BLOGIPORTAALISSA KUOHUU

10/06/2015

imageimageimage
Olin jo päättänyt antaa karman hoitaa hommansa tässä asiassa ja pitää suuni kiinni. Mutta koska entinen bloggarikolleegani Ence Boo kirjoitti kokemuksistaan, tuli fiilis etten minäkään voi lakaista tätä asiaa maton alle. Vaikka pahimmasta ajasta alkaa olla jo vuosi, muistuu se aika, hämmennyksen, häkellyksen ja surun tunne mieleen – miten joku voi käyttäytyä ja toimia näin? Puhun siis entisestä blogiportaalistani, Bella-blogeista ja siihen liittyneestä draamasta.

Kun minua aikanaan, silloin puoli vuotta toimineeseen, Bellaan pyydettiin bloggaamaan olin onnessani ja hyvin otettu. Sain uusia kavereita ja meillä oli tosi hyvä henki ja porukka, ainakin meillä uusilla. Silloin en edes osannut ihmetellä miksi Bellan yksi taustajoukoissa työskennellyt ihminen yhtäkkiä ilman mitään ilmotusta ja selityksiä katosi. Myöhemmin, toimintaa paremmin nähneenä, ei sekään jaksanut yllättää. Sain myös kuulla että vanhempien bloggaajien kanssa oli ollut jotain ongelmia, heidän syytänsä kuulemma kaikki kun eivät tulleet toimeen. Myöhemmin tietysti tajusin tämänkin menneen juuri toisinpäin. Jokatapauksessa, nautin bloggaamisenta ja meidän blogimme kasvoivat ja kehittyivät, monella bloggaaminen kävi entistä ammattimaisemmaksi.

Samalla tietysti Bella-blogit portaali kasvoi ja tuli tunnetummaksi. Yksi alkuperäisistä bloggaajista hyppäsi mainosmyyjän saappaisiin. Silloin kaikki muuttui. Tunnelma lässähti kuin pannukakku. Se mitä olimme kirjallisesti sekä suullisesti yhteistöistä sopineet muutettiin kertaheitolla yhdellä ilmoituksella. Koska pienellä portaalilla ei nuo kuukausikorvaukset olleet kovin suuria, sain, ainakin itse, suurimman osan tuloistani juurikin noilla omilla yhteistöilläni. Bellan puolesta niitä ei juurikaan vuoden aikana ollut tullut. Siltä istumalta saimme siis sanoa heipat pitkäaikaisille ja meille tärkeille yhteistyökumppaneillemme. Ymmärään kyllä pontin tässä, että kun kampanjat tulevat yritysmyynnin kautta, ovat ne ovat myös laajempia kokonaisuuksia ja niistä saa myös kunnollisen rahakorvauksen. Tämä pidemmällä tähtäimellä ajaa kaikkien bloggareiden etua, kun kaikki yritykset tajuavat ettei näkyvyyttä voi ostaa vain muutamalla tuotteella. No, ei tästä se enempää. Mutta Bellan puolesta jutussa mentiin valitettavasti tässä mönkään kaikiessa missä nyt vain voi mennä. Asiasta ei tiedotettu asiallisesti vaan hyvin tylyllä sähköpostilla. Tämän jälkeen noin puolisen vuotta kaikki yhteydenpito yritysmyyntiin olikin enemmän tai vähemmän hyvin agressiivista minua kohtaan. Minua ja bloggaajaystävääni Riikkaa muunmuassa haukuttiin julkisesti tämän mainosmyyjän facebookissa ahneiksi ja itsekkäiksi materialistipaskoiksi. Siis henkilön jonka kavereita oltiin aiemmin oltu. Bellan toimitusjohtaja ei puuttunut tähän, pyynnöistämme huolimatta. Oikeastaan Riikka sai myös häneltä hyvin kylmää kohtelua, minä lepyttelyä. Riikka irtisanoutui, minä halusin antaa näille ihmisille vielä mahdollisuuden. Minulle tarjottiin korotusta palkkaan ja jopa roolia uudessa tv-sarjassa jota Bellan omistama Bastella media alkaisi tuottamaan. No, eipä kuulunut kumpaakaan. Tajusin aika pian että tämä oli vain yritys pitää minut remmissä, olinhan yksi Bellan luetuimpia blogeja. Mutta kun eihän hommat valitettavasti noin mene. Olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Yhtäkä ainuttakaan anteeksipyyntöä ei saatu, vaikka olin jo tässä vaiheessa saanut jo vaikka kuinka kuraa niskaan. Lisäksi olin tosi pahoillani siitä, miten kaveriani oltiin kohdeltu.

Tuli kevät ja kesä ja meininki jatkui samana. Myrkyllistä kielenkäyttöä, vähättelyä, huonoa informointia, syytöksiä huonosti tehdyistä postauksista, minun haukkumistani asiakkaalle, huutamista puhelimessa, itsetunnon lyttäystä… Oli vaihe kun kädet täristen aina avasin sähköpostini, kun pelkäsin että mitä sieltä taas tulisi. Bloggaaminen, joka oli ollut minulle intohimno ja ilon aihe, oli muuttunut lähes vastenmieleiseksi näiden ihmisten takia. Ihmisten joiden kuuluisi enemminkin tsempata ja joiden kanssa meidän kuuluisi puhaltaa yhteen hiileen. En edelleenkään ymmärää miksi meitä kohdeltiin niin. Mitä järkeä oli vaikeuttaa bloggaamistamme ja kohdella meitä niin huonosti. En ymmärrä miksi toinen aikuinen kohtelee toista noin huonolla tavalla. Enkä todellakaan ymmärrä sitä, että vuosi tämän jälkeen meininki jatkuu kulissesissa samanlaisena. Ei onneksi kaikille, mutta osalle.

