HPV ROKOTE – KYLLÄ VAI EI?

27/08/2020

Muutama päivä sitten Wilmaan kilahti kouluterveydenhoitajalta viesti, 5-9 luokkalaisten poikien HPV-rokotukset aloitetaan heti, rokotteen tullessa tänä syksynä myös poikien rokotusohjelmaan. Huokaisin syvään. Taas yksi asia jota pitää alkaa tutkimaan ja punnitsemaan – juuri kun olin saanut päätettyä mitä kumisaappaat hankin lapsille, oli taas aika ryhtyä googlaamaan.

HPV-rokotus on siis kehitetty ennaltaehkäisemään papillomaviruksen tarttumista, sillä virus itsessään lisää riskiä pääosin kohdunkaulunsyöpään, mutta myös muihin syöpiin. 10-12 vuotiaille tytöille tämä rokotus on kuulunut Suomessa rokotusohjelmaan jo vuodesta 2013 alkaen ja siitä saakka myös sen hyödyistä ja haitoista ollaan keskusteltu näkyvästi.

Olen aiemminkin pikaisesti ohittanut rokoteaihetta blogissani. Silloin kerroin olevani rokotusmyönteinen, ja että lapsilleni on aina tähän mennessä annettu kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet, sekä matkustamisen vuoksi hepatiittirokotukset, että ensi kesäksi olisi vihdoin tarkoitus ehtiä (ja muistaa) myös punkkirokotukset. Kuitenkaan infuenssa-rokotuksia en ole ikinä halunnut ottaa itselleni tai lapsilleni.

Mutta tyttöjen HPV-rokotuksesta olen aiemmin lukenut myös hyvin hurjia ja negatiivisia juttuja ja kokemuksia. Luulin vielä, että minulla on kuitenkin vielä hyvin aikaa tutkailla aihetta, kunnes nyt tulikin tieto, että sen antaminen aloitetaan heti myös pojille, eli myös tähän ikäryhmään kuuluvalle esikoiselleni.

Kaikissa virallisissa lähteissä HPV-rokotusta tietysti suositellaan. Normaalisti varmaankin uskoisin lukemani ja antaisin ilomielin lapseni piikitettäväksi, mutta kaiken kuulemani perusteella en oikein tiedä mitä uskoa ja ajatella. Siksi haluaisinkin herättää keskustelua tämän aiheen ympärillä, etenkin niiden kanssa, jotka ovat myös tutkineet ja lukeneet asiasta tai ehtineet sitä jo mielessään muuten sulatella.

Nimittäin hyvin vakavia sivuvaikutuksia on ilmeisesti myös havaittu ympäri maailman ja lisäksi sen tarpeellisuutta on myös kritisoitu paljon. Googlaamalla esim HTP rokotus haitat, löytyy paljon tietoa ja jotain tutkimustuloksia myös suomeksi, kuten myös suomalaisten vanhempien pitämä facebook-ryhmä. Vaatii vain tuhottomasti aikaa ja ennenkaikkea energiaa alkaa käymään läpi lähteitä – mikä sitten on totta, mikä tarua tai ylipäätään oleellista.

Tietysti yritän suhtautua asiaan rationaalisesti, ymmärrän että rokotetta on tutkittu hyvin ja että se on syystä lisätty ohjelmaan, mutta juuri tämän rokotteen kohdalla minulla on myös epäilykseni. Tunnistan tämän johtuvan suurimmaksi osaksi juurikin näistä hyvin paljon mediahuomiota saaneista kirjoituksista rokotteen haitta-puolista ympäri maailman. Jos alkaisin samalla tavalla yhtäkkiä penkomaan tietoa ja kokemuksia vaikkapa jäykkäkouristus-rokotuksesta, voisin olla ihan yhtä lailla pian samoissa epätietoisissa ja hämmentyneissä fiiliksissä.

Sitä tietysti haluaa vain parasta lapsilleen, eikä ikimaailmassa saattaa heitä vaaraan ja kun se epäily vaarasta (vaikkakin hyvin mahdollisesti väärä) on syttynyt, on sitä hyvin vaikea sammuttaa.

Sikainfluenssa-rokotuksista seuranneet narkolepsia -tapaukset ovat varmasti osaltaan saanut osan vanhemmista suhtautumaan uusin rokotuksiin epäilevästi. Kun HPV-rokotus vuonna 2013 lisättiin rokotusohjelmaan, jouduttiin sen antamisesta kysymään vielä erikseen vanhemmilta lupa, sillä se ei sisältynyt yleiseen rokotuslupaan, jonka vanhemmat ovat antaneet aiemmin lapsensa aloittaessa koulunkäyntinsä. Tämä varmasti aiheutti monissa vanhemmissa myös epäilyksen tunnetta, mikä edesauttoi negatiivisten kokemusten nostamista mediassa. 

Järjellä tiedostan siis, että huoleni on mitä todennäköisemmin turha (vaiko sittenkään), mutta jokin sisälläni sanoo, että haluan vielä rauhassa pohtia ja keskustella aiheesta, etenkin niiden kanssa joille se on myös ajankohtainen. Täysin oikeaa tai puolueetonta vastausta emme tule tuskin koskaan saamaan. Olisi siis hienoa kuulla teidän ajatuksianne tai kokemuksianne HPV-rokotteesta.

Sen haluan vielä sanoa, että tämän postauksen tarkoituksena ei ole lietsoa  rokotevastaisuutta tai kriittisyyttä tämän tai minkään muun rokotteen osalta. Siksi en myöskään halua jakaa tässä linkkejä tai vaikkapa puhua lukemistani mahdollisista haitta-vaikutuksista sen tarkemmin (ja koska en osaa sanoa niiden todenperäisyydestä tai kytköksistä vaikkapa poliittisiin agendoihin). Mutta itse ajattelen, että asiaan kun asiaan on kuitenkin syytä suhtautua terveellä kriittisyydellä. Itse en siis vielä tiedä kumpaan suuntaan kallistua, mutta toivon että asiasta voidaan keskustella asiallisesti ja fiksusti, suhtautui asiaan sitten neutraalisti tai olisi vahvasti jotain mieltä.

