RASKAUSDIABETES

29/07/2018

Perjantaina neuvolassa sain vasta raskausviikolla 37+1 kuulla sairastavani raskausdiabetesta. Koko alkuraskauden minulle on sekä neuvolassa että lääkärärissä sanottu, ettei tässä kolmannessa raskaudessa minun täydy mennä sokerirasitustestiin. Sillä raskausdiabetestä ei ole aiemmissakaan raskauksissa ollut, olisi hyvin epätodennäköistä että sitä olisi nytkään. Lisäksi hyperemeesipotilaita ei sinne myöskään mielellään laiteta, sillä testit epäonnistuvat yleisesti oksentamiseen.

Kuitenkin tuossa toukokuussa, juuri ennen Espanjan reissuamme, neuvolan terkka päättikin, että minun olisi sittenkin hyvä mennä testiin. Kuitenkaan aikoja testiin ei ollut kun vasta palattuamme matkalta, tällöin olin jo raskausviikolla 32.

Rasituskoe meni hyvin ja selvisin kun selvisinkin siitä oksentamatta. Jäin ohjeen mukaisesti odottelemaan mahdollista yhteydenottoa ja kävin vielä omakannastakin katsomassa tuloksia heti seuraavana päivänä, mutta niitä ei siellä vielä silloin ollut. Koska kukaan neuvolasta ei ottanut yhteyttä, pystyin olettamaan että tulokset olivat hyvät tälläkin kertaa.

Elelin siis viime perjantaihin saakka tyytyväisesti kuvitellen että kaikki on kunnossa, kunnes ajattelin vielä tällä neuvolakäynnillä varmistaa asian. Ja kaiveltuaan tuloksiani kävikin ilmi että yksi arvoista, ensimmäinen paastoarvo, oli yhden pykälän koholla ja tästä pamahti samantien raskausdiabetesdiagnoosi. Kaksi viikkoa ennen laskettua-aikaa. Terveydenhoitaja pahoitteli kovasti ettei kukaan ollut ollut yhteydessä tuloksista, hänkin oli siellä sijaisena ja ilmeisesti kesälomien takia tässä oli käynyt joku virhe.

Minä toki huolestuin heti ensimmäisenä siitä, että vauva olisi ns. sokerivauva, eli hyvin isokokonen. En missään vaiheessa raskautta ole saanut minkäänlaista paino-arviota, lääkärineuvolassa ylilääkäri ei ultratessa edes osannut sanoa miten päin vauva on, koosta nyt puhumattakaan. Sf-mitta, eli kohdun korkeuskin minulta mitattiin tällä käynnillä jostain syystä vasta ensimmäistä kertaa. Se oli keski -ja yläkäyrän välissä.

Sain ohjeet sokereiden kotimittaukseen sekä syömiseen. Ohjeet ruokailun suhteen olivatkin sitten melko höllät. En nyt muutenkaan puputa juurikaan sokeriherkkuja vaan herkuttelen enimmäkseen smoothieilla tai täysmehuilla. Onneksi appelsiinimehunkin juontia olen ihan tarkoituksella vähentänyt jo aiemmin. Kuulemma myöskään satunnaista, kerran viikossa tapahtuvista sokeriherkuista ei ole haittaa. Muuten me syödäänkin monipuolisesti ja paljon kasviksia, joten ehkä alkuhuoleni siitä, että olen omilla syömisilläni kasvattanut liikaa vauvaa olikin aivan turha. Lisäksi mitä myöhemmin ymmärsin, niin raskausdiabetes ei automaattisesti myöskään tarkoita isoa vauvaa vaikka sokeria ja hiilareita olisikin syönyt, kuten olin luullut.

Pyynnöistä huolimatta en pääse mihinkään tarkistamaan vauvan kokoa, raskauttani ei seurata mitenkään yhtään tiiviimmin, vaan seuraava neuvolakäyntikin on vasta kolme päivää ennen laskettua aikaa. Täytyy sanoa että luottoni neuvolaamme ei tällä hetkellä ole mitenkään kovin korkea.

