MAKARONILAATIKKOHAASTE

11/02/2018


Kaupallinen yhteistyö – Kuusamon juusto

Kuulin vasta hiljattain, että jotkut tekevät makaronilaatikon ilman juustokuorrutusta – siis mitä!? Olen edelleen ihan ihmeissäni. Juusto kuuluu mielestäni ehdottomasti makaronilaatikkoon ja on yksi sen paras osa. Usein meillä ruokailun jälkeen vielä pyödälle jäähtymään jäänyt laatikon loppu onkin iltaa kohden napsittu juurikin päältä, juustokuorrutuksen osalta, parempiin suihin. Rapean juustokuorrutuksen ansiosta myös laatikko jää ihanan meheväksi.

Makaronilaatikko on kuulunut meillä lapsuudesta saakka niihin suosituimpiin ruokiin ja se on varmaan myös ihan ensimmäisiä ruokia jota olen oppinut itse valmistamaan. Se on edelleen yksi suosikkini ja mielekästä myös tehdä siinä mielessä, että se maistuu varmasti aina kaikille, ja että sitä on helppo aina tehdä vähän isompi satsi kerralla.

Vuosien varrella olen tehnyt makaronilaatikosta myös paljon erilaisia, vähän erikoisempia versioita. Makaronilaatikkoon sopii loistavaksi muunmuassa punainen pesto, oliivit, tuoretomaatti ja herkkusienet. Myös vaihtelemalla kuorrutukseen käytettävää juustoa, saa laatikon makumaailmasta jo ihan erilaisen.

Kuusamon Juusto on heittänyt ilmoille somessa #makaronilaatikkohaasteen, jossa se kannustaa jakamaan oman makaronilaatikkonsa ohjeen. Minäkin mietin että minkähän erikoisen laatikon kisaa varten tekisin ja mikä voisi olla tässä se salainen ainesosani. Vaikka tykkään tosi paljon myös vähän erikoisemmasta makaronilaatikosta, omalla kohdallani voiton vei tässä kuitenkin perinteisyys. Teinkin siis makaronilaatikon oppimaani tyyliin (vaihtamalla jauhelihan soijarouheeksi) ja salaiseksi aineosaksi valikoitui tässä Kuusamon Juuston musta leima emmental – juustoraaste.

MUSTALEIMA MAKARONILAATIKKO

Tarvitset

400g makaronia
2 dl tummaa soijarouhetta
2 valkosipulia
3 luomumunaa
1 dl luomumaitoa
1 pussi Kuusamon Juuston mustaleima Emmental raastetta
Pippuria
Suolaa
Soijakastiketta
Basilika

Laita vesi kiehumaan ja keitä 400g makaronia. Kuulota pannulla öljyssä valkosipuli, lisää joukkoon soijarouhe sekä 2dl vettä, anna porista ihan hiljalleen. Mausta pippurilla, suolalla, lorauksella soijakastiketta sekä revi joukkoon noin kolmen tuoreen basilikan oksan lehdet. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita makaroni sekä soija uunivuokaan. Tee munamaitoseos ja lisää joukkoon ripaus suolaa ja pippuria. Kaada joukkoon ja sekoita. Painele pinta kevyesti tasaiseksi ja lisää lopuksi juustoraaste. Paista uunin keskitasolla noin tunti.

Kuusamon Juusto on Suomen pohjoisin juustola, joka on tehnyt juustojan Kuusamossa jo yli 60 vuotta. Juustot valmistetaan läheltä tulevian perhetilojen maidosta eikä juustojen valmistuksessa käytetä muunmuassa paakkuntumisen estävää ainetta. Kuusamon Juuston pakkaukset ovat hiljattain muuttuneet ja niistä voi löytää viitteitä Kuusamosta. Kuten mustaleima, joka on nimetty Kiutaköngäs-kosken mukaan, kuvaten mustaleiman vahvaa makua.

Osallistukaa tekin myös somessa kisaan oman reseptinne kanssa. Merkkaa Instagramissa kuva tägillä #makaronilaatikkohaaste. Me bloggaajat valitsemme sieltä oman suosikkimme ja luovimmat toteutukset palkitaan kuusamolaisella Bjarmian keramiikkavuoalla (58 eur) sekä Kuusamon Juuston tuottelahjakortilla (50 eur).


8 Responses to “MAKARONILAATIKKOHAASTE”

 1. M sanoo:

  Ihan mielenkiinnosta kysyn, että riittääkö tosiaan ison makaronilaatikon munamaitoon 1dl maitoa..?;) Itse tulee laitettua se 1l+munat..

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Aijjaa, joo, en laita yleensä kun lorauksen, sellaisen 1-2 dl 🙂

   • M sanoo:

    Ok,pitää varmasti kokeilla tätä. Mulle kyllä maistuu tuollainen rapsakampi laatikko,muu perhe ei vaan niin oo sen ystävä..:D

 2. Henna sanoo:

  Varmasti helppo tehdä, mutta että maistuu kaikille ? Mahtaa olla kuivaa, siltä se näyttääkin. Ja miksi tuo pohja on noin tumma, onko se palanut ?

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ahahah, nyt on kyllä aika tyly kommentti. Enhän mä nyt laittaisi reseptiä joka olisi huono ja sanoisi että maistuu meille kaikille jos ei näin ole.
   Kun makaronit on keitetty kypsäksi, soijarouheesta tulee kosteutta, sekä juustokuorrute pitää kosteuden vielä hyvin laatikon sisällä niin ei tästä tule kuiva. Litralla maitoa tämä olisi keitto.
   Tein laatikon käyttäen ekaa kertaa uutta kiertoilmauuniamme joka olikin tosi tehokas, pohja saattaa näyttää vähän normaalia tummemmalta, mutta ei vaikuttanut makuun mitenkään 🙂

 3. Nina sanoo:

  Hyvältähän tää näyttää, ei ollenkaan kuivalta mun mielestä. Mut makuasioitahan nää on, munkin toisen isoäidin makaronilaatikko on enemmän sellasta muhennosta 😀 Mä tykkään enemmän vähän rapsakammasta lopputuloksesta.

  Mustaleimakuorrute on ehdoton lemppari, ja se jäähtyvä laatikko jotenkin aina hupenee parempiin suihin 😀

 4. JenniKoo sanoo:

  Tein juurikin tällä ohjeella ja ihan loistavaa tuli. (Eikä kyllä yhtään kuivaa;) ) Lapsillekin maistui niin että lisää ottivat…

 5. Nimk sanoo:

  Ei mun mielestä yhtään liian kuivan näköistä, mut miä teenkin yleensä lihaliemeen, kun mun mielestä munamaitoon on juurikin ihan liian lötsö 😀

  Ot. Mutta olisi mukavampi lukea/esteettisempi blogi, jos kuvat ja teksti olisi vuorotellen, eikä ensin valtava kuvatulva ja sitten teksti 🙂

Kommentoi