Samoihin aikoihin toinen bloggaava ystäväni Essi päätti lopettaa bloggaamisen kokonaan. Hänen sopimustaan rikottiin mm irtisanomisajan osalta. Hänen olisi lisäksi kuulunut saada apua bloginsa siirtämisessä, mutta ei edellenkään ei ole sitä saanut. Monen vuoden bloggaaminen ja kuvat ovat nyt kadonneet bittiavaruuteen kuin tuhka tuuleen.

Olin kirjoittanut irtisanomiseni jo moneen kertaan aiemmin, mutta sitten vain tuli päivä kun en enää jaksanut. Pelkäsin millaista irtisanomisaikani tulisi olemaan, mutta lopulta ei auttanut kuin ottaa selvää. No, se ei ollut kivaa. Minut ignoorattiin täysin. En saanut yhteistöitä, postauksiani ei enää nostettu Bellan etusivulle eikä facebookiin. Kerran yksi postaukseni käytiin postamassa ja minun omaan yhteistökumppaniini otettiin yhteyttä. Toimitusjohtaja kävi vaihtamassa oman henkilökohtaisen sähköpostini salasanan, niin etten päässyt sinne. Kyllä, tässä vaiheessa sain selville että hänellä on kahden vuoden ajan ollut pääsy spostiini… Puheluihini ja viestihini ei vastattu. Sain kyllä sitten myöhemmin huutopuhelun jossa uhkailtiin lakimiehillä ja puhuttiin sopimusrikkomuksista ja muista. Täysin aiheettomasti. Voitte uskoa että monen kuukauden henkisen kiusaamisen jälkeen olin aika väsynyt. Blogimuuton jälkeen eräs päivä myös kaikki blogini kuvat olivat kadonneet. Ne oltiin poistettu Bellan serveriltä, taas sopimuksen vastaisesti, jolloin ne katosivat kokonaan. Onneksi Indiedaysin helpparilla oli kokemusta blogimuutoista tuosta osoitteesta aiemmin ja hän oli osannut koodata niistä varmenteen aiemmin ja parissa tunnissa sai ne sitten palautettua. Huh. Mutta entäs jos olisinkin siirtynyt bloggaamaan itsenäisesti? Eipä olisi kuvia enää. Tässä postauksessa vielä viimeisiä tunnelmiani Bellassa, ei kovin iloisia.

Hulluinta oli nähdä miten kaikki mureni. Kaikki kivat jutut muuttuivat täysin merkityksettömiksi kuin näistä ihmisistä paljastui tällainen puoli. Sain kuulla että muutkin näiden ihmisen kanssa aiemmin työskennelleet olivat joutuneet kokemaan samanlaisia juttuja. Jopa niin että he edelleen pelkäävät sen verran etteivät asioista tahdo ääneen puhua. ”Mä tiedän millasia salapoliiseja sieltä löytyy ja mitä mittasuhteita käytetään muiden sabotoimisessa. Siks en oo oikein julkisesti uskaltanu sanoo mihinkään mitään” eräs ihminen kertoi, ”Aina kun sinne joku uusi bloggaaja menee, tekis mieli huutaa, että älä oo niin tyhmä, se on ansa!” kertoi toinen. Löytyi selitys myös sille miksi tällä entisellä kaverillani ei ollut ketään pitkäaikaisia ystäviä. Kaikki sillat poltettu takana. Olisihan se silloin jo pitänyt nähdä tavasta millä hän puhui muista ihmisitä minulle. Mutta halusin uskoa parasta.

On käsittämätäntä miten epäamaattimaisesti kaikki hoidettiin. Tai nyt kun olen kuullut tuon uusimman Kirppislöytöjen jutun, niin että miten epäammattimaisesti juttuja edelleen hoidetaan. Sopimusasiat on sopimusasiota ja bisnes bisnestä, mutta missä on kanssaihmisen kunnioitus ja käytöstavat?

Tämä uusin kohu myös lyttää yleisesti blogiportaalit. Yhden, tai kahden, ihmisen asioiden sössiminen ei kuitenkaan saa pilata kaikkien portaaleiden mainetta. Itse, kuten monet muut, kokevat portaalissa bloggaamisen parhaimpana vaihtoehtona. Minusta on hienoa että taustalla on ammattilaistiimi jolta saa aina tarvittaessa apua tai tukea. Vaikka keskellä yötä. En ikinä pystyisi organisoimaan yhtä mittavia kamppanjoita tai oikeastaan edes elättämään itseäni tällä työllä. Vuorokaudessa ei vain riittäisi tunnit. Ja entäs sitten kaikki tekniset asiat! Tukea, apua ja vinkkejä saa helposti myös työkavereita, kanssabloggaajilta. Se on oikeasti tärkeää tietää että porukassa on muitakin, sillä tämä bloggaaminen on oikeastaan aika yksinäistä hommaa.

