ALKOHOLI & RASKAUS

23/06/2018

Minulle on ollut kaikissa raskauksissani selvää, että vedän nollalinjan alkoholin suhteen. En ole itseasiassa asiaa edes sen kummemmin miettinyt, olen vain halunnut tehdä niin. Suomessahan suositellaan pidättäytymään alkoholista varmuudeksi kokonaan, sillä turvallista alkoholirajaa ei tiedetä. Jossain maissa suositus ei ole yhtä tiukka ja varmasti moni Suomessakin osaa käyttää alkoholia pieniä määriä kohtuudella raskaana ollessaan.

Tiedän ettei lasinpohjallista viiniä ruoan kanssa tai huikasta saunaolutta tuskin ole haitaksi, mutta minusta tuntuu silti paremmalta olla kokonaan ilman. Samasta syystä myös noudatan suurinpiirtein myös ruokarajoituksia. Vaikka esimerkiksi listerian riski onkin pieni, se on kuitenkin olemassa ja seuraukset voivat olla kamalat. Olisi hirveää joutua tilanteeseen, missä minä itse omalla toiminnallani aiheuttaisin vauvalle vaaran. Yhdeksän kuukautta on kuitenkin loppupeleissä hyvin lyhyt aika kieltäytyä sushista ja skumpasta, vaikka niitä ajoittain tekeekin kovasti mieli. On hassua miten ruokarajoituksia noudattavat äidit leimataan helposti hysteerikoiksi, mutta nollatoreranssia alkoholin suhteen taas enemmänkin arvostetaan.

Minulle alkoholista kieltäytyminen ei ole todellakaan mikään iso juttu, mutta sen myötä tapahtunut sosiaalisten tilanteiden vähentyminen kieltämättä on. Kavereiden näkeminen raskausiakana on selvästi vähentynyt. Edes aina tapaamiset eivät tietystikkään vaadi alkoholia, vaan taustalla on myös ihan vain muuttunut elämäntilanne. Mutta kun muutaman kerran jättää menemättä juhliin tai illanistujaisiin, niin ne  kutsut myöskin vähenevät. Olen toki itse ollut myös vähän laiska näkemisten ehdottamisessa. Tykkään tosi paljon käydä klubilla tanssimassa, ja silloinkin pääosassa on musiikki ja kavereiden näkeminen – ei alkoholi. Siltikään en raskaana ollessa halua käydä, etenkään näkyvän vatsani kanssa, yhtään missään klubeilla tai baareissa. Se ei vaan tunnu hyvältä.

Alkoholi kulkeutuu vapaasti istukan läpi, ja sikiöllä pitoisuus saattaa nousta jopa suuremmaksi kuin äidillä. Runsas alkoholin käyttö, eli noin viiden annoksen viikkokäyttö, aiheuttaa monia riskejä raskauden aikana. Kuten lisääntynyt keskenmenon riski, lisääntynyt sikiön pienipainoisuuden ja kasvun hidastumisen riski, lisääntynyt ennenaikaisuuden riski, lisääntynyt epämuodostumariski (yleisimmät sydämen ja luuston epämuodostumat) sekä
FASD (fetal alcohol spectrum disorders) -riski. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 600 – 3000 äidin päihteiden käytön vuoksi vaurioitunutta vauvaa.

Moni pelkää alkuraskaudessa, silloin kun ei vielä tiennyt olevansa raskaana, nautitun alkoholin vaikuttaneen vauvaan. Ensimmäisillä viikoilla onneksi alkio on vielä niin pieni, eikä istukka tai verenkierto ole vielä kehittynyt, ettei tästä pitäisi olla kovin suurta vaara – mutta toki riski on silloinkin olemassa. Moni lopettaakin alkoholinkäytön jo raskautta suunnitellessa tai ajoittaa sen kiertoon sopivaksi. Näin ollen saa ainakin helpotettua vähän sitä omatunnon taakkaa, joka niin monesta asiasta raskausaikana kasvaa.

Minkälaisia ajatuksia teillä on raskaudenaikaiseen alkoholinkäyttöön liittyen? Oletteko vetäneet nollalinjaa vai nauttineet pienen määrän alkoholia silloin tällöin? Entäs muuten imetysaikana?


8 Responses to “ALKOHOLI & RASKAUS”

 1. Siilis sanoo:

  Olen ollut ilman. Alkoholitonta olutta juonut jos mieli olutta on tehnyt. Imetysaikoina olen juonut kun maitoon erittyvä määrä on niin pieni. Imetysaikani tosin on ollut 2-3 v per lapsi enkä niin kauhean usein kuitenkaan juonut yhtä enempää. Joskus humalaankin mutta en lapsen läsnäollessa. Imetysaikana juomisen riskeistä suurin on varmasti lapsen käsittelyn heikkenminen ja vuorovaikutukseen liittyvät asiat. Eli humalassa ei kannata imettää mut ei se imetystä estä jos on pari nauttinu. Mutta omalla kohdalla imetykset ja raskaudet ovat ohimennyttä aikaa. Muistella aina voi

 2. anni sanoo:

  missä on muka leimattu ruokarajoituksia noudattavat hysteerikoiksi?

