MUN MAHA

18/04/2018

Vielä muutama viikko sitten olisin voinut kirjoittaa, ettei minua haittaa tai häiritse yhtään muiden ihmisten kommentointi vatsani koosta. Mutta viimeisten viikkojen aikana olen kuullut siitä niin paljon (ja niin ihmeellisiä) kommentteja, että pakko tästäkin asiasta on nyt vähän avautua.

Harva tuntuu ymmärtävän, että raskausvatsaa kommentoidessa kommentoidaan suoraan henkilön ulkonäköä. Siinä vaiheessa kun kommentointi muuttuu positiivisesta kauhisteluksi tai johonkin toiseen vertailemiseen, se ei ole enää ok. Minäkään en sano sinulle että, herranjestas – näytät ihan samalta kun minä viimeksi oksennustaudissa. Tai että, hiuksesi ovat yhtä ohuet kun kaverillani kun hän oli vakavasti sairaana. Miksi sitten olisi hyväksyttävää verrata vatsaani kaverisi vatsaan, joka oli juuri ennen synnytystä samankokoinen kun minulla nyt viidennellä kuulla?

Fun fact, vastassani on vauva, istukka ja lapsivettä – sen kuuluukin olla iso! Ja toinen hauska fakta, meistä jokainen on erilainen – myös raskaana ollessa. Suurin osa meistä tosiaan saa ison vatsan, toiset taas pienen, osa siltä väliltä. Jollain kohtu voi olla kallellaan eteenpäin, jollain taaksepäin. Usein, mitä enemmän raskauksia on takana, myös sitä paremmin vatsa näkyy. Jollain, kuten minulla, voi olla myös pientä vatsaa ihan ennestään – se ei katoa mihinkään raskauden myötä, vaan pysyy siinä kasvavan kohdun päällä.

Uskon että suurinta osaa näistä kauhistelevista kommenteista ei ole tarkoitettu pahalla, mutta viimeistään siinä vaiheessa kun vatsani kokoa päivitellään anonyymisti keskustelupalstoilla saakka alkaa homma oikeasti olla totaalisen väärin.

Monille raskaana oleva nainen pyöreän vatsansa kanssa on kaunis, mutta ainakin itse tunnen itseni kaikkien vaivojeni kanssa suurimmaksi osaksi kaikeksi muuksi kuin hehkeäksi. Vaikka mahastani kyllä tykkäänkin ja sitä ylpeänä kannan. Kuitenkin kiloja kertyy huimaa tahtia ja vatsan lisäksi tässä leviää myös muutkin paikat. Siihen päälle vielä hormoonit, niin jokainen voi itse miettiä että miltä ulkonäkönsä kauhistelu tai vertailu johonkin pienempään tuntuu. Voin myös vain kuvitella, miten pahalta tuntuu arvostelevat kommentit silloin kun raskausvatsa on pieni tai lähes huomaamaton.

Joten voidaanko tässä(kin) asiassa pitää ne hölmöt mölyt mahassa, miettiä vähän ja olla sitten vaikka mielummin sanomatta mitään. Itseäni ei haittaa vatsan positiivinen tai hymyssäsuin kommentointi tai edes koskeminen – ainakaan tutuilta, päinvastoin, mutta kannattaa muistaa että joillekin tämäkin on liikaa. Ei siis ehkä ensimmäisenä kannata huudahtaa silmät pyöreänä että WOW ja tarttua mahaan kiinni, ellet varmasti tiedä että se on tulevalle äidille ok.

Kiitos kuvista Kaapo 8v <3


15 Responses to “MUN MAHA”

 1. Tiina sanoo:

  Aamen!!! Juuri näin…. Olet niin KAUNIS mahan kans ja ilmankin <3

 2. anonyyymi sanoo:

  Raskausvatsat on ihania <3 se, joka väittää muuta, on väärässä. No ei, mutta negatiiviset kommentit saa ja pitää jättää sinne, mistä kukaan ei niitä kuule, omien korvien väliin. Ihan aina 🙂 ihanaa loppuraskausaikaa! 🙂

 3. Äiti sanoo:

  Olet kaunis!♡ Ja Kaapo taitava:)

 4. Iida sanoo:

  Kaapo on kyllä taitava!!!
  Ja maha aivan ihana!

 5. Lilliputti sanoo:

  Juuri näin, yleensä tuollaiset vatsakommentit ja vertailut jaksaa suodattaa mutta rajansa kaikella. Jokainen raskaus on omanlaisensa ,kuin myös ihmiset ominaisuuksiltaan. Olkaamme onnellisia itsestämme ja toisistamme ❤️ Olet todella kaunis, ja sinulla on ihana perhe. Kaikkea hyvää tulevaan kesään ja odotukseen!

 6. Ella sanoo:

  Mulla laskettu aika viiden päivän päästä. Maha ollut koko raskauden pieni ja sekös herättää kummastusta. Niin ärsyttävää kun päivitellään että miksköhän se on niin pieni ja jopa yks tuttu totesi että tuleekohan sieltä kääpiö. Joo varmaa oli vitsi mutta ei naurattanut yhtään.. Oon 180cm pitkä et eiköhän sekin selitä vatsan kokoa. Alussa selittelin sitä ihmisille mutta nyt en kommentoi enää mitään.
  Törkein vatsan koskija oli tuntematon asiakas töissä joka tökkäs etusormella suoraan vatsaan ja sano että katos vaan. Siis mitä 😀
  Tsemppiä loppuraskauteen!

