MIKSI MEILLÄ EI JUODA MAITOA

3/10/2019

Minulla on ollut tämä postaus luonnoksissa jo hyvän aikaa. Maidon juonti jakaa mielipiteitä ja siihen liittyy myös paljon tunteita, onhan maito kuulunut vahvasti meidän Suomalaisten ruokajuomaksi jo vuosikausia. Siksi myös siitä kirjoittaminen julkisesti vähän hirvittää.

Viime vuosina maidon juontia ja sen terveyshyötyjä ollaan katsasteltu myös entistä kriittisemmin – mikä on omasta mielestäni hyvä. Nämä keskustelut ja tutkimukset ovat myös avanneet omia silmiäni, ja siksi meillä ei ole kotona tarjottu maitoa ruokajuomana enää moneen vuoteen.

Ketään sen enempää syyllistämättä tai valintoja arvostelematta, kerron siis vain miksi meillä ei enää juoda maitoa. En kuitenkaan lähde hurskastelemaan, sillä muut maitotuotteet kuten juustot ja voi kuuluvat edelleen osana ruokavalioomme. Osittain tämän jutun kirjoittaminen myös pistää pohtimaan omia kulutusvalintoja entistä kriittisemmin. En siis paasaa tai syyllistä, vaan esitän muutaman oman huomion – enkä edes sano, että esimerkiksi muu perheeni olisi kanssani täysin samaa mieltä.

Maitoon ja maidontuotantoon liittyy monia ongelmia eettisyydestä ympäristövaikutuksiin sekä terveyteen. Äidinmaito on välttämätöntä imeväisikäiselle vauvalle, mutta ihminen ei myöhemmin tarvitse toisen nisäkkään maitoa ravinnokseen. On myös huomattu, että suurimalle osalle maailman ihmisistä kehittyy lapsuuden jälkeen laktoosi-intoleranssi, eli keho ei enää pysty pilkkomaan maidon sokeria. Tämäkin mielestäni kertoo aika konkreettisesti sen, ettei nisäkkään maito kuulu aikuisen ruokavalioon.

Maidon terveyshyödyiksi sanotaan olevan kalsium sekä D-vitaamiini. Kuitenkin paljon ja hyvin imeytyvää kalsiumia saa myös monesta muustakin, kuten vihreistä vihanneksista, manteleista, tofusta tai vaikkapa merilevästä. Maidossa ei ole luontaisesti juurikaan D-vitamiinia, vaan se on lisätty siihen muun prosessoinnin yhteydessä. Yhtä hyvin D-vitamiininsa voi popsia siis purkista.

Suomessa juodaan huomattavasti eniten maitoa koko maailmassa. Maito on osa kansallista identiteettiämme ja se taas on markkinoinnin ja maitopropagandan tulos. Kaikki varmasti muistavat koulujen ja ruokaloiden käytävillä olevat maitomainokset? Niitä näkee edelleen ja mainokset liittyvät koulumaitotukeen. Tuen saaminen edellyttää, että koulut ja päiväkodit ripustavat koulumaitojulisteen näkyvälle paikalle. Tällöin koulut voivat ostaa maitotuotteita alennuksella, ja erotus maksetaan suoraan toimittajalle. Ja lapset oppivat pienestä pitäen siihen, että maitoa kuuluu juoda.

Suuresta maidonkulutuksesta huolimatta Suomalaiset kärsivät kuitenkin eniten myös osteoporoosista – vaikka maidon sanotaakin vahvistan luustoa. Miksi? Tämä on ehkäpä (sekä Suomessa myös vallitsevan suuren laktoosi-intorelanssisten määrän lisäksi) kiistellyin aihe. Monesti olen kuullut sanottavan, ettei tutkimuksia kuitenkaan aiheesta ole, oman googlailuni mukaan taas on – mutta hyvin ristiriitaista.

Ei käy kieltäminen, etteikö maidossa kalsiumia olisi. Luin kuitenkin useasta paikasta myös seuraavaa: Maidon sisältämät proteiinit happamoittavat pitkällä aikavälillä elimistöä, josta taas seuraa kivennäisaineiden, kuten kalsiumin vähenemistä kehossa (?). Lisäksi noin joka neljäs Suomalainen kärsii laktoosi-intoleransissta – osa tietämättään. Tällöin maitotuotteiden (laktoosin) nauttiminen vahingoittaa suoliston terveyttä ja ärsyttää sitä – jos suoli menee huonoon kuntoon tai tulehtuu, huonontaa se ravintoaineiden (kuten kalsiumin) imeytymistä.

Itse olen näistä väitteistä itse aika ristiriitaisin mielin, sillä ensinnäkään en pysty arvioimaan näiden löytämieni lähteiden varmuutta täysin. Siitäkin huolimatta koen, että maidon eettinen puoli ja ympäristöhaitat ovat niin suuria, että jätän maidon litkimisen mieluiten vasikoille – joille se kuuluukin. Ihminen pärjää oikein hyvin ilmankin, oli maidosta terveyshaittaa/hyötyä tai ei.

Itse olen kuitenkin aikanaan huomannut nimenomaan maidon juomisen lisäävän niin itselläni kun lapsillanikin limaisuutta. Useampi lääkäri on myös neuvonut lopettamaan maitotuotteiden, etenkin maidon juonnin eritysesti silloin kun lapsi sairastaa. Niin tehdessäni huomasin maidon juonnin pitävän esikoisen kohdalla korvatulehduskierrettä ainakin osittain yllä ja lopettaminen taas tuntui lyhentävän myös flunssan kestoa ja vähentävän ylipäätään sairastamista. Tämä on siis myös yksi syy perheemme maidon juomisen loppumiseen. Kuten monessa muussakin, tässäkin lima-asiassa tutkimukset ovat puolesta ja vastaan – ja kerronkin vain asiasta oman kokemuksen kautta.

