KUTSU ILLALLISELLE

27/03/2019

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa

Maailman suurin ilmastotapahtuma WWF:n Earth Hour näyttää valomerkin ilmastomme puolesta lauantaina 30.3. klo 20.30. Tapahtumaan voi osallistua kuka vain, sammuttamalla turhat valot tunnin ajaksi. Tämän symbolisen eleen avulla voimme ilmaista huolemme ympäristön tilasta ja samalla se muistuttaa kestävämmästä elämäntyylistä. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus (vaikka sekin toki plussaa on) ja tämän vuoden teemana onkin eritysesti ympäristöystävällinen ruoka. Miten hyvä syy valmistaa ympäristöystävällinen illallinen ja nauttia se yhdessä maailman suurimmalla kynttiläillaisella!

WWF julkaisi eilen uuden ruokasuosituksen, jonka tarkoituksena on hillitä ilmastonmuutosta sekä turvata luonnon monimuotoisuutta. Ilmastonmuutos ja ilmaston lämpeneminen ovat valitettavasti jo käynnissä, mutta jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan rajata kriittiseen 1,5 asteeseen, tarvitsemme konkreettisia tekoja. Yksi tehokkaimmista keinoista onkin muuttaa ruokavaliomme pääosin kasviperäiseksi. Onneksi se on myös helppo keino!

Jos on tottunut syömään paljon lihaa, kalaa sekä maitotuotteita voi paras keino kasviperäiseen ruokavalioon siirtymisessä olla siihen siirtyminen pikkuhiljaa. Korvata joillain aterioilla liha vaikkapa erilaisilla lihaa muistuttavilla tuotteilla, kuten vaikka soijasuikaleilla, vaihtaa kahvimaito kasvimaitoon ja pistää leivän päälle rouskuvia kasviksia tai vaikkapa hummusta. Jos haluaa syödä kalaa tai lihaa, ostaa niitä vastuullista luomutuottajilta sekä kestävistä kannoista. Jo pienillä teoilla on väliä ja pikkuhiljaa ne muuttuvat suuremmiksi. Kuten monessa muussakin asiassa, täyskäännös voi sopia jollekin, mutta etenkin näissä ruokailuasioissa moni voi tarvita aluksi pientä totuttelua.

Toinen asia, jossa meidänkin perheellä on välillä aika paljon tsempattavaa, on hävikkiruoan vähentäminen. Kaikki roskiin menevä ruoka on turhaa ilmaston kuormittamista ja tuhlaamista. Suomessa menee miljoona kiloa ruokaa roskiin päivässä ja kaatopaikalle päätyvä ruoka on pois kaikesta tuotetusta ruuasta. Sen lisäksi kaatopaikalla tai kompostissa muhiva ruoka aiheuttaa metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta paljon voimakkaammin kuin hiilidioksidi.

Ruokahävikkiä voi hillitä miettimällä ruokaostoksiaan: ei osta tai valmista liikaa ruokaa, käyttämllä pois ensin vanhimmat elintarvikkeet sekä tekemällä tähteistä ruokaa. Myöskään kaupassa ei kannata kaivaa hyllyn perältä sitä pisimmällä päivämäärällä varustettua tuotetta, jos tietää varmasti käyttävänsä sen kuitenkin jo aiemmin. Ruokaa, kuten vaikka omia leipomuksiaan voi tarjota vaikkapa naapureille, jos niitä kaikkia ei jaksakaan itse syödä.

Niinä päivänä, kun tuntuu, ettei kaapissa ole mitään ruokaa, voit yllättää itsensä loihtimalla padan, pastan tai vaikkapa pizzan niistä mitä löytyy. Voi ottaa vaikka tavaksi, että kerran viikossa onkin luova ja loihtii aina jotain niistä aineksista, jotka ovat jo kaapissa valmiina. Luonto ja kukkaro kiittää!