Nyt olen perjantai-aamusta saakka mittaillut vereni sokeriarvoja ahkerasti. Yksikään arvo ei ole onneksi ylittynyt ja niiden mukaan kaikki on kunnossa. Itseasiassa Suomessa nuo arvot ovat yleisesti paljon tiukempia. Eli jos esimerkiksi asuisin Ruotsissa, niin tuloksillani olisin saanut vielä ihan puhtaat paperit. On toki hyvä että äidin ja vauvan vointia seurataan, vaikka omalla kohdallani tästä kaikesta jäi vähän outo fiilis.

Nyt kun olen vähän lueskellut enemmän aiheesta huolenikin on hälventynyt. On kuulemma hyvin yleistä että raskausdiabetes tulee loppurakaudessa, kun keho alkaa käymään niin kovilla. Etenkin kun omalla kohdallani kyse oli vielä niin pienestä ylityksestä, mikä mitä ilmeisemmin johtui siitä, että olin vain syönyt mittausta edeltävänä iltana liian vähän.

Raskausdiabetekseen tulee toki suhtautua vakavasti, mutta itseään siitä on turha syytellä, sillä se voi puhjeta kenelle tahansa ikään, ruokailutottumuksiin ja painoon katsomatta. Toki monet asiat vielä altistavat sille, mutta yleisesti sille ei vain voi mitään. Ihan vain ruokavaliolla ja liikunnalla hoidettava raskausdiabetes ei onneksi paljoa vaadi, mutta varmasti siihen lääkehoitoonkin tottuu. Onneksi raskausdiabetes kestää nimensä veroisesti vain sen raskauden ajan.

Ensimmäisessä raskaudessa olisin varmaan ollut todella huonona tästä, itkenyt ja syyttänyt itseäni. Nyt kun Oskukin oli sitä mieltä, että olen syönyt raskausajan pääosin terveellisesti ja herkutellut yllättävän vähän, niin pystyn ottamaan tämän diagnoosin vastaan olankohautuksella. Tuntuu oikeastaan jopa hassulta sanoa että minulla olisi raskaudiabetes, kun ainoastaan se yksi luku on ollut yhden yksikön liian korkea ja kaikki muut sen jälkeen alle viitearvojen. Mutta tulipa sitten tällainenkin jännitysmomentti vielä tähän loppuun!

Muita kohtalontovereita joilla on todettu radi vasta myöhäisillä viikoilla? Minkä kokoisia vauvoja teille syntyi ja olivatko vauvan sokerit syntymän jälkeen millaisia? Onko joku muuten päässyt Helsingissä potilashotelliin radi-tuomiosta huolimatta?


19 Responses to “RASKAUSDIABETES”

 1. Iia sanoo:

  Itsellä oli myös toisessa raskaudessa ja tosiaan yksi arvoista yhden pykälän koholla ja sitten koko loppuraskaudessa ei mitään ylityksiä. Ikävää oli koko ajan mittailla arvoja ja sitten joutui olemaan pidempään sairaalassa ja vauvalta mitattiin verensokeria muistaakseni kolmen tunnin välein (vaikka ei ollut ”sokerivauva”), jäi nukkuminen osasto aikana todella vähäiseksi tuon takia… tsemppiä loppuraskauteen!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Joo vähän turhaa stressiä tuo tähän loppuraskauteen tämä, vaikka arvot eivät olekaan kotimittauksilla ylittyneet. Täytyy toivoa että sairaalassa kaikki vauvan mittaukset heti ok eikä tarvitse niitä kovin pitkään seurata 🙂 Kiitos!