Sitten ne eettiset ongelmat. Kuten sanottu, en itsekään ole pyhimys, mutta koen että maitotuotteiden vähentäminen on askel parempaan suuntaan. Maitotuotanto pitää kokoajan yllä myös lihatuotantoa ja 90 prosenttia naudanlihasta tulee maitotiloilta. Lehmä lypsää maitoa vain, jos se pidetään jatkuvasti poikimassa. Lypsylehmät laitetaan poikimaan noin kerran vuodessa ja ne elävät keskimääräisesti noin viisi vuotta – lehmän luonnollinen elinikä on noin 20 vuotta.

Lypsylehmät eivät yleensä saa hoitaa omia jälkeläisiään, vaan emo ja vasikka erotetaan viimeistään pari vuorokautta poikimisen jälkeen. Sekä emä että vasikka kärsivät erottamisesta. Emällä on synnytyksen jälkeen voimakas tarve hoitaa vasikkaansa ja vasikalla puolestaan tarve imeä emäänsä ja olla sen seurassa. Tämä vain jotta ihminen voisi juoda hänelle kuulumatonta lehmänmaitoa. Itse äitinä tämä kolahtaa jonnekkin syvälle.

Ilmastokatastrofin ollessa käsillä ihan oikeasti nyt, on myös syytä miettiä radikaaleja keinoja sellaiselle pikkujutulle, kuten maapallomme elinkelpoisena säilymiselle. Eläinperäisistä tuotteista luopuminen on yksi iso ja tehokas askel. Tuotetusta eläinperäisestä ravinnosta naudanliha sekä maitotuotteet kuormittavat ilmastoa eniten. Meidän Suomalaisten kannattaisi kasviperäisiä tuotteita valitessamme suosia (kotimaisia) kaurapohjaisia tuotteita, sillä niiden tuottaminen tapahtuu lähellä.

Meidän lapsilta ei ole maidon juomista kielletty, mutta kotiin sen ostaminen tosiaan loppui jo useampi vuosi sitten. Olen kyllä aikoinaan ihan suoraan sanonut lapsille, että toivoisin heidän juovan mielummin koulussa vettä ja ollaan näistä maidon eri ongelmista juteltu monesti yhdessä. Maidonjuontia koulussa tai kaverilla ei siis ole kielletty tai siitä toruta, mutta pikkuhiljaa myös lapset ovat siirtyneet kokonaan veden juomiseen. Joskus harvoin kotona he pyytävät juomaksi kauramaitoa.

Myös itse vaihdoin tuolloin kahvimaidon kauramaitoon. Aluksi se vaati pientä totuttelua ja jonkin aikaa join itseasiassa kahvini ihan mustana. Nykyään olen niin tottunut ja tykästynyt kauramaidon makuun kahvissani, että lehmänmaito ei maistu ollekaan ja tuntuu suussa jopa ikävältä. Moni muu, kuten isäni, sanoo samaa. Olemme ottaneet myös isoja harppauksia maustamattomaan kaurajogurtiin totuttelussa.

Nyt kun perheemme nuorimmainen ja samalla maitoproteiiniallerginen on alkanut syömään pääosin samaa ruokaa muun perheen kanssa, on maitotuotteiden käyttäminen ruoanlaitossa vähentynyt entisestään. Ja miksi ihmeessä sitä ei opettaisi myös muille ei-allergisille lapsille, että leivän päällä voi kovaa rasvaa sisältävän voin ja juuston sijaan syödä vaikkapa paljon terveellisempää ja ympäristön kannalta parempaa hummusta tai vastaavaa.

Nämä ovat oikeasti vain tottumiskysymyksiä, joita on loppupeleissä aika helppo omassa arjessa muuttaa. ps. apua miten esillä tuo viinipullo näyttää olevan osassa kuvia. Kuvitelkaa että se on vesikannu 😀

Artikkeleita ja lähteitä maidon terveyshyödyistä, maitopropagandasta, eettisyydestä ja ympäristövaikutuksista:

Maidon terveysvaikutukset suurennuslasin alla / YLE
Ihana kamala maito / terve.fi
Miksi Suomalaiset juovat maitoa enemmän kuin yksikään toinen kansa / IMAGE
Tuotantoeläimet – Lypsylehmä / Animalia
Tuotantoeläimet – Lihanaudat / Animalia
Ruuan matka pellolta pöytään – Lypsykarja / Ruokatieto
Naudanlihalla ja maitotuotteila suuri hiilijalanjälki / WWF Ruokaopas
Mikä on Suomalaisen maidon hiilijalanjälki / Apu


43 Responses to “MIKSI MEILLÄ EI JUODA MAITOA”

 1. Hmm sanoo:

  Maitoa ei juoda, mutta viini tuntuu useinkin kuuluvan ruokavalioon. Se se vasta terveellistä onkin ja hyvää esimerkkiä lapsille. En ymmärrä miten kukaan äiti voi lapseltaan omista hömppäsyistä kieltää maidonjuonnin, mutta toisaalta, onhan niitä useita asioita, joita päätät lasten puolesta.

  Mielenkiintoista mm viime kuun mielenilmauksesi, kun kuitenkin lentokoneella lennät. Eikö olisi terveellisempää vaikka retkeillä luonnossa ja vaeltaa vai oisko se jo liiankin terveellistä elämää.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kyllä, me aikuiset juomme välillä viiniä. Sen valmistamiseen ja nauttimiseen ei kuulu läheskään yhtä suuria eettisiä ongelmia kun maidontuotantoon. Millaisen kuvan lasi viiniä illallisen kanssa mielestäsi antaa lapsille?
   En koe että mainitsemani syyt maidon juonnin lopetamiseen ovat millään tavalla hömppää. Mikä siinä omasta mielestäsi on sitä?