Myös blogin Facebook-sivulla käydään samasta aiheesta keskustelua!


38 Responses to “HPV ROKOTE – KYLLÄ VAI EI?”

 1. Ellu sanoo:

  Hyvä ystäväni kuoli pari vuotta sitten 36-vuotiaana kohdunkaulan syöpään. Häneltä jäi 2- ja 4-vuotiaat pojat. Meidän lapset ottavat tämä rokotteen.

  Negatiivisia kokemuksia on kyllä netti täynnä, mutta yhtään suomalaista, nimellä kirjoitettua, ”fakta-tarkistettua” artikkelia en ole missään netissä nähnyt, saati sitten painettuna. Yhdeltäkään tutulta en ole kuullut mitään ikäviä seuraamuksia, syövästä sitten taas onkin.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Olen pahoillani. Tuollaisen kokemuksen jälkeen valinta on varmasti helppo <3

 2. Mimmu sanoo:

  Jos kirjoitat Googleen minkä tahansa rokotteen ja haitat, saat hirveitä kauhutarinoita. Samoin jos kirjoitat papilloomavirus, saat kauhutarinoita. Jos kirjoitat vesi ja haitat, saat silloinkin kauhutarinoita. Kaikilla rokotuksilla on myös riskitekijänsä, mutta vielä suuremmat ne on ilman rokotetta. Minua on harmittanut että sikainfluenssarokotteen haitoista kirjoitettiin kauhutarinoita mutta sikainfluenssan sairastaneiden tarinat puuttuu. Esim sisarukseni kärsi vuosia sikainfluenssan jälkitaudeista ja seurauksista, sairastettuaan sen parikymppisenä perusterveenä urheilijana. Edelleen selvitellään johtuuko eräs ”vaiva” sikainfluenssasta. Meille koulun terveydenhoitaja jakoi hyvin kattavan infomateriaalin hpv-rokotteesta ja sen jälkeen en enää miettinyt vaan rokote annettiin lapselle.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Se varmasti totta, että positiivisista koemuksista kirjoitetetaan vähemmän kun niistä huonoista. Toisaalta, tämän rokotuksen saaneet eivät ole vielä ehtineet siihen ikään, että rokotuksen hyötyjä voitaisiin sitä kautta näyttää käyneen vielä edes toteen.
   Aina ei ole helppoa arvoida etukäteen onko hyödyt suuremmat kun haitat, etenkään jos haitat eivät ole etukäteen selvillä, kuten sikainfluenssarokotteen kohdalla. Toivottavasti sisaruksesi vaivat selviävät. Kiva että sait tehtyä oman perheenne kohdalla päätöksen rokotteen kanssa, itse vielä taidan jäädä miettimään hetkeksi, kun ei onneksi ole vielä kovin kiire tämän kanssa 🙂

 3. Nainen sanoo:

  Minullakin ystävä kuoli kohdunkaulan syöpään 28-vuotiaana. Sitä vierestä seuranneena koen, että kaikki ”kuolemaa pienemmät” haittavaikutukset (joista en tosin tiedä mitään) ovat kuitenkin parempi kuin sairastuminen. Riskipeliähän tämä toki on ja hankala asia, mutta jos voisin suojata itseäni rokotteilla syöpää vastaan nii todennäköisesti kyllä suostuisin.

  Et varmasti ole ainoa vanhempi joka tätä nyt pohtii, tsemppiä!

 4. Hope sanoo:

  Kannattaa jutella kouluterveydenhuollosa terveydenhoitajan ja koululääkärin kanssa.
  Olen itse antanut rokotetta vuodesta 2013, eikä tietooni ole tullut mitään huolestuttavaa.
  Jo kauan ennen rokotteen tuloa rokotusohjelmaan, sitä rokotettiin omakustanteisesti Suomessakin.
  HPV -rokotteen aion ottaa myös omille lapsilleni, kaikki poikia. Papillooma -virus jyllää myös poikien genitaalialueilla ja aiheuttaa syöpää myös kaulan ja suun alueella.
  Asiallista, tutkittua tietoa kannattaa tässä asiassa suosia, mm. THL:n sivut.

  Osa, jotka suhtautuvat kriittisesti tai jopa kielteisesti, rokotuksiin saavat usein epäasiallisesti tiedosta tukea omalla epäilylleen. Mm. tietyssä vakaumispiirissä ajatellaan, että jos esim tytöllä vain yksi kumppani, tätä rokotetta ei tarvita. Vanhemmat tekevät tässä kohtaa ison päätöksen lapsen kannalta, joka voi aikuisena erkaantua vakaumuksestaan.

  Sikainfluenssa -rokote, ja nyt mahdollisesti koronarokote ovat mielestäni täysin eri asia, koska ne on akuuttiin hätään kehitettyjä rokotteita maailmalla.
  Narkolepsia tapaukset on tutkittu, ja selvinnyt, että rokote ei itsessään ole aiheuttanut kenellekään sinänsä todella vaikeaa sairautta – vaan ihmisellä on ollut herkkyys olemassa, jota ko. rokote on mahdollisesti vain jouduttanut taudin puhkeamisessa.