Mainitsemani pataruoat, pastat ja pizzat ovat muuten myös sellaisia ruokia, joiden joukossa on helppo kokeilla uusia kasviperäisiä ruoka-aineita. Jos jokin elintarvike tai vaikkapa kasvis on itselle vieras tai ei niin suuri suosikki, sen koostumukseen tai makuun on helppo tutustua eritysesti tällaisten ruokien joukossa. On ihan eri juttu pistää vaikkapa vegaanista juustoa sellaisenaan leivän päälle, kun totutella sen makuun ensin vaikkapa suosikkipizzaan.

Kutsunkin teidät kaikki maailman suurimmalle kynttiläillalliselle, Earth Houriin, ja kannustan valmistamaan sen yhteyteen ympäristöystävällisen aterian!

Lisäksi olisi kiinnostavaa keskustella näistä loputtoman tärkeistä ympäristöasioista vielä kommenteissa. Olisi hienoa jos voisitte jakaa myös omia vinkkejänne ymäristöystävällisiin ruokiin ja tekoihin. Miten teidän perheessä vähennettään ruokahävikkiä tai millä tavoin olette siirtyneet kasvis- tai vegaaniruokavalioon? Oma vinkkini vielä Earth Hourin yhteyteen on tarjota jotakin uutta ruokaa sille perheen tai kaveripiirin nirsoimmalle tyypille kynttilänvalossa – ehkä hän ei huomaa! 😀


8 Responses to “KUTSU ILLALLISELLE”

 1. HANNA sanoo:

  Meillä ei ruokahävikkiä synny ollenkaan, biojätteeseen menee lähinnä vaan hedelmien, vihannesten ja juuresten kuoria yms. Se mitä kokataan syödään aina loppuun ennen kuin tehdään uutta ruokaa, tai sitten yhdistellään jämiä uuden kanssa, tai syödään yksittäiset annokset välipalana jos tarvii valmistaa useammalle henkilölle riittävä suurempi ruoka.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hei vau mahtvaa, pitää tosiaan itsekin kiinnittää huomitota enemmän tähän – kuten teidänkin tavasta huomaa, ettei se ole yhtään vaikeaa! 🙂

 2. Maisa sanoo:

  Yhden led -lampun sammuttamalla säästät hiilidioksidipäästöjä n. 1 g verran. Sen sijaan kynttilän sytyttäminen aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä n. 36 g. En siis kutsuisi LED-lampun vaihtamista kynttilään kovinkaan ympäristöystävälliseksi. Yrityksillä ja muilla earth hourin merkitys on varmasti isompi, kun kynttilät jätetään sytyttämättä.
  Mutta ruokahävikin vähentäminen kannattaa aina!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Tosiaan, Earth Hour on symbolinen ele, jolla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus 🙂 Tänä vuonna Earth Hourin teemana on ”Osallistu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle ilmaston puolesta”. Keskiössä on siispä tänä vuonna erityisesti ympäristöystävällinen ruoka 🙂

 3. Ilona sanoo:

  Hei, tämä menee nyt täysin asian vierestä, mutta aivan pakko kysyä miten sä saat sun hiukset näyttään aina niin ihanilta? Mitä tuotteita käytät, käytätkö arjessa kiharrinta tms. jne.? Supernätti oot! 😍

 4. Ninnu sanoo:

  Hei! Paljon suurempi saastuttaja on esimerkiksi lentoliikenne, lihan käytön vähentämisellä ei juurikaan ilmastonmuutoksen suhteen ole merkitystä. Riistaliha on hyvä vaihtoehto jos ekologista vaihtoehtoa haluaa etsiä. Tässä muutamia esimerkkejä, joihin törmäsin: 88 kg lihansyönti/henkilö/vuosi tuottaa päästöjä 792 kg, kun taas edestakainen lentomatka thaimaaseen 77 760 kg. Verrokiksi vielä 30 000 km vuodessa ajoa dieselautolla tuottaa päästöjä 54 00 kg. Joten yksi tehokkaimmista keinoista lihansyönnin vähentäminen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei missään nimessä ole. Kyllä niiden muutosten on ensisijaisesti tapahduttava jossakin muualla kuin meidän keittiöissä. Ostakaa kotimaista lihaa ja mielellään suoraan tuottajalta ja vähentäkää huvimatkailua lentäen.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hei! Eikö kuitenkin kannattaisi tehdä näitä kaikkia, vähentää lihan kulutusta, paanostaa vastuullisempaan ruokaan sekä vähentää liikkumisesta tulevia päästöjä? Ilmastokysymysten lisäksi lihan vähentämiseen liitty myös paljon muutakin, kuten eettinen puoli sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen.

