KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA?

28/08/2019

Nyt kun meidän vauvavuosi on takana päin, onkin oiva hetki toteuttaa yksi jo pitkään mielessä ollut postaus: kuinka paljon vauva maksaa?

Lapsen saaminen käy kukkarolle ja jotkut lykkäävätkin perheen perustamista taloudellisista syistä. Lapsen saamisessa ei toki maksa vain materia, vaan silloin usein myös omat tulot laskevat, pitkällä tähtäimellä myös oma eläke. Lisäksi jo odotusaikana monelle tulee ylimäärisiä kuluja esimerkiksi lääkärikäynneistä tai sairauslomasta.

Vauvan tarvitsemiin tavaroihin saa halutessaan uppoamaan todella suuret summat rahaa, mutta myös pienemmällä budjetilla voi pärjätä – etenkin jos on valmis vähän näkemään vaivaa, eikä ole aina kovin nuuka tai tarkka vaikka juuri oikeiden värien suhteen.

Siltikin, Tilastokeskus ja Stakesin laskelmien perustella lapsen kasvattaminen täysi-ikäiseksi maksaa yhteensä noin 130 000 euroa. Tämä laskekelma on tosin jo muutaman vuoden vanha, joten nykyisin hintojen nousetessa jatkuvasti, summa on varmasti jo paljon suurempi.

Tässä postauksessa keskityn itse kuitenkin vain tähän ensimmäiseen ikävuoteen ja paljonko se meille teki. Monelle muulle summa on varmasti ihan toinen – suuntaan ja toiseen.

Koska vauvat kasvavat hyvin nopeasti, jäävät myös vaatteet nopeasti pieneksi. Siksi ne kannattaakin ehdottomasti ostaa käytettynä. Vauvanvaatteet kestävät usein uudenveroisina vauvalta toiselle, sillä käyttökertoja ja kulutusta niille tulee vähän. Itse panostan myös vauvanvaatteissa laatuun, joka toki näkyy myös hinnassa – myös käytettyjen vaatteiden osalta.

Mielestäni huomionarvoista on kuitenkin se, että jälleenmyyntiarvo pysyy näissä vaatteissa hyvänä, eli jos vaatteet haluaa myöhemmin myydä, saa niistä takaisin melkeimpä saman summan mitä itse maksoi. 10, jopa lähemmäs 20 euroa käytetystä bodystä voi kuulostaa paljolta, mutta kokemukseni mukaan nämä vaatteet kestävät myös pesuja ja aikaa, sekä menevät kyllä sitten taas seuraavillekin käyttäjille lähes samoilla hinnoilla.

Me myös koimme, ettemme halua vauvan joutuvan olemaan väärän kokoisissa vaatteissa. Liian isot vaatteet jättävät ikäviä ryppyjä ja painaumia paljon paikallaan makaavaan vauvaan. Liian kireissä vaatteissakaan ei ole mukava olla. Toki järkihankitojen lisäksi tuli myös ostettua muutamia vaatteita, ihan vain siksi kun ne olivat niin söpöjä.

Vaatteiden lisäksi laatua arvostan myös muissa vauvan tarvikkeissa, kuten vaunuissa. Vaunut olisin silti hyvin voinut ostaa käytettynä, mutta löysinkin juuri hauamani mallin postomyynnistä halvempana uutena kuin käytettynä.

Hormoneista voi sitten syyttää hieman hölmömpiä ratkaisuja. Kuten sitä, että halusin juuri tietyn värisen uutuussitterin, vaikka olisin saanut siitä vanhemman mallin toisessa värissä kymmenen kertaa halvemmalla käytettynä.

Jotkut hankinnat jäävät myös täysin turhiksi, vaikka jollakin toiseella perheellä se sama tavara on taas ollut kullan arvoinen. Itse myös jouduin esimekiksi testaamaan kolme eri rintapumppua, ennen kun löysin itselleni sopivan, joten näistäkin tulee lisää kuluja.

Jonkin verran myös tavaoita on hävinnut tai mennyt rikki, kuten tutteja ja tuttipulloja, jolloin pn pitänyt ostaa samoja juttuja useaan otteeseen. Hankimme myös mummoloihin, keittiöön + isomman ruokapöydän äärelle omat syöttötuolinsa sekä sängyt.

