MILLAISIA RAJOITUKSIA TEILLÄ ON?

27/12/2016

Processed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 presetOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirjoitin hiljattain yhteistyössä Tele Finlandin teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin aikuisten ja lasten digikäyttäytymistä, sekä niiden eroja ja yhtenäisyyksiä. Tutkimuksen kanssa julkaistiin myös Testaa henkinen digi-ikäsi –testi, jossa kuka tahansa pääsee testaamaan oman tai perheenjäsenten digi-iän sekä kartoittamaan digiosaamista.

Kerroin myös viimeksi että myös molemmilta meidän lapsilta löytyy omat puhelimet, mutta kummallakaan ei ole vielä omaa liitymää. Lapset käyttävät omia puhelimaan vielä hyvin vähän ja silloinkin lähinnä pelaamiseen. Kuvia he myös räpsivät paljon ja etenkin Elvis kuvailee puhemiellaan paljon myös videoita. Samalla lapset oppivat käsittelemään helposti rikki meneviä laitteita. Useasti puhutaan myös siitä, että lapset eivät saa ilman vanhempien lupaa ottamiaan kuvia lähettää kenellekkään. Yhteyttä omiin kavereihin pojat eivät siis vielä pidä, mutta soitellaan me sitten välillä ihan tavallisia tai videopuheluita esimerkiksi sukulaisille.

Minulle sitten taas puhelin on hyvinkin tärkeä. Vähemmän sitä tulee enää soiteltua, mutta useamman kerran viikossa kuitenkin. Pääasiassa keskityn viestettelyyn, kuten suurin osa kavereistakin. Viestejä laitetaan niin imessagella, whatsappin tai messengerin kautta. Sosoaalisen median kanavista eniten käytössä on facebook, instagram ja snapchat. Niiden kautta saa jo aika hyvän käsityksen, että mitä kavereilla on meneillään.

Mobiilitutkimusen mukaankin puhelimella pidetään aktiivisesti yllä myös ystävyyssuhteita, mutta perinteinen puhuminen on vaihtunut pikaviestittelyyn. Yli puolet 7–16-vuotiasta lapsista ja nuorista kokee, että netin avulla voi pitää yhteyttä ystäviinsä, mihin ei muuten olisi aikaa tai mahdollisuuksia. Vanhemmistakin lähes puolet on samoilla linjoilla. Tutkimukseen vastanneista lapsista ja nuorista lähes kahdeksan kymmenestä on vähintään päivittäin yhteydessä ystäviinsä pikaviestein.

Yhteydenpidon lisäksi käytän puhelinta paljon muuhunkin. Elämää helpottavia appeja on nykyisin vaikka kuinka paljon. Itselläni kovassa käytössä on esimerkiksi appi jolla voi tilata lähes kaikista Helsingin ravintoisoista ruokaa kotiin, appi jolla voi tilata taksin ja joka veloittaa matkan suoraan kortilta, appi jolla voi varata kauneudenhoitopalveluita (ja samalla vertailla hintoja ja lukea arvosteluita) sekä appi jonka avulla voi seurata omaa aktiivisuuttaan. Lisäksi kuuntelen puhelimella musiikkia, luen lehtiä, otan ja muokkaan kuvia, luen ja lähetän sähköposteja, käytän verkopankkia sekä selailen nettiä muutenkin.

Puhelin toimii itellänni toki myös heräyskellona, nauhurina, laskimena, muistiinpanovälineenä, karttana, kalenterina, munakellona, taskulamppuna… Välillä tuntuu että olenko kokoajan kännykkä kädessä, mutta kyllä siitä on mielestäni silti enemmän hyötyä kun haittaa. On helpottavaa, kun lähes kaikki tarpeellinen löytyvät yhdestä laitteesta.

Lasten puhelimen käyttöä tulee kyllä vielä rajoitettua aika tiukastikin. Nettiin he eivät saa vielä mennä, mitään kuvia hei eivät tosiaan saa vielä mihikään laittaa tai lähettää. Lisäksi uusia pelejä he saavat ladata vain luvallani. Ja toki sitten puhelimen käyttöä rajoitetaan ajallisestikin aika paljon. Puhelimet ovat minulla tallessa, eikä niillä tosiaan saa pelata ihan mielin määrin.

