SUURI PÄIVÄ

16/05/2018

Meillä oli tänään suuri päivä, kun Elvis kävi tutustumassa tulevaan kouluunsa. Koulun aloittaminen on ollut pitkään mielessä oikeastaan aika negativisena ja jopa ahdistavana asiana toiseen kaupunginosaan muuttamisen takia. Me kaikki olisimme tahtoneet, että Elvis menee tuttuun kouluun, jossa Kaapokin jo on, ja johon menevät myös iso osa kavereista. Uudesta kodistamme on kuitenkin liian vaikea ja pitkä matka sinne, ja minun oli pakko ajatella asiaa myös itsekkäästi – en pysty saattaa ja hakea häntä vastasyntyneen vauvan kanssa. Eikä poikia voi oikein kahdestaankaan päästää kulkemaan, etenkin kun koulu alkaa ja päättyy eri aikaan.

Oli vaikea päätös päättää, että Elvis menee tuntemattomaan lähikouluumme. Itseasiassa sain sen päätöksen tehtyä lopullisesti vasta muutama viikko sitten. Asiaa helpotti se, että poikien isä osti läheltämme myös asunnon, joten koulumatka onnistuu molemmista kodeista sitten helposti.

Vaikka virallinen päätös tehtiin vasta hiljattain, olemme toki valmistelleet Elvistä siihen, että koulu ei tulekaan olemaan se, mihin hän on jo muutaman vuoden henkisesti valmistautunut. Pitkään hän vastusti asiaa. Hän ilmoitti monen monta kertaa erittäin tomerasti, että sinne kouluhaan hän ei sitten mene. Ei missään nimessä.

Uudesta koulusta hän tuntee vain yhden lapsen, ja hänkin menee eri luokalle. Kun koulun aloittaminen on muutenkin tosi jännittävä juttu, tuntuu toisen puolesta pahalta se, ettei siellä ole entuudestaan edes ketään kaveria turvana tai seurana. Samalla harmittaa myös se, että kontaktit vanhoihin kavereihin vähenevät koulun alkamisen myötä entisestään.

Jyrkkä ei tulevalle koululle alkoi kuitenkin pikkuhiljaa pyöristyä. Aluksi Elvis alkoi vastailemaan kyselijöille koulunsa olevan tuo uusi, vaikka edelleen meille sanoi ettei halua mennä sinne. Huomasimme että ehdottomuus alkoi pikkuhiljaa väistymään. Kun kouluun tutustumispäivä alkoi lähenemään, ilmoitti Elvis kaikkien yllätykseksi että päivästä tulee hänen elämänsä paras.

Ja tänään oli sitten se päivä. Apua miten liikuttavaa oli nähdä hänet jonossa, uuden opettajansa perässä kulkemassa ekaa kertaa tulevaan luokkaansa. Luokalla ei tosiaan ole yhtäkään edes etäisesti tuttua oppilasta, eikä hän vielä tutustumispäivänä jutellut vielä kenellekkään muulle, kun muutaman sanan opettajalle, mutta hän on nyt hyvin innoissaan silti menossa sinne. Elvis jo tuumaili ettei haittaa jos hän ei tutustukaan kehenkään, koulussa on niin hyvä kirjasto, että hän voi kuulemma mielellään mennä sinne aina vaan lukemaan 😀

Ihanan hyvillä mielillä ollaan siis kaikki tulevasta syksystä ja koulun aloittamisesta synkeän alkuvuoden ja kevään jälkeen. Niin iso helpotus. Vaikka edelleen itsestäni tuntuu samalla vähän haikealta ja jännittävältä laittaa hänet itsellenikin vieraaseen kouluun. Monet ovat paikkaa kuitenkin kovasti kehuneet ja kyllähän se ensivierailulla vaikkutti oikein kivalta. Ja pääasia on tietenkin se, että Elvis on innoissaan ja tyytyväinen.

Kuinka monella muulla ekaluokan aloitus siintää elokuussa? Joko olette käyneet tutustumassa kouluun ja minkälaisia ajatuksia teillä ja tulevilla koululaisissa siitä on?


12 Responses to “SUURI PÄIVÄ”

 1. Mimmu sanoo:

  Meillä myös keskimmäinen lapsi on aloittamassa syksyllä koulun ja menee eri kouluun kuin missä esikoinen on nyt. Kipuilin tätä koko talven kun sain rehtorilta tiedon etteivät he huoli keskimmäistä ja loppujen lopuksi päätettiin että esikoinenkin vaihtaa koulua niin että lapset saavat olla samassa koulussa. Meilläkin taustalla muutto, mutta molempiin kouluihin olisi lähes yhtä pitkä ja yhtä helppo ja turvallinen koulutie, siksi rehtorin päätös niin ärsyttikin. Esikoinen joutuu nyt jättämään tutut kaverit. Toisaalta lapsi saa toivon mukaan paremman opettajan ja muutama tuttu kaverikin jo löytyy koulusta. Hirveän haikeaa tämä joka tapauksessa on. Olen taatusti se äiti joka itkee pihalla ensimmäisenä kouluaamuna elokuussa. Kuopus aloittaa koulun parin vuoden päästä ja sekin aiheuttaa jo nyt haikeutta ja kaipuuta, kohta minulla ei ole yhtään pikkulasta. Tuleva ekaluokkalainen taas on itse tosi innoissaan ja pyrin olemaan näyttämättä hänelle ahdistustani. Eiköhän tästä selvitä