Koska en ole pitänyt tarkkaa kirjaa vauvavuoden menoista, listasta varmasti myös puuttuu asioita. Muutamia tavaroita olemme saaneet lahjaksi tai blogin kautta, mutta lasken silti ne nyt tässä kaikki yhteen, sillä isoimman osan hankinnoosta olemme kuitenkin tehneet itse. Tällöin listasta on myös helppo katsoa, mitä tarvikkeita tulevalle vauvalle voisikaan tarvita ja kuinka paljon. Olen myös pyöristänyt hinnat noin suunnilleen euron tarkkuuteen.

Toiveestanne, laskin mukaan myös jo raskausaikana syntyneet kulut äitiysvaatteista sekä lääkärikuluista. Päätin kuitenkin jättää pois laskuista ristäisiin menneet rahat, kiinteät ruoat sekä 1v synttärit koska niitä oli näin jälkikäteen liian hankala arvioida.

Koska imetys ei meillä valitettavasti onnistunut ja jouduimme ostamaan tavallisen äidinmaitokorvikkeen lisäksi kallista erikoiskorviketta, lisäsin ne laskelmiin. Huomioitavaa siis, että tästä tuli aika paljon reippaasti kuluja lisää.

Exel -ja graafiset taitoni ovat hieman ruosteessa, joten pahoittelut ei niin visuaaliseti kauniista taulukosta, tässä kuitenkin laskelmat, mitä vauvan ensimmäinen vuosi (+ raskausaika) meille maksoi:

11 736 euroa. Summa kuulostaa hurjalta ja sitä se onkin. Toisaalta kuten sanottu, monet vauvan vaaatteet ja tavarat lähtevät aikanaan eteenpäin ja veikkaan, että ainakin yksi kolmasosa siitä tulee takaisin. Joidenkin tavaroiden ja vaatteiden kohdalla olisi voinut harkita tarkemmin tai etsiä kärsivällisemmin käytettyä / edullisempaa, mutta toisaalta useat hankinnat olivat rahan arvoisia. Ajattelen usein niin, että myös aika on rahaa, enkä aina jakaisi säätää jotain halvempaa tavaraa toiselta puolen Suomea saakka.

Jollekin toiselle perheelle summa vauvavuodesta on paljon pienempi, toisille taas suurempi. Meillä ei ollut mitään vauvatavaroita tallessa, vaan jouduimme hommamaan kaiken. Kolmannen lapsen kohdalla, talous vähän paremmalla toallla kun ensimmäisen kohdalla, sitä myös halusi panostaa ja ehkä jopa vähän hemmotella itseään osalla hankinnoista. Päätin jo raskausaikana, etten osta tai ota vastaan mitään tavaroita joista en pidä vain siksi että ne ovat halpoja tai ilmaisia.

Raskausaikana ja vauvavuotena säästöä tuli taas siitä, että en hirveästi ostellut itselleni mitään, eikä rahaa mennyt esimerkiksi juhlimiseen ja ulkona käymiseen. Emme myöskään joutuneet laittamaan vaikkapa autoa vaihtoon (kun ei sellaista ole). Isompaan asuntoon muutimme kylläkin, joten asumismenojakin tuli muutama sata euroa lisää kuussa.

Emme harrastaneet vauvan kanssa myöskään mitään maksullista, kuten vauvauintia. Matkustimme kerran laivalla ja kerran lentokoneella mökkireissujen lisäksi, mutta vauvasta ei tullut juurikaan mitään lisäkuluja.

Sitten taas lääkärikuluja meille tuli paljon vauvan allergioiden vuoksi, mutta onneksi vakuutus korvasi niistä suurimman osan. Kuitenkin erikoiskorvikkeet jouduimme tosiaan lopulta maksamaan itse, samoin kun yhden allergia-altistuksen. Laskin silti, että vakuutuksen ansiosta jäimme voitolle lääkärikäyntien osalta.

Vauvan vaatteet ovat meillä olleet hyvässä kierrossa ja määrä on ollut minusta ihan hyvä. Noista suurimman koon vaatteisa iso osa on edelleen käytössä varmasti vielä talvenkin yli, sillä enää lapsi ei kasva yhtä nopeasti. Jatkossa ei siis tarvitse hommata tavaraa onneksi samalla tahdilla, vaan enemmänkin laittaa sitä kiertoon.

Osaako joku muu arvoida, kuinka paljon vauva ja raskausaika on teille maksanut? Miltä meidän summa kuulostaa?