Välillä tuntuu vähän ristiriitaiselta rajoittaa lasten puhelimen käyttöä, mutta räplätä sitten itse sitä kokoajan. Jonkin verran rajoituksia olen välillä itsellenikin siitä syystä antanut, mutta tuleehan niistäkin välillä lipsuttua.

Mobiilitutkimuksen mukaan 30 prosenttia tutkimukseen osallistuneista vastaajista sanoo, että heillä on perheessä puhelimen kanssa rajoituksia ja että niistä pidetään kiinni. Yhteensä 70%:lla ei rajoituksia joko ole ollenkaan, niistä ei pidetä kiinni tai rajoituksia on, mutta niistä ei pidetä kiinni.

Miksi ja millaisia rajoituksia teidän perheessä on, jos on? Kommentoi alle, niin osallistut samalla harman Kardon Aura-kaiuttimen (arvo 199e) arvontaan! Arvonta päätyy 3.1.17 ja voittajalle ilmoitan henkilökohtaisesti. 

Hauskan henkisen digi-iän testin voi edelleen käydä tekemässä täällä!

LIFIE yhteistyö Tele Finland

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

53 Responses to “MILLAISIA RAJOITUKSIA TEILLÄ ON?”

 1. rimma sanoo:

  meillä ei ole mitään kiveen hakattuja sääntöjä ja rajoituksia – tilannekohtaisesti mennään!

 2. Pikku-iia sanoo:

  Matkustus ja odottelu tilanteisiin on puhelinten käyttö alle kouluikäisille rajattu…

 3. Henna28 sanoo:

  Ei vielä mitään koska lapset ovat pieniä.

 4. Heidi sanoo:

  Ei vielä mitään, koska meidän lapsilla ei vielä puhelimia ole. Esikoinen aloittaa syksyllä koulun ja lupasin puhelimen 7v synttärilahjaksi. Aihe on ajankohtainen siis. Puhunut olen lapselle, että kännykällä ei sitten pelata koko päivää. ☺

 5. Riina sanoo:

  Mulla on nyt 6 vee joka sai oman puhelimen ja liittymän jouluna jotta ehtii rauhassa opetella syksyksi puhelimen käyttöä. Pakko rajoittaa käyttöä, koska pelkästään minuutissa tollanen tirriäinen lähettää Watsappista 50 viestiä kun jokaisessa on vaan yksi hymiö. Eli, jos joku soittaa/viestittää, saa vastata. Jos on fiksua asiaa, saa itse laittaa viestiä tai soittaa. Pelejä ei toistaiseksi ladata ja musiikkia saa kuunnella max. tunnin päivässä. Netti on niin hidas ettei pyöritä videoita, niin Spotify käytössä. Muuten puhelin kulkee vielä aikuisen repussa/taskussa, mutta mukana kuitenkin 🙂

 6. Elina sanoo:

  Ei ole mitään varsinaisia sääntöjä

 7. iituliina sanoo:

  Meillä ei oo lapsia, mutta ihan kahden aikuisenkin taloudessa on kännykkäsääntöjä! 😀 Puhelin ei esimerkiksi ole arkena tervetullut sänkyyn, silloin siellä keskitytään pussailuun ja nukkumiseen. Samoin yhdessä syödessä puhelin pyritään pitämään piilossa (ehehe, paitsi ruokakuvat saa ottaa).

 8. Miukkis sanoo:

  Meillä mennään kanssa ihan perussäännöillä. Hyvät käytöstavat otetaan huomioon myös puhelimen hallinnassa. Ruokapöydässä puhelinta ei käytetä ja tarvittaessa puhelin laitetaan äänettömälle (tallaisia paikkoja ovat esimerkiksi kirjasto, terveyskeskus ja kirkko). Lapsille on myös muistutettu, että julkisissa kulkuneuvoissa ja muutenkin julkisilla paikoilla on syytä puhua puhelimeen hillitysti ja hiljaisella äänellä.

