EPÄSUOSITUT MIELIPITEENI

3/05/2017

En ole (usein huonon) muistini mukaan osallistunut mihinkään bleigeissa kiertäviin haasteisiin vuosiin. Muistatteko sen ajan, kun viikoittain näissä kiersi erilaisia haasteita? Viime aikoina olen kuitenkin pitkästä aikaa törmännyt tällaiseen epäsuosittujen mielipiteiden ketjuun. Taidan kaivaa vähän nyt verta nenästäni, mutta päätin myös osallistua.

Tyhjänpäiväinen päteminen on ärsyttävää: En kestä ihmistyyppiä joka yrittää antaa itsestään fiksumman kuvan kun on. Turhanpäiväisellä pätemisellä ei ole muuta funktiota kun muiden lyttääminen oman huonon itsetunton peittely. Tyhmät ihmiset jotka yrittävät olla fiksumpia kun ovat ärsyttävät ihan huolella.

Lihansyöjät ovat sivistymättömiä: Nykypäivänä kun tiedetään, kuinka paljon lihantuotanto saastuttaa ja kuluttaa luonta, sekä miten hirveissä oloissa eläimet kasvavat ja kuolevat, on lihansyönti mielestäni silkkaa itsekkyyttä ja sivistymättömyyttä. (Kyllä, otin viikonloppuna haukun lapseni hampurilaisesta)

Ei ole järkeä tehdä asioita joista ei pidä: Paska duuni, paska parisuhde, paska kämppä, paska elämä – kenenkään ei tulisi tyytyä liian vähään. Liian usein kuulee ihmisten valittavan asioista, joita he joutuvat tekemään päivittäin. Meillä on vain yksi elämä, miksi tuhlata sitä tekemällä jotain mistä ei tykkää? On myös turha valittaa, jos ei ole valmis muuttamaan asioita.

Hyvillä teoilla kehuskelu on noloa: Löysit matkakortin ja palautit sen omistajalleen, matkalla laitoit euron Punaisen Ristin keräyslippaaseen, autoit mummon tien yli, pelastit viisi kissanpentua tulipalosta ja sen jälkeen kirjoitit somepäivityksen urotyöstäsi, vau. Muiden auttaminen on itsestäänselvyys, mutta oman sädekehän kirkastaminen somessa on vain noloa ja kiusallista luettavaa.

Feikki on feikkiä: Olen itsekin joskus sortunut osaan näihin. Tekorusketus, tekoripset, tekokynnet, hiustenpidennykset, liian pitkälle menneet ruiskeet ja täytteet naamassa ja kropassa näyttävät yhtä feikeiltä kun ovatkin. Eikä feikki ole kovin kaunista. Ei myöskään kengissä, laukuissa tai kelloissa. Feikit huomaa jo kauas eikä se ole yhtään cool.

Ihmisten pitäisi lopettaa näiden sanojen käyttö asap: masuasukki, inasen, teeppari, tavan, viikonloppu yh, vaimoke, isäntä / emäntä, protsku, broisku, kotiuttaa, kielinatsi, mahtavuutta, huikee, avokki.

Tyttö ja poika eivät voi olla VAIN kavereita: Okei puhun nyt vain omasta cisheteron näkökulmastani ja tiedän että moni kaverinkin on eri mieleltä, mutta en usko että ikinä muutan tätä mielipidettäni. Niin monta kertaa se on nähty. Sanotaan, että ollaan vaan kavereita, mutta silti välillä on enemmän tai vähemmän kipinää ja flirttiä ja jossain vaiheessa sitä aina päädytään säätämään tai jompikumpi paljastaa, että onkin ollut ihastunuut toiseen kokoajan.

Suolakurkut ovat pahoja: Näin se vaan on.


29 Responses to “EPÄSUOSITUT MIELIPITEENI”

 1. Siljaaa sanoo:

  Haluaisin lisätä kiellettyjen sanojen listaan vielä sanan lapsivapaa.