  On tosi hieno juttu, että vanhemmat ajattelevat – tietenkin- lapsensa parasta ja myös suhtautuvat asiohin kriittisesti! Ketään ei tässä kohtaa väkisin rokotetta. Se ei ole eettisesti edes oikein!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kiitos kommentista! 🙂 Kaikki mahdolliset ”viralliset” materiaalit, kuten THL:n infot rokotteesta olenkin lukenut jo useamman kerran 🙂 THL:än sivuilla myös lukee, ettei esimerkiksi täyttä varmuutta suojan tehon kestosta ole. ” Tutkimukset osoittavat, että suoja on todennäköisesti myös pitkäaikainen, eli useita kymmeniä vuosia” Tämä taas vie omat ajatuksen siihen, ettei rokotusta vielä täyysin tunneta tai sen pitkäaikaisia tuloksia ole vielä nähtävissä. Monessa paikassa puhutaan myös siitä, miten paljon säästöä saadaan, kun papa-kokeet voidaan laskea rokotteen myötä alas. Toki ymmärrän, että raha on iso asia myös terveysasioiden takana, mutta henkilökohtaisesti se saa minut myös aina vähän takajaloilleen.
   Siispä pohdittavaa vielä riittää, etenkin jos edessä on pian myös koronavirusrokotteen ottaminen, ehkäpä hoidetaan ensin se alta, kun tämän HPV:n kanssa ei onneksi ole vielä niin kiire.

 5. Leena sanoo:

  Lapset rokotettu eikä kummempia sivuoireita tullut. En kokenut omaavani mitään sellaista asiantuntemusta, jolla olisin voinut perustella päätöksen olla rokottamatta itselleni tai lapsilleni tulevaisuudessa. Vaikka itse olen ammatissa, jossa ollaan tieteen kanssa tekemisissä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   No tämäpä, kun asiantuntemusta ei ole, on vaan pakko luottaa kirjoitettuun totuuteen ja itse päätettävä että mikä se totuus sitten on ☺️

 6. Krrt sanoo:

  Olen itse sitä ikäryhmää, joka on ollut mukana laajoissa hpv-rokotetutkimuksissa, eli minä ja suuri osa ystävistäni/tuttavistani/iläpolvestani on tuon rokotteen saanut jo kouluikäisenä sekä käy edelleen aikuisena kontrollitutkimuksissa tietyin väliajoin. Tietysti tämäkin perustuu vain omaan otantaani, eikä siis ole mikään absoluuttinen totuus, mutta itsellenii se kertoo jotain, että nyt ekaa kertaa postauksestasi sain tietää aiheen ympärillä käytävästä negatiivisesta keskustelusta. En ole koskaan aikaisemmin kuullut kys. rokotteesta huonoja kokemuksia tai uhkakuvia ja itse olen aina turvallisin mielin osallistunut tutkimuksiin.

  • Lilli sanoo:

   Minulla on samat ajatukset. Olen nyt 27v ja osallistuin tutkimukseen yläkoulussa. Viimeisin kontrollikäynti oli muutama vuosi sitten. Tässä samassa tutkimuksessa alettiin rokottaa myös poikia. Tutkimus on siis laaja ja kestänyt nyt jo pitkään. Itse olen aivan luottavaisin mielin tämän rokotuksen suhteen, kuten kyllä muidenkin. Omalla äidilläni oli kohdunkaulansyövän esiaste, joka onneksi havaittiin ajoissa.

   • Minttu MAMI GO GO sanoo:

    Kiva kuulla teidän positiivisia kokemuksia! ☺️
    Minullakin on itseasiassa löytynyt kohdunkaulansyövän esiaste, se on kai aika yleistä ja kuten itselläni, voi myös hävitä itsestään.

 7. Eeva sanoo:

  Mietityttää, mutta kun mietin itselle ehkäisyksi kyleena kierukkaa ja etsin netistä tietoa, niin muistin yhtäkkiä että niin harva jolla se toimii kirjoittaa siitä nettii. Eli nettiin yleensä päätyy kaikki huonot kokemukset, jotka on hyvin pieni osa.

  Tosi vaikea tietää ottaako sen rokotteen, mutta tein sen ratkaisun että annan sen tytölleni kutosella. Ai niin tämä koskee nyt myös poikaani 13v….Minusta tyttö sanoi jotenkin viisaasti, että ”rokote saattaa ehkäistä syöpää”…Minua mietityttää se, että rokotettu sukupolvi ei ole vielä siinä iässä jolloin syöpää eniten ilmenee – eli mistä tiedämme vaikuttaako oikeasti ?

  Onhan rokotusohjelmassa ollut myös rokotteita jotka ei olekaan ollut hyviä.

  En ole rokote vastainen, mutta en anna ihan kaikkia rokotteita, enkä anna laittaa montaa rokotetta yhtäaikaa ja annan rokotteet vähän viiveellä, kuitenkin siten, että haluamani rokotteet oli annettu ennen kuin aloitit hoidon.

  Mutta ystäväni oli joltain lääkäriltä kysynyt, että antaisitko se rokotteen omalle tytölle, niin kuulema ei. Perusteluita en tiedä. Kysyin sukulais lääkäriltä saman kysymyksen, ei ole edes vastannut :/ Lääkäri työnpuolesta joutuu sitä varmaan suositella.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   ”Minua mietityttää se, että rokotettu sukupolvi ei ole vielä siinä iässä jolloin syöpää eniten ilmenee – eli mistä tiedämme vaikuttaako oikeasti ?” No sama mietityttää minuakin! Lisäksi, THL:n sivuilla lukee, ettei ole täyttä varmuutta kuinka pitkä rokotteen antama suoja virusta vastaan edes on.