 9. Sanni sanoo:

  Ei ole rajoituksia, ei siis vielä! Poika sen verran pieni ettei ole tarvinnut oikeastaan rajoittaa suuntaan eikä toiseen. Tykkää kyllä pelailla padilla jotain pelejä ja puhelimella nappailla Pokemoneja, mutta luopuu myös laitteesta pian ja siirtyy muihin puuhiin. Olen valvotusti antanut tutustua puhelimen ja pädin toimintaan ja opettanut tietoisesti tiettyjä juttuja käytännöstä. Mielestäni hänen sukupolveensa erinäiset digilaitteet kuuluvat ja tulevat kuulumaan olennaisesti. Turhaa taistella tuulimyllyjä vastaan vaan ennemminkin pyrkiä hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla 🙂

 10. Airiina sanoo:

  Ei ole rajattu mitään, ihan mennään näin koska ei ole pieniä lapsia jotka käyttää aikuisten puhelimia.

 11. Peppi sanoo:

  Ei ole otettu rajoituksia mutta pienet lapset leikkivät vasta lelupuhelimilla.

 12. Meillä on ehkä vähän liian vähän sääntöjä ruutuajan käyttämiseen. Lapset ovat vielä pieniä, eikä heillä ole omia puhelimia, mutta he lainaavat kyllä mielellään aikuisten puhelinta ja tablettia lastenohjelmien katsomiseen youtubesta. Useina päivänä puhelinta tai tablettia ei käytetä ollenkaan, mutta joinakin päivinä ruutuaika paukkuu yli niin että korvissa soi. Toistaiseksi asiasta ei ole tarvunnut neuvotella lasten kanssa, vaan kun aikuinen sanoo, että kännykkä kiinni, niin sitä on uskottu mutisematta. Ajattelen, että pian tämä vaihe on ohi ja lapset alkavat kinuta lisää aikaa. On helpompaa tehdä säännöt etukäteen ja esim ajastaa kännykkä soittamaan sovitun ruutuajan päättyneeksi.

 13. Teemu sanoo:

  Ei lapsia, ei sääntöjä.

 14. Sadu sanoo:

  Lapsilla ei ole vielä puhelimia, mutta me vanhemmat ollaan tehty sääntö, ettei kännykkää käytetä silloin kun leikitään ja vietetään aikaa lasten kanssa tai perheen kanssa.

 15. Hilma sanoo:

  Meillä ei ole lapsia, mutta rajoituksia on jonkun verran muuten. Asun viikot yksin ja viikonloput yhdessä miehen etätyön vuoksi. Ruokailun aikana (yhteiset) ei räplätä puhelinta. Toisen pyytäessä voitko laittaa puhelimen pois, niin myös tehdään. Miehen tullessa kotiin viikon työrupeamalta, pyritään ette puhelimia käytetä tuona iltana mihinkään ylimääräiseen vaan annetaan aika toiselle.

  Muutoin ei ole mitään rajoitteita.

  Jäi kutkuttamaan tuo kauneusappi, voiaitko vielä kertoa sen nimen 🙂

 16. liinail sanoo:

  Lapsella ei ole puhelinta mutta saanut käyttää tablettia nyt muuton ja remontin ajan niin huomaa jo kuinka suuret vieroitusoireet saanut koska ei ole enää saanut pelata tabletilla. ( kyse siis 2v pojasta )

 17. Johanna sanoo:

  Meillä 10- ja 8-vuotiaat lapset ja molemmilla omat kännykät. Tosin ei mitenkään viimeistä huutoa, vaan vuosia vanhat Lumiat. Tuntuu että tosi monilla tuonkin ikäisillä on iPhonet tai vastaavat tosi laadukkaat puhelimet. Lapset harrastavat paljon ja touhuavat kavereiden kanssa, joten varsinaista kännykkäaikaa heillä ei niin kamalasti onneksi olekaan. 😉 Ilta kasin jälkeen ei kännykkää saa ottaa enää esiin eikä silloin kun ollaan lähdössä esim. treeneihin, peliin tms. Muuten tilanteen mukaan.