 2. Meri sanoo:

  Minulla oli raskausdiabetes tuomio kolmannessa raskaudessa. Olin käynyt kahdessa rasituskokeessa viikolla 12 ja olisko ollut 30, mutta sitten jouduin vatsakivun takia käymään päivystyksessä ja siellä lääkärin mielestä vauva oli suuri kokoinen ja määräsi minut vielä viikolla 36 rasityskokeeseen, jossa samoin tuo ensimmäinen paastoarvo oli yhden pykälän yli määrätyn. Tästä seurasi armoton verensokerin mittailu yms, joka tuntui itsestä hieman turhauttavalta, koska omissa mittauksissa kaikki arvot oli tosi hyviä ja kun raskautta oli jäljellä enää niin vähän aikaa. Synnyttyä vauva oli normaali kokoinen 3850g, 51cm. Sairaalassa tekivät sitten ne tavanomaiset sokerimittaukset vauvalle, jotka oli ok. Tuntui hassulle, että vauvan synnyttyä koko raskausdiabetes unohtui ja ketään ei enää kiinnosta äiti, sattumalta neuvolatäti sitten 1 1/2 vuotias neuvolan yhteydessä huomasi asian ja laittoi rasituskokeeseen, jossa arvot ok. Onnellista loppu odotusta.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kiva kuulla että teillä molemmilla oli kuitenkin kaikki kunnossa, mutta onhan tämä aika ärsyttävää ja stressaavaa.
   Kiitos!

 3. Heidi sanoo:

  Mulla vähän eri tilanne, sillä sain radi-diagnoosin siinä vakkarikokeessa, joka otetaan kaikilta odottajilta joskus siinä rv 24-28. Mulla oli paastoarvo sen verran korkea, että sain heti lähetteen diabeteshoitajalle Naikkarille. Tää diabeteshoitaja kertoi, että Helsingissä on alettu tekemään näitä sokerirasituksia oletuksena kaikille yli 25-vuotiaille odottajille, sillä heillä Naistenklinikalla joitain vuosia sitten alkoi syntyä 5-6 kiloisia vauvoja, joilla oli hengitysvaikeuksia (sokeripitoinen lapsivesi voi heikentää keuhkojen kehitystä). Vaihtoehtoisesti vauva voi syntyä myös normaalia pienempänä, jos istukka alkaa heikentyä. Tämän tiukan seulan läpi ei ole kuulemma päässyt enää kertaakaan yhtään tuollaista vauvaa läpi eli seurantaa tehdään siis vain vauvojen hyvinvoinnin parantamiseksi.

  Itse lähetän 2 vkon välein arvojani hoitajille. Mikäli arvoissa heikkenemistä, saan heti uuden ajan ja tarkastellaan lääkityksen aloitusta. Nyt meneillään rv 31. Nämä viikot ovat niitä pahimpia ja yleensä juuri siis odottajille se on tuo paastoarvo, joka paljastaa radin vaikka tuntuukin ns. epäreilulta, että yksi pikkuarvo voi aiheuttaa diagnoosin. Voihan olla, että sulla tuli toi ylitys juuri näillä viikoilla ja yleensä loppua kohti sokerit alkavat taas kummasti normalisoitua eli siksi sulla ei tullut kotimittauksissa ylityksiä? Radi ei tule mitenkään oletuksena elämäntavoista tai painosta, vaan yleensä se on meillä suomalaisilla se sukurasite eli siinä mielessä voi unohtaa kyllä kaikki itsensä syyttelyt!

  Hoitaja sanoi, että käytännössä vaikuttaa synnytykseen sen verran, että rintojen stimulointi pitää aloittaa rv 36 jotta maito alkaisi herua heti syntymästä paremmin (Espoossa kuulemma ohjeistetaan jo lypsämäänkin ennen synnytystä, mutta Helsingissä ei), vauvasta mitataan synnytyksen jälkeen vuorokauden ajan sokereita ja sen vuoksi ei pääse Haikaranpesään, mutta muuten kaikki on kuten muillakin.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Meillä ei ole ainakaan mitään vakkarikoetta, vaan se otetaan jos tietyt riskitekijät on olemassa. Minulta ei kuitenkaan otettu koska kaikkien mielestä olisi todella epätodennäköistä että se vasta kolmannessa raskaudessa tulisi. Onhan se aika tylsää kun käytännöt vaihtelevat näin paljon.

   Neuvola ei myöskään näe tarpeelliseksi että kävisin missään ylimääräirissä kontrolloissa / radi-hoitajalla yms. En myöskään ole saanut minkäänlaista ohjeistusta maidon lypsämiseen yms.