   Jokainen meistä tekee toivottavasti sen verran kun pystyy, kyllä täälläkin on nipistetty reippaasti esim lentomatkustamisesta ja muusta kuluttamisesta, vaikka kokonaan ei lopetettukaan. Jostain pitää kuitenkin aloittaa ja heti ei voi olla täydellinen 🙂

   • Hmm sanoo:

    Eli teillä ei ole kumpikaan vanhemmista täysin selvinpäin. Huih. Kauhealta kuulostaa. Ja kyllä niitä viinipulloja suht tiheään on kuvissa ja kolmesti viime kuussa krapulaakin olet potenut. Oletko kokenut, että käytät alkoa jopa huolestuttavan paljon.

    • Minttu MAMI GO GO sanoo:

     Tiedän sinun oleva se sama ”kotimummy” joka kommentoit eri nimimerkeillä kaikkea sekopäistä (näen mistä kaikki kommentit tulevat) ja olen aiemminkin pyytänyt sinua lopettamaan seuraamiseni jos se aiheuttaa sinulle noin pahan olon ja pyydän sitä nyt uudestaan. Toivon sinun sinun löytävän kiinnostavampaa sisältöä elämässä kun minun stalkkaamisen ja viinipullojen kuvistani laskemisen.

     • Hmm sanoo:

      Kyllä varmasti monia tahoja kiinnostaa nykyvanhempien mahd liiallinen alkoholin käyttö. Sitä on varmasti vaikea perustella mitenkään ymmärrettävästi.
      Ja itselle jää kuva että alkoholi olisi parempi valinta kuin maito. Kuinka lapsesi suhtautuvat alkoholin käyttöön. Ootteko miten paljon keskustelleet asiasta? Toisille kun on normaalia olla pienessä sievässä päivittäin, toiset juo pari kertaa viikossa suomalaisittain ”sivistyneesti”, toiset vain juhlissa, toiset ei ikinä.
      On hienoa seurata, kuinka monta lentoa vähemmän tänä vuonna lennät ja kuinka muutenkin otat ilmastoasiat huomioon 🙂 ei ne suuret sanat vaan ne pienet teot.
      Käytetäänkö teillä nahkakenkiä? Tuli vain mieleen, kun kasvisruokavaliolla pitkälti menette, että vaikuttaako se teiän perheessä muuhun 🙂

    • Tiina sanoo:

     Päivän naurut näistä kommenteista, olikohan se tarkotuskin…?

 2. Kata sanoo:

  Nää on näitä tärkeitä, pieniä suuria valintoja. Hienoa kun olette jättäneet maidon pois ja kertoneet perustelut siihen lapsillekin. Maito on tosiaan vasikoiden juomaa!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   No näin minäkin ajattelen. Pienillä askeleilla on helpompi aloittaa 🙂

 3. E sanoo:

  Moi! Mielenkiintoinen juttu, vaikka en näitä ajatuksia allekirjoitakaan. Harmittavasti jutulta kuitenkin vie pohjia lähdemateriaaleina käytetyt sivustot. Ympäristöpuolelle olisi kaivannut edes suoraa Luken tutkimustietoa esimerkiksi kauramaidon ympäristövaikutuksista. Tuote on niin uusi, joten tutkimustietoa ei löydy ja jopa väläytellään yhtälaisista päästöistä kuten tavanmaidolla (https://www.luke.fi/tutkittua-tietoa-ruuan-ymparistovaikutuksista/)

  Maidon ja nauhanlihan tuomitseminen suoraan ympäristölle epäystävälliseksi ulkolaisten tutkimusten perusteella on myös todella typerää. Tällä hetkellä esim. kotimaisen ruoantuotannon päästöissä ei huomioida juuri lainkaan maaperän ja kasvuston sitomaa hiiltä. Nurmituotanto on elintärkeää kotieläintaloudelle sekä hiilensidonnalle ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Mikään muu ala maa- ja metsätalouden lisäksi ei pysty sitomaan hiiltä. Meillä naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan vain 7000 litraa vettä, kun maailmalla veden määrä on tuplasti enemmän.

  Tässä kommentteja ympäristöasiaan. Eettisen puolen jokainen päättää itse, mutta suosittelen esimerkiksi luomutuotantoa, suoramyyntiä ja Reko-rinkejä, jolloin itse pystyy parhaiten vaikuttamaan ruokansa alkuperään. Läheltä parempaa 🙂

  • Pirjo sanoo:

   Miksi et ole samaa mieltä siitä, että maito on pelkästään vasikoille? Jos juomme vain vettä säästyisi nuo 7000 litraakin.

  • Maaria sanoo:

   Moi E!

   Jos olisit selvittänyt lähteenäsi käyttämäsi Luken tutkimustietoa, olisi sinulle selvinnyt, että he ovat käyttäneet vertailutuotteenaan kaurapohjaista välipalajuomaa, jonka vertailu ruokajuomana käytettävään lehmänmaitoon ei ole relevanttia. Lisäksi heidän tutkimansa kauratuote on jo verrattain vanha ja tämän päivän kauratuotteissa kehitys on harpannut suuria askelia.

   Kaurapohjaisia tuotteita valmistava Oatly on ainakin julkisesti tuonut esiin tuotteistaan aiheutuvien hiilidioksidipäästöluvut. Maitovalmistajat voisivat mielestäni tehdä saman.

   • E sanoo:

    Hei Maaria!

    Sitäpä, tutkimustietoa ei vielä paljoa löydy, koska uusi tuote. Peukku kehitystyölle, se on aina todella hyvä asia! Oatlyn tilalla kannattaisi suosia kotimaisia vaihtoehtoja 🙂 Niissä ainakin pienemmät ilmastopäästöt.

    Jos olisit vaikka googlettanut meijereitä, tietäisit myös heidän päästöluvut sekä tavoitteet hiilineutraalista tuotannosta. Maatalouden parissa ymmärretään ilmastonmuutoksen vakavuus ja haasteet, paljon tehdään asioita paremman huomisen puolesta. Me kuitenkin tarvitsemme aina ruokaa.