 18. Marianne sanoo:

  Mulla ei ole lapsia, mutta mies ja koira löytyy. Ollaan sovittu että iltaisin puoli ysin jälkeen laitettais puhelimet pois niin saadaan vähäsen laatuaikaa. Ettei molemmat istu omissa sohvannurkissa ja räpläile vaan puhelinta. Olen myös huomannut että meidän koira välillä tulee tökkimään kun pelailee puhelimella. Se on ollut selkeä merkki että mamma vois keskittyä johonkin muuhunkin välillä 🙂 Kyllä ne rajoitteet on meille aikuisillekin ihan hyvät olla olemassa.

 19. Primrose sanoo:

  Meillä on vielä niin nuori poika, että ei ole kännykkää vielä, mutta tabletilla hän toki pelaa ja se on rajattu puoleen tuntiin päivässä. Poikkeuksena sitten on esim. pitkät automatkat tai ravintolareissut, joissa poika ei jaksaisi istua paikallaan.

 20. Jonna sanoo:

  Meillä kouluikäisillä on omat kännykät. Koulussa ne on äänettömällä ja välkät repussa. Vain koulumatkalla saa käyttää vaikkapa Pokémoniin. Kotona pitäisi varmaan tsempata sääntöjen kanssa mutta toistaiseksi on menty mistä aita matalin. Välillä on otettava puhelimet kokonaan hyllylle että mielenkiintoa riittäisi muuhunkin. Oma kännykän käyttökin saa mittasuhteet omaehtoisella kännyjäähyllä.

 21. Lilia sanoo:

  Koululainen saa käyttää puhelinta noin tunnin ajan/päivä, ei ihan aina toteutuu, koska nykyään musiikkivideot ja ulkoinen paine saa nuoret sekoamaan.
  Ruokapöydässä puhelinta ei käytetä ollenkaan, sekä tv katselu on kielettyä ruokalilun yhteydessä, silloin keskitytään syömiseen. Näin meillä.

 22. Sarkku sanoo:

  Kahden aikuisen taloudessa ruokailuhetket yhdessä ilman puhelinta, yksin sitä usein tulee selattua.
  Kun ystäviä on kylässä, puhelimet sivuun ja jutellaan..
  Iltaisin pyritään ettei koko aikaa surffailla. Ei tiukkoja sääntöjä mut pyritään rajoittamaan.

 23. Elise H. sanoo:

  Meillä ei 12-vuotiaalla ole mitään erityisiä puhelimen käyttörajoituksia. Jos huomattaisiin, että tytär olisi liikaa puhelimen kimpussa, siinä vaiheessa asiaan tietysti puututtaisiin.

 24. ninna sanoo:

  ruokapöydässä ei mitään elektroniikkaa. kl19jälkeen ei puhelinta ja tablettia samoin aamulla vasta aamupalan jälkeen.

 25. Lotta sanoo:

  Näin 17-vuotiaalla ei oikeastaan mitään, mutta ala-asteikäisillä sisaruksilla rajoitetaan jonkun verran mm illalla.

 26. Anni sanoo:

  Meillä ei vielä lapsilla omia puhelimia. Tabletilla 5vee saa katsoa välillä netflixiä kun pienempi nukkuu

 27. Himmu sanoo:

  Olen rajoittanut puhelimen käyttöä niin etten töissä edes ota puhelinta esille. Kotona yksin ollessa saan ja voin näprätä sitten mielen mukaan. Seurassa syödessä ja kuntosalilta olen myös rajoittanut itseltäni kännykän käytön.

 28. KirsiH sanoo:

  Lapsemme 2v ja 6 v katsovat noin tunnin verran televisiota / käyttävät puhelinta päivässä. Mitään tiettyä rajoitusta emme kuitenkaan ole heille asettaneet.

 29. MarjaKoo sanoo:

  Kun sääntöjä tarvittiin, tunti päivässä pelaamista riitti ja televisiossa kiinnostivat ohjelmat, jotka hyvin mahtuivat myös tunnin sisään.

 30. Salli sanoo:

  11 v tytöllä oma kännykkä ja ei ole mitään sen kummempia rajoituksia. Ei niin kauheasti käytä edes.