Tämän teksin tarkoitus ei ole mustamaalata tai haukkua ketään. Minulle ja monelle muulle bloggaajalle on vain tehty todella ikävästi, eikä mielestäni ole oikein enää vaieta tästä – koska meininki näyttää jatkuvan edelleen. Toivon että oman kokemukseni jakaminen auttaisi muita saman kokeneita tai parhaimmassa tapauksessa lopettaisi vihdoin tuon ikävän käytöksen. Tiedän monta aivan ihanaa ihmistä jotka Bellassa bloggaavat ja toivon heille vain parasta. Tämä ”kohu” ei varmastikkaan tunnu heistä kivalta ja toivon että te kaikki ymmärätte syyni kertoa tämän ettekä loukkaannu. Tiedän että monella teistä on siellä varmasti ihan hyvät oltavat! En todellakaan myöskään yllytä Bellaa boikotoimaan, bloggaajat ja muu henkilökunta kun ei ole toiminut väärin tai ole näiden kahden ihmisen käytöksestä vastuussa. Tämän teksin tarkoitus oli vihdoinkin nostaa oma painolasti harteilta ja kartoa asiat omasta kulmastani. Samoin kun puolustaa blogiportaaleita, hyvin toimiessaan en usko olevan parempaa paikkaa blogata 🙂

Tällä hetkellä koen taas bloggaamisen iloksi ja etuoikeudeksi. Uskon että kaikella on tarkoituksensa ja kaiken kurjuuden jälkeen minäkin sain jotain hyvää ja päädyin tänne Indiedaysille. Juuri nyt on tosi hyvä.

Tämä toimii myös hyvänä muistutuksena kohdella muita kun tahtoisi itseään kohdeltavan. Ja toki myös muistaa että ihmisiä me kaikki ollaan ja mokataan, mutta virheistä pitää myös oppia ja anteeksi pyytää. Peace Out! ☮♡

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

59 Responses to “BLOGIPORTAALISSA KUOHUU”

 1. Tulina sanoo:

  Upeaa, että Ence Boo ja sinä uskalsitte kertoa tapahtuneesta. Ammattibloggaaminen on vielä niin tuore ilmiö Suomessa, että jo senkin takia alan työsopimuskäytännöt ja -ehdot tuntuvat olevan kovin moninaiset ja hurjat. Muutosta parempaan ei varmasti saada aikaan jos jokainen vaikenee (peloteltuna). Teidän saamanne kohtelu on ollut todella ikävää ja kun ajattelee, miten nuoria osa bloggaajista on, hirvittää entistä enemmän. Kuinka hyvin hädin tuskin täysi-ikäiset esimerkiksi ovat perillä oikeuksistaan?

  Olisi hienoa jos joku ryhtyisi todella ajamaan bloggaajien etuja tai bloggaajat pystyisivät järjestäytymään jotenkin. Toki ongelmia varmasti tulee jos osa on sekä bloggaajia että työnantajia, mutta jotain turvaa ammattimaisesti bloggaajille olisi selvästi saatava.

  Tsemppiä ja hyvää kesää!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Uusi ammatti aiheuttaa varmasti ihan uudenlaisa ongelmatilanteitakin. Ja päälle viellä että monella samankin portaalin alla työskentelevällä saatta olla erilaiset sopimusehdot, mm palkkausta yms koskien. Ja jos sopimuksia työnaantajan osilta rikotaan mihin sillon ottaa yhteyttä? Vaikken itse mikään noviisi työmarkkinoilla olekkaan, oli itsellenikin vain helpompaa nostaa kytkintä kun alkaa taistelemaan oikeuksien puolesta. Mutta ehkä joku päivä bloggaajatkin voivat vaikka johonkin ammattikiittoon kuulua!

   Kohu on herättänyt paljon keskustelua myös hurjista sopimusehdoista. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kaikki tekemäni sopimukset (yht 3 kpl) ovat olleet bloggaajan näkökulmasta reiluja. Ja vaikka niissä olisikin vaitiolovelvollisuus kohta, ei se estä kertomasta vaikkapa omia kokemuksia.

   Mitä tulee sitten kiusaamiseen, sitä näyttää valitettavasti olevan alalla kuin alalla. Sellaista ei tulisi suvaita, mutta ymmärrän tässä myös niitä muita bloggaajia jotka eivät halua tuoda asiaa esiin. Heillä on omat syynsä. Vaikka kannustankin puhumaan suut puhtaaksi, ei kiusaaminen ainakaan vaikenemisella lopu 🙂

 2. Ence BOO sanoo:

  Kiitos Minttu. Muuta en osaa juuri nyt sanoa. ♥

 3. Jaana sanoo:

  Tekstistä päätellen asia on ollut sinulle tärkeä ja tunteita nostattava. Itselleni peruslukijana ja blogin pitoon ei koskaan perehtyneenä kaikki oli kuitenkin hepreaa luettavaa. Mikä on portaali tai edes koko Bellablogit?!?

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ooh, aivan, ymmärrän! Lyhyesti blogiportaali on alusta netissä jossa useampi bloggaaja kirjoittaa omaa blogiaan. Portaali yleensä hankkii mainostajat ja yhteistyötahot ja maksaa bloggaajille palkkaa näiden ja lukijamäärien mukaan 🙂

  • Ande sanoo:

   Yhdyn tähän! Vaikka luen paljon blogeja, niin blogiportaalit yritysmyyntikuvioineen ja palkkoineen ovat vieraita. Suurin osa tekstistä todellakin oli aika hepreaa… ehkä ne, joille blogiportaalin taustajoukko ja uudet/entiset bloggaajat ovat tuttuja osaavat samaistua postaukseen paremmin.