  • Tuikku sanoo:

   Ehkä tekstissä ei tarkoiteta, että julkisesti olisi mitenkään leimattu vaan tarkoitetaan enemmän kokemukseen perustuvaa ajattelua…ehkä? Itse olen ainakin kokenut tämän asian juurikin näin, että ajatellaan jotenkin hurjan tiukaksi kun ei uskalla syödä rajoitettuja ruokia. Varsinkin vanhempien ihmisten osalta…tyyliin ”on sitä ennenkin kasvanut ihan normaaleja vauvoja, vaikka rajoituksia on ollut paljon vähemmän”, esim. maksaruuat. Myös monet ystäväni ovat olleet sitä mieltä, että riski on niin pieni, että ei kannata asiasta stressata. Itse koin asian niin, että mieluummin olen tarkka enkä syö kiellettyjä ruokia ja silloin voin myös olla levollisin mielin enkä kärsi stressistä. Kukin tietysti tyylillään 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Tosi monessa nettikeskustelussa, blogikirjoituksessa ja fb-vauvaryhmissä olen törmännyt siihen että ruokarajoituksia noudattaville vähän kuin naureskellaan ja pyöritellään silmiä kun ovat niin hysteerisiä. Onhan se listerian riski aika pieni, mutta kohdalle sattuessaan hyvinkin vaarallinen.

   Ja kuten Tuikku tuossa alla myös pohti, usein törmää myös tuohon perusteluun että ”ennen ei ollut mitään rajoituksia”.

 3. Olen kaikissa raskauksissa vetänyt täyden nollalinjan alkoholin suhteen. Imetyksen aikana olen pari kertaa ottanut saunaoluen, mutta silloinkin laskenut ajoituksen niin, että imetystä ei ole pariin seuraavaan tuntiin. Tarpeetonta varmaan, mutta itsellä oli parempi mieli niin. Alkoholin ja lääkkeiden kanssa noudatin varovaisuutta.

 4. Anumatilda sanoo:

  Mutta etkös sä ole kuitenkin pehmeitä juustoja syönyt raskauden aikana? Niitähän ei suositella juuri listeeian takia. Ja myös inkivääri on monelle ehdottomasti ei.
  Mä olen vetänyt itse nollalinjaa, mutta vahingosaa välillä tullut syötyä esim.pellavansiemeniä, kun en muistanut että ne olivat myös kielletyllä listalla. 🙁
  Ehkä pienistä määristä ei ole haittaa.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Kuten kirjoitin, niin suurinpiirtein olen noudattanut rajoituksia 🙂 Pehmeitä pastöroituja juustoja olen pääosin vältellyt, mutta muutaman kerran kyllä suomessa valmistettua syönyt, pääosin kuitenkin kuumennettuna mikä on ok. Samoin inkivääri auttoi sen verran hyvin pahoinvoinvointiin, paremmin kun pahoinvointilääkkeet, joten sitäkin tuli pieniä määriä tuoreena imeskeltyä 🙂

 5. Vivi sanoo:

  On ollut jännä huomata näin Ranskassa asuessa, että moni olettaa täällä olevan paljon rennomman asenteen alkoholin ym. kanssa raskausaikana. Ainakin oman kokemuksen mukaan näin ei ole, vaan varsinkin ruokavalio on vielä tiukempi! Täällä siis tuon listeriariskin takia suositellaan (ainakin mun oma lääkäri) että muualla kuin omassa kodissa ei saa syödä mitään raakaa, ei mitään pastoroimatonta, ja sitten epäterveellisyyden takia ei myöskään mitään uppopaistettua tms. Eikä tietenkään yhtään alkoholia, ja foolihappoja pitää syödä, ja vaikka mitä…Ja tämä pitäisi aloittaa 3 kk ennen kuin suunnittelee raskautumista! On se munkin mielestä ihan ok jos 9 kk välttää e.m elintarvikkeita, mutta itse on nyt sellaisessa tilanteessa että tosi kiva selittellä vaikka kollegalle miksi toikaan ravintola ei käy kun ruokalistalla ei ole yhtään mitään sallittua, ja tämä jo yli puolen vuoden ajan vaikka ei ole vielä edes raskaana! Siinä kun välillä kestää… Eli välillä olen syönyt esim. hedelmän tms raakaa koska ei ole ollut muuta mitä syödä. Luulisin että näitä ohjeita on aika vaikea sosiaalisissa tilanteissa noudattaa, jos raskautumisessa kestääkin kauan. Ja tuossa alkoholiasiassa ärsyttää eniten muitten suhtautuminen, möläytykset siitä kuinka outoa on kieltäytyä kaljasta tm, ja tämän olen kuullut jatkuvasti molemmissa maissa. En tiedä miksi on niin kamalaa että toinen juo mieluummin mehua… Ja sitten koko pöytäseurue onkin keskustelemassa siitä kuinka epätavallista nollatoleranssi on ja ettenkö vain olisi raskaana? Mutta joo, tällaisia ajatuksia itsellä 😉

Kommentoi