 31. Lenna sanoo:

  Sain ekan puhelimen vasta 6lk ja rajoituksina toimi saldo ja antiikkisuus:Dd vielä omaa perhettä ei ole, joten en ole joutunut miettimään rajoituksia. Mukana arvonnassa!:)

 32. Ida sanoo:

  Lapsia ei vielä perheessä ole, mutta luulen, että olen äitinä aika tarkka näissä asioissa, ettei elämä pyöri ruudun äärellä koko ajan. Puhelin ja tabletti on kyllä omassa elämässä tärkeitä, mutta sen jälkeen kun avomieheni hieman ohimennen lähetti mulle nettitestin: ”oletko puhelinriippuvainen?” olen alkanut asettaa itselleni enemmän rajoituksia. Nämä rajoitukset tekevät ihan hyvää parisuhteellekin! 🙂

 33. pöllö sanoo:

  Lapsi saa joka arkipäivä päiväkodin jälkeen automatkalla kotiin katsoa puhelimella lastenohjelmia puoli tuntia. Ei enempää, koska on vielä pieni.

 34. Halejo sanoo:

  Omia lapsia ei meillä ole, mutta sukulaislapsia hoitaessa pyritään ainakin pienempien kohdalla siihen, ettei puhelimia pidettäisi enää sängyssä, vaan silloin keskitytään iltasatuun ja/tai juttelemiseen. Samaa myös suositaan aikuisten kesken, mutta välillä kyllä tulee lipsuttua….

 35. Tiia sanoo:

  Ei vielä ole puhelimia, koska lapset pieniä. Kunhan puhelimet hommataan, keskustellaan rajatkin:)

 36. HeliA sanoo:

  Lapset on 11 ja 7 v. Puhelimista on tulossa iso ongelma. Pienempi haluaisi pelata koko ajan ja isompi taas roikkuu instassa ja whatsappin eri ryhmissä.
  Pienemmällä on rajoitettu peliaika päivittäin, mutta luulen että koulun jälkeen kun en ole valvomassa, siellä hän istuu ja pelailee.
  isompi taas roikkuu instassa, snapissa ja whatsapissa, tähän ei ole selkeää sääntöä, ainoastaan se että puhelin jätetään rauhaan illalla joskus 19-20 aikaan. ”Kaikki” muutkin kuulemma ovat eri foorumeilla koko ajan niin hänenkin on päästävä. Toisaalta nykyaikaahan se on että kaikki tapahtuu somessa mutta haluaisin silti rajoittaa puhelimen käyttöä lapsilla. Isommalta oli kerran puhelin viikon poissa ja aivan hämmästyttävä muutos tapahtui tytössä, hän askarteli, piirsi, oikeasti leikki ja jaksoi ihan eri tavalla keskittyä esim. lukemiseen. Sen jälkeen aiheesta onkin keskusteltu ja hän on itsekin tietoisesti vähentänyt aikaa puhelimella. Itsekin pitäisi vähentää ruudun tarkkailua, lapsethan ottavat esimerkkiä…

 37. Outi sanoo:

  Meillä ei vielä ole sääntöjä, sillä lapsi on vielä pieni. Hyvä olisi tietysti jo etukäteen alkaa näitä miettimään…

 38. tiiu sanoo:

  Ei ole erityisiä rajoituksia.

 39. Mia sanoo:

  Ikärajat peleissä otetaan huomioon, ruokapöydästä ei kukaan nouse vastaamaan puheluun/viesteihin, illalla ei iltapalan jälkeen vastata/soitella/tekstata eikä Whatsappailla. Omia kasvoja ei saa laittaa Instaan ym paitsi luvalla. Nämä säännöt koskevat kahta nuorempaa. Isompi saa viestitellä jne kymmeneen saakka.

 40. Maitoviiksi sanoo:

  Meillä tuntuu säännöt joustavan vielä perheen tautitilanteen mukaan. Nyt taaperon oksennustaudissa meillä kyllä katsellaan youtubea aika pitkiä pätkiä. Tosin rajoitukseksi voin sanoa, etten suostu siihen, että youtube itse ehdottaa seuraavaa videota ja lapsi katsoo itsenäisesti. Haluan itse olla vierellä vahtimassa ja tietää, mitä lapseni katsoo. Muuten käyttää puhelinta vasta duplopelin pelaamiseen, siinä lähinnä rajoitus tulee lapselta itseltään, kun ei jaksa kauaa pelata.

