PYÖRÄILY RASKAANA

11/05/2018

Talvisin en pyöräile, mutta muina vuodenaikoina senkin edestä. En kuitenkaan kiidä tuolla tiukat shortsit jalassa menemään, vaan pyöräilyni on aina ollut leppoista rullaiua kaupungissa paikasta toiseen. Raskauden myötä vähän jännitin, että mitenhän pyöräily raskaana ollessa onnistuu tai onnistuuko ylipäätään ollenkaan. Kun muutama viikko sitten korkkasin pyörilykauden, huomasin että itseasiassa pyöräily sujuu raskaana ollessa paremmin kun kävely!

Eli ainakaan vielä nyt rakausviikolla 27 vatsa ei tule tielle. Oma tasapaino on pyöräilessä on sama kun aiemminkin, kun kävellessä paino taas alkaa siirtyä eteenpäin ja aiheuttaa välillä kompurointia. Olen viime vikkoina kärsinyt myös kovista liitoskivuista, jotka pahenevat nimenomaan kävellessä. Pyöräillessä tätä ei tapahdu. Minua ei myöskään supistele pyöräilessä samalla tavalla kun kävellessä. Pyöräily on sillä tapaa paljon iisimpää, että satulalla voi vain istuskella ja silloin tällöin polkaista vähän vauhtia, jos supistaa tai muuten vaan väsyttää. Korin ansiosta saan myös tuotua kaupasta kerralla paljon enemmän ostoksia, mitä kävellen jaksan ja pystyn kantamaan.

Rakastan pyöräilyä ja on ihana että sitä voi tehdä myös raskaana ollessa. On ihana kuunnella kuulokkeista lempimusaa ja rullailla hitaasti Helsingin kauniita ja tunnelmallisia katuja. Se on kuin olisi jossain oman elämänsä musavideossa. Ylämäistä en kuitenkaan hirveästi tykkää, mutta tähän mennessä olen kyllä melkein kaikki jaksanut polkea. En kuitenkaan halua rasittaa itseäni liikaa ja matka-ajat ovatkin pidentyneet paljon vauhdin hidastuessa entisestään.

Tuntuu että raskaana pyöräillessä myös kiinnittää aika paljon huomiota. Onhan se ehkä vähän erikonen näky kun menen tuolla palloni kanssa, isot aurinkolasit silmillä itsekseni lauleskellen. Ei mutta, ehkä raskaana ollessa ei sitten kuitenkaan pyöräillä ihan kauheasti, ainakaan enää ison mahan kanssa? Minäkin ajattelin sen olevan aluksi ehkä vältettävien asioiden listalla, mutta itseasiassa pyöräily tuntuu jopa turvallisemalta kun kävely. Menen kuitenkin niin hiljaista vauhtia enkä juurikaan pyöräile autoliikenteen seassa.

On hauska myös miettiä, että miltähän pyöräily vauvasta tuntuu. Ainakin hän saa hurjasti jotain onnellisuushormooneita, mutta mietin että viihtyykö hän pyöräilyn ansiosta myös myöhemmin hyvin vaikkapa vaunuissa?

Oletteko te muut pyöräilleet raskaana ollessa ja mille viikolle saakka se tuntui hyvältä?


39 Responses to “PYÖRÄILY RASKAANA”

 1. Avatar Kaakaliini sanoo:

  Mikset muuten käytä pyöräilykypärää?

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi! Tähän minulla ei valitettavasti ole antaa mitään fiksua syytä. Ajotyylini on näköjään aika keski-eurooppalainen, en vain käytä kypärää ja tiedän että se on tyhmää.

   Toisaalta ajan oikeasti sellaista lenkkeilyvauhtia enkä ole autoliikenteen seassa, että tuntuu yhtä hölmöltä pitää kypärää kun jos pitäisin sitä lenkkeillessä. Silloinkin voi joku muu liikenteessä törttöillä.

   Mutta ei siis ole antaa tähän sen parempaa vastausta :/

 2. Avatar Annika sanoo:

  Pyöräilin ihan vikoille viikoille asti, ja se oli ihanaa, vaikka monet kauhistelivat. Itse tiesin kumminkin oman vauhtini, en koskaan ajanut lujaa. Liitoskivut oli niin pahat että ilman pyörää en olis päässyt minnekään.