 8. Nea sanoo:

  Meillä on kaikki lapset saaneet rokotusohjelman mukaiset rokotteet, mutta itse olen myös aika skeptinen näihin ns. ”ylimääräisiin” rokotteisiin. Meidän perheessä ei ole kukaan ottanut esim. influenssarokotusta, en itsekään raskausaikoina vaikka sitä kovasti yrittivät neuvolassa tyrkyttää.
  Esikoinen (tyttö) ei vielä muutamaan vuoteen ole tuossa ikäryhmässä mutta oon alkanut jo ahdistua valmiiksi tuosta HPV-rokotteesta ja mitähän muuta tässä kerkeää vielä tulla (korona?!) Sama, että tietenkin sitä haluaa lapsilleen parasta ja suojella kaikelta mahdolliselta, mutta missä tässä enää oikeasti pysyy kärryillä mikä on sitten sitä parasta. Rokotuttaa vai eikö rokotuttaa. Itse tällä hetkellä olen sitä mieltä että en antaisi omille lapsille lupaa tuohon HPV-rokotukseen..
  Kuopukselle tyrkyttivät 1v neuvolassa rokotusta vesirokkoa vastaan, kysyin että miten siitäkin on tullut tänä päivänä tauti joka hoidetaan rokotuksella alta pois kun omassa lapsuudessa se(nkin) sai huoletta sairastaa pois. Tiedän toki vakavat jälkitaudit mitkä liittyy nyt varmasti kaikkiin tauteihin, mutta terkan vastaus loksautti kyllä totaalisesti leuan! Lapset rokotetaan rahan takia, siis siksi että lapset ei sairastaisi ja näin ollen vanhemmille ei tule poissaoloa työstä.. jep, kyllä nousi luotto yhteiskuntaa kohtaan tässäkin asiassa että mennään lasten terveys edellä. Uskomatonta 😳

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Raha ratkaisee kaikessa, jopa tässä ja se tuntuu kyllä hurjalta. Toisaalta haluan ajatella, että vaikka tässä tapauksessa papa-seulontojen vähentämistä säästetty summa voidaan kohdentaa johonkin muuhun tärkeään työhön terveytemme puolesta.

   THL:län sivuilla lukee, että tyttöjen rokotusohjelmaan kuuluva HPV-rokote säästää jatkossa papilloomaviruksiin liittyvien syöpien ja niiden esiasteiden hoidossa vuosittain 11,2 miljoonaa euroa. Myös poikien rokottaminen toisi vielä 4,1 miljoonan euron lisäsäästöt joka vuosi.

   Onko tähän laskettu mukaan rokotusten ostoon menevä summa ja kuinka paljon rokotetta myyvät lääkefirmat tästä nettovat, sitä en tiedä.

  • Milla sanoo:

   Itsekin ihmettelin vesirokko rokotusta mutta tajusin sen suojelevan myös muilta inhottavalta vaivoilta. Itselleni puhkesi vyöruusu, joka on todella ikävä ja kipeä vaiva, sekä erittäin yleinen etenkin vanhemmilla ihmisillä. Vyöruusu ilmesesti on samaa perhettä vesirokon kanssa ja vyöruusuun ei siis voi sairastua jos vesirokkoakaan ei ole sairastanut. Olen siis ymmärtänyt, että vesirokkorokoite suojelee myös tältä ikävältä vaivalta.

 9. Hanna sanoo:

  Meillä tämä oli ajankohtainen viime vuonna. Mietin samoja ajatuksia, kuin sinäkin ja olen samoilla linjoilla kanssasi rokotuksista yleisesti ottaen. En ehtinyt tekemään suuria tutkimuksia asian suhteen, koska kyseessä on aikamoinen viidakko. Järkeilin asian kuitenkin, niin että tästä rokotuksesta olen kuullut ne kauheimmat tarinat. Ja tutkimustulokset ovat hyvin ristiriitaisia. Tämän perusteella me jätimme tämän rokotteen ottamatta, asian voinee korjata myöhemmin, jos tulemme toisiin ajatuksiin asiassa.

 10. Riina sanoo:

  Kuulun ikäluokkaan, joka aloitti ensimmäisenä HPV-rokotekokoilun kun olin yläasteella. 10-v seurannan aikana tutkimuksia ja käytejä oli useampi, ja yhdessä kohtaa sai joko B-hepatiittirokoitteen tai HPV rokotteen riippuen siitä, oliko kontrolliryhmässä vai rokotettujen ryhmässä.

  Kokemus oli kaiken kaikkiaan uskomattoman positiivinen ja olen hyvin iloinen, että olen ollut rokotettu jo yli 15-vuotta. Nyt kolmen kympin korvilla useammalla ystävälläni on todettu kohdunkaulan solumuutoksia ja vaikka tiedän, että ei tämä syöpää kokonaan estä, niin onpa yksi murhe vähemmän.

  Toki kokemukseni on naisen kokemus, ja (vähäisten) tietojeni mukaan HPV rokote pojilla suojaa juuri heidän kumppaneitaan, mutta lopetan ennen kuin levitän vahingossa misinformaatiota.

  Se minkä halusin vain sanoa on juuri tuo mitä itsekin pohdit – rokoteohjelmaan ei lisätä rokotteita turhaan, tai jos niistä on haittoja. Itse aloitin rokotetutkimuksessa 2006 ja rokote oli jo tuolloin hyväksytty ”ihmiskokeisiin” joten itselläni on täysi luotto sen toimivuuteen ja luotettavuuteen. Se ei ole rokote, joka on pitänyt kehittää hyvin nopealla aikataululla äkilliseen tarpeeseen, vaan vuosien (vuosikymmenten) kehityksen tulos.

 11. Ansku sanoo:

  Minun poikani rokotetaan. Olisi rokotettu vaikkei olisi tullut rokoteohjelmaan. Itse työni puolesta näen päivittäin syöpiä jotka ovat papillomaviruksen aiheuttamia ja syöpähoidot sivuvaikutuksineen eivät ole mitään herkkua. Ajattelen että mikäli sillä, että minä rokotan lapseni on mahdollisuus vähentää syöpäpotilaiden määrä tulevaisuudessa edes vähän, on rokottaminen kannattavaa.

 12. Nuori nainen sanoo:

  Olen itse saanut kyseisen rokotesarjan 12-vuotiaana vanhempieni kustantamana, sillä se ei silloin kuulunut vielä rokoteohjelmaan. Nyt parikymppisenä olen äärettömän kiitollinen tästä vanhemmilleni! Myös muut ikäiseni tytöt ehtivät saada rokotteen vanhempana, kun se tuli osaksi julkista ohjelmaa. Tässä rokotteessahan on oleellista juuri se, että sen saa jo ennen seksielämän alkamista, sillä sen jälkeen on ehtinyt jo altistua virukselle eikä suojaavat vaikutukset ole enää samat. Tämän vuoksi vanhemmilla on siis äärettömän tärkeä (ja toki myös vaikea) rooli siinä, saako lapsi tätä suojaa vai ei.

