HAMPAAT KUNTOON – LUPAUS TULEVALLE VUODELLE

21/01/2021

Nyt tulee PALJON asiaa hampaistani. Tein nimittäin yhden uudenvuoden lupauksen, ja se kuului niin, että haluan vihdoin toteuttaa vuosia haavelemani toimenpiteet hampailleni. Suurin osa niistä on täysin esteettisiä, mutta silti minulle tärkeitä. Pistäessäni homman liikkeelle tulikin vähän mutkia matkaan, tarinasta tulee pitkä ja tässä se tulee:

Teini-iällä kesken jäänyttä distaalipurennan oikomista ja etuhampaiden kulumaa lukuunottamatta hampaani ovat aina olleet hyvät ja terveet. Minulla ei esimerkiksi ole ikinä ollut yhtään reikää, joka taas on omalta osaltaan aiheuttanut sen, etten viime vuosina ole jaksanut käydä hammaslääkärissä niin usein kun suositellaan. Koska kaikki on aina kuitenkin ollut kunnossa.

Viimeisimmästä hammaslääkärikäynnistä onkin jo yli kaksi vuotta, silloinkaan ei mitään erikoista ollut, toki vähän hammaskiveä, sellaista mitä ei itse kotona voi huomata, joka poistettiin. Samalla minulle tehtiin hampaiden soodapuhdistus, joka on luonnollinen, hellä ja kevyt tapa valkaista – tai oikeastaan kirkastaa hampaita.

Mielessä minulla on kuitenkin pitkään ollut haave saattaa tuolloin vuosia sitten kesken jäänyt hampaiden oikominen loppuun. Alapurenta on vuosien varrella aiheuttanut särkyjä ja kolotuksia, joista olisi ihana päästä eroon. Samalla saisi oiottua myös etuhampaan, joka on vuosien varrella kääntynyt hieman rivissä. Tällaiset asiat kuitenkin tuppaavat vain jäädä haaveiksi, aina löytyy jotain kiireellisempää ja tärkeämpää, eikä hampaiden oikominen ole todellakaan mikään kovin edullinen homma.

Loppuvuodesta useampi tuttuni kertoi aloittaneensa oikomishoidon ja se esimerkki toimi myös itselleni pienenä potkuna persauksille. Koska en tähänkään päivään mennessä ollut saanut aikaiseksi yrittää selvittää oikomishoidon mahdollisuutta julkisella puolella, aloin googlailla uusimpia yksityisen puolen menetelmiä. Minua ei haittaisi yhtään käyttää oikomisessa niitä perinteisiä kiinteitä kojeita, eli telaketjuja, mutta nykyään homman voi tehdä täysin huomaamattomastikin.

Aloin myös miettimään, että kannattaako koko purentaa enää edes korjata – aikuisiällä se on hankalaa ja saattaa vaatia jopa leikkausta. Olen oppinut vuosien verralle purentaani ja itseasiassa särkyjäkin on siitä johtuen nykyään harvemmin. Mitäs jos oikoisin vain rivin suoraksi?

Mutta ennen oikomishommiin ryhtymistä päätin, että keskityn ihan ensiksi tärkeimpiin asioihin. Minulla on suussa vielä yksi alaviisaudenhammas, joka on puhjennut aivan pikkiriikkisen ja viime aikoina on välillä vähän kipeytynyt. Ihan ensimmäisen asia olisi saada se pois suusta.

Toiseksi tärkein homma olisi ne kuluneet etuhampaat. Vuosien varrella hampaita on kuluttanut niin oma raju harjaaminen, nuoruusvuosina käyttämäni hinkkaavat hammastahnat sekä refluksi, joka on happamoittanut suuta. On sitä tullut joskus aikoinaan tullut tehtyä niinkin tyhmästi, että olen valkaissut hampaita hinkkamalla niihin sitruuna ja soodaa. Aih! Nämä ovat johtaneet etuhampaiden kiilteen liukenemiseen ja sitä myötä hampaan kulumiseen, niin pinnalta kun hampaiden päistäkin.