 2. Hilmaiida sanoo:

  Ihan mahtava haaste! Täytyy itse kirjoittaa vastine ja linkata. ^^

 3. Saara sanoo:

  Kiellettyjen sanojen listaan myös ”vuosikas”

 4. Haha sanoo:

  Viimeinen oli kyllä paha!

 5. lilianna sanoo:

  Hyviä ja kantaaottavia ajatuksia! Kaikki muut allekirjoitan, mutta en usko, että ihmisillä on aina mahdollisuutta tehdä vain asioita joista he pitävät esim. työelämässä. Toki on hyvä pyrkiä sellaiseen työhön, josta pitää, mutta kaikilla ei sitä mahdollisuutta ole ja jostain se rahatkin on pakko tienata elämiseen. On hienoa, että uskallat ottaa rohkeasti kantaa asioihin”

  • Emppu sanoo:

   Miten ihmeessä ei ole varaa valita? Nyt en ymmärrä. Ei siellä töissä aina kivaa voikaan olla, mutta kyllä jokainen voi valita työnsä mistä pitää.

   • tiukuuu sanoo:

    ”Kyllä jokainen voi valita työnsä mistä pitää” sanoo hän, kun työllisyysaste on Suomessa 69 prosenttia…

 6. Jenni sanoo:

  Masuasukki… Argh! Niin hirveä sana 😀 Itse olen vähän eri mieltä tuosta ”ei ole järkeä tehdä asioita joista ei pidä”. Tavallaan olen samaa mieltä; yksi elämä, miksi tehdä esimerkiksi työtä jota inhoaa. No miksi oon tehnyt? Koska ei ole muutakaan tarjolla 🙂 Olen ollut välillä työttömänä ja teen mielelläni edes JOTAIN työtä. Unelmoin työstä, joka olisi kivaa, mutta en ole varma mikä olisi sellainen työ. Haluaisin lähteä opiskelemaan, mutta vanha opintolaina painaa niskassa. En ole myöskään varma, mitä opiskella; sitä mikä olisi mahdollisesti mieluisaa, vai jotain alaa, jolla olisi töitä. (En kyllä tiedä mikä on täysin ”varma” ala…) Moni tuttuni on lähtenyt opiskelemaan ”jotakin vaan”, ettei tule liian montaa välivuotta. Itsestäni ei ehkä olisi tähän. Toisaalta sitä haluaisi matkustaakin ja sitä on tehnyt epämieluisaa työtä säästääkseen rahaa siihen. Toisaalta, niilläkin rahoilla olisi voinut lyhentää opintolainaa… En tiedä. Joskus nämä asiat tuntuvat hyvin haastavilta ja mieluisa työ hyvin kaukaiselta ajatukselta 😀

  • Siilis sanoo:

   Asioille voi aina tehdä jotain mut kaikkea ei voi saada kerrallaan. Kaikki heti nyt pitäs saada ja silti vaan kokoajan valitetaan et kaik on huonosti. Asia kerrallaan. Ensin keskittyy saamaan yhden esteen matalammaks ennen ku havittelee muuta. Aina voi jostain tinkiä et voi parantaa toista asiaa. Moni käytännössä tarpeeton ja hyödytön nykyajaan kotkotus maksaa vietävästi. Voisko ne rahat laittaa johonkin mitä oikeesti haluaa. Lastenkaan ei ole pakko saada kaikkea mitä maailma silmille syytää. Nykyajan suurin ongelma on et muksutkaan ei anna millekään arvoa kun saavat kaiken ja heti uuden kun vanha on rikottu. Ruokaa on pakko olla ja asuminen maksaa mut moni muu asia on täysin turha. Ja niissäkin voi tehdä valintoja. Voi asua vaikka vähän pienemmin ja niukemmin ja laittaa oikeesti säästöön. Voi kierrättää, käyttää ilmasia juttuja mitä ympärillä on. Valintoja tää elämä on. Voi keskittyä siihen valittamiseen tai sit askel kerrallaan asioiden muuttamiseen.