  Omat kokemukseni ovat olleet vain positiiviset ja samoin kaikkien tuntemieni ihmisten. On huojentavaa tietää, että rokote tutkitusti suojaa ja ehkäisee kohdunkaulan syövältä. Kyseinen virus aiheuttaa myös muita syöpiä, jotka koskettavat myös miehiä (esim. nielun alueen syövät). Rokotuksen vaikutuksia näihin muihin syöpiin ei ole yhtä laajasti tutkittu, mutta jo maalaisjärjellä voi ajatella, että rokotteen antama suoja virusta vastaan ei ainakaan lisää riskiä näihinkään syöpiin, vaan voisi kuvitella sen ehkäisevän myös niiltä. Toivottavasti tästä saataisiin enemmän tutkimusnäyttöä lähivuosina.

  Kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, tässäkin avainasemassa on laumasuoja, eli se että riittävän moni saisi rokotteen. Vain siten suoja todella toteutuu koko väestön tasolla. Siksi onkin erittäin tärkeää, että myös pojat saisivat rokotteen. Oli siis loistouutinen kuulla siitä, että ohjelma laajentuu koskemaan myös poikia! Mielestäni juuri laumasuojan vuoksi poikien rokottaminen on yhtä lailla tärkeää kuin tyttöjen. Lisäksi pojat voivat itsekin suoraan hyötyä rokotteesta, mikäli tuo yhteys muidenkin syöpien ehkäisyyn on olemassa.

  Kuten moni aiempi kommentoija jo hyvin sanoi, netti täyttyy yleensä lähinnä harvoista huonoista kokemuksista sekä ihan puhtaasti disinformaatiosta. Tämä rokote on kuitenkin pitkään käytössä ollut ja hyvin tutkittu (verrattuna kiireessä kehitettyihin rokotteisiin), enkä ole kuullut mistään luotettavasta näytöstä sitä vastaan. Suomen terveysviranomaisten suositukset ja rokoteohjelma ovat kyllä huolella mietityt ja tutkitut, joten itse ainakin uskallan niihin luottaa 🙂

 13. Pompula sanoo:

  Muistaakseni rokote tehoaa vain n. 4 eri HPV virukseen, joilla on yhteyttä kohdunkaulan syöpään. HPV viruksia tunnetaan lähes sata ja ainakin 15 tiedetään aiheuttavan syöpää. Eli tuosta voi jo miettiä kuinka hyvän suojan rokote antaa. En antanut omalle tytölleni. Tämä oli ensimmäinen rokote, josta uskalsin kieltäytyä, vaikka aiemminkin on tuntunut omien arvojen vastaisesta.

 14. Miira sanoo:

  Olen kouluterveydenhoitaja, ja antanut näitä rokotuksia siitä saakka kun ne rokotusohjelmaan tulivat. En ole kertaakaan kuullut että rokote olisi aiheuttanut mitään erityisiä haittavaikutuksia. Rokotteita tutkitaan tarkasti ennenkuin ne kansalliseen rokotusohjelmaan päätyvät, mutta tottakai on järkevää perehtyä faktoihin ennen rokotteen ottamista. Rokotteesta liikkuu paljon negatiivista tietoa, lähteiden luotettavuus on aina asia erikseen joten medialukutaito on tarpeen. Olemme ammattimme puolesta rokotusmyönteistä sakkia, mutta jokaisen rokotteen kohdalla olen myös itse harkintaa tehnyt ja niin minusta kannattaa tehdäkin. Minun pojalleni aion ehdottomasti rokotteen ottaa. Toivottavasti saat kaiken tarvittava tiedon päätöksien tekoa varten!

 15. Anna sanoo:

  Sairastan itse kohdunkaulan syöpää, joka on hallinassa tällähetkellä. Ensi kuussa on taas kontrollit missä varmistetaan, että tilanne on ennallaan.
  Kun kävin viime vuonna joukko papa-kokeessa, en voinut kuvitellakkaan että muutama kuukausi myöhemmin istun syöpälääkärin puheilla koskien kohdun poistoa. Saati koko kropan ct-kuvauksessa, jossa selvitettiin mahdollinen leviäminen! Olen aina käynyt jokaisessa joukkoseulassa ja tulokseni ovat negatiivisiä. Minulla ei myös ole ollut mitään oireita.

  Turussa on tehty uusi tutkimus, jossa on todettu että virus leviää myös perheen sisällä. Tietenkin ilman sukupuoliyhteyttä. Eli jos minulla on virus myös lapsillani voi se olla kun asumme samassa taloudessa. Tämä tutkimus on vielä alkutekiöissä ja siksi sitä ei voi pitää vielä täysin luotettavana.

  Pohdin itse reittiä mistä olen sen saanut? Voiko olla niin että poikaystäväni on viruksen kantaja, koska hänen molemmat siskot ovat korkean riskin ryhmää ja käyneet jatkohoidoissa sen osalta. Mutta tämähän on vain oma spekulaationi asiasta.

