KUINKA OPETTAA LAPSI AJAMAAN PYÖRÄLLÄ

11/07/2018

Kuten aiemmin kerroin, meillä lasten pyöräilemään opettelu on vähän jäänyt laatikkopyörän helppoden takia. Pitkään nimittäin  mielummin pakkasin lapset tavaroineen laatikon kyytiin, kun että olisimme lähteneet kaikki matkaan omilla pyörillämme. Kaapo ajaa jo hyvin, mutta Elvis on päässyt pyöräilyn makuun vasta tänä kesänä.

Vaikka Kaapon kanssa pyöräily alkoi sujumaan lähes itsestään, googlailin keväällä vinkkejä nimenomaan pyöräilyn opettamiseen. Eihän siihen hirveästi mitään vippaskonsteja ole, mutta muutamia juttuja kyllä jolla voi sitä helpottaa ja nopeuttaa:

Potkupyöräily on hyvää alkutreeniä

Viime vuosina todella suositut pienten lasten potkupyörät ovat loistava apu pyöräilyn aloittamisessa. Lapsi joka on hiffannut potkupyöräilyn oppii todennäiköisesti myös ajamaan myös polkupyörällä suht helposti. Potkupyöräillessä oppii hienosti pyörän kanssa tasapainoilun, joka on sama molemmissa pyörissä.

Älä käytä apupyöriä

Pyöräilyn opettelu kannattaa aloittaa ilman apupyöriä, sillä niiden kanssa tasapino ei harjaannu ja niistä voi olla enemmän haittaa kun hyötyä. Apupyörien kanssa ajaminen on aivan erilaista kun ilman, joten tämä vaihe on aika turha.

Paras ikä opetella ajamaan on noin 4-vuotiaana

Muista kuitenkin että kaikki lapset ovat erilaisia ja oppivat omaan tahtiinsa. Joku voi olla valmis ajamaan jo kolmivuotaana, joku vasta lähempänä kouluikää. Potkupyöräilyn voi kuitenkin aloittaa jo aiemmin ja tutustua pikkuhiljaa polkupyörään lapsen kiinnostuksen ja taitojen mukaan.

Mitä pienemmän lapsen kanssa polkemista treenaa, sitä hankalampaa alku on. Polkemista voi olla aluksi vaikea hiffata, etenkin jos lapsi ei ole nähnyt paljoa muita pyöräilijöitä tai kokeillut polkemista aiemmin. Polkeva liike ei tule luonnostaan, kuten vaikkapa kävely, joten sitä pitää treenata. Samalla lihakset kehittyvät ja sitä myötä myös polkemisesta tulee lapselle helpompaa.

kannattaa heti aluksi opettaa, että polkeminen tapahtuu aina aloittamalla etummisena olevalla polkimella. Jos polkemisen opettelu tuntuu liian haastavalta tai ikävältä kannattaa pistää se hetkeksi tauolle ja kokeilla vaikka muutaman viikon päästä uudestaan.

Valitse tarpeeksi pieni pyörä

Moni hankkii lapselle pyörän kasvunvaralla. Kuitenkin ajamaan opettelevan lapsen onhelpompaa oppia polkeminen mielummin vähän pienellä kun suurella pyörällä. Myöhemmin tarpeeksi iso pyörä on hyvä, sillä sitä on kevyempi polkea. Ajamaan opetelessa on kuitenkin tärkeää että lapset jalat osuvat kunnolla maahan ja että pyörä on tarpeeksi pieni ja että lapsen on helppo käsitellä sitä.

Harjoittele aluksi tasaisella

Paras paikka pyöräilyn harjoittelulle on tasainen ja laaja alue, kuten asfalttikenttä. Kuitenkin jos lapsella riittää voimaa jaloissa, voi ajamista harjoitella myös nurmikolla, jolloin kaatuminen ei satu yhtä paljoa. Nurmikolla ajaminen on kuitenkin huomattavasti raskaampaa, joten ihan ensimmäisillä kerroilla tai pienen lapsen kanssa kannattaa suunnata jonnekkin täysin tasaiaiselle, jossa ei tarvitse myöskään väistellä muita tai varsinkaan liikennettä.

