RASKAUSAJAN KOSMETIIKKA

23/02/2018

Saatuani tietää olevani raskaana sain viimein myös aikaiseksi toteuuttaa sen mitä olin jo suunnitellut pitkään, eli vaihtaa ihan kaiken kosmetiikkani luonnonkosmetiikkaan. Siirtymä oli siinä mielessä helppo, että iso osa käyttämästi kosmetiikasta oli jo luonnonmukaista, mutta esimerkisi meikkipussista ja hiustenhoitotuotteista löytyi enemmän synteettisiä kun luonnollisia puteleita. Sainkin teiltä tosi paljon vinkkejä hyviin ja toimiviin tuotteisiin, ne löytyvät tämän postauksen kommenteista.

Myöskin kolmatta lastaan odottava, Kotitalouskriisi-blogin Maria, kirjoittikin myös tästä samasta aiheesta, jota itsekin olen tässä alkuraskauden aikana ihmetellyt. Nimittäin siitä, että neuvolassa kyllä annetaan paksut nivaskat ohjeita ja kieltoja rakausaikana vältettävistä ruoka-aineista, mutta vältettäväistä kemikaaleista siellä ei puhuta mitään. Oman kuulemani perusteella myös neuvoloiden tietämyksessä vaikkapa raskaudenaikaisesta hiusten värjämisestä tai aurinkovoiteiden olisi parantamisen varaa.

Iholle levitettävät synteettiset aineet voivat imeytyä verenkierron kautta sikiöön saakka ja imetytyvien aineiden määrähän riippuu levitettävän iho-alueen suurudesta ja esimerkiksi siitä, onko ihossa haavoja. Isoja alueita esimerkiksi rasvatessa, imetyvien kemikaalien määrä on jo huomattava. Lisäksi raskauden aikana ihon pintaverenkierto usein lisääntyy, jolloin iholta voi imeytyä vielä entistä tehokkaammin aineita verenkiertoon. Toki kemikaalit voivat siirtyä kehoon myös hengitettynä vaikkapa hajuvesistä. Synteettisessä kosmetiikassa olevat haitalliset aineet voivat vaikuttaa negatiivisesti esimerkisi lapsen kehitykseen sekä hormonitoimintaan. Aika hurjaa ettei tästä puhuta neuvolassa mitään!

HUSin sivuilla kuitenkin aiheesta löytyy teksti, jossa kehoitetaan välttämään liikaa tai turhaa kemikaalikuormaa raskaana ollessa. Erikseen tekstissä suositellaan käyttämään aurinkovoiteta sekä itseruskettavia tarvittaessa ainoastaan pienille iho-alueille, kuten kasvoille. Itse en silti käyttäisi muita kun fysikaalisia voiteta ja välttäisin näitä (ihan myös muutenkin) kokonaan. Lisäksi rakennekynsien laittoa ei suositella raskausaikana ollenkaan.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että välttäviä kemikaaleja on myös muissakin tuotteissa. Haitallisesti hormonitasapainoon vaikuttavia meikkiaineita ovat esimerkiksi ftalaatit, parabeenit ja bisfenoliyhdisteet. Nämä kemialliset aineet, jotka toimivat kuten estrogeenihormoni, voivat aiheuttaa poikalapsille sukuelinten epämuodostumia, heikentynyttä hedelmällisyyttä ja kiveskasvaimia.

Turvallisinta onkin käyttää ainoastaan tarpeellista kosmetiikkaa ja tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän ainesosia ja ylimääräisiä kemikaaleja. Myös turvalliselta tuntuva tuoksuton apteekkikosmetiikka voi sisältää haitallisia, mm syöpään yhdistettyjä, parabeeneja, joten siityminen täysin luonnonkosmetiikkaan tuntuu ainakin itselleni turvallisimmalta vaihtoehdolta.

Omassa kaveripiirissä on jo muutaman vuoden näkynyt trendi, ettei hiuksia myöskään värjätä raskausaikana. Ja esimerkiksi Tanskassa hiusten värjäämistä raskaus -ja imetysaikana suositellaan välttämään kokonaan (samalla kun siellä annetaan lista kaikesta vältettävästä kosmetiikasta). HUSin siuvuilta löytyy myös osio hiusten värjäämisestä. Tekstistä ilmenee, että myös hiusten värjäämistä kannaattaa varmuudeksi välttää, mutta että esimerkisi hiusten raidoittaminen niin ettei väriaine kosketa päänahkaa on ok. Kemikaalit eivät voi imetytyä pelkän hiuksen kautta. Itse sain tästä kuitenkin entistä enemmän varmuutta jatkaa oman värini kasvattamista. Eli elokuun puolestavälistä jatkunyt värjäättömyys jatkuu vielä ainakin imetyksen loppuun saakka.