  Luin itse haittoja netistä ja ovathan ne hurjia. Ja pohdin rokotanko tyttöni mahdollista tautia vastaan.
  Tärkeämpänä pidän sitä että käy säännöllisesti lääkärissä, ilmaisessa joukkoseuloissa ja käyttää järkeä ehkäisy asioissa. Minulla tauti saatiin aikaisessa vaiheessa kiinni ja paranemis mahdollisuus on 95%

 16. Elina sanoo:

  Itse mietin vain, että annetaanko meidän pojille tämä rokotusohjelmaan kuuluva HPV-rokote, vai ostetaanko omakustanteisesti vielä enemmän HPV:n alatyyppejä kattava rokote. Toisaalta tuossa kaikille tarjottavassa on ymmärtääkseni juuri ne HPV:n alalajit, jotka eniten aiheuttavat syöpää. Olisimme ottaneet rokotteen, vaikkei se olisi tullut pojille rokotusohjelmaan. HPV-rokote ei suojaa vain tyttöjä, vaan HPV:n aiheuttamia syöpiä on paljon myös miehillä (pään ja kaulan alueen syövät jne.) Haluan suojata poikiani kaikin mahdollisin tavoin, tänä on yksi helpoimmista tavoista 😊 Näissä asioissa ei mielestäni kannata liikoja googletella, vaan luottaa asiantuntijoihin. Esim. infektiolääkäri on opiskellut lukion jälkeen ensin 6 vuotta lääkäriksi, sitten erikoistunut nimenomaan infektiotauteihin vielä 6 vuotta ennen kuin on erikoislääkäri. Ja vielä tämän päälle tutkinut asiaa tutkimusryhmissä. En ainakaan minä pysty pääsemään lähellekään tätä asiantuntijuutta itseopiskelemalla, siksi perehdyn vain varmasti luotettavien lähteiden tietoihin ja ”viralliseen” tietoon. 😊https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/hpv-eli-papilloomavirusrokote#Mitä%20rokotetta%20käytetään

 17. Eeva sanoo:

  Itse ottaisin selvää mitä nämä turvallisiksi ja tutkituiksi väitetyt rokotteet sisältävät sekä miettisin haluanko turhaan rokottamalla altistaa lapseni esimerkiksi halvaantumiselle? ( alle 1% mahdollisuus mutta mahdollisuus kuitenkin)

  Kaikki tieto mitä löytyy rokotteista on ympäripyöreää eikä missään selkeästi koskaan kerrota mitä ne sisältävät ja silti ihmiset tietoisesti haluavat laittaa niitä omaan elimistöönsä. Minusta se jos mikä on huolestuttavaa.

 18. Ammatin puolesta anonyymisti sanoo:

  On erittäin tärkeää nostaa tätä aihetta keskusteluun ja tuoda esiin rokotukseen liittyviä vakavia haittoja.

  Ammattini puolesta kontakteissani on paljon kätilöitä ympäri maailmaa. Heti, kun HPV-rokotukset aloitettiin maailmalla alkoi kuulua näitä ikäviä tarinoita vakavista vaurioista. Suurimmaksi osaksi kohu koskee Gardasil-rokotetta, mutta ymmärtääkseni Cervarix on eri valmistajan samankaltainen tuote eri kauppanimellä, joten kannattaa perehtyä, vaikka puhuttaisiinkin Gardasil-rokotteesta ja Suomessa käytetään Cervarixia.

  Rokoteturvallisuuskeskustelua olen seurannut jo vuodesta 2003 alkaen. Tässä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, kun teet päätöstäsi:

  Suurin osa ihmisistä altistuu HPV-virukselle elämänsä aikana, mutta useimmiten keho selviää viruksesta ihan itsestään ja vain harvoin se johtaa syöpään. Papa-kokeella solumuutokset on helppo huomata ja hoitaa. Jotkut lääkärit ovat sitä mieltä, että koko rokote on alunperinkin tarpeeton.

  HPV-rokotteen ei ole todistettu estävän kohdunkaulan syöpää. Se estää HPV-virusta, joka joskus johtaa kohdunkaulansyöpään tai pojilla muihin syöpiin.

  Rokotteen alkuperäisessä testauksessa oli paljon puutteita. Eniten minua huolettaa tuossa rokotteessa sen niin yleiset vakavat haittavaikutukset, tuhannet tytöt ja nyt pojatkin, jotka ovat vammautuneet liikuntakyvyttömiksi rokotteen vuoksi. On myös viitteitä, että se aiheuttaa lapsettomuutta ja ennenaikaista menopaussia. Miten voisimme edes tietää sen pitkäkestoisista haitoista vielä?

  Valitettavasti facebookin ja googlen sensuuri on mennyt ihan älyttömäksi, eikä googlella enää tahdo löytää kunnon artikkeleita. Tässä lopussa muutamia mielestäni hyviä lähteitä, joihin kannattaa tutustua. Älä missään tapauksessa suostu rokotuksiin ennen, kuin olet perehtynyt aiheeseen perusteellisesti.

  USA.n rokotehaittarekisteristä Vaersista (Vccine Adverse Event Reporting System) on maksettu vuoden 1988 jälkeen jo 4,4 Biljoona dollaria rokotteista vammautuneille lapsille ja aikuisille. Valitettavasti suuri osa näistä korvauksista kohdistuu HPV-rokotteesta aiheutuneisiin haittoihin. Voi siis sanoa, että HPV-rokote on yksi huonommassa maineessa olevista rokotteista.

  En yleensä puhu rokoteasioista tuntemattomille, mutta tämän HPV-rokotteen kohdalla en pysty pitämään suutani kiinni, koska tiedossa on niin paljon haittoja, ja silti rokotetta mainostetaan tarpeellisena ja turvallisena ja jopa 12-vuotiaat lapset saavat itse päättää koulussa ottavatko rokotteen, jopa ilman vanhempien suostumusta. Tämä on minusta hyvin väärin.