Omat kulumani ovat onneksi kuitenkin maltilliset, eikä niiden korjaus ei ole onneksi vaikeaa. Hampaan pintaan laitetaan yleensä vain ohut paikka. Vaikka hampaani ovat suht vaaleat, haluan kuitenkin valkaista ne ennen paikkaamista, sillä paikka ei voi myöhemmin valkaista, vaan se tehdään silloisen oman hampaan sävyn mukaan – ja sellaisena se tulee aina pysymään. Ja tässä taas syy, miksi tämäkin asia on jäänyt sellaiseksi ”joskus sitten” jutuksi. Tilanne ei ole akuutti, pärjään hyvin näinkin, kyse on lähinnä vain kosmeettisesta asiasta joka tulee maksamaan useita satoja euroja.

Vähän ennen vuodenvaihdetta otin asiakseni vihdoin aloittaa siitä tärkeimmästä, eli laittaa aluille viisaudenhampaan leikkauksen. Homma ei ollutkaan ihan niin yksinkertainen. Julkisella puolella on kovat ruuhkat, mutta sain palvelusetelin yksityiselle. Siellä ei taas leikkausta voida kuitenkaan palvelusetelillä hoitaa. Pääsin kuitenkin yksityiselle tarkistukseen, johon myös halusin ja viisuhomman vireille. Ihan ensiksi kun tarvitsen hammaslääkärin lähetteen erikoisröntgeniin ja siitä kirurgille.

Rutiininomaisessa tarkistuksessa paljastuikin suuri järkytys. Elämäni ensimmäiset, ei vaan yksi, vaan KOLME reikää! Tämä järkytys saattaa huvittaa monia, mutta ei minua, joka olin selvinnyt 34-vuotiaaksi kokonaan ilman reikiä. Seuraava järkytys oli se, kun sain kuulla miten käytännnössä ne rei´ät paikataan. Olin kyllä kuullut poraamisesta, mutta en ollut tiennyt miten paljon sillä poralla omaa hammasta joudutaan poistamaan, jotta reikä saadaan pysäytettyä.

Samaan aikaan tuo puhjennut viisaudenhamaani oli hieman ärtynyt ja hammaslääkärikäynti pahensi sitä entisestään. Yhtäkkiä minulla oli aiemmin terveessä suussani kolme reikää ja tulehtunut hammas/ien. Kaksi näistä reijistä olivat sellaisia, jotka pitäisi paikata pikinmiten ja sain ajan siihen kahden viikon päähän. Välissä jouduin käymään myös hammaslääkäripäivystyksessä julkaisella puolella, kun viisaudenhampaan tilanne meni niin pahaksi.

Reikien poraaminen jännitti ihan kamalasti ja pyysikin etukäteen rauhoittavaa esilääkitystä sitä varten. Hammaslääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että pärjäisin hyvin ilman. Asia ja koko ensimmäinen käynti jäi kuitenkin vaivaamaan minua, en tuntenut oloani turvalliseksi siellä, minulle ei kerrottu tarkastuksessa mitään mitä seuraavaksi tehdään, mikä pahensi pelkoa entisestään.
Lopulta soitin hammaslääkäriin ja vahdoin aikani sellaiselle lääkärille, joka esilääkityksen antaisi. Ja onneksi tein sen. Lääkitys oli kevyt, mutta selvisin siitä panikoimatta ja ilman kyyneleitä.

Tällä viikolla minulla piti olla aika julkisen puolen kautta hammaskirurgille, liittyen viisauden hampaan leikkaukseen, mutta valitettavasti aikaa jouduttiin siirtämään parin viikon päähän. Vaikka pelkään kovasti tällaisia operaatioita (siis pelkkä puudutteen laitto saa minut usein itkemään, taustalla on hyvin traumaattinen aiempien viisurieden poisto jossa mm leukani meni sijoiltaan ja lääkäri huusi minulle jne), en malta odottaa, että saan tämän viimeisen hampaan pois suustani. Siis oikeasti, odotan sitä niin kovasti!