   • Jenni sanoo:

    Totta, hyviä pointteja. Itselleni lisääntyminen tuntuu hyvin kaukaiselta ajatukselta monesta syystä, vahvimpana syynä varmaan se taloudellinen tilanne. Ei ollut tarkoitus vaan valittaa, paljon hyvääkin on omassa elämässä 😀 Oon esim tehnyt pari parin kuukauden reissua (nääkin on monelle ihan itsestäänselvyyksiä, tai tyyliin ulkomaanmatka kerran/monta kertaa vuodessa. ei mulle) ulkomaille ihan sillä lailla, et tehnyt sitä ei-mieluisaa työtä ja säästänyt. Asuin myös edullisemmin. Asuin vuosia pienessä yksiössä, joka kaipasi remppaa. Eka yksin, sit poikaystävän kanssa. Kyllä moni sitä ihmetteli. Epämiellyttävä työ tuntuu paljon miellyttävämmältä, kun säästää esim. ulkomaanmatkaan. Mut joo, yksi kerrallaan on yritettävä saavuttaa haluamiansa juttuja.

    Ps. mua lähinnä naurattaa nämä jutut, et työtä voi vaihtaa tosta vaan. Toki voi opiskella haluamaansa alaa (jos on älliä, jos pääsee opiskelemaan), mutta ihan eri asia, saako mieluisan työpaikan.

 7. Hah, varsinkin nuo ekat. Omien hyvien tekojen dokumentoiminen (”tässä video siitä kun autan sokean tien yli!”) pahentaa vielä entisestään sitä omituista humble bragia :D.

 8. Kati sanoo:

  Kiinnostava!
  Jaan ajatuksesi lihansyönnin itsekkyydestä,mutta ihmettelen hampurilaiskommenttia..onko sen tarkoitus ’pehmentää’ kommenttia ettet saisi syytöksiä moralisoinnista vai..? Eikä hampurilaisen syöminen tunnu vastenmieliseltä jos kantasi lihansyöntiin on kielteinen? Etkö koe, että koska aikuiset tekevät monia muitakin arvovalintoja lapsien puolesta,voisit päättää että lapsesikaan eivät popsi hamppareita vaan saavat halutessaan niiden puoleen kääntyä sitten kun ovat itsenäisiä päätöksentekijöitä, aikuisia? Tällaista jäin pohtimaan 🙂

 9. Milla sanoo:

  No nyt on pakko kommentoida! Muuten ihan fiksuja ajatuksia mutta lihansyöjät on sivistymättömiä pisti kyllä ikävästi silmään. Otetaan ensiksi vaikka se tuttu proteiinikortti. Kasvisruuasta on helppo saada riitävästi proteiineja, jos syö monipuolisesti, mutta entä jos kärsiikin esimerkiksi IBS:stä, kuten noin 10% suomalaisista kärsii. Koitappa siinä sitten kerätä ilman lihaa, palkokasveja ja mahdollisesti ilman viljatuotteitakin, riittävästi ja riittävän monipuolisesti proteiineja. Lisäksi kommentisi tuotantoeläimistäkin kuulostaa lähinnä tietämättömyydeltä, etenkin suomalaisessa lihassa tuottajat haluavat eläimensä parasta, eivätkä pyri tieten tahtoen kasvattamaan eläimiään hirveissä olosuhteissa. Onnellinen eläin kasvaa paremmin, terve eläin voi paremmin (ja siten tulee tuottajalle edullisemmaksi, koska ei tarvita esimerkiksi sairaskarsinoita, lääkkeitä, karanteeniaikoja)

  • l. sanoo:

   Joku vangitsee sut tai sun läheisen ja määrää eliniän. Mut hei ei tieten tahtoen tahdo tai tee pahaa, vangitsee nyt muuten vaan ja pistää jonkin ajan kuluttua lihoiksi. Ootko sä silloin onnellinen eläin? Vaikket siis tietäis, et lihoiks menet pian.