Niin ja tosiaan on hyvä muistaa rajoittaa kosmetiikan käyttöä myös vielä imettäessä, sillä yhtälailla kemikaalit voivat siityä lapseen maidon kautta. Saattaa kuulostaa hankalalta, mutta siirtymällä kokonaan luonnonkosmetiikkaan ei tarvitse näitä miettiä. Samoin käytän myös lapsille turvallisia luonnonkosmetiikkatuotteita. Ja kaikkea kohtuudella.

Luonnonkosmetiikan puhutaan aina välillä olevan synteettistä kosmetiikkaa allergisoivempaa. Itse hyvin herkkähipiäisenä olen saanut yliherkkyyksiä ainoastaan esimerkiksi synteettisistä hajusteista, mutta en koskaan luonnonkosmetiikasta – vaikka paljon erilaisia tuotteita olenkin testaillut. Kannattaa ehkä etenkin raskaana ollessa kuitenkin aloittaa varoivaisesti, käyttää tunnettuja merkkejä ja testailla niitä aluksi vain pienelle alueelle.

Itse toivoisin että mahdollisiman moni kyselisi myös näistä asioista neuvolassa. Ehkä sitä kautta myös turhista kemikaaleista varoittaminen neuvoloissa yleistyisi ja ennenkaikkea asia tulisi parempaan tietoisuuteen.


16 Responses to “RASKAUSAJAN KOSMETIIKKA”

 1. Mira sanoo:

  Tärkeästä asiasta kirjoitat. Haluaisin kuitenkin hieman korjata olettamustasi, ettei näistä asioista puhuttaisi neuvolassa. Olen itse terveydenhoitaja, ja meillä nämä asiat otetaan puheeksi. Toki varsinkin ensikäynneillä asiaa tulee odottaville äideille niin paljon ettei kaikkea mitenkään ehdi käymään niin tarkasti läpi kuin toivoisi. Toki neuvoloissa on eroja, mutta pääsääntöisesti meidän käyntien sisältöjä ohjaa THL. Varmasti asiaa tulemme jatkossa huomioimaan enemmän, sillä yhä enenevissä määrin asiasta tehdään tutkimusta. En kuitenkaan lähtisi liputtamaan ajatusta siirtymisestä täysin luonnonkosmetiikkaan, sillä siitä puolestaan tutkimusta on liian vähän raskautta ajatellen. Parasta on vähentää kosmetiikkatuotteiden käyttöä yleensä. Onnea odotukseen!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moikka, tosi kiva kun alan ammattilaisena vastasit! Se ettei neuvolassa puhuta kemikaaleista ja niiden välttämisestä ei valitettavasti kuitenkaan ole olettamus, vaan ihan oma ja monen monen muun kokemus. Tosi hienoa jos teillä näistä puhutaan, asia on kuitenkin tärkeä ja sille pitäisi myös olla aikaa, edes maininnan verran.
   Luonnonkosmetiikasta on myös paljon tutkimuksia ja suurintaosaa luonnonkosmetikkaa on pitkään käyetty ravinnossa suun kautta, joten jos ei vaikka ole allerginen pihlajanmarjoille tai mustikalle niin niitä voi varmasti myös melko huoletta laittaa iholle 🙂 Kiitos, aurinkoista viikkoa!

 2. Anni sanoo:

  Niin on hyvä ja tärkeä aihe! Toinen terkka ja äiti kans täällä, ja mielestäni esim. tuo hiusten värjäys on kyllä ollut jo pitkään yleisesti tiedossa, mutta muuten on kyllä hieman terkkari- ja aluekohtaista miten kemikaaleista puhutaan. Valitettavasti neuvolakäynneillä joudutaan usein puhumaan niin paljon kaikesta muusta, ettei tähän usein ehditä. Varsinkin kun tutkimusta on vielä tehty verrattaen vähän. Mutta pitäisi kyllä puhua niiden kanssa keiden kanssa näihin ehtii paneutua!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Joo selvästi hiusten värjäämisen välttäminen on ollut tiedossa kun moni tuttu on sen raskausaikana lopettanut, mutta he ovat saaneet tiedon siitä jostain muualta kun neuvolasta tai sitten vasta kysymällä. Olisi tärkeää että kemikaalien vähemtämistä neuvottaisiin siellä ihan ilman kysymistä tai mukaan annettaisiin edes joku lappu 🙂

 3. PlusMimmi sanoo:

  Tosi tärkeää pohdintaa ja kosmetiikan ”järkevä” käyttö oli sitten raskaana tai ei on kyllä ehdottomasti suositeltavaa. Toiset myös kestävät tiettyjä aineita paremmin kuin toiset ja samaa yliherkkyyttä voivat aiheuttaa myös tietyt luonnonkosmetiikan tuotteet ja raaka-aineet.