15 Responses to “KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA?”

 1. Ohhoh mikä summa! Tällaisista listauksista huomaa kyllä hyvin, miten erilaisia määriä vauvaan voi kuluttaa rahaa. Toki teillä esimerkiksi erikoiskorvike nostaa hintaa huomattavasti, ja itsekin olisin varmasti kuluttanut vauvaan enemmän, jos rahaa olisi ylipäätään käytettävissä opiskelijabudjettia runsaammin. Onhan esimerkiksi teidän lasten vaatteet aina tosi kauniita.

  Olen tehnyt jo monta vuotta Exceliä kaikista menoistamme, ja kirjoitin juuri vauvan kuluista postauksen omaan blogiini – tosin siitä näkökulmasta, paljonko vauvan tarvikkeisiin kului rahaa etukäteen raskausaikana. Meillä turvauduttiin hyvin pitkälti niihin kirpputorin euron bodyihin, äitiyspakkaukseen, halvimpiin tarjoustuotteisiin ja kierrätykseen. Esimerkiksi kallein hankintamme eli vaunut oheistarvikkeineen kustansivat 170 euroa, pinnasänky saatiin Facebookin roskalavaryhmästä ilmaiseksi ja imetysliivit ostin halpiksena hintaan 25€/2kpl. Leluja ei ole ostettu itse vielä lainkaan. Osoitteesta https://majaauringolle.blogspot.com/2019/08/paljonko-vauvaan-meni-rahaa.html voi lukea postauksen, jos kiinnostaa tarkemmin 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Niin tottakai eri elämäntilanteet vaikuttaa tuohon summaan ihan hurjasti, jos olisin itse ollut opiskelijana, tottakai olisi pitänyt käyttää enemmän harkintaa. Mutta kyllä tuo summa hirvittää kokoajan itseänikin enemmän!
   Tosi mahtavaa että olet laittanut kaiken jo nyt ylös, ehdottomasti kiinnostaa ja menenkin ihan just lukemaan! 🙂

 2. Karoliina sanoo:

  Sairaan kallista. Jättipaljon rahaa meni kuitenkin noihin maitoihin.. Me saatiin suurimmat kamat käytettynä ilmatteeks ja vaunut torista kolmellasadalla joten pelkkiin tavaroihin meni varmaan lähemmäs 900€. Onneks rahaa ei ollut juurikaan käytettävissä, joten ei sit tullut mitään ylimääräistä ostettuakaan (paitsi ekat kolme kk ku työnantaja makso palkkaa). Vaipat on kyl kova menoerä edelleen, varsinkin jos ostaa jotain muumeja, jotka ei oo halvimmasta päästä. Mutta laatu maksaa, oli se vaate tai vaippa! Hyvä kirjoitus!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   No ihan megakallista ja oli kyllä aikamoinen shokki kun selvisi, ettemme saakkaan maidoista mitään – edes kela-korvausta jälkikäteen takaisin. Onneksi meillä oli matkaa varten säästetty rahaa, jonne emme sitten pääsetkään muista syistä lähtemään, vaikka tosin aika pieneltä purolta näin kokonaisuudessa katsottuna tuokin maitoihin mennyt summa tässä näyttää 😀
   Ja joo. kertisvaippoihin emnee kyllä kanssa aika tuhottomasti rahaa, etenkin kun joinain päivinä niitä myös menee moninkertaisesti.

 3. Hh sanoo:

  Raskaus: 110€ Synnytys, painokontrollit ja osastolle paluu: 460€ Tarvikkeet: 570€ Leikki: 15€ Sisävaatteet: 40€ Ulkovaatteet: 75€ Syöminen (korvikevauva): 700€
  Terveys & hygieenia: 360€ Muut: 0€
  YHTEENSÄ: 2330€ Summaan vaikuttaa hyvät kirppislöydöt, sekä ilmaseks saatu tavara. Ne mitkä ollaan saatu jätin pois laskuista, koska hankala arvioida hintoja. Veikkaan että n. 500€ tulis lisää jos ois ostanu kaikki saadut tavatat kirppisten kautta.

 4. BT sanoo:

  Minulla mennyt todennäköisesti max 2000€ ja siitäkin uusiin vaunuihin 1300€. Silti lapsellani on kauniita ja laadukkaita vaatteita, uudenveroisia, mutta käytettynä hankittuja.