   Uskon todella, että olet oikeutettu tunteisiisi ja tapahtumat ovat tosia. Yhtään vähättelemättä tunteitasi ja tapahtumia ihmettelen vaan että oliko asia tosiaan sellainen, ettei sitä voinut hoitaa sisäisesti, keskenään riitelevien kumppaneiden kanssa. Muutamassa paikassa on mainittu että ammatillinen bloggaaminen on Suomessa uutta ja käytännöt siksi vakiintumattomia, mutta kirjoituksesi perusteella saa sen kuvan, että ongelmana ei ole käytäntöjen puute vain silkka ilkeys.

   Toivon todella, että sinun ja muiden kirjoitus antasi lisäpotkua selvittämään mahdolliset ongelmat. Haukkumiset on haukuttu ja anteeksipyyntö niitä ei korjaa, toivon mukaan edes vähän lohduttaa.

   Tsemppejä taisteluun!

 4. taaa sanoo:

  Rohkea kirjoitus ja hienoa, että uskalsit tuoda kokemuksesi julki. Olen pahoillani puolestasi, mutta onneksi et enää bloggaa kyseisessä portaalissa 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kiitos. Vähän mietin viitsinkö julkisesti kirjoittaa, mutta eipä nämä asiat maton alle lakaisemalla näytä muuttuvan.

 5. Krisse sanoo:

  No huh. Ei oikein voi muuta sanoa. Veemäinen kohtelu työpaikoilla, oli ala mikä vain, on sellainen mikä saa tunteet kiehumaan. Ei nuoret ihmiset normitöissäkään välttämättä tiedä omia oikeuksiaan, niin miten tällaisessa työssä mikä on näin uusi ja jolta puuttuu selvät rajat?

  Hienoa kun nostit asian esille.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Niinpä. Ja vaikka sopimuksia on rikottu tai/ja ainakin eettisesti väärin toimittu, kauheinta minusta on kuitenkin juuri tuo kohtelu. Jota valitettavan moni on joutunut ko. ihmisten toimesta kokemaan.

 6. PiitiS sanoo:

  No, huhhuh, jotain tälläistä olen uumoillut. Upeaa että nostit asian esille

 7. Kuu sanoo:

  huhhuh! Niin harmillista ja ikävää, ei varmasti uskois aluks tonne päästyään, että meno voi olla noin karua!:/ oon tässä asiassa kyllä bloggaajan puolella, toivottavasti hän sais siitä korvauksia. Ja onneks sun bloggaaminen on jatkunu ja oot saanu taas hyvän jengin ympärilles :)!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   No ei todellakaan uskoisi. Eikä se onneksi kaikille tuolla olekkaan ollut. Mutta harmillisen monelle kyllä. Toivottavasti oikeus voittaa 🙂

 8. HannaKoo sanoo:

  Hienoa, että uskalsitte tuoda asian julki! Täytyy myöntää, että ihmettelin kyllä aikanaan miksi moni hyvä blogi siirtyi yhtäkkiä ja lyhyen ajan sisällä pois bellablogeista…Enää en ihmettele!

 9. Piia Pai sanoo:

  Muistan hyvin sun lähtösi Bellasta. Siihen näytti liittyvän silkka kateus vastapuolen osalta, kun olitte kaksi samantyyppistä lukijakuntaa tavoittelevaa blogia. En olisi aavistanutkaan, että tähän liittyy näin paljon laajempi kuvio.
  Yäk.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   En tosiaakaan tiedä enkä ymmärrä mikä motiivi oli tämän kiusanteon taustalla, mutta valitettavasti näin kävi.

 10. M sanoo:

  Sä rokkaat

 11. Piia sanoo:

  Onpa kurjaa luettavaa, siis tuo sun kohtelu! Tuntuu että tässä on ollut ihan hyväksikäytön makua. YMmärrän että blogiportaali on bisnestä, mutta että tällaista ”orjatyövoimaa?” Ihan käsittämätöntä. Onneksi et lopettanut bloggausta, minä ainakin luen sun blogia jokainen päivä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Niin on, ja eilen sain yksityisviestejä usemmalta bloggaajalta jotka ovat myös kokeneet saman 🙁 Orjatyövoimasta en nyt omalta osaltani voi puhua, mutta hyvin ikävässäilmapiirissä jouduin kuitenkin pitkään olemaan.
   Ja kiitos kovasti, on kiva kun bloggaaminen taas on ihanaa – varsinkin kun on tuollaisia lukijoita (ja tukijoita)! 🙂

 12. Mari sanoo:

  Hyvä kun lähdit pois vanhasta blogiportaalista. Ei tuolla lailla saa kohdella ihmisiä. Olen pöyristynyt miten ihanaa paskat kirppislöydöt blogia, sinua ja muita on kohdeltu. Ja hyvä kun tuotte asian julki. On kuitenkin voittoa tavoitteleva firma. Kuluttajat ja asiakkaat saavat itse päättää mitä tuotteita ostavat ja kuinka eettisiä ne ovat…

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ei saakkaan. Siksi tämän kirjoitin. Vaikka samalla pelkään toki loukkaavani portaalissa tällä hetkellä työskenteleviä ja bloggaavia hyviä tyyppejä. Ei tästä asiasta kuitenkaan voi olla hiljaa. Toivottavasti hekin ymmärtävät sen.