 7. Maitoviiksi sanoo:

  Itse ajattelin vatsakuvasi ja toki muutkin kuvat nähdessäsi, että olet kyllä niin superkaunis. Minusta vatsasi näyttää ihanalta ja sinä onnelliselta. <3 ja hienot kuvat saanut hovikuvaajasi otettua.
  Mutta tuo vatsan arvioiminen on kyllä ärsyttävää. Aina on vääränlainen jonkun mielestä. Minua myös harmitti "on kyllä niin poikavatsa ym"-kommentit.

 8. Suvi sanoo:

  Oot kyllä niin hehkeä ollut aina, ihan ilman raskautta tai raskauden kanssa! I feel you, itse sain esikoisen tammikuussa ja varmaan myös osittain siitä syystä, mun maha oli aika pieni. Ja uskon, että tähän vaikuttaa myös mun ruumiinrakenne. Mutta entäs ne kommentit, että ”onpa pieni” ja ”onkohan siellä lapsella kaikki hyvin”, mitä helvettiä, kuka sanoo noin kellekään?!?! Ainiin ja mun yks työkaveri oli sanonut toiselle, ei suoraan mulle, että onko ne adoptoimassa lapsen kun ei sillä ole mahaa………… PÖLJÄT

 9. xXxXxxX sanoo:

  Minulla oli esikoista odottaessa tavallista enemmän lapsivettä, lapsikin oli iso. Itse taas olen hento. Todella rasitti, kun ei kiskalla voinut käydä ilman että tuntemattomilta tuli kommenttia. (”Ethän sä tähän synnytä?” ”Kolmisiako odotat?”) En olisi jaksanut jutella tuntemattomien kanssa enkä olla katseiden kohteena. Tunsin itseni välillä friikiksi.

 10. Jm sanoo:

  Mulla on olliut kaikissa kolmessa raskaudessa aika pieni vatsa. Esikoista odottaessa vatsa hädin tuskin näkyi puolivälissä ja eräs tuttu kommentoikin että ”onpa pieni vatsa, onko tuo ihan normaalia”! Kyllä siinä esikoisrn odottaja oli aika ärsyyntynyt ja hämillään, että jaa, onko tämä nyt sit normaalia! Kaunis on vatsasi 🙂

 11. S sanoo:

  Ihana maha, kaunis Minttu ja lahjakas 8-v! Kiitos näistä sanoista. Voi kun me kaikki muistettaisi olla kommentoimatta toistemme mahoja oli siellä vauva tai ei. Ja muitakin ruumiin osia. Itse saan kuulla koko ajan, että olen taskukokoinen, lyhytjalkainen ja lapsennäköinen. Myös geenieni alkuperää spekuloidaan näiltä tiimoilta jopa illanistujaisten ajanvietteenä. En ymmärrä enkä varsinkaan noita raskausmahakommentteja ja -kosketteluja. Huh huh välillä näitä ihmisiä. Tsemppiä kaikille vauvamahaisille 🙂

 12. Saana sanoo:

  No tämä! Esikoista odottaessa vatsani oli pieni. Rakenneultraan mentäessä olin varma (kaikkien netistä lukemieni pienimaha=pieni vauva kommenttien jälkeen) että mun lapsi on aivan liian pieni ja istukka ei toimi tms. Ja pöh, mahaa ei näkynyt talvitakin alta edes viikkoa ennen synnytystä ja nelikiloinen vauva tuli! Ärsyttää että odottava äiti ja hänen mahansa ovat ns vapaata riistaa ja kaikilla siis aivan kaikilla on muka jokin oikeus kommentoida sitä 🙁

 13. mirvaannamarian sanoo:

  Sä oot vaan niin söpö näissä kuvissa ja livenäkin sun masun kanssa, ei voi olla ihastelematta vaikka se olo mahan kanssa onkin varmaan ihan kamala <3 😀

 14. Nippe sanoo:

  Voimia!
  Keskimmäistä odottaessani olin tavallista turpeampi ja turvonneen oloinen.
  Hirmuinen hellekesä loppuaikana täydensi turvotuksen…
  Kun synnytyksen aika koitti, tuli lapsivettä tulvimalla lattioita myöten…Siivooja piti kutsua välillä paikalle kuivaamaan.
  Kyllä kaikki raskaudet ja synnytykset ovat niin erilaisia.
  Esikoisella oli erityisen lyhyt napanuora. Odotusaikana pyykkien ylös nosteleminen tuntui hieman hankalalle, sen muistan.
  Nuorimman synnytin ennätyspoltoissa ja ennätysnopeasti sivuttain maaten.
  Kaikesta selvittiin

 15. Anniina sanoo:

  Oman raskauteni aikana opin, että Raskausmahat ovat ihania, koska niihin kätkeytyy uusi elämä <3

Kommentoi