   Haikaranpesäähän ei enää ole kun Kätilöopisto suljettiin, mutta kuulemma potilashotelliin voi siis päästä jos sokerit kunossa 🙂

 4. Sanna sanoo:

  Perhepesähotelliin pääsee, vaikka äidillä olisikin raskausdiabetes, kunhan se on pysynyt hyvässä hoitotasapainossa eikä ole lääkehoitoinen. Tuolloin vauvasta seurataan verensokeriarvoja n. vuorokauden ajan (arvot oltava hyviä). Jos äidillä on lääkitys/käyntejä diabeteshoitajalla, on vauvalla väh. 2vrk sokeriseuranta.
  Tervetuloa tänne NKL:lle synnyttämään, ja tsemppiä loppuodotukseen! 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Tosi kiva kuulla että potilashotelli ei ole siis poissuljettu vaikka radi olisikin – täytyy toivoa että kaikki arvot olisivat kunnossa. Kiitos! 🙂

 5. Sokerit sanoo:

  Raskaudessani aloin neuvolassa puhua,kun oloni on jotenki huono ja outo aiempiin verrattuna. Terkka ”rauhoitteli” sen olevan normaalia epävarmuutta ja tunteilua raskauden loppua kohden mennessä. Kyseessä oli siis n.3kk ennen synnytystä kun oloni muuttui.Olin valtavan kokoinen.
  Synnyttämään mennessä sairaalassa kätilö arvioi vauvan mahan päältä n.3.5kg.
  Kuitenkin,kun vauva syntyi hän olikin pitkään aikaan isoin mitä oli syntynyt eli vähän vaille 5kg. Rauhotellakseni oloasi; vauvani syntyi ihan normaalisti alateitse ilman puudutuksia 1,5h. Kätilö sano että isot tulee ”omalla painollaan”.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hienoa kuulla että sinulla meni synnytys hyvin vauvan isosta koosta huolimatta 🙂

 6. Nipa sanoo:

  Samanlainen kokemus täällä. Kolmannessa raskaaudessa pari päivää ennen synnytystä raskausdiabetes diagnoosi kun arvot juuri ylittivät rajan. Tästä kuitenkin aikaa kohta jo 5 vuotta. Vauva oli kyllä lapsistani isoin ja päänympärys oli iso, vauva painoi melkein 5kg, tiesin ja tunsin sen itse. Neuvolassa tutkimuksissa jouduin juuri valmistuneille neuvolatädeille kertoa mistä doplerilla kannattaa kuunnella, he kun olivat sormi suussa. Vaatimalla vaadin tutkimuksia jorvissa, inttämällä intin ja hokemalla hoin että nyt 4d ultraa ja asiantuntijoiden lausuntoja koosta. Sanoin että en lähde pois ennenkuin tutkitaan. Kävin synntyslääkärin luona kaksi kertaa. Tuntui todella kurjalta että joutuu heittäytymään hankalaksi saadakseen tutkimuksia ja luottamus neuvolaan oli kyllä tosi alhainen. Lopulta sain mitä halusin ja toiveitani synnytyksen suhteen kuunneltiin. Diabetes ei ole tullut takaisin ja kaikki arvot olleet kontrolleissa hyvät. Kontrolleja oli kuitenkin vain yksi 🙁 Tsemppiäia taisteluun, se vaatii voimia! Kaikkea hyvää <3

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Vähän samanlaista sähellystä ollut itselläni joka neuvolakerta, vasta kaksi kertaa olen päässyt samalle terkalle joka nyt taas on kesälomalla. Onneksi on itsellä kyseessä kolmas raskaus, eikä tätä ennen ole tarvinnut hirveästi stressata mistään.

   Olen nyt moneen otteeseen yrittänyt vaatia kasvukontrollia yms, mutta ei kuulemma onnistu. Seuraavan neuvola-aikani sain sentään siirrettyä lasketulta päivältä ensi viikolle.

   Kiitos!