    • Minttu MAMI GO GO sanoo:

     Tottakai Oytleyn sijasta kannattaisi suosia kotimaisia, vaikka Oatley kertookin kauransa tulevan Suomesta ja Ruotsista. Onneksi hyviä kotimaisia vaihtoehtoja esim kahvimaidoksi on taas tullut lisää 🙂
     Kuten itsekin sanoit, peukku kehitystyölle paremman huomisen puolesta – toivottavasti myös eettisestä näkökulmasta eikä vain rahankiilto silmissä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi E! Kiitos kommentistasi! Itseasiassa luin kyllä myös tuon linkittämäsi Luken artikkelin (kasvihuoneviljelyyn saakka), mutta itse koin ettei siitä oiken saanut mitään irti ja se oli taas itsestäni monessa kohtaa hyvin ympäripyöreä. Artikkelissa sanotaan mm näin ”Suomessa suurin osa lihan ympäristövaikutuksesta syntyy rehujen tuotannosta. Märehtijöiden (nauta) kohdalla syntyy myös metaania, joka osaltaan aiheuttaa ilmastovaikutusta. Sen merkitys naudanlihan ilmastovaikutukselle on samaa suuruusluokka kuin rehujen. Nautojen rehu koostuu suurelta osin nurmipohjaisesta säilörehusta, jonka tuotanto saattaa parhaimmillaan esimerkiksi sitoa hiiltä ilmakehästä. Nurmien hiilen sidonnasta ja sen vaikutuksesta naudanlihan ilmastovaikutukseen tarvitaan vielä lisätutkimusta. Nykyisessä tuotantotavassa nautojen rehu sisältää myös viljaa ja rypsiä.” Ei siis voi todellakaan täysin väittää, että pelkkä nurmien kasvatus nautojen ravinnoksi olisikin ympäristöteko.
   Ja kuten Maaria tuossa alla myös mainitsi, Luken tutkimustieto ei ole laskettu koskemaan kauramaitia ja on vanhentunut.
   Harmiksi myös eläinperäisten tuotteiden luomutotanto ei ole eettistä, vaikka toki parempaa ja luomua meilläin käytetään. Myös luomumaidon tuotannossa lehmät pistetään poikimaan kerran vuodessa, vasat erotetaan muutaman päivän ikäisinä (normaali vieroitusikä 8-12 kk) ja lehmät kuolevat edelleen nuorina. Erona se että osa luomulehdistä pääsee laiduntamaan ja he saavat ravinnokseen luomurehua. Tottakai se on parempi, mutta ei edelleenkään millään tasolla mielestäni eettistä. https://www.valio.fi/tuotteet/artikkeli/luomulehman-elamaa-1/

 4. Anna sanoo:

  Kiitos hyvästä postauksesta! Itsekin lähes vegaanina (syön silloin tällöin kylässä ollessani maitotuotteita tai kananmunaa) olen miettinyt tulevaisuudessa lapsia hankkiessani etten halua omien lapsieni juovan lehmän maitoa ja jo kauhulla odotan niitä kommentteja jota tulee lähipiiriltä satamaan.. Hienoa että useammat puhuvat maidon epäeettisyydestä ja maitoteollisuuden huonoista puolista! Ja tosiaan, aikuisella ihmisellä ei ole mitään tarvetta juoda lehmän maitoa sen enempää kuin esim. koiran maitoakaan.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Itse olen onnekseni huomannut, että esimerkiksi neovoloiden suhtautuminen maidon juomiseen on muuttunut tässä kymmenen vuoden aikana myös paljon parempaan suuntaan! Ehkä osana on kielto jakaa enää neuvoloissa maitopropagandalehtisiä sekä tottakai ymmärrys että asioilla on monta puolta.
   Vanhempana saa väistellä erilaisia neuvoja joka suunnasta, mutta kun tietää itse toimivan parhaalla tavalla omaa perhettään kohtaan, niin se riittää <3

 5. Juttayy sanoo:

  En ole perehtynyt tutkimuksiin aiheesta, mutta meilläkään ei juoda maitoa neuvolan suositusten mukaisesti. Ja syynä on tuo lasten sairastelu.
  Kun mun kuopus sairastui syöpään, hänelle alotettiin veriarvoja laskeva sytostaattihoito. Veriarvot, kuten puna- ja valkosoluarvot, tippuivat, ja hän oli jatkuvasti osastolla joko antibiootti- tai veritiputuksessa (kun arvot laskee alle tietyn rajan, puna- tai valkosoluja tiputetaan suonensisäisesti).
  Yksi hänen lääkäreistä sattui mainitsemaan, että maidon juontia kannattaa vähentää, koska se tosiaan estää monien ravintoaineiden imeytymisen.
  Sairaan lapsen vanhempi kokeilee tietysti kaikkea, joten meillä vaihtui lasten ruokajuoma maidosta veteen. Juustoa meilläkin syödään satunnaisesti, ja harvakseltaan juodaan kaakaota ja syödään silloin tällöin maitojätskiä.
  Mutta tuon jatkuvan maidonjuonnin poisjättämisen vaikutukset on ollu dramaattiset! Kuopuksen veriarvot on sen jälkeen ollu lähes terveen lapsen tasolla sytostaattihoidoista huolimatta. Yhtäkään veritankkausta ei ole enää tarvittu, eikä yhtäkään antibioottia. Pientä räkätautia lukuunottamatta hänellä ei ole puoleentoista vuoteen ollut yhtäkään infektiota, kun niitä maidonjuonnin aikana oli koko ajan.
  Myös esikoinen sairastaa huomattavasti vähemmän.

