JEMMALAATIKOLLA

21/09/2020

Myyn pieneksi jääneitä vaatteita eilen pois pakatessani (nyyh, miten haikeaa joka kerta) tein huomion, jonka olen tehnyt monta kertaa ennenkin. Eli ettei meiltä löydy jemmasta seuraavaa kokoa vaatteita, vaan vaatehenkintoja tehdään sitä mukaa kun tarvetta ilmenee ja lapset kasvavat.

Raskaana ollessani ostin tulevalle vauvalle lähinnä vaatteita, jotka olisivat sopivia hänelle joko heti tai melko pian syntymän jälkeen. Aiempien lasten kohdalla syntyneestä kokemuksesta tiedän, ettei vaatteita kannata hamstrata ihan hirveitä määriä, sillä ei voi tietää minkä kokoinen vauva on syntyessään, millaista vauhtia hän kasvaa tai ylipäätään, että millaiset vaatteet hänelle sopivat tai miten eri mallit, merkit, napit, nepparit ja vetoketjut toimivat sitten käytännössä. Myös oma maku saattaa muuttua aika vauhdilla kuukausien kuluessa.

Tiedän kuitenkin, että jotkut vanhemmat saattavat jemmata lapsilleen vaatteita jopa vuosiksi eteenpäin. Omalla kohdallani olen taas huomannut, ettei tällainen jemmaaminen sovi itselleni yhtään. Ensinnäkään meillä ei ole tilaa sellaiselle, toiseksi itselleni käy todella usein niin, etten muista vaatteiden olemassaoloa ennen kun ne ovatkin jo lian pieniä. Puhumattakaan siitä, ettei kyseinen tyyli enää parin vuoden päästä kolahda, tai on huomannut kyseisen vaateen aiemmin hyvin epäkäytännölliseksi.

Lähes poikkeuksetta kaikki ne muutamat vaatekappaleet jotka olen nyt ostanut jemmaan, vaikkapa alennusmyynneistä, eivät ole olleet enää yhtään mieluisia sitten kun vihdoin niiden aika on koittanut. Pieni poikkeus ovat ulkovaatteet, mutta niidenkin kohdalla koon arvioiminen vaikkapa vuodeksi eteenpäin on osoittautunut hyvin haastavaksi.

Kolmen lapsen kokemuksella voin sanoa, että on enemmän sääntö kun poikkeus, että vaikkapa seuraavaksi talveksi kaavailtu hyvään hintaan alennusmyynneiltä ostettu talvihaalari on aivan väärän kokoinen tai mallinen – tai vähintään ihan väärän värinen sitten vuoden päästä.

Vaikka olen kuinka muistellut ja vertaillut kokoja, että mitä vanhemmalla lapsella oli saman ikäisenä aikoinanaan päällä, on sekin mennyt usein huti lapsien kasvaessa kuitenkin vähän eri tavalla vaikka sisaruksia ovatkin. Näissä asioissa mennään oman kokemukseni mukaan siis enemmän tuurilla kun tiedolla tai taidolla.

En siis ole vaatejemmari, vaikka sillä tavalla voisi parhaillaan säästää aikaa ja rahaa, mutta vain jos hankinnat sattuvat menemään nappiin. Mutta sen verran jemmari kuitenkin, että en vaan mitenkään heti ikinä raaski pistää noita pieniä vaatteita eteenpäin, surutyö ei tietenkään liity itse vaatteisiin (vaikka osalla lemppareista onkin aikamoinen tunnearvo) vaan siihen kokonaisvaltaiseen hyväksymiseen siitä, että vauva on kasvanut isoksi. Nyyh.

Onko siellä jemmareita? Ja jos, kertokaa mitä ja kuinka paljon jemmailette (ja missä säilytätte) ja säästääkö sillä oikeasti rahaa, vai meneeko juuri toisinpäin.


3 Responses to “JEMMALAATIKOLLA”

  1. Vivi sanoo:

    Saatan ostaa valmiiksi jotain sellaista, mikä tulee aika varmasti käyttöön riippumatta vuodenajasta jolloin se sattuu olemaan sopiva. Esim. peruslegginsit tai colleget, pitkähihaiset t-paidat tai kävelykengät/tennarit voi vähän mallista riippuen olla tällaisia. Joku hellemekko tai talvihaalari taas on sellainen, että pitäisi olla just silloin sopiva. Saatan jemmailla myös muita vaatteita, mutta vain jos kirpparilla tulee edullisesti vastaan mieluinen, enkä silloinkaan yli vuoden päähän yleensä osta kokoja.

  2. Jm sanoo:

    Ostan jemmaan lähinnä ulkovaatteita seuraavaan kauteen alesta. Meillä tytöillä on 4 vuotta ikäeroa ja osan perusvaatteista myös säästän sillä ajatuksella pienemmälle, ettei niistä montaa euroa kirpparilla saisi, käytössä enemmän arvoa. Ulkovaatteita harvoin säästän pikkuiselle, ne menee kiertoon suoraan.

  3. Nanna sanoo:

    Pyrin ostamaan lähes kaikki lastenvaatteet käytettynä, jolloin jemmaan tulee hankittua pikkuhiljaa seuraavaa vaatekokoa ja sesonkia sopivien tullessa vastaan. N. puoli vuotta on tällä systeemillä hyvä olla edellä tarvetta, niin todennäköisesti löytää edullisesti kivaa. Kasvuseula.fi on ennustanut meillä lasten kasvun aika hyvin. Hinnakkaampia herkkuja ostan vain käytössä olevassa koossa, koska maku tosiaan saattaa muuttua nopsaankin.

Kommentoi