 7. Vuoden Äiti sanoo:

  Niin… minähän sain tietää ensimmäisen raskauteni radista, kun odotin toista lasta, siis kuopusta. ”Kun sulla oli esikoista odottaessa se raskausdiabetes…” Radi-tuomio tuli sit toisenkin lapsen kohdalla. Eka lapsi 3,5 kg ja toinen 4,0 kg. Lasten sokerit ok.

 8. Mammi sanoo:

  Sinuna kävisin yksityisellä gynellä saamassa arvion vauvan koosta. (Tai sitten polilla itkemässä niin kauan että katsovat ultralla koon.) Esikoista odottaessa minulla ei s.rasituksen mukaan ollut raskausdiabetesta, joten vedin herkkuja minkä kerkesin. Synnytyspäivänä sain yksityiseltä painoarvion 4,3 kg. Sairaalassa kerroin tästä, kätilö sanoi ”ei ole neljää kiloa”. Oli 4,6. Lapsi joutui kahdeksi vrk:ksi tarkkailuun huonon happisaturaation ja verensokerin vuoksi. Kaikki meni hyvin. Syytin itseäni vuolaasti.

  Tämä johti siihen että seuraavissa raskauksissa joissa todettiin r.diabetes (juuri yhden pykälän pielessä) olin aivan hysteerinen vauvan koosta ja noudatin ruokavaliota prikulleen. Vauvat olivat 4,2-kiloisia, ei sokeriongelmia.

  En sano tätä pelotellakseni (kaikki meni minullakin hyvin) vaan siksi että tämä jätti ikuisen epäluottamuksen terveydenhuoltoon. Sinä et ole tehnyt mitään väärää! Mutta jos julkisella ei tehdä kokoarviota, menisin yksityiselle. Etenkin jos vauva syntyy lasketun ajan jälkeen, voi kasvu silloin (ja viimeisillä viikoilla ennen la:ta) olla nopeaa, melkein puoli kiloa viikossa.

  • Th sanoo:

   Moi Minttu! Ensinnäkin tosi ikävä kuulla, että sun kohdalla tuo sokerirasitus meni noin sekavaksi ja vasta näin myöhään sait diagnoosin. Hyvä jos kotimittaukset ovat viitearvoissa!

   En tiedä miten Helsingissä lähetekäytännöt menee, mutta Treella käydään painoarviossa aina, vaikka sokerirasituksessa olisi vain pieni heitto ja kotimittaukset olisivat normaalit. Komppaan Mammia: jos vauvan koko huolettaa, kannattaa käydä sitten vaikka yksityisellä painoarviossa.

   Ja on totta, että raskausdiabetes kestää ainoastaan raskausajan, mutta radin jälkeen tyypin 2 diabetes on tavallista yleisempi. Sokerirasitus tulisi uusia vuoden kuluttua synnytyksestä. Toivottavasti saat jatkossa parempaa ohjausta neuvolasta. Tsemppiä synnytykseen!

   • Minttu MAMI GO GO sanoo:

    Neuvolan mukaan lähetettä Naistenklinikalle ei voi painokontrolliin laittaa ellei sf-mitta oli yli yläkäyrän… Ei myöskään mitään käyntejä diabetes-hoitajalla yms.

    Kun tuo laskettu-aika on jo niin lähellä, en nyt tiedä että kannattaako tässä edes enää minnekkään arvioihin mennä – kohtahan se sitten selviää.

    Kiitos! 🙂

 9. Marianne sanoo:

  Mulla on ollut radi kaikissa kolmessa raskaudessa. Ensimmäisestä todettiin rv 27 ja muista jo paljon aiemmin. Mulla joka kerta paastoarvo hieman koholla. Kaikki arvot on kuitenkin pysyneet kotimittauksissa hyvänä ruokavaliohoidolla. Vauvojen koot 3,9kg, 3,0kg ja 3,8kg. Nuorimmaisen synnytin juuri naistenklinikalla 2 vuorokautta sitten. Olisin halunnut potilashotelliin, mutta vauvan verensokeriarvo oli hieman alle viitearvon. Raskausdiabetes ei ole automaattisesti este potilashotelliin, mutta jos vauvan verensokeri on liian alhainen, sinne ei pääse. Tsemppiä raskausden viimemetreille!

Kommentoi