  Tässä on kattava lista tutkimuksia HPV-rokotteista (Gardasil ja Cervarix):

  https://learntherisk.org/hpv-studies/?fbclid=IwAR3fbQbEZto0icmlCzhB7GWc-Lu_ioxtMUdIwwU1mL7BgAupU1AQf2VSedI

  Tanskalainen dokumentti The Vaccinated Girls – Sick & Betrayed

  https://oye.news/news/health/vaccines/the-vaccinated-girls-sick-betrayed/?fbclid=IwAR1MyKGENiN14OYgppkMeG_oKso7pfCaWuA9bZ8Z50bpcMdA_v9nrlKJ9j0

  Children’s Health Defense – Do you or your child really need an HPV vaccine?

  https://childrenshealthdefense.org/news/do-you-or-your-child-really-need-a-hpv-vaccine-experts-explore-the-risks/?fbclid=IwAR1ZKKE3pPzNlmLaMnU2qQJzrUt_Y97HX0E–peZu2-iiZiE3Zep_s6lQMg

  Learn The Risk – Is the HPV Vaccine Really Worth it?

  https://learntherisk.org/hpv/?fbclid=IwAR0BB3LUSA-9q-Wks1SB4EsSVLfW6Dcdqk3HbA4plKEPl51D7nUPD2bRgVs

  Robert F. Kennedy, Jr. Children’s Health Defense’s – Gardasil Vaccine

  https://www.youtube.com/watch?v=c5GyRJ8ThZA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3vxbkLUMJKWF3wmCGpbv72WihITeAgmjmf_gvFFSpDIJ8EI5CJxcTfqZk

  Dodumentary Sacrificial Virgins” – A Must-See Film About Young Girls Being Severely Damaged By HPV Gardasil Vaccines

  https://www.collective-evolution.com/2018/04/03/sacrifical-virgins-a-must-see-film-about-young-girls-being-severely-damaged-by-hpv-gardasil-vaccines/?fbclid=IwAR0YbU2-r6Ur_IIfICHkkeV7fqto8lq_b8zXXLe6tI3I6k0eFvazE9szCYk

  Documentary Vaxxed II – The peoples truth
  (Vanhemmat kertovat omakohtaisia tarinoita rokotevaurioista. Mukana myös HPV-tarinoita)

  https://rapsodia.fi/rokotettu-2-elokuva/?fbclid=IwAR0oX6Y-F-5gZFt5QiMolTTKNK-lhGBihgoufp9ZJDhWMQ0OlJ6imN6zoCM

  MERCK in court over Gardasil

  https://helenlobato.com/2019/03/20/merck-in-court-over-gardasil/?fbclid=IwAR0eJrvRgpbarYqaflTcv8YNXBNnU2uxiYh4RyvrMx5EhvfcOY7EmJfuABo

  • nn sanoo:

   Hyvä että toit ammattilaisena tästä hpv rokotteesta aiheutuvat vaarat esille.Tällähetkellä thl ei tuo sivuillansa mitään vakavia haittavaikutuksia esille eikä myöskään mainitse että tähän rokotteeseen voi myös kuolla.Amerikassa on maksettu korvauksia kuolemantapauksissa ja sairauksista joita tämä rokote on aiheuttanut.Tätä markkinoidaan nyt syöpää ehkäisevänä rokotteena,vain pienen pienen osan syövistäse estää.Suomessa vain noin 200 tai alle sairastuu kohdunkaulan syöpään vuosittain.
   Kohdunkaulansyövän riski alkaa vasta vaihdevuosien jälkeen.Rokotesuoja on vain 5v. rokotuksesta.Syövät aina diagnosoidaan ja niitä aletaan systemaattisesti hoitaa,joten aina Suomessa saa hoidon syöpiin,mutta kun lapsellasi ilmenee oireit,sairauksia,vammautumista tämän hpv rokotteen ottamisen jälkeen tai joitain vuosia sen jälkeen lääkärit eivät myönnä että oireet,sairastuminen ,vammautuminen olisi johtunut tuosta hpv rokotteesta.Kun yhteyttä rokotteeseen ei ole lääkärit ei myönnä sen aiheuttavan sairauksia ja niin olet tyhjän päällä vanhempana.Kannattaa käydä hpv-rokotteen haittavaikutukset sivulla.Sivu on vanhempien ylläpitämä joiden lapsi on sairastunut hpv rokotteen ottamisen jälkeen.Surullista luettavaa,mutta se perustuu tosiasioihin mitä vanhemmat ovat joutuneet kokemaan lapsensa sairastumisen jälkeen.He ovat ottaneet riskittömänä,thl mukaan,hpv rokotteen jota on markkinoitu estävän syöpiä.Tämä rokote ei estä syöpiä,se lisää niitä.Lukekaa ja etsikää tutkimustuloksia ja hpv rokotteesta sairastuneiden todellisia kokemuksia löytyy netistä. Itse en anna lasteni ottaa tätä rokotetta.

 19. Ee sanoo:

  Lähdekriittisyys on mielestäni tutkimustulosten arvioinnin perusta. Se on välillä tosi vaikeaa. Joskus tieteelliseltä vaikuttava artikkeli ei ole sitä. Itselläni on tohtorin tutkinto, eli olen päässyt hieman sisään tiedemaailmaan, mutta silti artikkeleiden laatua voi olla vaikea tulkita. Yleensä oikea tutkimus avoimesti arvioi hyödyt ja haitat, ja ovat vertaisarvioituja. Ja viitteet ovat nähtävissä ja myös ne ovat luotettavia. Tieteessä, jos joku on skandaalinomaista tai jos löydetään pelkkiä huonoja (tai pelkkiä hyviä) puolia, tai ollaan ehdottomia, ollaan yleensä hataralla pohjalla. Esim. ylläolevan kommentoijan linkeistä osa on otsikoltaan jo huomionhakuisia, motiiveja on varmasti monia. Mediassa on toisinaan ”false balance”, esim. keskusteluun nostetaan vastakkain kaksi henkilöä, alan huippututkija, joka ”tylsästi” kertoo tutkimustuloksia. Ja vastassa yksittäinen maallikko, jolla on omakohtainen tunteellinen näkökulma ja tällainen voi vaikuttaa kuulijankin tunteisiin paremmin kuin faktat. Se on harmi, sillä ilman medialukutaitoa asiat voi helposti ymmärtää väärin.