   Tiedän, että tää oli provosoivaa, mutta ihan oikeesti. Sivistymätöntä on kuvitella, etteikö vangitseminen, elämän rajoittaminen ja lyhyeen elämän jälkeen teurastaminen ole silti väärin. Välissä sulta ehkä riitetään myös jälkikasvu. Kauheesti suurempia traumoja ei oo, olit sitten ihminen tai eläin. Kyllä ne voi aina VIELÄ julmemmin tehdä, mutta niin järkyttävästä asiasta nyt ei vaan tehdä mitenkään pyöritellen oikeudenmukaista, reilua ja onnellista.

   • l. sanoo:

    Haluaisin vielä lisätä, että en koe että vankeudessa koko elämänsä kasvaminen tekisi tästä ilmiöstä yhtään sen parempaa, vaikka esimerkissäni toki sut riipaistiin pois nykyhetkestä, jossa oot vapaa.

  • Jenni sanoo:

   Pakko kommentoida tätäkin 🙂 Itse tiedostan lihansyönnin julmuuden ja ”tyhmyyden” ja olen aika lailla samoilla linjoilla siinä. Mutta minultakin löytyy IBS ja sen kanssa eläminen on aikamoista taistelua. Itsellä ainakin pahimmat oireet tulee palkokasveista ja monista hiilareista, mikä on todella raivostuttavaa. Rakastan erilaisia kasvisruokia, pastoja (ilman lihaa) jne, mutta niitä kun syön, niin olo on aika ikävä. Monta päivää.

   • Kasvissyöjä sanoo:

    Jos on pakko syödä lihaa, miksi syöt tuotantoeläimiä? Riista on moninkertaisesti parempi vaihtoehto sekä ekologisesta, että eettisestä näkökulmasta.

    Ja pahoittelut, mutta myöskään Suomessa tuotantoeläinten olot eivät ole hyvät. Lisäksi yhtenä suurimmista saastuttajista ja kasvihuonekaasujen tuottajista lihantuotanto ei ole ympäristöystävällistä koskaan.

   • l. sanoo:

    Ai ei löydy muuta kuin lihaa herkkävatsaiselle? Mites suuri osa pähkinöistä, qurn, tofu, tempe ja monet täysjyväviljat, kuten kvinoa, hirssi ja tattari. Kyl tässäkin on kyse nimenomaan sivistymättömyydestä ja laiskuudesta, jos näin ajattelee.

    • Pau sanoo:

     On vähättelyä puhua ”herkkävatsaisuudesta” kun puhutaan IBS:stä. Ärtyneen suolen oireyhtymä on pahimmillaan aika rajoittava ja tietyllä tapaa ”rampauttava” asia. Olen ollut kasvissyöjä yli 20 vuotta, mutta IBS todettiin vasta vähän aikaa sitten kärsittyäni jo vuosia voimakkaista vatsakivuista, uupumuksesta ym. oireyhtymään liittyvistä oireista. Omalla kohdallani IBS tarkoittaa myös sitä, että esim. edellä mainitsemasi soijatuotteet, tempeh, kvinoa, hirssi ja tattari ovat kiellettyjen listalla, koska aiheuttavat todella pahoja oireita, puhumattakaan pavuista ja monista kasviksista ja juureksista. Ravitsemusterapeutin kanssa käymme juuri parhaillaan lävitse sitä, miten onnistumme kokoamaan tasapainoisen ruokavalion, jossa on otettu myös kasvisruokavalio huomioon. Voin vakuttaa, ettei ole helppoa!

  • lilianna sanoo:

   Itse syön lihaa, mutta olen silti samaa mieltä Mintun kanssa. Se ei ole oikein vaan itsekäs päätös. Miksi telkeämme älykkäitä nisäkkäistä koko iäkseen (lyhyeksi sellaiseksi) häkkiin, vaikka saamme helposti ravinnontarpeemme täydennetyksi muutenkin? Vangittuna ruuaksi kasvaminen ei ole mitään elämää ollenkaan, ei edes eläimille. Joskus mietin, että ketä me ihmiset oikein kuvittelemme olevamme, kun kohtelemme muita nisäkkäitä näin ja millä oikeudella ne sen teemme?