  Neuvolassa maitomainosten ympäröimänä tätä ratkaisua on toki kauhisteltu. Meillä syödään kuitenkin kasvisvoittoisesti, ja juuri noita kalsiumpitoisia kasviksia suosien. Eikä se maitolasikaan mikään demoni ole, en vaan juota sitä enää aterioiden yhteydessä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Vau. Ja nimenomaan parasta on löytää omalle kohdalle parhaiten sopivimmat ratkaisut. Miten upeaa kuulla, että teille oli maidon lopettamiststa / vähentämisestä noin hienot seuraukset! <3 Olen kuullut tosi monelta samaa liittyen sairasteluun ja tosiaan meilläkin siitä hyvin konkreettiset omakohtaiset kokemukset. Niitä mikään tutkimus ei voi kiistää.
   Tosi paljon kaikkea hyvää jatkossakin teille! 🙂

 6. Sasa sanoo:

  Hei ja kiitos postauksesta!

  Myös meillä on samoista syistä jätetty maito pois.
  Molemmat pojat on atoopikkoja ja olen monesta lähteestä lukenut, että maito pahentaa atopiaa ja limaisuutta.
  Myöskään eettisistä ja ympäristösyistä emme halua juoda maitoa.
  Viivin satunnaisen juomisen vertaaminen päivittäiseen maidon käyttöön ei ole millään lailla relevanttia.
  Lentomatkustuksen päästöt on kyllä kiistattomat, mutta tarkoittaako se että jos maidon jättää pois, pitäisi myös KAIKKI vähänkin epäekologinen tai eettinen jättää pois. En ole ikinä ymmärtänyt tätä joko tai ajattelua. Eikö voi parantaa tapojaan pieni pala kerrallaan? Jokainen askel on kohti parempaa.
  Mekin lennetään huomenna, lasten isovanhemmat asuvat Espanjassa enkä todellakaan jaksa kokea huonoa omaa tuntoa siitä, että lähdetään kerran vuodessa perheenä lomailemaan, ja hoitamaan tärkeitä sukulaissuhteita.
  Oma äitini aina tyrkyttää lapsilleni maitoa, vaikka olen monesti kertonut et juodaan vettä. Kuulemma lapset maitonsa tarvii. Kerroin viimeksi että meidän ruokavalioon kuuluu mm parsakaali, pavut ym. Joista myös saa kalsiumia.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kuten sanoit, ei voi olla niin, että jos monessa asiassa petraa ja yrittää tehdä paremmin, etteikö sillä olisi merkitystä jos ei päästä varpaisiin ole heti täydellinen. Jokainen askel on tosiaan kohti parempaa ja uskon sen olevan myös sillä tapaa pysyvämpi tie.
   Ihanaa reissua teille isovanhempien kanssa, meilläkin isovanhempien tapaaminen on ollut merkittävin syy lentomatkustamiseen <3

 7. Lotte sanoo:

  Kiitos!

  Meillä neuvolassa otettiin hienosti vastaan maidottomuus ja melkein-vegaanius. Eikä lähipiiriltäkään ole mitään kommentteja tullut. Tosin meillä lapsi saa (tämä siis yleensä kodin ulkopuolella) syödä ja maistaa kaikkea, mitä haluaa. Kotona kokkaamme lähinnä vegaanisesti.

  Luken tutkimuksessa ei myöskään otettu kaikkia lehmänmaidon tuotannon vaiheita huomioon. Tästä kirjoitti esim. kemikaalikocktailin Noora.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hieno kuulla! Itsekin olen huomannut, että tässä kymmenen vuoden aikana neuvolan suhtautuminen maidottomuuteen tai vaikka kasvisruokavalioihin tai vegaaniuteen on muuttunut tosi paljon parempaan suuntaan! 🙂

 8. Lauren sanoo:

  Minusta on kovin ristiriitaista suhtautua noin kriittisesti maidon juomiseen, jos kuitenkin käyttää juustoja ja voita. Juustokiloon kun käytetään aikas hurja määrä maitoa. Olen kuitenkin aivan samaa mieltä siitä, että maidon terveellisyyttä ylimainostetaan. Meillä lapset juovat sitä kohtuudella pari lasia päivässä, he eivät pidä juuri mistään juustosta.

  Kotimainen ruuantuotanto on erittäin tärkeää, meillä ruoka tuotetaan ympäristöystävällisemmin, lähempänä ja vähemmillä myrkyillä kuin muualla. Kannattaa esim. tutustua viininviljelyn ympäristövaikutuksiin ja erityisesti myrkkyihin, joita viljelyssä käytetään. Myös ruuantuonti ulkomailta rasittaa ympäristöä.

  Nämä asiat eivät tosiaan ole mustavalkoisia. Tärkeää on kuitenkin varmistaa riittävä kalsiuminsaanti, tulee se sitten maidosta tai jostain muualta.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ehdottomasti ei ole mustavalkoista mikään! Tiedostan sen hyvin itsekin! Itse koen, että pelkän maidon juominen on jollain tavalla ”turhaa” ja siksi siitä on lihan syönnin jälkeen helpoin aloittaa karsiminen. Askel kerrallaan.
   Jos kotimaisuutta halutaan tuke, tulisi miedän vaati enemmän vastuuta päättäjiltä. Esim lisää resursseja koulu – ja muiden julkisten laitosten keittiöihin, jotta siellä suosittaisiin vain kotimaista, eikä esim tilata halvalla lihaa Brasiliasta yms.
   Koska nautimme kohtuudella hyvistä viineistä myös niiden alkuperä kiinnostaa ja viiniäkin valitessa kiinnostaa myös vastuullisuus ja puhtaus – onneksi hyviä luomuviinejäkin on paljon 🙂