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Jep, ilman pyöräilyä en minkään jaksaisi juuri minnekkään ja pyörillessä saa kuitenkin vielä lisäksi hyvää liikuntaa :-)

 3. Avatar nadjastrange sanoo:

  Vaikka oliskin ihanaa kuunnella musaa pyöräillessä, niin mä en uskalla pyöräillä kuulokkeet korvilla koska pelkään etten kuule liikennettä. Myös kypärä on aina päässä, enkä myöskään uskalla ajaa liikenteen seassa. Loppujen lopuksi mulle olisi varmaan helpompaa vaan kävellä! Oon niin mummo :D

  Mutta sitä piti kysyä että onko tolla Pelagolla hyvä ajaa, vaikka onkin vaihteeton? Uskaltaisko kolmivaihteeseen pyörään tottunut siirtyä vaihteettomaan Pelagoon?

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ei kannata kuunnella niin kovaa ettei kuule liikennettä kunnolla! :-) Sellaista leppoisaa sunnuntaiajelua jossain rauhallisilla kaduilla <3

   Oon tykännyt tosta Pelagosta tosi paljon! Tämä malli on juuri paras tuollaiseen kevyeeseen kaupunkiajaoon, ei tällä mitään satojen kilsojen lenkkejä kannata lähteä ajamaan, mutta esim työmatkat yms tällä on kiva mennä. Mulla on lähes aina ollut vaihteeton pyörä, joten siihen asiaan on vaikea sanoa mitään. Tätä mallia saa kyllä myös vaihteilla, kannattaa käydä koeajamassa! :-)

 4. Avatar Riina sanoo:

  Itse pyöräilin laskettuun aikaan asti, lapsi syntyi vajaa pari viikkoa yliajan. Pyöräily oli paljon helpompaa kuin kävely ja mummomallisella pyörällä pyöräillessä maha ei ollut tiellä.Lapsi on kulkenut pyörän kyydissä puolivuotiaasta alkaen ja rakastaa pyöräilyä.Innokkaasti harjoittelee nyt itse pyöräilyä,apupyörät otettiin juuri pois. Itselle pyöräily on aina ollut luonteva tapa liikkua,myös talvella vaikka silloin enemmän aikaa ja sisua vaatiikin.

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ihana että teillä on into pyöräilyyn siirtynyt noin aikaisessa vaiheessa lapsellekin! :-) Mekin käytiin eilen ostamassa lastenistuin jo valmiiksi pyörään :D

 5. Avatar Leikkimyrsky sanoo:

  Pyöräily raskaana ollessa on ihan parasta liikuntaa! Mä pyöräilin loppuun asti viime kesänä. Synnytystä edeltävänä päivänä vielä mentiin kymmenen kilsan pyörälenkki eikä tuntunut missään.

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Vau mahtavaa! Itse huomaan että päivä päivältä käy vähän raskaammaksi, mutta yritän kyllä itsekin pyöräillä vielä niin kauan kun muuten tuntuu hyvältä. Se kun on satunnaisten uintireissujen lisäksi tällä hetkellä ainut liikuntamuoto joka kiinnostaa :-)

 6. Avatar EK sanoo:

  Minäkin pyöräilin ihan viime päiviin asti! En tosin tainnut edes ajatella kaatumisen riskiä. Ylämäet taluttelin loppuajasta, muuten supisteli. Tsemppiä sun raskauteen, kiva seurata!

 7. Avatar Tiina sanoo:

  Mä oon synnyttänyt keväällä ja marraskuussa, niin en oo aivan loppumetreille saakka pyöräillyt, mutta marrasvauvan odotuksessa kyllä koko kesän silloin ajelin. Mun äiti pyöräili kaikki työmatkat (ja ajaa edelleen) kun odotti mun pikkuveljeä parikymmentä vuotta sitten, joka syntyi maaliskuussa eli koko talvenkin ajoi! Kreisiä! Yks mun ystävä pyöräili jopa synnyttämään. Oli saanut sitten neuvon kotiin lähtiessä, että mee nyt kotiin kuitenki autolla.