  • Williä sanoo:

   ”suomalaisessa lihassa tuottajat haluavat eläimensä parasta”

   Eläimen parasta ei ole kasvattaa sitä sisätiloissa, lajille luonnottomissa olosuhteissa, siittää kerta toisensa jälkeen, syöttää samaa köyhää ruokaa päivästä toiseen, viedä jälkikasvu pois ja marssittaa jokainen vuorollaan jonossa lahdattavaksi. Ei se vaan riitä, että ”haluaa eläimen parasta”, jos lopputulos on tämä. Myös Suomessa. Kun eläintä kasvatetaan ihmisen ravinnoksi, siinä ajatellaan ihan jotain muuta kuin eläimen parasta.

   Proteiini on ikuisuuskysymys, mutta kovin turhaan. Ei ihmisen tarvitse syödä palkokasveja, nyhtökauraa, pähkinöitä ja mitä noita nyt on. Vihanneksilla ja hedelmillä pääsee erittäin tasapainoiseen ruokavalioon.

 10. Ella sanoo:

  Mä jäin miettimään kanssa tota kommentointia lhansyönnistä. Eli oletko vegaani ja jos et, miten perustelet sen? Mua aidosti kiinnistaa nää ”luokittelut”, joiden avulla erotellaan yhteiskunnallisia statuksia. Niille yhteinen ominaispiirre on, että luokituksissa oma itsensä tulee kiinnitettyä siihen ylempään kastiin. T. Sivistynyt vegaani 😀

  • lilianna sanoo:

   Ei se, että on jotain mieltä asiasta tarkoita, että toimisi itse niin. Ihminen voi pitää lihansyöntiä sivistymättömänä ja syödä silti lihaa. Itse olen esimerkki tästä, pidän siis itseäni sivistymättömänä tässä suhteessa (kuten ehkä Minttkin hampparikommentista päätellen). Olen riittävän sivistynyt arvioimaan oman käytökseni seurauksia ja kyseenalaistamaan niitä, mutta se ei tarkoita, että muuttaisin silti omaa käytöstäni. Syön lihaa, koska se on hyvää, lapseni syövät huonosti kasvisruokia, tykkään syödä tosi monipuolisia ruokia ja vaikka tykkään kasvisruuasta, joskus haluan pihvin tai hampurilaisen, enkä koe siitä huonoa omaatuntoa, vaikka olen sitä mieltä, että ihmisten ei pitäisi kasvattaa lihakarjaa ollenkaan.

 11. Oili sanoo:

  Onhan meikkikin feikkia ;)<3 hyva postaus

 12. BT sanoo:

  Lähes mahdotonta uskoa että oikeasti joku ajattelisi ettei nainen ja mies voi olla ystäviä. Tämä väite on väärä, todistettavasti, sillä itselläni on lapsesta asti ollut poikia/miehiä vain ystävinä ja on edelleen nyt 36-vuotiaana. Myös ystävilläni/sisaruksillani/vanhemmillani on molempia sukupuolia ystävinä. Kai tämä väite on pakko olla vitsi.

 13. Lihansyöjä sanoo:

  Jumala loi eläimet, kasvit ym. tänne meidän ravinnoksemme ja avuksemme. Minä uskon niin ja syön suomalaista lihaa hyvällä omalla tunnolla. Siltikin kauhistelen eläinten huonoja oloja ja kannatan niiden oikeuksia ja yritän ostaa lihaa joka olisi hyvin tuotettua, tosin en ole niin paljon aiheeseen perehtynyt, että voisin olla asiasta aina varma. En usko että maailma tai suomikaan tulee koskaan olemaan täysin vegaani. Mutta hienoa jos joku haluaa elää niin, kunnioitan sitä. Mutta en myöskään ymmärrä että kaikilta pitäisi vaatia samaa, mielestäni nämäkin ovat henkilökohtaisia valintoja. Niin kuin moni muukin asia. Sivistyneestä vegaanista tulee sivistystymätön jos hän ajaa autoa/polttaa tupakkaa/ostaa vaatteita jotka on tehty ulkomailla huonoissa oikeuksissa/asuu epäegologisesti jne.. Jos nyt ensin saataisiin kaikkien ihmisten olot tasa-arvoisiksi ja hyviksi, miettikääpä sitä minkälaisissa oloissa suuri osa ihmisistä elää maapallolla.