 9. L sanoo:

  Tosi hyvä postaus! Maito ei tosiaan kuulu ihmiselle ja olit perustellut tän monesta eri näkökulmasta. Hienoa, että ootte vähentäneet myös muita maitotuotteita. Ne on tosiaan ihan yhtä paha juttu, mut askel kerrallaan 🙂 tosi tärkeetä et pienten lasten vanhemmatkin tajuis, että maito ei oo hyväksi lapsille.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Tosiaan, askel kerrallaan pysyvämpään parempaan – tuntuu ainakin toimivan parhaiten itselläni. Lihan pois jättämisen jälkeen maito tuntui luonnoselta jättää pois ja nyt tosiaan vähtämisen kautta sitten loputkin maitotuotteet 🙂

 10. Sanna sanoo:

  Tosi hyvä postaus!
  Itse tulen varmasti toimimaan suhteellisen samoilla linjoilla lapsia saadessani. Viini asiaan kun puututtiin, niin mielestäni on todella ok näyttää pienestä asti kuinka aikuiset voivat käyttää alkoholia vastuullisesti ja sopivissa määrin. 🙂

 11. Inka sanoo:

  Mä lopetin maidon tarjoamisen lapsille siinä vaiheessa, kun heille ei enää täysirasvainen maistunut. Päättelin, että imeväisikä on ohi 🙂 en ole koskaan ajatellutkaan, että siinä olisi jotain dramaattista. Lapset syntyivät ulkomailla, ei siellä edes suositella maitoa yli kaksivuotiaille. Että onhan se aika suomalainen juttu.

  En tosin ole puuttunut siihen mitä päiväkodissa juovat. Ehkä sekä vettä että maitoa. Kotiin ostan joskus harvoin vaihtelun vuoksi kauramaitoa. Ja vieraille varattujen kahvimaitojen jämät juotan kyllä lapsille.

  Tuon liman lisääntymisen takia en myöskään halua liikaa juottaa maitoa. Kalsiumia tulee kyllä tarpeeksi ruoasta. Enkä halua, että ruoan kanssa juodaan maitoa, koska silloin rauta ei imeydy. Juotin jo taaperoiässä tästä syystä vettä pääruoilla.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Se on tosiaan hyvin suomalainen juttu ja siksi herättää myös näin paljon tunteita.
   Kalsiumia saa tosiaan hyvin myös monipuolesta ruoasta etenkin jos asiaan kiinnittää huomiota, hyvä pointti myös tuo rauta-asia!

 12. Anja sanoo:

  Yhden mantelin kasvatus vie gallonan eli noin 3,8 litraa vettä, ja mantelipuuta on kasteltava jatkuvasti. Suuri osa maailman manteleista kasvatetaan Kaliforniassa, josta ne vielä lennätetään ympäri maailmaa. Ekoteko tosiaan suositella manteleita 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Mantelit todella hyvänä kalsiumin lähteenä mainittu. Mantelin kasvattamiseen tarvittava vesimäärä on kyllä suuri, kuten monen muunkin. Mantelista voi kuitenkin käyttää ihan kaiken ja sen kuoriosa että pehmeä sisus käytetään karjan ravinnoksi, näissäkin mantelin osissa on valtavasti proteiinia. Kalifornian manteleilla ollaan korvatattu 80 000 hehtaaria maissipeltoa, jota aiemmin kasvatettiin eläinten ravinnoksi.
   Tiesitkö, että yhden naudanlihakilon tuottamiseen kuluu 15 000 litraa vettä?

 13. Mirva sanoo:

  Todella hyvä kannanotto!

  Mun mielestä jokaisen kannattaisi kokeilla lihatonta ja maidotonta ruokavaliota hetken verran. Nimenomaan tuo limaisuus loppui itselläkin kuin seinään ja entisenä laktoosi-intolerantikkona maha myös kiittää kun en sinne maitotuotteita tunge kuin aivan pienissä määrin. Kauramaito tuo mielestänj kahvin oman maun paremmin esiin ja on ylipäänsä vatsaystävällisempää
  Ja vaikka vetäisin vegaanisen burgerin ranskalaisilla niin olo ei ole sellainen että olisi tiiliskiven syönyt vaan pystyy jopa toimimaan kun keho sulattaa ruuan nopeammin ja tehokkaammin.
  Keep up the good work 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Joskus vähän alle 10 vuotta sitten eräs äitikaverini kertoi samaa tuosta liman vähentymisestä, kun vähensivät maitoa sairasteluiden myötä – enkä silloin aluksi uskonut! Mutta sitten kun muutama lääkärikin suositteli samaa korvatulehduskierteessä kokeilin, ja se todella muutti paljon! Sitä ei käy kyllä meidän, eikä ilmeisesti monen muunkaan kohdalla, kiistäminen.
   Ja tosiaan, kasvisruoalla ei kyllä pysty samanlaista (pitkäkestoista) ähkyä vetämään 🙂 Kiitos! <3

 14. Liinu sanoo:

  Aika monissa perheblogeissa (ja toki muuallakin) on nyt viime aikoina kirjoiteltu maidon juonnista tai oikastaan juomattomuudesta ja tuotu esiin iso joukko syitä sille, miksi ”maitoa ei kuulu juoda” tai miksi ”se kuuluu vain vasikoille”. Ymmärrän kyllä hyvin, että kaikki eivät maidosta pidä, osa voi olla sille allergisiakin ja että myös maidon terveellisyys on vähän kiistanalainen juttu – aivan kuten oikeastaan lähes minkä tahansa muunkin elintarvikkeen kohdalla.