  Olen yksin lapsen kanssa ja pienituloinen, mutta kaiken saa nykyään käytettynä puoli-ilmaiseksi uudenveroisena halutessaan ja olen pärjännyt taloudellisesti ihan hyvin. Onneksi olen myös onnistunut imettämään.

  Jokainen saa käyttää sen verran rahaa vauvaan kuin haluaa.

 5. Elsi sanoo:

  Kiitos, että raha-aiheisessa postauksessa kerrot todellisin numeroin! Ei siksi, että henk koht kiinnostaisi juuri teidän perheen rahasummat, vaan ylipäänsä siksi että tekstistä saa paremman otteen ja asiat asettuvat mittakaavaan. Tuntuu, että somessa rahasta puhumisen tabu ja sen rikkominen on kovin trendikästä, mutta silti suurin osa rahasta kirjoittavista ei yleensä mainitse eurollakaan todellisia raha-asioitaan. Iso peukku siis tälle postaukselle (ja toki koko blogillekin ylipäänsä)!

 6. Helmiina sanoo:

  Tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä! Oman perheeni kohdalla myös vauvavuosi päättyi juuri. En ole pitänyt kirjaa menoista, mutta varmuudella meillä on kulunut rahaa useita tonneja vähemmän kuin teillä. Imetys onnistui, hyödynsimme kirpputoreja ja tuttujen/sukulaisten vanhoja tarvikkeita. Uutena on ostettu todella vähän mitään. Olemme selvinneet toistaiseksi halvemmalla kuin mitä etukäteen ounastelin.
  Painotan vielä, että en siis todellakaan kritisoi teidän perheenne rahallista panostusta vauvavuoteen, sillä jokainen kuluttakoon rahansa juuri niinkuin lystää. On mielenkiintoista, miten periaatteessa samoihin hankintoihin saa uppoamaan niin erilaisia summia.

  Ihanaa syksyä sinulle ja suloiselle perheellesi! 🙂

 7. Minna sanoo:

  Hei! Googlehausta tuli sinun 2017 kirjoittama postaus eettisesta ja ekologisesta sormuksesta. Miten ne timantit ovat eettisiä/ekologisia ja mistä ne oli hankittu? Olen ymmärtänyt että timantteihin liittyy tosi paljon eettisiä ongelmia ja ainakaan Suomesta ei niitä löydy 🙂 Saitteko otettua ne esim. jostain vanhasta sormuksesta? Kiinnostaa kaikki tieto aiheesta! 🙂 Ja anteeksi postasin tänne uusimpaan postaukseen, en tiedä tuleeko ilmoitusta jos kommentoi 2 vuoden takaiseen postaukseen hih 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi! Nimenomaan eettisesti tuotetut timantit ovat ”uusia”, sillä vain niistä voi varmasti tietää tarkasti mistä ne tulevat. Suomi osana EU:ta on mukana Kimberlyn sopimuksessa, joka varmistaa ettei yksikään EU:n alueelle tuleva timantti tule konfliktialueelta ja että niiden alkuperä on jäljitettävissä. Timanttien maahantuojan velvollisuus on tarkistaa, että jokaisen timanttitoimituksen mukana seuraa vakuutus timanttien laillisesta lähteestä ja siitä että niillä ei rahoiteta konflikteja. Jokaisella näistä on tarkat myös omat sisäiset ja asiakkailtaan vaadittavat eettiset ja kestävää kehitystä koskevat toimitaohjeensa, joita myös seurataan ja joista vuosittain raportoidaan. Käytännössä siis on Suomesta on mahdotonta nykyään ostaa ns. veritimantteja, vaan kaikki ovat setrifioituja ja eettisesti tuotettuja 🙂
   Oma sormukseni on valmistettu Hämeenlinnassa ja sormuksessa käytetty kulta on 100% kierrätettyä. Sormuksellani on myös Avainlippu sekä Design Finland tunnukset. https://www.festive.fi/timanttitetoa

   Lisätietoja vielä ettisistä timanteista ja Kimberlyn sopimuksesta:
   https://www.timanttiala.fi/index.php/57-timanttien-alkuperae/timanttien-alkuperae/82-timanttien-alkuperae
   http://www.finndiamonds.com/news/conflict_free_diamonds/

 8. Mimmis sanoo:

  Mahtava postaus, kiitos! Itse mietin, että rahaa on _ehkä_ mennyt vähemmän, mutta toisaalta se on itsensä huijaamistakin, koska en ole yhtä tarkasti ihan oikeasti jokaista hankintaa listannut. Me

