KOKO PERHEEN NETTIPELIT

20/12/2013

nettipelit 1

Kun älypuhelimet ja tabit valtaavat perheiden kodit, ja tietokoneista on tullut huomattavasti helppokäyttöisempiä uusien kosketusnäyttöjen ansiosta, on tuloksena se että kaikki pikkulapsista isovanhempiin osaavat käyttää niitä. Nykyään on enemmän sääntö kun poikkeus, että kaksivuotias osaa avata puhelimen ja valita sieltä lempipelinsä ja alkaa pelaamaan. Eilen junassa molemmilla puolillani, sekä vastapäätä, istui koululaisia jotka pelasivat joko puhelimillaan tai tableteilla. Jos pelaaminen pysyy kohtuudessa, sitä on mielestäni turha päivitellä – se on tätä päivää ja kymmenen vuoden päästä ehkä taas jotain muuta.

Meillä lapset saavat pelata jonkun verran, joko puhelimella tai tabletilla. Kaapo on nyt myös harjoitellut muutamia kertoja tietokoneella pelaamista ja etenkin hiiren käyttöä. Parhaimmassa tapauksessa nettipelit ovat kehittivä ja pistävät lapsen mielikuvituksen liikkeelle positiivisessa mielessä. Erilaisia pelejä on vaikka kuinka, mutta annan lasten pelata vain sellaisia jotka olen itsekkin katsonut läpi. Motoriikkaa, tilan hahmotusta, sanavarastoa, engannin kieltä, värejä, numeroita, kirjaimia, ihmiskehon toimintaa, käyöstapoja – näitä ja paljon muuta lapset oppivat pelatessaan laadukkaita pelejä. Ja vaikka haluan pelien olevan laadukkaita ja sisällöltään turvallisia, niin toki suurin syy näitä pelata on ihan puhdas viihde. Sillä sitähän nämä pelit oikeasti ovat. Viihdettä lapsille ja hetki omaa aikaa äidille. Vaikka kyllä me välillä pelaillaan yhdessäkin (ja joskus yksinkin).

nettipelit 2

Kokoajan tulee yhä enemmän pienille lapsille suunnattuja opetuspelejä, joista erityisesti itse pidän, mutta niin myös pojat. Yksi suosikki on Kids Piano Lite, joka on kauniisti suunniteltu musiikki-mobiiliohjelmisto, joka tarjoaa kahdeksan eri pelimuotoa. Siinä voi esimerkiksi jahdata hiirtä juustopalan ympäri tai pelata ksylofonia kosketusnäytöllä. Peliä voi myös käyttää soittorasiana, ja se opettaa musiikkiteorian perusteet. Toinen meillä hyvin suosittu on Lego Duplon pelit. Ihan pikkuisille suunnatussa appsissa etsitään tuttuja eläinhahmoja piiloistaan ja yli kolmevuotiaille suunnatuissa peleissä sitten rakennellaan erilaisia autoja ja junia. Monelle lukijalle tuttu on varmasti myös Pikku Kakkosen ohjelmisto, josta löytyy paljon kaikenlaista puuhaa – poikien suosikki on ehdottomasti Hertan mustikkaretki.

Kaapoa on alkanut kiinnostamaan myös jo enemmän kouluikäisille suunnatut pelit,
 erityisesti Lego Movie Maker. Nerokas, pieni mobiiliohjelmisto mahdollistaa ”stop motion” elokuvien teon Lego-hahmoilla. Kokoajan näytöllä pyörivät ohjeet opastavat kuinka kuvata ja editoida elokuva, jonka jälkeen siihen voi lisätä taustamusiikin sekä otsikot. Myönnettäköön että vanhemmatkin voivat nauttia tästä pelistä ja kuluttaa siihen välillä vähän liikaakin aikaa..

nettipelit 3

Toki siis aikuisetkin pelaavat ja aikuisille suunnattuja pelejä löytyykin varmaan eniten ja joka lähtöön; erilaiset pelikonsolipelit, online ruletti, pokeri, blackjack ja hedelmäpelit muunmuassa. Nettipelin lisäksi pelikonsolit, kuten PlayStation 4 ja Xbox One, ovat edelleen teini-ikäisten ja nuorten aikuisten joululahjalistan kärjessä ja niitä saattaa kuulemma olla jopa hankala löytää kaikista kaupoista nyt joulun alla. Tähänkin maailmaan olen saanut tutustua aika hyvin, kiitos viiden veljeni. Tietysti pelikonsolitkin saa nykyään yhdistettyä nettiin, josta löytyy erilaisa lisäosia ja extramateriaalia todella laadukkailla, onneksi niiden aika ei vielä meillä ole.

nettipelit 4

Itse ainakin pidän hieman rauhallisemmista peleistä. Älypelit, kuten esimerkiksi Aapelin tarjoama sanapeli, sekä nettibingot ovat kuulemma erityisen suosittuja myös vanhusten kesken. Tämä mummo saattaa siis välillä tylsällä ratikkamatkalla ratkoa nettisudokua tai jahdata samanvärisiä timantteja.