  Pakko näin estenomina nyt kommentoida hieman tuota iholta verenkiertoon imeytymistä, joka tekstistä pisti silmään, nimittäin kosmetiikkahan ei lain mukaan saa imeytyä verenkiertoon. Tässä kulkee siis lääkeaineen ja kosmetiikkatuotteen ero. Ja lääkeainekin on loppupeleissä hankalaa saada imeytymään jopa vaikkapa ruoansulatuskanavasta, saati sitten ihosta, mutta tämä on jo taas toinen tarina.

  Samoin paljon parjatuilla parabeeneilla on oikeastaan todellisuutta huonompi maine, kyseessä on kuitenkin maailman tutkituin säilöntäaine ja ongelmana on se, että jos mainostetaan tuotteen olevan parabeeniton lisätään siihen yleensä jotain muuta ei niin tutkittua säilöntäainetta tilalle, jolloin ei välttämättä tiedetä yhtä tarkasti tämän toisen raaka-aineen mahdollisista haittavaikutuksista. Lisäksi parabeeneja on luonnostaan esim. mustikassa, jossa se toimii säilövänä aineena, eli liikaa paniikkia ei tästäkään kannata lietsoa, vaan suhtautua kosmetiikan käyttöön tietyllä järkevyydellä.

  Ihanaa odotusta! 🙂

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi Mimmi! Tosi kiva kun kommentoit ja saadaan kiinnostavaa keskustelua tärkeästä aiheesta!

   En tosiaan ole asian asiantuntija kuten sinä, mutta jo HUSin sivuilla sanotaan näin: ”Raskauden aikana ihon pintaverenkierto voi lisääntyä ja iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon. Laajoja ihoalueita käsiteltäessä merkittävääkin imeytymistä voi tapahtua, siksi turhaa käyttöä tulisi välttää.” Lisäksi monellahan on usein ihossa pieniä haavoja esim sheivaamisesta tai finnien puristeluista, jotka ovat suora reitti ihon alle.

   Lisäksi esim aurinkovoiteissa olevat nanopartikkelit kuulostavat aika pelottavilta. Joissain tutkimuksissa on todettu, että ne kykenevät läpäisemään ihon. Esimerkiksi jossain aurinkovoiteissa käytettäviä sinkkioksidi-hiukkasia on löydetty ihmisen iholle sivelyn jälkeen myös verestä ja virtsasta.

   Emme voi tietystikään vältellä kaikkia kemikaaleja, kuten sanoit niitä on ihan luonnossa ihan luonnostaakin, mutta juuri siksi olisi tärkeää välttää etenkin synteettisesti valmistettuja kemikaaleja sen verran mitä pystyy.

   Ja toki meitä ihmisiäkin sitten on erilaisia, joillekkin järkevän kosmetiikan käyttö saattaa tarkoittaa siitä kokonaan luopumista, toiselle sitten vaikkapa hajuveden käytön rajaamista vain iltamenoihin.

   Tärkeää mielstäni kuitenkin olisi että neuvolassa näistä asioista annettaisiin infoa, vaikkapa Tanskan tapaan, jolloin jokaisella olisi ainakin tietoa mahdollisista riskeistä. 🙂

   • Outi sanoo:

    Hei! Sinkkioksidi on nimenomaan, titaanioksidin lisäksi, mainitsemiesi fysikaalisten aurinkosuojavoiteiden tehoaineena.
    Luonnonkosmetiikassa käytetään usein vähemmän tutkittuja aineita kuin ns.perinteisessä kosmetiikassa eikä luonnosta tuleva ole aina hyväksi. Toki saadaan ainesosia vähennettyä esimerkiksi jättämällä säilöntäaineet pois (joskin tämä näkyy sitten säilyvyydessä) ja tämä on hyvä juttu!