  Sitä en kuitenkaan ihan ole sisäistänyt, miksi juuri maidon juominen on se asia, mikä koetaan ongelmana. Miksi maitoa ei saisi juoda, miksi ei ole niin iso ongelma käyttää maitojalosteita, kuten juustoja, jugurtteja, piimää tai jäätelöä? Miksi tässäkin postauksen otsikko kuuluu ”miksi meillä ei juoda maitoa” , eikä esimerkiksi ”miksi meillä ei syödä juustoa”?´

  En myöskään ymmärrä ihan tuota eettisyysnäkökulmaa. Tai ymmärrän silloin, jos kirjoittaja on vegaani, mutta melko monet kuitenkin käyttävät Mintun tapaan maitojalosteita, osa syö jopa lihaa (en nyt muista miten oli Mintun kohdalla). On tieytysti totta, että ei maidontuotanto ole Suomessakaan erityisen eettistä, mutta silti uskaltaisin väittää, että on se kuitenkin eettisempää (pihatoissa) kuin vaikkapa broilerintuotanto tai sianlihantuotanto. Miksi juuri maito koetaan niin epäeettisenä asiana?

  Ympäristönäkökulmastakin itselleni on jäänyt vähän epäselväksi, miksi juuri maito ja lypsykarjatilat ovat tässä keskustelussa niin paljon esillä, eikä esimerkiksi juuri broilerin- tai sianlihantuotanto tai vaikkapa lihakarjatilat (joilla siis nautoja kasvatetaan pelkästään lihantuotantoa varten). Miksi bloggaajat eivät puhu vaikka noista lihakarjatiloista? Tai miksi ei nosteta esiin muita tapoja rakentaa ruokavaliosta ekologisempi? Miksi kukaan ei puhu vaikkapa siitä, miten on jättänyt riisin ja pastan syömisen väliin ja alkanut suosia niiden sijasta ekologista lähiruokaa eli perunaa?

  Toki jos maitoa juo paljon, on varmasti hyvä pohtia, voisiko sen määrää vähän vähentää. Silti mielestäni nuo muut korjausliikkeet ovat vähintään yhtä tärkeitä. Siksi en oikein ymmärrä, miksi juuri maidon juominen on niin paljon esillä. Onko kyse jostain muoti-ilmiöstä? Yhteystyöpostauksista? Kauramaitofirmojen lanseeraamasta mainoskampanjasta? Onko maidon juominen oikeasti niin iso ongelma?

  • Minni sanoo:

   Hei,
   Meillä on perheessä ollut jo pitkään tilanne, ettei maitoa maitona käytetä, mutta juustoja ja hapanmaitotuotteita sen sijaan paljon. Päällimmäisenä syynä on yksinkertaisesti oma olo. Minulle iskee ruuansulatusvaivoja välittömästi, jos juon pelkkää maitoa tai syön suomalaisia halpa-kermajäätelöjä. Samaa reaktiota ei tule esim. jogurteista, piimästä tai juustoista. Olen itselleni järkeillyt, että hapatetut tuotteen sisältävät bakteereja, joita ei ole paljaassa maidossa, ja se on se ratkaiseva ero näiden tuotteiden välillä. Samoin maito on tuoretuote ja kaupasta ostettu maito on jo ’vanhaa’. Hapatettu tuote ei ’vanhene’ yhtä nopeasti. Mihinkään tutkittuun tietoon en nojaa, mutta tällä olen mennyt eteenpäin.
   Rakastan oikeinkirjoitusta, vaikken ole siinä hyvä… Toivottavasti et pahastu Minttu, jos vielä kommentoin: lehmän lapsi on vasikka – ei vasa, kuten olet pariin kertaan kirjoittanut, ja kansalaisuudet, kuten balilainen tai suomalainen, kirjoitetaan pienillä alkukirjaimilla.

   • Liinu sanoo:

    Juu, ymmärrän kyllä hyvin jos joku ei juo maitoa (mutta käyttää muita maitotuotteita) maku-, mieltymys- tai terveyssyistä. Mutta sitä en ymmärrä, miksi joku julistaa lopettaneena maidon juomisen eettisistä ja ekologisista syistä ja silti juo piimää, syö juustoa, punaista lihaa, broileria, riisiä ja kaikkea muutakin vähemmän ekologista ja eettistä? Miksi juuri se maidon juominen, ihan vaikka vain kahvimaitona, on niin paha asia?

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hyvä että maito-asia puhuttaa ja tuodaan esiin myös muita kun vuosikausia vanhoja käsityksiä ja näkökulmia maidon juonnin ympärille.

   Tämän postauksen otsikko kuuluu ”Miksi meillä ei juoda maitoa” juuri siksi, että kerron tekstissä siitä. Maidon juonnista luopuminen on itselleni lihan lopettamisen jälkeen luonnollinen jatkumo. Kuten tekstissä myös kerron, muita maitotuotteita vähennetään myös pikkuhiljaa. Itse koen, että tämä askel kerrallaan parempaan päin meneminen on meille paras tapa. Samalla kun vähennetään esim lentomatkustamista ja turhaa kuluttamista, kuten esim vaatteiden ostelua. Omille lapsille lehmänmaidon juomisesta on ollut enemmän haittaa kun hyötyä, eivätkä he tarvitse lehmänmaitoa monipuoliseen ruokavalioonsa.

   Tehotuotetun lihan, eli possun ja broilerin syöminen on meillä lopetettu jo kauan aikaa sitten. Olet oikeassa, että se on entistäkin epäettisempää kun maidontuotanto. Myös tuossa ylhäällä postauksessa kerron miksi maidon tuotanto on epäeettistä.

   Maidon ja naudanlihan tuotanto on myös ympäristölle kuormittavampaa kun broilerin ja sianlihan tehotuotanto. Sekin löytyy tuosta tekstistä ja alta linkki WWF:n sivulle.

   Kyselet paljon miksi jotkut ”muut” eivät kirjoita jostain tai toimi jollain tapaa, en oikein ymmärrä ketä tässä yhteydessä tarkoitat, enkä voi puhua heidän puolestaan. Itse olen jo useamman vuoden pyrkinyt positiivisellä asenteella oman blogini kautta esimerkiksi kannustamaan kasvispainoitteisempaan ruokaan jakamalla herkullisia kasvisreeptejä tai suosinut kotimaista, ilman muiden syyllistämistä.

