MITÄ KASVATTAA VILJELYLAATIKOSSA?

9/05/2017

En todellakaan ole mikään viherpeukalo. Olen elämäni aikana valitettavasti tappanut lukemattoman määrän kasveja. Ei väliä onko kyseessä ollut helppohoitoinen huonekasvi (en muista edes niiden nimiä) vai vielä helpompi kaktus, kaikki ovat siirtyneen ajasta ikuisuuteen. Ainoastaan eroni jälkeen ostamani peikonlehti on elänyt yli neljä vuotta. Suurimmaksi osaksi ilmeisesti jollain pyhällä hengellä. Jotenkin kummasti se on aina elpynyt uudestaan ja uudestaan, vaikka tilanne on vaikuttanut monesti kovinkin kriittiseltä.

Ihailen esimerkiksi mummoni kykyä loihtia omasta isosta pihastaan vuodesta toiseen upea vehreä ja kukkiva paratiisi. Itselläni ei ole minkäänlaista tietotaitoa vastaavaan. Vaikka asunkin kaupungissa, olen aina halunnut asua siellä vähän mökkimäisesti. Niin että on kunnon virheä piha, mutta että silti ratikalla pääsee hetkessä keskustaan. Olen tosi onnellinen että asun nyt juuri niin. Onni on myös se, että joku muu pitää pihasta huolta. Saan keskittyä vain ihailemaan kukkapenkkejä ja viljelyslaatikoissa rehottavia yrttejä. Olen kyllä monena kesänä haaveillut siirtolapuutarhaelmästä, mutta tiedän, ettei siitä lopulta tulisi mitään.

Nyt minulla olisi kuitenkin mahdollisuus ottaa yksi pihamme viljelylaatikoista omaan hoitooni. Kuinka ihanan idyllinen ajatus. Aurinko, kesä ja oman kasvimaan tuoreet kasvikset. Todellisuus voisi kuitenkin olla jotain ihan muuta. Kuten laatikoillinen kuihtuneita salaatteja sekä rikkakasveja.

Nyt tarvitisinkin vähän tietävämpien apua. Olisi ihana nostaa omaa satoa pitkin kesää, mutta onko se edelliset asiat huomioonottaen totaalisen huono ajatus? Eniten kiinnostaisi kasvattaa ehkä jotain muutamaa helppoa yrttiä, salaattia ja kenties kesäkurpistaa. Miltä tämä kuulostaa?

Toiseksi, kuinka kauan kestää että satoa alkaa tulemaan? Laitanko sinne siemeniä vai taimia? Kuinka usein niitä pitää kastella? Entä pitääkö niille tehdä jotain muuta, tuholaistorjuntaa, lannoista, miten? Vinkkejä ja kokemuksia siis kaivetaan kipeästi!

PS. Kiitos todella mielenkiintoisesta keskustelusta mielipide-postauksen kommenttiosiossa lihansyönnistä. Tosi hyviä ajatuksia, yritän palata kunnolla ajan kanssa niihin ihan pian!


7 Responses to “MITÄ KASVATTAA VILJELYLAATIKOSSA?”

 1. Westend Mum sanoo:

  Täältä suunnalta ei valitettavasti vinkkejä tule… Juuri äskettäin lensi roskiin yritelmät yrttitarhoista ja auringonkukista. En lannistu kuitenkaan, uusi yritys (kun lumisateet lakkaavat) 😉
  http://westendmum.fi

 2. Hanna sanoo:

  Moikka! Mä olen puutarhuri joten aihe on lähellä sydäntä;) laita helppoja yrttejä esim. Persiljaa, ruohosipulia, timjamia ja tietty vahvaa minttua mojitoja varten. Kannattaa istuttaa taimina. Ite oon tykänny käyttää kastelulannoitetta jota lisätään aina pieni määrä kasteluveteen. Syötävät kukat on myös kivoja esim. Krassi tai orvokki:) kannattaa varmaan kokeilla ennakkoluulottomasti omia lemppareita mitkä tulee myös käytettyä, silloin satoa myös odottaa innolla
  Joka tapauksessa hauskaa puuhaa lasten kanssa, seurata kasvua❤️

 3. Naapuri laittoi mansikantaimia viljelylaatikkoon. Hyvin tekevät satoa vuodesta toiseen! Jotain peruslannoitetta nekin kaipaa silloin tällöin. Kastelevat silloin kun multa on kuivaa. Muuten ovat aika vaivattomia. Lapset oli ihan innoissaan kun seurasivat mansikoiden kypsymistä. 🙂

 4. tiitu sanoo:

  Täällä toinenkin puutarhuri Osta porkkanan siemeniä,siemennauhassa. Nauha vaan peitellään kevyen multakerroksen alle. Ja kastellaan. Ja kaupan valmiita ruukkuyrttejä on myös helppo kasvattaa,laittaa ne vaan multaan ja vettä perään! Kurpitsa vaatii paljon vettä,tilaa ja lannoitetta! Myös kukat on kivoja/helppoja,esim kehäkukka. Tiitu

 5. Maija sanoo:

  Osta torilta tai myymälästä valmiita kesäkurpitsan taimia, yrttien taimia (minttu villiintyy) ja lannoita kesäkurpitsaa riittävästi. Muista kastella, eikä sit muuta. Onnee viljelyyn, se on ihan helppoo ja kivaa 🙂

 6. EllaM sanoo:

  Ostan taimet puutarhalta tms. Kannattaa muistaa että esim ruohosipuli ja oregano monivuotisia eli kaikkea ei kannata syksyllä sitten siivota pois. Basilikan oon pitänyt ruukussa, niin saa sisään huonolla ilmalla. Kaupan purkkiyrtit ei mulla kasvanut maassa, kun jotain kokeilin. Lapsista kiva napostella yrttejä sellaisenaan eli kiva kesähomma tuo on.

 7. JANA sanoo:

  Lehtikaali, pinaatti, kirsikkatomaatti (osta valmis taimi), rucola, ruohosipuli, vihreä ja keltainen kesäkurpitsa. Näitä olen laatikossa kasvatellut aiempina kesinä. Ajattelin myös näitä kasvatattaa tänä kesänä lapseni kanssa. Avomaankurkku, sipuli, porkkana, vihreät pavut, porkkanat eivät kasvaneet ainakaan minulla. Riippuu varmaan, onko aurinkoinen vai varjoinen paikka.

Kommentoi