   Ruoka aiheuttaa noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä – yhtä paljon kuin liikenne (onneksi meistä ihan kaikki emme kuitenkaan kulje disel-autoilla tai lennä Thaimaahan). Siinä missä liikenteen ja energiantuotannon haitallisten ilmastovaikutusten vähentämisessä on päästy vauhtiin, ruoantuotannon päästöjen vähentämisessä ei ole odotettavissa nopeaa edistystä.

   Maataloudella on vaikutuksensa myös maailmanlaajuisesti niukkoihin vesivaroihin. Maatalous, eläintuotanto etunenässä, kuluttaa peräti 70 prosenttia kaikesta ihmisen käyttöön ottamasta vedestä. Myös me suomalaiset käytämme ulkomaisia vesivaroja, sillä noin puolet Suomen vesijalanjäljestä syntyy ulkomailla.

   Ruoantuotannon ympäristövaikutukset eivät rajoitu pelkkään ilmastoon tai vesivaroihin. Suurimpia luonnon monimuotoisuuden uhkia on luonnon elinympäristöjen häviäminen, joka johtuu usein maataloudesta. Lisääntynyt lihan kulutus vaikuttaa siihen, miten maata käytetään: esimerkiksi Amazonin sademetsässä lihakarjan laidunmaiden ja rehun viljelymaan leviäminen ovat merkittäviä syitä metsien häviämiseen.

   Rehuksi kasvatettavan soijan tieltä raivataan koskematonta luontoa muun muassa Brasiliassa, Argentiinassa, Boliviassa ja Paraguayssa. Soijasta tehdään rehua esimerkiksi sioille ja siipikarjalle. (kun sen voisi suoraan tuottaa ihmisille syötäväksi, jolloin sitä ei ehkä edes tarvittaisiin yhtä paljoa)

   Maailman väliluku kasvaa arvioiden mukaan seuraavan 35 vuoden aikana kahdella miljardilla. Lihan kulutuksen olisi käännyttävä maltilliseen laskuun teollisuusmaissa, jotta ravinnontarpeemme on mahdollista täyttää kestävästi jokaisessa maailmankolkassa.

   Ilmastotekoja voi ja pitää tehdä monella tavalla, ja lihan vähentäminen on tosiaan vain yksi (ja hyvin helppo) näistä tavoista. 🙂

   Lähteet: https://wwf.fi/vahemman-lihaa-lautaselle/

  • pikkulintu sanoo:

   Hei,

   mistä kommentin luvut ovat peräisin? Näin pikaisella googlauksella Thaimaan lennoissa (meno-paluu Helsinki Vantaa – Phuket) pitäisi olla n. 5000 kg päästöä (/hlö), ei yli 70 000 kg joka on yli 14-kertainen määrä. Lennon CO2- ekvivalentti määrä katsottu täältä: http://ilmastolaskuri.fi/fi/air-traffic

   Lentoliikennettä verotetaan tällä hetkellä kevyesti ja sitä voisi verottaa paljon enemmän. Kuitenkin ruualla on edelleen vaikutusta päästöihin, varsinkin lihan- ja maidonkulutuksella. Jos lihaa syö, riista tai kotimainen liha on parempi valinta. Suomalaisia tuottajia kannattaa tukea myös suosimalla kotimaisia viljoja, juureksia ja muita kasvikunnan tuotteita!

Kommentoi