Ole lapsen tärkein tuki (ja turva)

Paras paikka tukea pyörän päällä olevan lapsen tasapainoa on takana. Voit pitää pyörää pystyssä satulasta, mutta aluksi kädet lapsen kainaloiden alla voi tuntua hänestä turvallisimmalta. Älä myöskään petä lapsen luottamusta irroittamalla otetta ennen kun hän on valmis. Kun tasapaino alkaa löytymään voit pikkuhiljaa alkaa höllentämään otettasi ja päästämään pikkuhiljaa irti. Voit sopia lapsen kanssa että päästät hänet menemään itse tai juokset aluksi hänen rinnallaan.

Voit auttaa lasta hahmottamaan pyörällä tasapainoilua ohjaamalla häntä kainaloista pidellen ja kääntämällä sivulta toiselle. Näin lapsi oppii samalla kääntymistä ja pyörän hallintaa.

Kaatumista ei voi välttää

Omasta mielestäni lapselle kannattaa rehellisesti kertoa heti aluksi, että kaatumiselta ei voi etenkään harjoitellessa välttyä. Joissain vaiheessa lapsi tulee kaatumaan ja mahdollisesti satuttamaan myös itseään jonkun verran. Kaatumisista huolimatta on tärkeää saada positiivinen vire pysymään harjoittelussa.

Jarruttaminen

Jarrun käyttö on tietysti ensisijaisen tärkeä asia oppia. Useasti polkemaan opetellessa lapsi usein vahingossa aluksi jarruttaakin, joten sen oppiminen käy monella ihan vahingossa. Jos pyörässä on jalkajarrun lisäksi käsijarru, sen käyttöä kannattaa harjotella aluksi pyörää taluttaen. Muista myös näyttää lapselle mitä tapahtuu jos pelkkää käsijarrua käyttää äkkijarrutuksessa.

Älä pakota

Kuten aiemmin sanottu, pidä harjoittelu hauskana ja lapselle mukavana asiana. Kannusta positiiviseen sävyyn mutta hyväksy myös se, että lapsi ei välttämättä ole vielä valmis harjoitteluun. Älä hermostu, vaan yrittäkää mielummin myöhemmin uudestaan.

Miten teillä on opetettu lapset ajamaan, kuulostavatko nämä vinkit yhtään tutuilta? Vai onko teillä harjoittelu vielä edessä? Entäs kuinka monen lapsi on aluksi mennyt potkupyörällä?

Poikien Pelago Kiddo-pyörät saatu


19 Responses to “KUINKA OPETTAA LAPSI AJAMAAN PYÖRÄLLÄ”

 1. Viidalumia sanoo:

  Meillä 4v poika oppi ajamaan pyörällä tänä kesänä (aloitti potkupyöräilyn vajaa kaksi vuotiaana) ja nyt ollaan tehty yhdessä useamman kilometrin lenkkejä. Hänen ehdoilla ja vauhdilla toki, tosin tuntuu että äitistä loppuu mehut nopeampaa. Kaatumisia on tullut, verta ja kyyneleitä. Onneksi ei mitään vakavampaa ja kaikesta on selvitty laastarilla ja halilla.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Mahtavaa, aikaisin aloitettu potkuttelu varmasti auttanut paljon!