Kivointa on kuitenkin viettää aikaa yhdessä, vaikka välillä vähän pelaillen. Applen storesta löysin koko perheelle suunniteltun GameRoom ohjeman iPadille, jossa on viisi klassista lautapeliä useammalle pelaajalle. Siihen tarvitsee siis vain yhden iPadin, joka toimii pelilautana ja se tuo koko perheen yhteen yhden laiteen ääreen. Meidän pojat ovat tähän vielä vähän liian pieniä (äläkää nyt sanoko että teidän taaperot pelaavat jo shakkia tai tammea), mutta ajatuksena tämä on mielestäni kiva ja odottelenkin tästä perheen pienimmillekkin sopivaa versiota. Hauska idea, ilman jatkuvasti hukassa olevia nappuloita ja noppaa.

nettipelit 5

Mielenkiintoista olisi kuulla ajatuksianne niin lasten kuin vanhempienkin pelaamisesta. Entäs mitä olette mieltä siitä jos nettipelit syrjäyttävät perinteiset lautapelit? Onko teillä tapana pelailla perheen kesken vaikka joulupyhinä? Niin ja onko vinkkaamani pelit teille entuudestaan tuttuja ja olisiko teillä vinkata meidän pojille jotain uusia kivoja pelejä?

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

6 Responses to “KOKO PERHEEN NETTIPELIT”

 1. Taina sanoo:

  Suurkiitos näistä vinkeistä! Mä en ollut noita legopelejä tajunnutkaan, etenkään että niitä on androidille.. ja toi musiikkihommaki. Tänks! 🙂

 2. Meillä poika ei vielä jaksa innostua peleistä. Mies harrastaa tietokone- ja konsolipelaamista, mutta pelataan meillä lautapelejäkin. Itse olen addiktoitunut lautapelien ulkopuolelta vain Plants vs. Zombies pelisarjaan… Pahasti. 😀

 3. Katariina sanoo:

  Ihanat leggarit on Elviksella. Oli pakko ostaa samanlaiset tänään. 😉

 4. Hilppa sanoo:

  Mulla lapset 4 v ja 2,5 v ja eivät ole kumpikaan ikinä pelanneet millään. Taidetaan olla poikkeus 😀 ei vaan koeta tarpeelliseksi. En pelaa itsekkään mitään, mies joskus pelailee. Olen kasvatusalalla itse ja hiukan koen hurjaksi että palpelitkin tehdään nykyään tabletilla! En siis pelkästään pidä pahana mutta kohtuus kaikessa ja lapset tarvii myös saksia, värikyniä, palapelin paloja..käsiinsä eikä vaan konetta.

 5. Voi elämä kun nuo pojat ovat söpöjä!:)

  Meillä vanhimmalla on Nintendo wii, jolla saa pelata niitä pelejä joita itse hankimme ja jotka tarkastetaan. Joka päivä ei pelata ja jos pelataan niin peliaika katsotaan kellosta. Peleissä on tosiaan paljon hyviäkin vaihtoehtoja, eskarilaisen kanssa olemme mm. numeroita opetelleet nettipelin avulla:)

  http://mamainprogess.blogspot.fi/

 6. Henna-Maria sanoo:

  Olen miettinyt tätä lasten pelaamista aika paljon. Se on niin koukuttavaa, vaikka toki hauskaa. Meidän lapset (9, 7, 4 ja 1v.) saavat pelata silloin tällöin jotain puhelinpelejä, mutta rohkaisen tylsien hetkien koittaessa kehittelemään vanhoja kunnon roolileikkejä sisällä tai pihalla. Isossa porukassa kavereiden kanssa syntyy monen tunnin leikit, ja olen aina äimistynyt siitä, miten luovia lasten leikit ovatkaan. Yritän siirtää tuollaisia pelejä mahdollisimman myöhään ja harvaan. Tiedän, että isompina ne valtaavat enemmän aikaa ja huomiota lapsen maailmassa, joten ei ole mitään kiirettä pelien kanssa meillä. Me ostetaan isot pakat paperia, kyniä, saksia ja liimaa sekä teippiä on aina tarjolla ja vanhempina ”uhraudumme” myös lautapelien seuraan vähintää kerran viikossa. Se on mukavaa yhdessäoloa kun siihen saa alettua ja siinä saa aina harjoitella vuoron odottamista, toisten huomioimista, häviämistä ja voittamista (huoh).
  Eli summa summarun, välttelen mahdollisimman pitkään. Ollaan mielummin se tylsä, vanhanaikainen perhe 🙂

Kommentoi