 8. Avatar kukka sanoo:

  Minäkin pyöräilin ihan loppuun asti, samana päivänä kun sitten synnytin kävin vielä aamulla pyörällä neuvolassa ja sen jälkeen kaupassa. Silloin aamulla ei ollut vielä mitään synnytysoireita, alkoivat sitten iltapäivällä! :)

 9. Avatar Iiris Maaniemi sanoo:

  Asun Amsterdamissa, ja odotan nyt toista lastani, eikä täällä elämä oikein toimisikaan ilman pyörää. Liikenne tietenkin on vähän hullumpaa kun esim.Helsigissä, mutta kun vähän itse menee hitaampaa ja sivussa (ja pitää huolen et muut näkee vatsan), niin hyvin sujuu! Kivampi se on pyörän päällä matkustaa, kun täydessä ratikassa. Tsemppiä loppuraskauteen täältäkin!

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Jep, täällä Helsingissä on kyllä rauhallista teihin verrattuna – yleensä saa ihan tyhjiä pyöräteitä ajella ihan keskustan tuntumassakin. Ja onhan tämä myös hyvää liikuntaa! Kiitos! :-)

 10. Avatar Elina sanoo:

  Mua kanssa mietityttää miksi et käytä pyöräilykypärää?

 11. Avatar Kirsi sanoo:

  Moi!

  Mietin miksi et käytä kypärää? Ei tarvita kuin 1 pahempi kaatuminen ja voi käydä jotain? Etkö halua näyttää esimerkkiä lapsillesi?

 12. Avatar Äitienpäivälahjaksi kypärä. sanoo:

  Eiköhän kaikki katso juuri siksi, että et käytä kypärää.

 13. Avatar Pii sanoo:

  Pyöräilin alkuillasta ja lähdin synnyttämään, kun pääsin kotiin pyöräreissulta. Lääkärini ei nähnyt estettä pyöräilylle. Tytär syntyi viikon etuajassa ja vatsani oli pieni, se ei haitannut pyöräilyä

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Olen muuten huomannut että tuollaisella mummomallisella pyörällä ajo onnistuu myös isomman vatsan kanssa :-)

 14. Avatar Minna sanoo:

  Itsekin pyöräilin viime metreille saakka ja oli tosiaan helpompaa kuin kävely Kypärästä oletkin jo saanut kommenttia ja itsekin kerran vähän kauhulla katsoin yhtä instavideotasi missä pyöräilit ilman kypärää ja samalla kuvasit videolle. Tosiaan vaikka itse ajelet rauhakseen ei koskaan voi tietää kuka törttö tulee vastaan (tai takaapäin) yllättäen. Ihanaa loppuodotusta kuitenkin teidän koko perheelle ❤️

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ikinä ei voi tosiaan tietää, missään tilanteessa valitettavasti. Kiitos paljon, kivaa kesää sinnekin! :-)

 15. Esikoista odottaessa pyöräilin viime hetkille asti. Ja minä myös peräänkuulutan kypärän tärkeyttä. Se on halpa henkivakuutus. Onneksi äidilläni oli kypärä, kun auto ajoi hänen päälleen. Isopappaani taaa en tavannut kun hän ajoi pyörää, rekan imu kaatoi hänet ja hän menehtyi. Vaikka itse olisi kuinka luotettava liikenteessä, ei tiedä mitä muita liikenteessä liikkuu. Itse aloin äidiksi tultua käyttää kypärää, iski ajatus siitä, miten lasten käy jos mua ei olekaan sen takia etten käyttänyt kypärää! Sori saarnasta :D

 16. Avatar E sanoo:

  Ahh, kiitos tästä tekstistä ja kaikista kommenteista! Ihan paniikissa olen ollut, että miten selviän arjesta nyt raskaana ollessa, kun kaikki työ- ja päiväkotimatkat pitää kulkea pyörällä (meillä ei ole autoa). Ehkäpä siis minäkin pystyn pyöräilemään siihen saakka, kun jään äitiyslomalle! Edellistä lasta odottaessani en edes omistanut pyörää, joten ihan uusi juttu tässä uudessa raskaudessa.

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Toivottavasti, ainakin myös kommenttien perusteella moni muukin on kokenut pyöräilyn raskaana hyväksi tavaksi liikkua! Rauhassa vaan kun menee! :-)

 17. Avatar Milla sanoo:

  Pyöräily on best, mut kypärä päähän Minttu :)

 18. Avatar Ulla sanoo:

  Maastopyöräilin ihan laskettuun aikaan saakka. Vielä edellisenäkin päivänä ennen vauvan syntymää. Se tuntui koko raskausajan hyvältä, joten päätin jatkaa niin kauan kuin voin.