 2. Mimmu sanoo:

  Meillä kaksi isointa ovat oppineet pyöräilemään heti kun jalat on yltäneet polkimille. Potkupyörä on ollut käytössä jo heti kun on osattu kävellä ja siitä onkin ollut paljon hyötyä. Molemmat ovat kirjaimellisesti vain ottaneet polkupyörän ja lähteneet polkemaan. Meidän perhe kulkee pyörällä lähes kaikki matkat ja varmasti vanhempien esimerkillä ja asenteella on ollut heihin vaikutus. Siksi olikin vähän järkytys kun kuopus onkin ihan eri maata. Potkupyörästä hänkin tykkäsi ja kulki sillä vauhdikkaasti. Hän ei kuitenkaan suostunut alkuun edes kokeilemaan polkupyörää. Onneksi tajuttiin tuo viimeinen kohta. Lasta ei voi pakottaa vaan hänelle on annettava oma aikana ”löytää” polkeminen ja uskallus siihen. Neljävuotiaana hänkin kyllä lopulta oppi pyöräilemisen, mutta harjoittelua, kannustusta ja tsemppausta myös sisaruksilta ja naapurin lapsilta tarvittiin tosi paljon.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kuulostaa ihan mahtavalta, teilläkin heti pienestä pitäen aloitettu treenit ja ihan varmasti vanhempien esimerkillä on suuri vaikutus! 🙂

 3. Elsa sanoo:

  Meillä potkupyöräily aloitettiin 2-vuotiaana ja 3,5v oppi ajamaan polkupyörällä. Taito tosin hieman unohtui menneenä talvena, joten keväällä 4,5v piti hieman ensin hakea. Nyt polkee kuitenkin jo hurjaa vauhtia ja jarrutkin onneksi pelittää 🙂 Apupyöriä ei meillä ole käytetty lainkaan.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Meillä muuten kävi aikoinaan molempien kanssa sama uimisen kanssa, eli taito ehti unohtua kun oli vähän taukoa mutta sitten muistui taas nopeasti mieleen 🙂

 4. Heidi Pii sanoo:

  Hyviltä kuulostaa nämä vinkit! Itsekin mietin joka lapsen kohdalla potkupyörää, mutta vielä kolmannellekaan ei olla saatu aikaiseksi hankkia sitä. Apupyörillä ovat alkaneet harjoittelun kotipihassa. Hyvin ovat silti oppineet, alle neljävuotiaina otettiin apupyörät pois. Mun vinkit näiden sun vinkkaamien lisäksi:

  1) Polkemista voi harjoitella nostamalla apupyörät tuen päälle, jolloin takapyörä pyörii tyhjää ja polkeminen on kevyttä. Tämä tosin oli 7-vuotiaan poikani idea, eikä mun, kun halusi opettaa siskoaan. Kutsui viritelmää kuntopyöräksi.

  2) Apupyörien poistamisen jälkeen harjoitutin lapsen tasapainoa tarttumalla haalarin selkämyksestä kiinni (kun oma selkä ei kestänyt kumartelua). Otteella oli helppo säädellä, miten paljon lasta ohjaa ja kannattelee, ja rinnalla oli helppo kulkea! Välillä lapsi meni käytännössä omin avuin, mutta ote oli itsellä koko ajan valmiina tukemaan, jos tarvis. Lisäksi, jos tasapaino petti, lähti pyörä alta, mutta lapsi jäi jaloilleen. Suosittelen tätä niksiä!

 5. Maria sanoo:

  Täältäkin iso ääni potkupyörälle ja siitä tosiaan suoraan siirtyminen riittävän pieneen polkupyörään ilman apupyöriä. Polkemista voi harjoitella esim. puistojen kolmipyöräisillä, traktoreilla jne. Itse vinkkaisin kiinnittämään huomiota lapsen pyörän painoon, osa lasten pyöristä painaa yhtä paljon kuin aikuisten pyörät, tällöin mm. pyörän liikkeelle saaminen ja pystyssä pitäminen voi olla haastavaa. Toinen asia on käsijarrut. Jarruttamisen oppiminen on paljon helpompaa käsijarruilla kuin jalkajarruilla ja lapset oppii ne todella nopeasti. Jos perhe pyöräilee paljon, suosittelen panostamaan kevyeen, käsijarrulliseen pyörään, jota lapsi jaksaa polkea pitkiäkin matkoja. Näillä pyörillä on myös erittäin hyvä jälleenmyyntiarvo, meidän lasten pyörät on viety käsistä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hyvä pointti myös tuo pyörän keveys! Ja muutenkin hyviä vinkkejä! 🙂