Yksityisellä puolella tämä tosin olisi käynyt nopeammin, mutta tässä säästämäni rahat sijoitan noihin aiemmin mainitsemiini toimenpiteisiin, oikaisuun, valkaisuun sekä kulumien paikkaukseen. Tavoitteeni on, että vuoden päästä nämä kaikki on tehty ja minulla suora siisti hammasrivistö.

Toinen, vähintään yhtä tärkeä tavoite on kuitenkin se, etten saisi enää jatkossa reikiä. Säännöllinen sähköhammasharjalla pesu ei näköjään enää riitä, joten jatkossa en enää ikinä lusmuile myöskään hampaiden lankaamisesta, käytän fluoritahnaa (minulla oli pitkä kausi, jolloin käytin fluorintonta luonnonmukaista tahnaa), pyrin vähentämään reippaasti napostelua, eli pidän ateriarytmin kunnossa ja syömisen päälle otan xylitolia. Toivotaan että näillä nikseillä saisin pitää suurimman osan omista hampaista suussani hamaan loppuun saakka.

Kiinnostaako teitä kuulla jatkossa tämän operaation edistymisestä, vai onko hammasjutut vähän liian intiimejä tai ällöjä?


15 Responses to “HAMPAAT KUNTOON – LUPAUS TULEVALLE VUODELLE”

 1. anniina sanoo:

  Minua ehdottomasti kiinnostaa hammas ja oikomispostaukset. Itsekkin olen lapsena jättänyt oikomishoidon kesken ja haluaisin ryhtyä siihen uudelleen nyt aikuisiällä. Itse kävin viime kesänä viisaudenhampaiden leikkauksellisessa poistossa. Sain siihen esilääkityksen hammaslääkäripelon vuoksi ja poisto oli kivuton ja nopea. Tsemppiä sinne 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kiitos! Mä kertoilen siis lisää kun hommat taas etenee ja tiedän lisää! 🙂

 2. Anna sanoo:

  Hammaspostaukset kiinnostaa! Oioin itse invisalignilla hampaani viime vuonna esteettisistä mutta myös terveydellisistä syistä ja sain lisäksi hoidon päätteeksi öisin käytettävän purentakiskon. Olen ollut todella tyytyväinen siihen vaikka olikin hieman kallis urakka, Hampaat on kuitenkin niin tärkeä asia!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kiva kuulla! Ja hampaat on tosiaan tosi tärkeä asia! Invisalingiin taidan itsekin päätyä! 🙂

 3. Auringonkukka sanoo:

  Aikuisiällä noiden purentavirheiden korjaaminen ei varmaankaan ole niin helposti ja nopeasti hoidettu kuin kasvuiässä; toki varmaan tapauskohtaista. Oma virheellinen purentani korjattiin aikuisiällä ja kyllä siinä viisi vuotta meni. Alaleukani oli yläleukaani verrattuna suuri ja hampaat olivat kärkipurennassa. Purentavirheen korjaaminen alkoi yläleuan levitysleikkauksella ja jatkui erilaisilla kojeilla usean vuoden ajan. Vastaava purentavirhe korjattiin molemmilta lapsiltani 5-6-vuotiaana, jolloin ei tarvittu mitään leikkausta ja hammasraudat taisivat olla toisella puoli vuotta ja toisella reilun vuoden. Molemmilla on nyt purenta kunnossa; toinen lapsistani on jo aikuinen.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moikka! Joo purentavian korjaaminen ei varmasti käy niin nopeasti, kun jos oion vain oman ylärivistön suoraksi. Jos omalla kohdalla näyttää siltä, että urakka on kovin suuri ja vaatii leikkausta niin pitää vielä miettiä.
   Itselläni oli ylä-asteella erilaisia hammaskojeita suussa yhteensä pari vuotta, mutta lopulta oikominen jäi vähän kesken ja pikkuhiljaa myös tuo silloin siinä samassa purennan oikomisen yhtydessä suoristunut hammas kääntyi taas.

 4. Teresa sanoo:

  Musta sun hampaat näyttää tosi hyvältä! Aikomus olisi myös tänä vuonna laittaa hampaat kuntoon jos ei raha tule esteeksi. On se niin kallista puuhaa ja usein joutuu nimenomaam turvautua yksityiseen hammaslääkäriin.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   No kiitos! Ei nissä tosiaan onneksi mitään sen isompaa tai vahavampaa vikaa ole! 🙂 Kallistahan se on kyllä on, mutta toivottavasti kaiken sen arvoista!