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Voi vitsit, nää on kyllä vaikeita ja tunnepitoisia juttuja! Ihan varmasti selvitätte ja totutte uuteen pian!
   Mä ajattelen myös niin, että on helpompaa kun lapset ovat samassa koulussa – tavat on samat, samoin kevätjuhlat yms ei mene päällekäin 🙂

 2. Eeva sanoo:

  Meillä esikoinen aloittaa koulun ja myös meillä oli tutustumispäivä eilen. Jännää oli vaikka samaan kouluun tuli lähes koko esikoulu ryhmä ja muitakin tuttuja lapsia. Tyttö sanoikin, että häntä jännittää kun ei tiedä tuleeko samalle luokalle muita tuttuja..sanoin hänelle että ihan varmasti tulee jos eskarilaisia on 20 ja ekoja luokkia kaksi. Hän kuitenkin vastasi minulle että ei ole sama asia, kun nyt ollaan koulussa eikä eskarissa. Että lähes yhtä jännää taitaa olla oli kavereita tai ei. Tyttö myös ilmoitti pitkään että hän ei sitten mihinkään kouluun mene vaan uudelleen eskariin. Kysyin että miksi niin läksyt kuulemma jännittää eilen saivat sitten ensimmäisen kesäläksyn ja ehkä ymmärsi mitä ne läksyt on, koska tänään kysyi voisiko eskarin sijaan mennä kouluun. On tämä vaan jännittävää aikaa ja itse jännittää, kuinka pieni selvittelee koulumatkat ja muut vaikka varmasti hienosti onnistuukin. Tsemppiä teille koulun alkuun!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hei ihana kuulla että teilläkin tutustumispäivä auttoi pahimpaan jännitykseen ja nyt sielläkin odotetaan koulun alkua. On tämä jännää! Hauskaa kesää ja kivaa koulun alotusta myös teille! 🙂

 3. Heidi sanoo:

  Meillä kuopus aloittaa koulun. Koulu on sama kuin isommilla, itse asiassa opekin sama kuin yhdellä jo ollut. Lähes koko eskariryhmä tulossa samalle luokalle, tosin juuri ne parhaat kaverit ei. Sikäli asiat mallillaan, mutta tuntuu päiväkodin loppuminen jonkinlainen kriisi lapselle olevan.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Niinpä, onhan se aina iso juttu tällainen muutos vaikka tuttuja paikkoja olisivatkin!

 4. Anne-Mari sanoo:

  Mun poika aloittaa Elviksen kanssa samalla luokalla. Laitoin messengerin kautta sulle viestin, jos pojat haluisivat tutustua ennen kuin koulu alkaa.

 5. Marianne sanoo:

  Meillä oli kouluun tutustuminen viime viikolla,eskarit kävivät siellä koulusta käsin. Täällä ala-aste puretaan ja uutta aletaan rakentaa ensi keväänä. Siihen asti koulua käydään koulukeskuksessa jossa myös yläaste ja lukio.
  Ekaluokkalaisia tulee olemaan 27 ja ideana olisi että ovat yhtenä ryhmänä kahdella opettajalla..hieman itse oon kauhuissani miten tulee sujumaan..mutta tarpeen vaatiessa luokkatila jaetaan paljeovella kahtia..Poika on menossa innoissaan kouluun,luuli pääsevänsä ekalle heti eskarin päätyttyä mutta jospa se kesäloma kuitenkin pidettäisiin välissä!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Toi määrähän kuulostaa hyvältä, jos opettajia kerta on kaksi! Meillä Elviksen luokalla tulee olemaan 24-26 oppilasta ja vain yksi ope. Kaapolla taas 40 oppilasta ja 2 opettajaa 🙂
   Ihana että sielläkin ollaan innoissaan koulusta! 🙂

 6. Koulusihteeri sanoo:

  Heippa!

  Espoossa ainakin on ihan ehdottomuus, että lähikouluun siirrytään, jos osoite muuttuu? Olen ollut Helsingissä töissä myös, ja silloin siellä päti sama sääntö, joten jäin ihmettelemään miten Kaapo saa jäädä ”vanhaan” kouluun? Oletko ihan varma, että näin on, koska täällä ”omassa” koulussa tulee heti ukaasi, kun väestötietorekisteriin tulee osoitteenmuutos, että vanhempien tulee hakea joko lähikouluun, tai toissijaista koulupaikkaa siitä omasta koulusta? On jopa vanhempia, jotka yrittää valehdella osoitteensa, jopa paikkakunnan pääkaupunkiseudulla, jotta lapsi pääsisi tiettyyn kouluun, siksi mennään väestörekisterin perusteella…

  Totuin Tallinnassa asuessamme ajatukseen, että koulun aloituspäivä on juhla! Ekana koulupäivänä, oli se luokka mikä tahansa, mentiin perheittäin ulos syömään, ja juhlittiin koulun alkua! Soisin, että tapa tulisi Suomeenkin, eikä oltaisi naama nurinpäin, että kurjuus, kun koulu alkaa. Sinähän voisit aloittaa?

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Olen ihan varma 😀 Ja Elviskin sai luvan aloittaa halutessaan siellä 🙂

   Me kanssa tykätään juhlia kaikenlaisia juttuja ja koulun aloitus on ehdottomasti yksi sellainen, eli perinne kyllä jatkuu eikä murjoteta 🙂

Kommentoi