    • Minttu MAMI GO GO sanoo:

     Tässä tutkimuksessa virtsasta siis löytyi nano-sinkkioksidia – fysikaalisissa voiteissa se ei ole niin pienessä muodossa että se pystyisi läpäisemään ihon ja päätyä verenkiertoon 🙂

 4. Annastiinaliina sanoo:

  Hienoa että pidät näin tärkeää asiaa esillä! Itse huomasin kaipaavani enemmän tietoa kanssa raskaus- ja imetysaikana käytettävästä kosmetiikasta sekä kemikaaleista. Mielestäni ihan virallisiin THL:n ohjeistuksiin voisi kirjata Tanskan mallin mukaisesti, että turhaa kosmetiikan käyttöä raskausaikana tulisi välttää. Itse kyselin paljonkin neuvolassa asiasta (v.2016-17), mutta lähes aina vastaus oli, että asiasta ei ole tutkimustietoa. Omalla kohdallani päätin välttää kaikkea ylimääräistä kosmetiikkaa, lopettaa hiusten värjäyksen ja lopettaa hajuveden käytön. (Ja silti näytin mielestäni ihan kivalta tuon 9kk 🙂 ). Ostin osan tuotteista luonnonkosmetiikkana ja suurimman osan hajusteettomina esim.allergia- ja astmaliiton hyväksyminä tuotteina.

  Mutta asiasta puhutaan yleisesti mielestäni liian vähän Suomessa. Suomessa pitäisi kiinnittää entisä paremmin huomiota myös työturvallisuuteen kun raskaana olevat naiset toimivat kampaajina ja ripsienlaittajina. Kannattaa käydä myös lukemassa Kemikaalikimaran blogia!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Täysin samaa mieltä! Ja tosiaan sitä voi näyttää kivalta myös ilman sitä valtavaa kemikaalikuormaa ja itseasiassa todella monen oma väri hiuksissa on tosi kaunis ja sopii kantajalleen 🙂

   Tuo mainitsemasi työturvallisuus on myös todella tärkeä pointti!

 5. mairielorrain sanoo:

  Thank you for your blog post.Really thank you! Awesome.

 6. Annu sanoo:

  Olisi kiva saada tietää että mikä luonnonkosmetiikan dödö OIKEASTI pitää kainalot kuivina? 🙂
  Itse olen kasvattanut oman värini takaisin kokonaan, enkä aio siihen värjäys kierteeseen enään takaisin. Hassua kuinka juurikasvu näytti aluksi ihan maantienharmaalta, mutta nyt kun väri on ihan olalle asti niin se on kauniin ruskea ja mikä ihaninta, aurinko tekee siihen ihania raitoja kesällä!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Tuolla edellisessä luonnonkosmetikkaan littyvän postauksen kommenteissa oli muutama tosi kehuttu merkki dödöistä: http://mamigogo.indiedays.com/2018/01/10/tavoite-talle-vuodelle-ja-kurkistus-kylppariin/

   Itse en ole vielä ehtinyt testaamaan, kun haluan ensin käyttää loppuun vanhan (joka ei siis tosiaan ole ihan parhaasta päästä, mutta ajaa asiansa).

   Mä kanssa vuosikausia luulin että mun oma väri on harmaa 😀 Nyt se onkin ihan tummanruskea, jännä nähdä millaiseksi se kesällä muuttuu 🙂

  • Elina sanoo:

   Schmidt’s Sensitive tuoksuton dödö (ilman ruokasoodaa) on paras! Tehokas paljon hikoilevalle.

 7. Vee sanoo:

  Tärkeä asia ja tutkimuksia asian tiimoilta tulisi tosiaan tehdä, jotta tietoa voitaisiin neuvoloissakin levittää. Itse olen viimeisilläni raskaana ja pähkäillyt (jopa stressannut) myös paljon näitä juttuja viimeiset 9kk. Kosmetiikan lisäksihän ilman saasteet ja ruossa olevat lisä- ja torjunta-aineet voivat olla haitallisia sikiön kehitykselle, joten isosta kokonaisuudesta on kyse.
  Yleltä tuli jokunen kuukausi sitten tosi mielenkiintoinen dokkari raskausajan kemikaalialistumisesta. Itse kerkesin katsoa vain puolet ko. dokkarista enkä enää löytänyt sitä areenastakaan 🙁 Dokkarissa vertailtiin kahden raskaana olevan naisen elämäntapoja ja sitä millaisina pitoisuuksina erilaiset aineet näkyivät naisten verenkierrossa ja virtsassa, sekä vastasyntyneessä lapsessa. Toinen naisista pyrki elämään mahdollisimman luonnonmukaisesti ja toinenkin terveellisesti, mutta esim. vihannekset eivät aina olleet luomua, säilytysastiat muovia jne. Tutkimustuloksena oli että luomuelämää viettäneen naisen arvot olivat vain hieman matalammat kuin ns. ”normaalia” terveellistä elämää viettäneen naisen. Olisi mielenkiintoista tietää minkälaiset tulokset Suomessa saataisiin jos samanlainen koe toistettaisiin täällä ja lisänä esim. kaupungissa ja maalla asuvan välillä!

Kommentoi