 13. camilla sanoo:

  Mä oon järkyttynyt! Olin vähän saanut sellasta vihiä, että kaikki ei ollut hyvin, mutta en olis ikinä uskonut, että siellä mennään noin törkeällä pelillä.. Mulle oltiin belloissa aina tosi ihania ja lähdin sieltä hyvillä mielin, ihan omasta halustani, kun aikani ei riittänyt blogin päivittämiseen..
  Hyvä, että sait taakan hartioilta. ♥ Kaikella on tarkotuksensa.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Samoin! Ja mikä onni ettet joutunut kokemaan mitään ikävää <3 !

 14. Laura sanoo:

  Olin aikoinaan todella v*ttuuntunut, kun lähtö Paskoista tuli tylyllä sähköpostilla, mutta ilmeisesti se oli loppujen lopuksi pelkkä tuuri. Ei sillä, että yhden ihmisen hengentuotteille pitäisi mitään erityistä painoarvoa laittaa, mutta käytöstavoille kyllä voisi.

  Periaatteessa julkinen loanheitto erityisesti kilpailijan leivistä sanottuna on kyseenalaista, mutta Bella-blogit ilmeisesti rikkoo niin räikeästi sääntöjä, että se on sen kyllä ansainnut.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Olen ihan samaa mieltä kanssasi. Olin kyllä hyvin kahden vaiheilla kijoitanko tämän vai en. En kuitenkaan koe loanheittona sitä että kerron kokemukistani sekä miten väärin hommat on hoidettu. Tämä kun koskee vielä niin isoa porukkaa. On hienoa että kaikki nykyiset tai entiset Bellalaiset eivät ole saaneet näitä ikäviä juttuja kokea, mutta yllättävän moni kuitenkin. Liian moni. Ajattelin että näin ainakin omalta osaltani voin edesauttaa sitä että kiusaaminen loppuu.

   • Laura sanoo:

    Teet ihan oikein. Nyt kun tässä päivän aikana on tullut vielä enemmän selailtua aihetta koskevia tekstejä ja portaalin reaktioita, niin sitä varmemmin tuntuu että oli todella korkea aika puhkaista kupla. Portaali, joka ei maksa työntekijöilleen, mutta käärii itse rahat, on kuin levy-yhtiö, jolle kelpaa bändin menestys, mutta mitään siitä ei haluta maksaa.

 15. Niina sanoo:

  Heips!

  Kirjoitin eilen englanniksi Ence Boosta ja juttu kiinnosti maailmalla ihan kiitettävästi. Käänsin sinunkin juttusi, sillä kaksi tarinaa kertoo ettei kyseessä ole mikään yksittäistapahtuma vaan vakavasti otettava ongelma. Mutta nyt sinun juttuun…Sinun sähköpostin salasana??? Miten heillä voi olla sinun sähköpostin salasana??? Yritän olla kirkumatta. Tämä on suurinpiirtein pahin painajaiseni.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kyseessä tosiaankin on paljon laajempi juttu kuin vain minun, Paskojen kirppislöytöjen ja noiden parin kaverini.

   Ja jep, olen sähköpostin aikoinani saanut kun bellablogeille siirryin, joten sitä kautta. Ikinä en olisi voinut kuvitella että kenelläkään muulla on sinne pääsyä. Etenkin kun itse vielä vaihdoin salasanan kun sen käyttöön otin.

   • Restante sanoo:

    En ole lukenut mitään näistä blogeista, mutta ajattelin silti antaa ajatukseni jakoon.

    Kaikki nettisivut, blogit ja sähköpostiosoitteet ja niiden sisältö on netissä. Niitä säilytetään palvelimilla eli vähän kuin tietokoneen kovalevyllä, mutta vain netissä. Palvelimen omistajalla on usein pääsy sähköpostiin ja yleensä hän luo ne, asettaa niille ensimmäisen salasanan jne. Vaikka asetat uuden salasanan, niin ylläpitäjä voi vaihtaa senkin. Ylläpitäjällä en siis tarkoita blogin ylläpitäjää, vaan sitä joka hallinnoi koko blogiohjelmiston ja osoitteiden olemassaoloa.

    Tämä on hyvä tiedostaa, etenkin jos sähköposti ei ole ison sähköpostitarjoajan loota (gmail ym.) vaan ”oma”. Tai on isoillakin firmoilla pääsy posteihin, mutta tällaisissa riitatapauksissa sillä ei ole väliä. Ja lakiin en ota kantaa, mutta teknisesti tämä on mahdollista, koska jonkun on pakko osoite kuitenkin luoda ja hallinnoida sitä ongelmatilanteissa riidattomissakin yhteisöissä. Esimerkiksi teillä on varmaan ”firman” puolesta tarjottu tällaiset omat osoitteet, joihin niiden ylläpitäjällä on pääsy. Postin voi myös kierrättää tällaisesta firman laatikosta vaikkapa gmailiin, mutta silloinkin yleensä kopio säilyy alkuperäisessä laatikossa.

    Sama pätee muuten nettisivuihin ja blogeihin. Pelkkä pääsy blogiohjelman omaan hallintaosioon, siis esim WordPressiin, ei takaa täyttä hallintaa, koska palvelimelta voi vaihtaa myös tuon koko blogiohjelmiston salasanat ja käyttäjät tai koko ohjelmiston.