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Oho vau, tosiaan, eikös lähes kaikkea voi tehdä niin kauan kun hyvältä tuntuu :-)

 19. Avatar Laura sanoo:

  Synnytyspäivään asti pyöräilin ja alle 2 v. esikoinen kulki myös takaistuimessa. Pyörän päälle ja pois nouseminen tuotti ihan lopussa vaikeuksia ja jalkoja piti pitää vähän harallaan, jotta maha mahtui, mutta muuten kulki pyörä hyvin! Jotkut kavereista ovat olleet sitä mieltä, että loppuraskaudessa tuntui, että tasapaino ei ole yhtä hyvä kuin normaalisti, mä en huomannut eroa. Eli antaa mennä vain, jos hyvältä tuntuu!

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Itsenikin oli tarkoitus kuskata eskarista pakkarilla isojen lasten istuimella eskariin tämä kevät, mutta siihen en sitten ikinä lähtenyt. Tosi kiva että sulla onnistui vielä kuljettaminen, se helpottaa arkea niin paljon.
   Musta taas kävellessä ehkä tasapaino on huonontunut, mutta pyöräillessä ei :-)

 20. Avatar Teiniäitinä sanoo:

  Sain esikoiseni 19-vuotiaana vuoden viimeisinä päivinä. Pyöräilin vielä kolme viikkoa ennen synnytystä ja ihmettelin miksi äitini oli aivan kauhuissaan mahastani ja liukkaasta pyörätiestä parkkeeratessani pyöräni heille.
  Siihen lopetin sitten pyöräilyn,kun kuulemma aika vaarallista.
  Nyt päälle kolmekymppisenä jo muutaman lapsen saaneena ymmärrän ettei liukas keli ja viimeisillään olo ole ehkä kovin normaalia aikaa pyöräillä.
  Kaikin puolin pyöräily on helpompaa mahan kanssa kuin se kävely.

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ymmärrän, itse en uskalla talvella pyöräillä itse muutenkaan. Onneksi et kuitenkaan liukastellut, toisaalta voihan sitä kävellessäkin kaatua :-)

 21. Avatar HP sanoo:

  Mind your own business, antakaa Mintun pyöräillä rauhassa. <3 Ja jättäkää mutu ja turha pelottelu omaksi tiedoksenne. Jos aihe kiinnostaa mutua enemmän, niin esim. Kaupunkifillari-sivulta löytyy tutkimustietoa analyyseineen.

  Yhteiskunnassa oikeasti vaarallista on liikkumattomuus eikä liikkuminen. Liikkumattomuus on yhteiskuntamme yksi isoimmista ennenaikaisen kuoleman aiheuttajista. Isompi kuin esim. ilmansaasteet. :)

 22. Avatar PP sanoo:

  Postauksen aihe ei ole kypärän käyttö, mutta muakin se kiinnostaa. Koska silmääni pistää ihan joka kerta, kun esim instassa näen Mintun pyöräilyvideoita ja hän on ilman kypärää – vatsaani kouraisee. Toisaalta ajattelen että se on ihan jokaisen oma asia. Mutta toisaalta ajattelen, että Mintun kaltainen tyylikäs ja siisti tyyppi tekisi helposti myös kypärän käytöstä trendikästä. Lapset ja raskaus saa helposti lisättyä mielessä extrapaheksunnan asteita.

  Itse teen säännöllisesti töitä myös sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat vaikka kolmikymppisenä saaneet aivovamman pyöräilyonnettomuudessa ja ovat lähes vihanneksina laitoksessa 10v myöhemmin. Se on niin järkyttävää, että itse en jätä kypärää koskaan kotiin! En halua leikkiä todennäkösyyksillä. Kypärättömyyteen ei ole mitään fiksuja perusteluja, se on tyhmää. Mutta tietenkin jokaisen ihan oma valinta tässäkin asiassa. Asiaa kannattaa kuitenkin ihan todella miettiä, onko se oikeasti niin kamalaa se käyttäminen ja tyylikkyys riskin arvoista?

Kommentoi