 9. Anita sanoo:

  Meillä aika sama elämäntilanne eli kolmosella ja kakkosella iso ikäero eikä juuri mitään tavaraa ollut säästössä. Mutta silti on mennyt rahaa varmasti tosi paljon vähemmän, ja erotus syntyy juuri siitä mistä itsekin arvelit eli mulle ei oo merkit ym tärkeitä, ollaan saatu ja ostettukin paljon käytettynä (esim. sitteri ja leikkimatto kummatkin 10e/kpl), ja tosi montaa juttua sun listasta en ole hankkinut lainkaan. Vaippojakin menee meillä vähemmän per päivä (max 5kpl/vrk) ja käytän huomattavasti halvempaa merkkiä, vaippakulut jää alle 20e/kk eli pari sataa menee vuodessa. Imetys sujuu, mutta ei sekään ilmaista ole koska aika paljon on mennyt (uutena ostettuihin) imetysliiveihin sekä (käytettynä ostettuihin) imetysvaatteisiin. Kuluja, joista meidän kohdalla ois voinut tinkiä, mutta en halunnut, oli vauvan kiinteät ruuat (ostan kaikki paitsi puurot valmiina, näihin menee nyt kun on jo vuosikas 3-5e/päivä) ja omat huvitukset, etenkin lounaat, joilla vauvavuonna kävin ahkerasti (meni varmaan 30-50e lähes joka viikko).

  Mutta vauvavuotta huikeasti kalliimpi on kyllä tämä seuraava vuosi; pelkästään vertaamalla kotihoidontukea palkkatuloihin, joita saisin jos oisin töissä, saadaan jo noin 30 000 euroa erotusta.

 10. Heidi sanoo:

  Entäs sitten kun perheeseen syntyy kaksoset tai jopa kolmoset. Itselläni kaksoset, rahaa mennyt ja menee paljon. En ole koskaan laskenut.Melkein kaikkea hankittava se kaksi. Lapsilisät ovat olemattomat kuluihin verrattuna.

  • Minna sanoo:

   Kiitos tästä postauksesta, oli todella mielenkiintoinen! Mulla on myös kaksoset kuten tossa aiemmallakin kommentoijalla. Voin raskausajan pääosin todella hyvin ja mulla oli aikaa kierrellä kirppiksiä ja selailla Tori.fi -sivuja oikein urakalla, ja ostin etenkin niitä pieniä ekoja vaatteita paljon varastoon käytettynä. En kuitenkaan uskalla tehdä minkäänlaisia laskelmia tähän menneistä kuluista, sillä niiden vauva-ajan ensimmäisten vaatteiden lisäksi ollaan tehty itse melkein kaikki hankinnat (joitain juttuja toki ostettu käytettynä) ja kun kaiken ostaa tuplana, niin kyllä tälle elämiselle hintaa tulee :/ Oon myös suuri lastenvaatteiden ystävä ja mielelläni kierrätän mitä vaan pystyy, mutta nyt kaksosten ollessa vajaa 2v, on paljon vaikeampi saada käytettynä hyväkuntoisia lastenvaatteita, kun kyllähän ne vaan käytössä kuluu. Uutenakin mielelläni ostaisin, mutta kun pitää ostaa kaksin kappalein, niin eipä sitä niin sorrukaan tekemään hankintoja 😀 Tärkeä huomio kävi ilmi myös sun laskelmissa, että lastentarvikkeet ja hankinnat ei jääkään vaan esim. rattaisiin ja vaatteisiin, vaan onhan sitä kaikenlaista tavaraa, joka vaan on lähestulkoon hankittava. Toki riippuu perheestä, mitä kaikkea sitä haluaa hankkia ja pitää tärkeänä.

   Mukavaa syksyä teille! 😊

 11. Hienoa että olet noin suoraan avannut kaikki kulut. Näitä on nyt tosi mielenkiintoista lukea kun esikoinen on juuri syntymässä. Todella paljon on perheissä eroja kuinka paljon vauvaan saa kulumaan rahaa. Itsekin listasin omat kulumme ennen vauvan syntymää (n. 1000 €), eli vielä tulee paljon hankintoja 😀 http://kukkaronrouva.fi/kuinka-paljon-olemme-kuluttaneet-vauvaan-rahaa/

Kommentoi