    Ja tästä kaikesta saa myös tietysti varmuuskopion. Jos poistat sähköpostisi sisällön tai blogipostit, niin ne luultavasti saa kaivettua takaisin, jos siitä on otettu varmuuskopio. Ja palvelimilla usein otetaan varmuuskopiot säännöllisesti siltä varalta että jokin menee rikki, tulee virus tai käyttäjät toilailevat.

    Eli lyhyesti. Pääsääntöisesti kaikki mikä ei ole täysin omassa hallinnassasi on aina jonkun toisen saatavilla. Ja kaikki mitä ylläpito voi periaatteessa tehdä, ei ole välttämättä laillista. Tässäkin tapauksessa voi olla, että sinua on vedätetty kunnolla, ihan vain koska tilaisuus on tehnyt varkaan ja se on ollut mahdollista, vaikkei laillista eikä ainakaan hyvän maun ja moraalin mukaista.

 16. Pupu sanoo:

  Kenenkään kynnysmatoksi ei saa alkaa! Tähän se hauis-emoji jos niitä vois käyttää 😉 rohkea kirjoitus!

 17. emmulii sanoo:

  Paljon voimia sinne <3 Mullakin oli kerran yks karmea pomo jonka takia itkin usein töistä päästyä, onneksi tätä jatkui vain pari kk ja sitten loppui työsopimus.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kiitos 🙂 Luulisi olevan itsesäänselvää miten toisia kohdellaan. Etenkin esimiesasemassa olevan ihmisen.. :/

   • hmm sanoo:

    Pitäishän se olla, mutta valitettavasti se ei näytä aina onnistuvan.

    IRL-maailmassa se toimii jotenkuten, mutta netin kasvottomuus helpottaa ihmisten tälläistä toimintaa. Voisin arvella, että samanlaista haukkumista ja kohtelua ette, olis kokeneet jos olisitte tavanneet kasvotuksin.

    Sekään ei yllätä, että alussa kaverina ollut henkilö tulee ”ylläpitäjäksi” päästessään kusipääksi. Valitettavasti asema yleensä tekee sitä henkilöille. Itse törmännyt moneenkin sellaiseen esimieheen joka esimiesasemaan päästessään muuttuu täysin hirviöksi. (kerran jopa irl-firmassa). Huomion arvoista myös on se, että yleensä esimiehestä tulee joko fiksu työntekijöiden suhteen tai fiksu työjärjestelmän käytössä. On hyvin harvinaista, että esimies osaa käyttäytyä firman työntekijöitä kohtaan fiksusti ja osaa käyttää firmaa oikein ja firman järjestelmiä oikein. Vaan yleensä se jää siihen, että esimies osaa käyttäytyä alaisiaan kohtaan oikein, mutta sitten on ongelmia muuten johtoon liittyvissä toimissa. Tai vastaavasti osaa käyttää järjestelmiä ja johtaa tehtäviään vaikka silmät ummessa kädet sidottuna seläntaakse. Mutta sitten korvista jo vuotaa sitä keltasta nestettä.

    Vastataan nyt tähän se loppukommentti (vaikka ei liitykkään juuri tähän viestiin.) Sen verran kun tuon paskat kirppislöydöt jutuun törmäsin, niin tein pientä tutkimusmatkailua. Jos pilkkua viilataan, niin bastellan omat käyttäjäehdot kieltää sellaisen toiminnan mitä bastella itse tekee. Ilmiselvästi bastellan säännöt eivät koske bastellaa itseään.

 18. Huh. Hurjaa lukea tällaisia bloggaajatarinoita ja ikävää, että tällaisia mahtuu Suomeenkin. Hienoa, että oot uskaltanut ottaa asian puheeksi – samoin Ence Boo, jolta eilinen oli todella tärkeä keskustelunavaus. Hyvä te!

 19. Laura sanoo:

  Sen verran on nyt vielä pakko jatkaa, kun lueskelin netin syövereistä enemmänkin tästä tapauksesta, että mikähän loppujen lopuksi on ollut motiivi? Mitä järkeä on kohdella huonosti niitä tahoja, jotka tuottavat firmalle rahaa? Kun kyse on sisällön tuottamisesta, suosiosta ja tunnettuudesta, ollaan oikeasti riskialueella. Liukuhihnamaista työtä tekevää työntekijää voi kyykyttää enemmän, (ei sillä että saisi) mutta jos esimerkiksi blogiteksti alkaa muuttua sisällöltään väkisin väännetyksi ja fiilis on tosi huono, jopa pelokas, niin mikä ihme voi olla työnantajatahon motiivi?! Purra kättä joka sitä ruokkii? Ei mitään järkeä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ei todellakaan mitään järkeä ja tätä minä kysyinkin esimieheltä useasti, viimeisen kerran vielä irtisanomisilmoituksessani. Silloin vastauksesi sain: Harmillinen juttu. Tämä oli ainut ”anteeksipyyntö” koko aikana ja tämän jälkeen kiusaaminen jatkui, myös pomoni toimesta.

 20. Suits sanoo:

  moi,

  jos sulla on ollu ”henkilökohtainen” sähköposti ja toimari on käyny lukemassa laatikon posteja, niin se on härskin lisäks laitonta toimintaa.

  jos haluaa olla ihottava, niin rikosilmoitus kehiin (varsinkin jos on selvinnyt tällänen toiminta, mieluiten kirjallisesti). todistaminen voi olla vaikeempi juttu jos on käytetty sun tunnareita, mutta nykyaikaiset postijärjestelmät kirjaa lokiin kaikki kirjautumiset.

