MENKKAVALLANKUMOUS

29/06/2017

Mietin tänään koko päivän uimassa ollessamme, miten ihanaa onkaan, kun ei ole vuoteen tarvinnut juurikaan häiriintyä kuukautisista tai ainakaan jättää mitään asioita tekemättä niiden takia. Vuosi sitten nimittäin hankin kuukupin.

Hankintaa edelsi noin vuoden pähkäily, mikä nyt tuntuu ihan naurettavalta. Olin kuullut että kuukuppi on vaikea, epämukava ja oikean koonkin tietäminen todella hankalaa. Vielä muutama vuosi sitten pidin kuukuppia outona, vähän pelottavana hippien hömpötyksenä. Lopulta aloin kuitenkin kiinnostua siitä juurikin sen ekologisuuden vuoksi, mutta mieleeni ei todellakaan tullut se, että tämä suomalainen keksintö voisi oikeasti olla näin elämänlaatua parantava asia. Ei sitä turhaan kutsuta kuukautissuojien vallankumoukseksi.

Mikä siis on kuukuppi? Se on lääketieteellisestä silikoonista valmistettu pehmeä kuukautissuoja jota voi käyttää aina uudestaan ja uudestaan. Kuppi taitellaan ja asetetaan paikoilleen (oikeasti se on tosi helppoa) ja sitä voi käyttää turvallisesti 12 tuntia yhteen menoon. Kuppi tyhjennetään ja huudellaan joka jälkeen se on taas valmis käyttöön. Kuppi ei vuoda, ei valu, eikä tunnu. Se kestää uimisen, urheilun ja kesäfestarit.

Ensimmäiset kerrat kuukuppia laittaessa saattavat olla jännittäviä. Parhaiten oman tavan oppiikin vain kokeilemalla. Tärkeää on yrittää rentoutua ja löytää hyvä asento, esimerkiksi pöntöllä istualteen, jolloin kupin saa työnnettyä kunnolla viistosti ylös. Kun kuppi on paikoillaan se avautuu itsestään ja siihen syntyy alipaine. Jos kupin laittaminen jännittää, kannattaa harjoittelu ajoittaa ennen kuukautisia, niin homma ei ole niin sotkuista. Apuna voi käyttää vaikka liukastusvoidetta.

Ennen kuukupin käyttöä luulin että se vedetään kupissa olevasta antennista pois, mutta antennin takoitus on vain löytää kuppi. Kuppi poistetaan samalla tapaa kun asetetaankin, rentoudutaan ja painetaan kyppi kasaan, jolloin alipaine katoaa ja kupin saa vedettyä helposti ulos. Etenkin tässä voi alussa tulla vähän paniikki ja tuntua, ettei kuppia saa ulos. Jos näin käy, kannattaa pitää vaikka pieni tauko ja yrittää hetken päästä uudestaan. Avainsana tässä on rentoutuminen ja parin onnistuneen kokeilukerran jälkeen homma varmasti onnistuu, ei huolta.

Vuoden päivät kuukuppia käyttäneenä en ole välttynyt myöskään kommelluksilta, vaikka käyttökokemukset suurimmaksi osaksi ovatkin olleet postitiivisia. Muutaman kerran olen asettanut kupin huonosti niin, että pissalle mennessä ei olekkaan pissaa tullut, sillä kuppi on jotenkin painanut ilmeisesti virtsatietä. Koska kuppi on niin huomaamaton, olen myös kaksi kertaa unohtanut sen yli vuorokaudeksi. Toisella kerralla se alkoi vuotaa vähän yli, toisella kerralla ei tapahtunut mitään. Kuukupin kanssa on myös se kiva puoli, ettei samanlaista tulehdus tai myrkytysvaaraa ole, kuten tampoonien kanssa. Tuota yhtä unohtumisesta johtunutta ylivuotamista lukuunottamatta vuotoja ei ikinä ole ollut, vaikka kuukautiset olisivat olleet kuinka runsaat tahansa.