 5. neito sanoo:

  Ilmeisesti lapsilla oikomishoito on nopeammin ohi, koska heillä hyödynnetään lapsen kasvua samaan aikaan. Meillä esikoisella on tällä hetkellä yökoje ja sen ajankohta valittiin sen perusteella, että on kasvupyrähdys meneillään ja suu muutenkin ”liikkeessä” ja kojeella sitten varmistetaan, että hampaat menee sinne minne kuuluukin. Aikuisella luut ovat jo jämähtäneet sijoilleen ja se kai hidastaa hommaa, mutta ei estä.

 6. RiinaK sanoo:

  Ylähampaani on oiottu ala- ja yläasteikäisenä. Alahampaat jäi ilman oikomista mutta varsinkin alahampaiden ahtaus mietityttää. Tähän asti alahampaat ovat olleet oireettomat.
  Itsellä oli vuosien väli hammaslääkäristä lähinnä huonojen kokemuksien vuoksi. Kunnes vauvahaaveet tulivat ajankohtaisiksi ja halusin että hampaat ovat varmasti kunnossa ennen raskautta.
  Olen käynyt siitä asti yksityisellä hammaslääkärillä ja ollut todella tyytyväinen. Julkiselle on hirveät jonot, yksityiselle pääsee täällä viikon varoajalla. Käyn hammaslääkärissä joka vuosi ja viimeiseen viiteen vuoteen ei ole tarvinnut muuta kuin hammaskiveä poistaa. Kaikki viisurit on poistettu yksityisellä.
  Arvostan rauhallista ja ammattitaitoista hammaslääkäriä. Onneksi olen löytänyt sellaisen.
  Tsemppiä sinulle hammasprojekteihin! 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kiva kuulla että olet löytänyt hyvän hammaslääkärin! Varmaan vaihtelee kunnittain, mutta Helsingissä olen saanut palvelusetelin, jolla voi hoitaa kaksi hammasta kerralla ja tehdä esim juuri hammaskiven poiston ja setelili korvaa noin puolet julkisen puolen laskusta 🙂

 7. Tuula sanoo:

  Tuo onkin hyvä uuden vuoden lupaus. Hammashoito on kyllä tärkeä osa terveydestä huolehtimista. Itsellekin tehtiin nuorempana oikomishoitoja ja hammaslääkärillä tuli ravattua jatkuvasti täällä Tampereella. Pitäisi muistaa nykyäänkin käydä useammin, minullakin kun on noita kulumia jonkun verran.

 8. Ninni sanoo:

  Mä aloitin viime lokakuussa oikomishoidon, kustannusarvio tällä hetkellä 6000-7000, monen asian syystä hampaita on jouduttu poistamaan ja oikomishoidolla tehdään implanteille ”tilaa”. Tähän mennessä rahaa on mennyt lähemmäs 3000, suu on kipeä siitä ei pääse yli eikä ympäri, edellisestä käynnistä on tällä hetkellä aikaa 3 viikkoa ja päivääkään ei ole ollut ettei hampaat olisi kipeät 🙈 jäljellä hoitoa vielä lähes 2 vuotta joten nopeasti tämä ei ainakaan toteudu.

 9. Fidan sanoo:

  Artikkelissa mainittu päätös panostaa hampaiden terveyteen on erittäin tärkeä, ja haluaisin lisätä, että säännöllinen hammaslääkärissä käynti on avainasemassa hyvän suun terveyden ylläpitämisessä. Lisäksi haluaisin korostaa, että oikeanlaisen suuhygienian merkitys on suuri. Säännöllinen harjaus, hammasvälien puhdistus ja käyttäjän yksilölliset tarpeet huomioiva hammastahna ja suuvesi voivat auttaa ylläpitämään terveitä hampaita ja ikeniä. On hienoa nähdä, että yhä useampi ihminen panostaa hampaidensa kuntoon, sillä hyvä suunterveys vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Kommentoi