  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040759

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Pitää pitää mielessä, tallessa on kyllä toisessa sähköpostissa käytyä keskustelua aiheesta.

 21. minä sanoo:

  Siis puhutaan nyt bastellamedian tyypeistä?? Nyt pistetään iso haloo päälle, että saadaan tämä kaikille tietoon!!!!

 22. iiiida sanoo:

  Hyi hitto. Toivottavasti mahdollisimman moni lukee tämän postauksen ja alkaa sabotoimaan kyseistä sivustoa.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ymmärrän tuohtumisenne. En minäkään juuri ole viitsinyt klillauksia tuon jälkeen heille suoda.

   Mutta haluan muistuttaa myös että tämän kaiken takana on vain kaksi henkilöä. Toki ehkä sivustaseuraajia, mutta Bellassa työskentelee myös monia tästä kaikeasta autuaan tietämättömiä ja viattomia ihmisiä. Tosi kivoja ja hyviä tyyppejä. Ei rangaista heitä muiden ilkeyksien takia.

 23. tpi sanoo:

  ” hänellä on kahden vuoden ajan ollut pääsy spostiini”
  Tämä on ihan ilmiselvä rikosilmoituksen paikka.
  Itse en empisi hetkeäkään, ainakiin jos ei tipahtaisi kunnollisia korvausta + anteeksipyyntöä. Tai oikeastan kannattaa tehdä _ensin_ rikosilmoitus, ja katsoa sen jälkeen mitä tapahtuu.

 24. Katri sanoo:

  Wow, tosi hienoa Minttu että kerroit tästä. Mua harmittaa edelleen Essin lopettaminen, sillä mimmillä oli (ja on varmasti edelleen!) kuvaushommat ja asenne kohdillaan. Ihan todellista paskaa että ootte saaneet tuollaista kohtelua. Kiitos että avasit taustoja, kaikki lukijat ei tosiaan oo Ulla Taalasmaita vaan tahtoo ymmärtää näitä asioita koska koko blogimaailma on niin uus juttu. Kivaa kesää <3

 25. Milla K sanoo:

  Varaukseton support! Nyt meni Bellablogit, Purkkimafia ja Livbox boikottiin.

 26. Sini sanoo:

  Voi Minttu! Onpa tosi ikävä kuulla mitä sä olet saanut kestää, mutta nostan hattua sulle kun toit asian esiin! Varmasti ollut rankkaa kokea tuommoista ja kun bloggaamisen olisi tarkoitus olla kivaa puuhaa, niin siitä viedään ilo kyllä tuollaisella kiusaamisella. Onneksi kuitenkin kaikki kääntyi lopulta hyvin ja löysit hyvän uuden ”kodin”.

 27. Sarppa sanoo:

  Voi ei, kauhean tapaus 🙁 Ikävä kyllä taidan aavistaa ketä kiusaaja on/oli, enpä olisi uskonut… :/

 28. anne sanoo:

  Kamalaa mitä olet joutunut kestämään. Hienoa että uskallat kertoa asiasta. Olen seuraillut blogiasi vasta hetken aikaa, ihan sattumalta Twitterissä näin tviitin, minkä kautta löysin tämän postauksesi.
  Itsellä on ihan itsenäinen blogi, taitaa sellaseksi jäädäkin. Aivan älytöntä, hyvä että asia tuodaan julkiseksi!

 29. Saara sanoo:

  Minua pöyristyttää tämän asian tiimoilla oleva järkyttävä sensuuri. Vauva -lehden keskustelupalstalta poistetaan kaikki keskustelut tästä aiheesta, samoin Bellablogien yksittäisten blogien kommentteja poistellaan jos ne käsittelevät tätä…

 30. Kirsikka sanoo:

  Nyt oikeasti, pitäkää ihmiset oikeuksistanne kiinni! Kun työnantajan toiminta menee noin törkeäksi ja pahimmillaan laittomuuden puolelle, ehdottomasti pitää ottaa asianajajaan yhteyttä. Kaikkein parasta on, jos kuuluu ammattiliittoon. Liitosta saa ilmaisen oikeusavun ja liittojen asianajajilla on kokemusta juuri työsuhteisiin liittyvistä ongelmatilanteista. Bloggaajien kohdalla veikkaisin Journalistiliittoa osuvimmaksi ammattiliitoksi, siellä on myös vankka kokemus tekijänoikeusasioista. Muistakaa, että tekijänoikeus on aina tekijällä, ellei oikeuksista ole erikseen sopimuksella luovuttu. Kaikista tekijänoikeuksista ei lain mukaan edes voi luopua.

  Tällaisilla julkituloilla ongelmat toki tulevat julkiseen tietoon, mutta ne eivät välttämättä ratkaise ongelmia. Tällaisessa tapauksessa ongelma todennäköisesti ratkeaa vasta, kun laittaa kovan kovaa vastaan. Helpompi tie on tietenkin se, että sanoutuu irti ja jättää asian taakseen, mutta samalla tulee painaneeksi mahdolliset väärinkäytökset villaisella. Se antaa huonolle portaalille mahdollisuudet mellastaa rauhassa entiseen tapaan. Jumankeuta, jos teitä väärin kohdeltuja bloggaajia kerran on enemmän, älkää vaietko, vaan ottakaa yhteys asianajajaan!

 31. Pirre sanoo:

  Ihan oikeesti, näinkö se menee?