 41. Suvi sanoo:

  Ei ole lapsia vielä, mutta sitten kun on niin olen ajatellut jo valmiiksi että puhelimen käyttöä tulee kyllä rajoittaa. Saa nähdä miten sitten oikeasti tapahtuu kun niitä lapsia on. Itse olen aivan puhelin addikti ja yritän vähentää luurin tuijotusta.

 42. Mimosa sanoo:

  Sääntöjä ei ole, mutta olisi hienoa jos itsekkin osaisi olla ennemmän ilman puhelinta.

 43. Eleviina sanoo:

  Lapsia ei vielä ole, mutta miehen kanssa on rauhoitettu puhelimilta yhteiset ruokailut ja nukkumaanmeno. Muutenkin pyritään yhdessä aikaa viettämässä minimoimaan puhelimen näprääminen ja toisen pyytäessä laittamaan puhelin pois, näin myös tehdään 🙂

 44. Johanna sanoo:

  Meillä on 11-vuotias poika joka välillä pelailee puhelimella mutta ei paljoa, ja tyttö 9v joka käyttää puhelinta lähes vain puheluihin eikä oikeastaan muuhun. Eli ei ole hirveästi täytynyt rajoittaa. Ollaan sovittu että illalla ei saa puhelinta ottaa koskaan sänkyyn mutta eivät ole koskaan edes halunneet, puhelimet jää aina alakertaan.

 45. Kiira sanoo:

  Meillä ei kahden aikuisen taloudessa ole erityisiä rajoituksia, mutta olemme sopineet, että yhteisenä aikana puhelimet pyritään pitämään poissa – mikään ei ole raivostuttavampaa kuin esim. tuttavan tapaaminen kahvilassa, kun toinen tarttuu kymmenen minuutin välein puhelimeen eikä ole kunnolla läsnä.

 46. Ellu sanoo:

  Meillä lapset kohta 4 ja 2 vee. Satunnaisesti isompi saa pelata tabletilla ja molemmat tykkää katsoa YouTubesta esim. Hevisaurusta tai jotain muita musavideoita. Tosi herkästi tuntuu kyllä koukuttavan, joten monesti sitten esim. tabletin käytöstä pidetään pidempi tauko. Itselläkin olis välillä kyllä tarvetta somerajoituksille. 😀

 47. noora sanoo:

  Meillä mennään vähän tilanteen mukaan, ei ole oikeastaan mitään kiveen kirjoitettuja sääntöjä. Tai no itseasiassa yksi on, laitteiden käyttöön täytyy pyytää aina lupa, tytöllä ei siis ole omaa puhelinta tms

 48. Marle sanoo:

  Ekaluokkalainen sai oman puhelimen ja siihen pikkunetin, jotta whatsapp toimii. Tekee animaatiota ja ottaa paljon kuvia. Kirjoittaminenkin parantuu koko ajan viestitellessä, toki vain perheelle ja sukulaisille. Itseltäni poistin facen, koska jatkuva vilkuilu ärsytti jo itseänikin 😛

 49. sarita sanoo:

  Yksistään puhelimen kanssa ei oikein mitään mutta ulkoilla pitää eikä vaan tuijottaa (mitä tahansa) ruutua.

 50. Rainbow Dash sanoo:

  Lapset ovat niin pieniä, ettei puhelimia ole hommattu eikä siis rajoituksiakaan vielä tarvita. (:

 51. heidil sanoo:

  Minulla ei ole lapsia joten vielä ei ole tarvetta miettiä rajoituksia.

 52. piitu sanoo:

  Ruokapöytään ei puhelinta tuoda ja jos vaikka vieraat haluavat jutella lasten kanssa niin silloin laitetaan puhelimet pois. Muutenkin ruutuaikaa rajoitetaan jos on tarvetta.

Kommentoi