira.. Lapsiperheessä laatu ja kestävyys ovat kyllä sellaisen ison hankinnan, kuten sohvan kohdalla kaikki kaikessa. Seuraavaksi vähän aiempaa viisaampana siis sohvakaupoille! 😝🙊

  Kiitos muutenkin ihanasta, kauniista ja tyylikkäästä blogista 😊 Olen ollut lukijasi jo pitkään, mutta en ole koskaan rohjennut kommentoida. Viimeaikaisia tylyjä ja jopa paikoitellen törkeitä kommentteja luettuani päätin kuitenkin kommentoida, ihan vain tylyyden vastapainoksi, mutta myös siksi että jokainen meistä ansaitsee myös kuulla positiivista palautetta työstään! Haluan siis sanoa sun tekevän hienoa työtä, lisäksi hatunnosto sille että jaksat ylipäänsä tehdä niin paljon töitä pienen vauvan äitinä (musta ei esim. siihen olisi) 😊👏 Kaikkea hyvää teidän perheelle ja jaksamista vauva-arkeen 😊

 7. Sanna sanoo:

  Me myös tilattiin Kuusilinnan syvä Ilma-sohva tammikuun alennuksen aikaan. Olin jo pitkään kyseistä mallia ihastellut ja
  ehdottomasti yksi parhaista malleista istua. En kyllä uskaltautunut tuohon pelläväpäälliseen, vaikka sitä ihastelin. Myyjän kanssa juteltua päädyttiin siihen, että Stark-kangas kestää lapsiperheessä varmuudella. Ja noita istuintyynyjen ihania tereitäkin vähän jännitän, että kuinka paljon niitä sitten pitää pöyhiä että pysyvät siistin näköisenä. Huhtikuussa pitäisi sitten sohvan saapua.

  Kuusilinnan sohvista vielä, että vaikuttavat kyllä tosi laadukkailta ja mallit on nättejä. Toinen tunnettu kotimainen sohvanvalmistaja on osannut brändätä tuotteensa niin hyvin ja saanut bloggaajien kautta valtavan somejulkisuuden, että toivon todella julkisuutta ja asiakkaita myös Kuusilinnalle! On nimittäin paljon parempi istua kuin kilpailijan 🙂

 8. Milla sanoo:

  Moikka! Harkitaan juuri kyseistä sohvaa lapsiperheeseen, ja minua kiinnostaisi kuulla, kuinka nuo istuintyynyt pysyvät paikoillaan? Eli pysyvätkö vai valuvatko eteenpäin niin, että selkänojana olevien tyynyjen alareunat valahtavat ikään kuin istuintyynyjen taakse, kun ne valuvat eteenpäin? Kiitos!

Kommentoi