 20. Jarkko sanoo:

  HPV rokote, ehdottomasti ei. Perustelut nyt on yritetty tehdä lääketättä synnin aiheuttamia sairauksia ehkäisemään. ÄLÄ TEE HUORIN. Ja raamutun opetuksen mukaan ensimmäisestä puolisosta seuraavaan siirtyminen on jo huorin tekemistä. Koska lapset ovat Jumalan lahja meille meidän tehtävä on hoitaa ja kasvattaa heitä oikeamielisiksi. Nyt jos vanhempana ajattelet laiminlyödä seksuaalivalistuksen ja säädyllinen sukupuolikäyttäytymisen opettamisen, ja ajattelet että rokote hoitaa homman jonka jälkeen lapsi voi huolettomasti harrastella seksiä ilman pelkoa sairastumisesta. Tautien lisääntyminen on suoraa seurausta seksuaalisesta moraalittomuudesta. Kumppania vaihdetaan milloin mistäkin mielijohteesta. Ei näin. Tuo rokote ei tule milloinkaan olemaan turvallinen koska lääketiede ei ota huomioon että jumala on olemassa ja nuhtelee tottelemattomia. Lähes kaikki sairaudet johtuvat synnistä. Ja ensimmäinen synti on jo se että emme ota taivaan isämme antamaa lahjaa vastaan joka on iankaikkinen elämä hänen ainosyntyisen poikansa Jeesuksen tekemän syntien sovituksen kautta. Lapsikaste ei pelasta ketään. Eikä myöskään hyvät teot, vaan ainoastaan, usko hänen poikaansa joka annetaan lahjaksi armosta sille joka Jeesusta avukseen pyytää totisella sydämellä. Näin Joulun alla onkin hyvä muistuttaa että joulua vietetään Jeesuksen syntymäjuhlana. Jeesus on taivaallisen isämme lähja meille ja ne jotka tämän lahjan ylenkatsovat tulevat joutumaan helvettiin.

  • Anelina sanoo:

   No voi hyvänen aika.

   • Ei rokotevastainen huolestunut vanhempi sanoo:

    Oli pakko kirjoittaa tänne katsottuani TerveysSummitin videon HPV-rokotteen riskeistä. Olisi tärkeää, jotta mahdollisimman moni saisi monipuolista tietoa asiasta ennen päätöksen tekoa.

    Vanhempi haluaa kuitenkin lähtökohtaisesti parasta lapsilleen.

    Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, lääketieteen tohtori, dosentti Olli Erola kertoo videossa kiihkottomasti oman kokemuksensa perusteella HPV-rokotteiden riskeistä.

    Meidän perheelle asia tuli ajankohtaiseksi viime vuonna, jolloin kieltäydyimme HPV-rokotteesta lapsellemme, sillä tuntui, että jotakin on ”vialla” kyseisessä rokotteessa ja on liikaa eriäviä mielipiteitä.

    Videon katsottuamme, voin todeta, että meidän lapsille ei anneta jatkossakaan HPV-rokotetta.

    Linkki videoon: https://terveyssummit.fi/ohjelma-newstars/olli-erkola-hpv-rokotteiden-riskit/

    Toivottavasti aiheen ympärillä käytäisiin enemmän keskustelua, jotta jokaisella olisi tarpeeksi tietoa ennen päätöksen tekoa.

    • Ei rokotevastainen huolestunut vanhempi sanoo:

     Korjaus äskeisen viestiin: videolla siis anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, lääketieteen tohtori, dosentti Olli Erkola, ei Erola.

     Pahoittelut jos viesti tuli useaan kertaan.

 21. Ei rokotevastainen huolestunut vanhempi sanoo:

  Äskeisen viestiin tuli kirjoitusvirhe, enkä voinut sitä muokata.

  Videolla siis anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, lääketieteen tohtori, dosentti Olli Erkola, ei Erola.

 22. Riina sanoo:

  Juuri näin. Itse en anna lupaa lapsilleni ottaa tätä rokotetta. Aina on tämän rokotteen kohdalla ilmaantua mahdollinen vakava haitta/vammautuminen. Suosittelen lukemaan kirjaa Rokotteet ja vaiettu tieto.

 23. TM sanoo:

  Suosittelen tutustumaan näihin lähteisiin. Asiallista tietoa hyvin ymmärrettävässä muodossa.

  Juhani Knuuti: Onko HPV-rokotus vaarallinen?
  https://blogit.ts.fi/terveys-tiede/onko-hpv-rokotus-vaarallinen/

  THL: Faktoja HPV-rokotuksesta:
  https://thl.fi/documents/533963/594105/Faktoja_HPV-rokotuksista_9.12.2020.pdf/6c9a6936-5205-3b98-f542-d4303d464b12?t=1607581735366.

  🙂

  • Heppi sanoo:

   Kyllä kannattaa perehtyä niin tietoihin kuin myös käyttäjäkokemuksiin mahdollisimman monesta eri lähteestä ennen oman päätöksen tekoa.

   Tietoon, tuli se sitten julkiselta taholta, tai yksityiseltä ihmiseltä, jolla omakohtaista kokemusta asiasta, on hyvä suhtautua ”kriittisesti” ja arvioida, että mitä kerrotaan ja/vai jätetäänkö jotakin kertomatta? Ja minkä painoarvon antaa millekin lähteelle.

   Hyvä on tutkia asiaa ja puntaroida rokotuksen hyödyt vs. riskit ja miettiä kuinka todennäköistä on, että sairaus vs. rokotuksen haittavaikutukset konkretisoituvat.

   Entä sitten jos sairaus tulee, millaista hoitoa siihen saa ja kuinka todennäköistä on sairastua?

   Entä sitten, jos rokotteen haittavaikutuksia tulee, niin millaista hoitoa siihen saa ja kuinka todennäköisesti haittavaikutuksia tulee?

   Mitään ei tule ottaa valmiina ja luottaa sokeasti tietoon vain yhdestä lähteestä. Omia aivoja saa ja pitää käyttää 🙂 Ei olla lampaita eihän.

Kommentoi