 32. Mammis sanoo:

  En bloggaa, mutta tunnen muuta kautta tämän key account managerin joka tuolla Bellassa hihhuloi. Pienen hetken ajan aikanaan luulin, että olin saanut uuden ystävän, mutta tajusin erään inhottavan oharin jälkeen, että mun palveluksiani oli vain tylysti käytetty hyväksi. En oikein vieläkään ole toipunut tapahtuneesta.

  Kun Riikka lähti ja sitten sinä, aavistin heti kuvion. Ja ymmärrän hyvin miksi pahoitit mielesi: ei pelkästään se menetetty työ vaan myös kuviteltu ystävyys. Mutta mikä ilahduttaa minua suuresti on se, miltä esim. sinä ja Riikka olette alkaneet näyttää kun olette irtautuneet Bellasta: molemmat hoikistutte ja hehkutte hyvää oloa. Sen sijaan eräs se vain turpoaa turpoamistaan ja väittäisin, että sisäinen rumuus ja huono olo näkyy myös ulospäin.

  Bloggaaminen on alana vielä niin uusi, että pelisäännöt vasta muovautuvat. Valitettavaa, että työnajantaja kuvittelee voivansa tällaisessa tilanteessa toimia mielivaltaisesti. Toivottavasti Ence ja kumppanit saavat oikeutta ja tällaiselle hihhuloinnille tulee piste ja loppu. Valitettavan epäammattimaista toimintaa Bellassa, mutta toisaalta esim. key account managerin koulutustaustan huomioon ottaen ei oikeastaan ihmekään.

  Kiitos Minttu, että uskalsit kirjoittaa tämän tekstin.

 33. tiina sanoo:

  Teidän kirjoitusten perusteella tulee mieleen, että mikään epäammattimaisuus ei selitä näiden yhden, kahden henkilön toimintaa. Ennemminkin luonnevika.

 34. Jenni sanoo:

  Rohkea Minttu, hienoa! Epäkohdista PITÄÄ uskaltaa puhua ja toivottavasti muutkin ex-Bellalaiset nousisivat nyt barrikadeille, joukossa on voimaa. Ms. Key account manager jatkaa blogissaan perinteisellä uhkailulinjallaan, mutta koirat haukkuu ja karavaani kulkee 😉 .. ja karma muistaa häntä vielä! Ihanaa kesän jatkoa teille!

 35. Repa sanoo:

  Ei voi muuta sanoa kuin että TYHMÄÄ toimintaa Bella-kokonaisuudelta. Bisneksessä käytetään välillä koviakin keinoja, mutta tässä kyllä haiskahtaa puhdas typeryys ja osaamattomuus. Nythän lopputulos on aivan toinen kuin mihin niilllä kovilla keinoilla yleensä pyritään. No, Bellojen tulos on tappiollinen ja näinä aikoina on puristettava sieltä, mistä katteet irtoaa. Ja juuri siitä syystä ei kannattaisi sitä lypsävää lehmää lahdata, etenkin kun kerrannaisvaikutukset ovat, mitä ovat.

  Mahtaako siellä Bella-whateverissä olla liiketoimintaosaamista, -koulutusta, tai ylipäätään jotain alan kokemusta?

 36. multasulle sanoo:

  Hei Minttu, hatunnosto sinulle! Rohkea ja mahtava olet, kun asiasta kirjoitat julkisesti. Erityisesti pisteet asiallisesta ja syyttelemättömästä tavastasi tuoda tämä kiusaaminen ja asiaton käyttäytyminen esiin. Niin kiusaajien kohdalla tuleekin toimia; asiat esille ja niiden oikeilla nimillä.

  toivoisin että muutkin belloissa vääryyttä ja asiatonta käytöstä kohdanneet kertoisivat kokemuksistaan. Toisaalta ymmärrän myös sen, ettei ehkä ole haluja/voimia/uskallusta kertoa kokemastaan julkisesti.

  Minä uskon täysin mitä tässäkin kirjoitat, tuntmatta sinua henkiläkohtaisesti. Belloista tunnen henkilökohtaisesti yhden henkilön, ja vahvasti luulen tietäväni kenestä on kirjoituksessasi kyse. Tämä kyseinen henkilö on yksityishenkilönä puhunut niiiiin pljon pahaa sinusta ja muutamasta muusta exbellasta kuten myös parista muusta bloggaajasta. Vähättelyä, ulkonäön/sisustuksen/perheen/vaatteiden/kirjotustyylin jne haukkumista, postausten mollaamista, kavereiden arvostelemista… ihan muutaman mainitakseni. Itselleni tuli aina mieleen, että kateus se oli joka sai puhumaan.

  Kun itse olin työpaikkakiusattu, meni liian kauan ennen kuin sain muut uskomaan että sillä muita kohtaan ystävällisellä työkaverilla on pimeä puoli, jonka näyttää minulle. Siksi kerroin tuon ysityiselämässä tapahtuvan mollaamisen (mielestäni kiusaamisen), että hei, kyllä minä ainakin uskon sinua ja varmasti asia on niin kuin kerrot! Somea seuratessani olen kyllä huomannut, että niin uskoo moni muukin!

  Jaksamisia asian tiimolla, näyttää siltä ettei loan heittäminen vastapuolen osalta ole vielä ohi… Hengessä mukana kiusaamista ja asiatonta käyttäytymistä vastaan.

Kommentoi