 6. Siilis sanoo:

  Esikoinen oppi 4vuotiaana kun ensin otettiin polkimet irti ja harjoitteli tasapainoa, toka sai potkupyörän parivuotiaana mut pyöräilemään oppi vasta 6v iässä. Ei ollu halua opetella ennen, kolmas oppi myös 4 vuotiaana, potkupyörä oli noin puoltoista vuotiaasta, neljäs on potkupyöräillyt mut fillari lentää puskaan heti ain eka yrityksestä. Ikää nyt 6v. Saa nähdä koska temperamentikas mimmi innostuu opettelemaan.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hienosti näkee tässä miten erilaisia oppijoita lapset ovat ja miten toisia kiinnostaa enemmän ja toisia ei sitten taas :-9

 7. Hanna sanoo:

  Myös ne apupöyrät ovat ihan kätevä apu kaatumista pelkäävälle lapselle. Meidän varovainen poika ajeli niillä 5 vuotiaaksi asti ja silloin nostettiin niitä vaan ylöspäivän, että ottivat vastaan vasta kun pyörä kallistui enemmän. Reippasta ajeli appareilla pitkiäkin 10km lenkkejä ja sitten kun halusi niistä luopua taito oli täysin hallussa. .

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Juu ihan varmasti ovat! Monessa paikassa vaan varoitellaan niiden hidastavan oppimista, mutta jokaisen lapsen kohdalla kannattaa varmaan myös miettiä että onko sillä oppimisella välttämättä niin kiire 🙂

 8. Maria sanoo:

  Meillä molemmat pojat opetettiin polkemaan n. viisi vuotiaana ja siihen ”perinteiseen tyyliin”, eli ei potkupyörää ekana ja apupyörät alla. Molemmat polki sujuvasti jo appareiden kanssa kauppa- ja puistoreissuja yms. lyhyitä matkoja, ja kun otettiin pois niin se lähti aika lailla yhden iltapäivän treeneillä sujumaan. Harjoiteltiin hiekkakentällä niin että hölkättiin ja kannustettiin itse vieressä. Eli sujuu näinkin. Kaatumisia tuli tietty mutta sekin on tärkeä taito oppia.

 9. nepsu sanoo:

  PMS-oireet ja aloin itkemään, koska liikutuin vaan niin paljon siitä, miten hyvältä äidiltä vaikutit näiden ohjeiden perusteella, varsinkin tuossa ettei saa päästää lapsesta liian aikaisin irti ja kainaloista pitäminen tuntuu turvallisimmalta alkoi kyynelkanavat tulvia, ahh olet varmasti aivan ihana mutsi ja tyyppi <3

 10. Zanne sanoo:

  Meillä lapsi potkutteli pitkään 1,5-5v potkupyörällä. Sitten kun yritin ehdottaa että siiryttäisiin oikeaan polkupyörään, niin ei, ei käynyt. Kokeili pari kertaa, ja kun ei heti onnistuntu heitti kirveen kaivoon. Oli kuulemma tyhmää ja hölmöä ja hän ei ainaskaan polje. Näin. Ja joka kevät/kesä yritin lempeästi houkutella että josko nyt kiinnostaisi. Ei kiinnostanut, oli tyhmää kuulemma. 8-vuotiaana oppi polkemaan, mutta se sitten jäi siihen, ei enää kiinnostanut koko asia. 9-vuotiaana taisi käydä kerran ajamassa, oli edelleen tyhmää. Nyt 10-vuotiaana ostin fillarin numero 5, niin lapsi istu fillarille ja lähti polkemaan kun mitään ei koskaan olisi ollutkaan tyhmää.
  Eli tiedä sitten mikä vaikutti, mutta meillä jos asia kiinnostaa niin kyllä se taitokin sieltä löytyy 🙂
  Nyt lapsi fillaroi kavereiden luo ja ympäri korttelia kun mikä tahansa samanikäinen lapsi.

Kommentoi