   Kaikki korjausliikkeet ovat tärkeitä ja on hyvä että aloittaa jostain, harva voi tuskin yhdessä yössä muuttua kaikin puolin täydelliseksi mitä tulee eettisyyteen, terveellisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen.

 15. Rulla sanoo:

  Mun mielestä kiva ettet ajattele niin mustavalkoisesti – en vaadi ehdottomuutta! Vegaanius voi yllättäen olla jopa hieman ongelmallista. Mun mielestä kannattaa ajatella mikä on kokonaisuuden kannalta paras: voi vaikka oikein hyvin jättää maitotuotteita vähemmälle, mutta ei kannata korvata esimerkiksi leivonnassa tai ruoanlaitossa käytettävää kermaa kasvipohjaisilla. Aivan äsken oli lehdissä uutinen, jonka vielä itsekin tuoteselosteista tarkastin, että esim. kaura- ja soijakermat koostuvat pääasiassa palmuöljystä. Kauraa ei kaurakermassakaan ole juuri nimeksikään. Samaan palmuöljyyn perustuu myös ”juustot”. Aivan kamalan typerää korvata kotimainen kerma/maito toiselta puolelta maailmaa rahdatulla palmuöljyllä, jonka vuoksi kaadetaan sademetsiä (tärkeimpiä hiilinieluja maapallolla) ja tuhotaan esimerkiksi orankien elinympäristöä. Eri asia, kannattaako mitään kermaa terveyden takia kamalasti käyttää, mutta silloin kun käyttää, on melkoisen varmaa, että oikea kerma voittaa sekä ekologisesti että eettisesti sata-nolla. Tämä nyt vain esimerkkinä siitä, että mustavalkoinen ajattelutapa näissä asioissa saattaa johtaa pahasti harhaan.

 16. eee sanoo:

  En pysty vastaamaan kommenttiin, joten kirjoitan nyt näin. Minttu puhut luomulaatuisista eläinperäisistä tuotteista, jotka ovat tosiaan ainakin hiukan eläinystävällisempi tapa kuluttaa eläinperäisiä tuotteita. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tuotantoeläiten paremmat elinolot tarkoittavat tuotteen suurempaa hiilijalanjälkeä. Tehotuotanto on luomuviljelyä tehokkaampaa -> vähemmän päästöjä ja esim karjalle muokattua maa-alaa. Toisaalta taas luomuviljely mahdollistaa osaltaan luonnon monimuotoisuutta ym. Eli tiivistettynä, luomukaan ei ole kaikilta osin vihreämpi valinta.

 17. Tuuli sanoo:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/21c68a6f-bd45-46c0-b8e7-17896fccae35

  Kukin tyylillään eikä minulle kuulu muiden valinnat. Joskus kuitenkin aito asia saattaa olla parempi valinta, esim. oikea kerma – kaurakerma.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Riippuu jos on vaikka maitoallergia, kuten meidän lapsellamme. Silloin ruoanlaitossa käytettävä kaurakerma on ehdottomasti parempi vaihtoehto. Kuten myös edelleenkin eettisestä näkökulmasta sekä ympäristön kannalta.

 18. Maria sanoo:

  Ihan oikeassa oot.

  Meidät on vaan aivopesty pienestä pitäen ja maito on niin suomen oma juttu.

  Oon vahingon kautta huomannut että maito piti mulla yllä kroonista poskiontelon ja sivuontelon tulehdusta, se vaikutti elämänlaatuun tosi pahasti kun ei pystynyt edes puhumaan räkimättä sanojen välissä. Ääni muuttui nasaaliksi nenä ääneksi ja lääkärikin huomautti. Hengittäminen onnistui vaan suun kautta ja urheilakkaan ei viitsinyt kun ei saanut oikein happea. Olin saanut leikkauslähetteen jossa olisi suurennettu nenän ilmanvaihtoreikiä.

  2n viikon extra vahva antibioottikuuri ja kortisonitkaan eivät auttaneet.

  Pikkuhiljaa olin alkanut muuten vain syömään hieman terveellisemmin, en ajatellut maidon olevan syynä. Ihmettelin vain kuin tuo nenä ja limaisuus oli välillä muutamia päiviä ihan kohtuullisen siedettävää ja välillä jopa melkein terve ja sitten taas paheni.
  Eräs päivä minulla ei ollut mitään oireita ja tein iltapalaksi kauraryynejä ja n. 2dl maitoa ja aion mennä nukkumaan, limaisuus alkoi pikkuhiljaa. Sitten aloin seurailemaan että iskeekö tuo aina maidon jälkeen, kyllä vain, kahvimaidon jälkeen, kaakaot jne.

  Nyt maidon jätettyä minulla ei ole ollut mtn limaisuutta, tukkoisuutta yms ja olen tosi yllättynyt. Myös mustapäät ja ihon rasvoittuminen on vähentynyt huomattavasti ja iho ei punoita ja tunnu niin kuivalta enää.

  Lapsena todettiin atopia ja muistan kun minulla oli aina tapana räeskellä, johtui varmaan tuosta.

  Olen lueskellut netissä ja joka paikka sanoo samaa, että maito ylläpitää elimistön tulehdusta. Kaikki sairaudet johtuvat jatkuvasta hiljaisesta tulehduksesta, syöpä, mielenterveysongelmat jne.

  Tuttavallani maito taas oli aina aiheuttanut vatsakipuja ja turvotusta sekä akne tyyppisiä finnejä. Nyt sen jätettyään hänellä on silkkinen iho ja ei vatsa ongelmia.

  Maito on hormonituote, raskaana olevan äiti lehmän maitoa. En usko että on ihmiselle hyvä saada noita hormoneja jatkuvasti.

  Kun itsekin joku päivä saan lapsia niin maitoa en rupea juottamaan.

  Älä välitä idioottien kommenteista, on hyvä että he juovat maitoa muidenkin edestä.

Kommentoi