  • Williä sanoo:

   Mikäli lähtökohta on, että jumala loi eläimet ja kasvit ihmisen ravinnoksi, keskustelu jää hyvin lyhyeksi. On vaikea muodostaa järkeviä argumentteja maapallon pyöreydestä ihmiselle, joka pitää Maata pannukakkuna.

   ”Jos nyt ensin saataisiin kaikkien ihmisten olot tasa-arvoisiksi ja hyviksi, miettikääpä sitä minkälaisissa oloissa suuri osa ihmisistä elää maapallolla.”

   On vaarallista lähteä asettamaan ihmisten välistä tasa-arvoa ja ruokavalioiden eettisyyttä tai ekologisuutta arvoasteikolle. Järkevämpää on ehkä miettiä, mihin sinä, minä ja moni meistä voi _vaikuttaa_ ihan joka päivä. Minä en keksi, miten päivittäin auttaisin maapallon tasa-arvon edistämistä. Mutta voin monta kertaa päivässä tehdä eettisen ja ekologisen ratkaisun valitsemalla järkevästi ravintoni.

   ”En usko että maailma tai suomikaan tulee koskaan olemaan täysin vegaani.”

   Kyse ei ole siitä, mihin sinä uskot. Kyse on siitä, minkälaisia valintoja teet. Uskosta viis.

   ”Mutta en myöskään ymmärrä että kaikilta pitäisi vaatia samaa, mielestäni nämäkin ovat henkilökohtaisia valintoja.”

   Elävältä ja tuntevalta olennolta hengen vieminen järkyttävien kasvuolosuhteiden jälkeen on henkilökohtainen valinta. Sellainen valinta, jota minä en kunnioita. Lainkaan. Jos ihminen tekee sen valinnan tietoisesti, se on no go.

   Tieto lisää tuskaa. Kun ottaa selvää asioista, valintojen tekeminen on kuitenkinhelpompaa. Koska tietyt valinnat karsiutuvat pois. Ne eivät ole enää vaihtoehtoja, jos haluaa tehdä hyvää ympäristölle, eläimille ja mikä tärkeintä – itselle.

 14. Eva sanoo:

  Miten määrittelet tyhmän ihmisen? Entä älykkyyden määrittelyn jälkeen: saako vain fiksu päteä tiedoillaan? Eikö se, että ”yrittää olla fiksumpi, kuin on” ole eräänlaista fiksuuden treenaamista? Fiksuksi ei voi tulla ilman treenaamista (tai ainakin itse uskon, että voin harjoittelemalla voi kehittyä). Voisiko toisen pätemisestä loukkaantuminen johtua toisinaan myös omista puutteista, jolloin itse kokee huonommuutta toisen tiedoista?

  Feikkiä ovat myös hiusväri, piilolinssit, meikki, kuvankäsittely.. Kyllä, sorrut itse moniin näistä ja usein. Mutta en tuomitse.

 15. Päiviö sanoo:

  Hei

  Suosittelen lukemaan esimerkiksi tämän Suomen Kuvalehden artikkelin: https://asiakattaus.vuodatus.net/lue/2014/01/talta-tuntuu-olla-koyha (kopioitu artikkeli, sillä alkuperäinen on maksullinen).

  Artikkelista piirtyy hyvin sellainen elämäntilanne, jossa varaa valita ei juuri ole. Itse työssäni kohtaan usein tämänkaltaisia elämäntilanteita ja mielestäni käsityksesi siitä, ettei ihmisen ole pakko tyytyä paskaan elämäntilanteeseesi on melkolailla lapsellinen ja yksinkertaistettu.

  Samasta aiheesta lisää täällä: http://areena.yle.fi/1-2710733.

  Tietenkin köyhyys tekijä tilanteissa, jossa ei aina ”voi vaihtaa parempaan”. Aikuisen elämä on kompleksista ja moniulotteista, jolloin yksinkertaiset ratkaisut eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Kommentoi