Parasta kuukupissa on mielestäni sen helppous. Se että kuppi tarvitsee tyhjentää vain kaksi kertaa vuorokaudessa on jo ihan mieletön plussa. Esimerkiksi viime vuoden Flow-festarit menivät ihanasti, kun ei joka bajamaja-käynnillä tarvinnut säätää tai miettiä jotain siteiden tai tampoonien vaihtoa.

Mielestäni kuukautisista puhutaan jotenkin oudon vähän huomioon ottaen että on vuosi 2017, mutta esimerkiksi juuri kuukupin ansioista jo onneksi vähän enemmän. Kuukuppi on ihan mieletön keksintö ja vieläpä Suomalainen! En yhtään tiedä kuinka laajalle se on jo maailmalla levinnyt, mutta erityisesti toivoisin sen tulevan esimerkiksi kaikenlaisiin avustuspaketteihin joita kehitysmaissa tai katastrofialueilla jaetaan. Kuukautiset ovat suuri tabu monessa paikkaa ja tämä auttaisi edes vähän naisia jo valmiiksi vaikeissa paikoissa ja tilanteissa.

Kuukuppi on muuttanut elämääni, mites teillä? Onko kuppi jo tuttu ja olisiko teillä lisää jotain käytännön vinkkejä aloittelijoille?

Kuvat Lunette x Monki 


12 Responses to “MENKKAVALLANKUMOUS”

 1. Kiitos tästä postauksesta! Siis kyllä, ihan liian vähän puhutaan kuukautisista, ja jos niistä puhutaan, on se jotenkin häpeilevää tai muuten vaan alentavaa. Tää oli ihan mahtava juttu, asiallista ja informatiivista ja tärkeää.
  Kuukuppia en oo vielä ikinä omistanut, mut jahka imetys loppuu ja/tai menkat taas alkaa, on sen hankinnan aika! 🙂

 2. Riina sanoo:

  Kiitos tästä!
  Sama, pitkään asiaa olen miettinyt, mutta en ole uskaltanut sellaista hankkimaan. Mutta taidanpa heti huomenna käydä ostamassa omani.

 3. Suvi sanoo:

  Luin kuukupista ekan kerran 11 vuotta sitten jostain nuorten lehdestä ja ostin sen silloin saman tien. Tamponit ei oo mulle sopineet ja siteet on ahdistavia, joten päätin tätä kokeilla. Kahden ekat menkat menivät kupin kanssa aina suihkussa harjoitellen laittamista, mutta sitten löytyi oma rutiini. Runsaat kuukautiset vaativat tosin itsellä altaallisen vessan löytymisen tarvittaessa muualtakin kuin kotoa, mutta onneksi niitä kyllä löytyy!
  Kuukuppia olen suositellut kaikille kavereillenikin, mutta se kuulostaa kaikista niin hankalalta, vaikka vakuutan että ei ole! Ihmettelen kyllä miten se ei ole löytänyt oikeasti vielä suurempaa suosiota, sillä todellakin helppous, luotettavuus, edullisuus ja ekologisuus ovat ihan parasta tässä!

 4. Gertrud sanoo:

  Paras keksintö! Mulla on kuparikierukka ja tosi runsaat menkat. Pelkillä siteillä en uskaltaisi parina ekana päivänä lähteä kotoa minnekään, olisin siis lähes työkyvytön. Mutta kuukupin kanssa pärjää ilman ongelmia! Ainoa hankaluus on jos joutuu julkisessa vessassa tekemään tyhjennyksen, silloin olis hyvä löytää sellainen vessakoppi jossa on käsienpesuallas.

 5. Hanna sanoo:

  Kuukuppi on ihan loistava ja se todella olisi hyvä apu myös kehitysmaissa. Fida on itseasiassa aloittamassa Luneten kanssa yhteistyötä kuppien jakamiseksi Tansaniassa. Alkuun kyseessä on pilotti kokeilu, mutta toivottavasti yhteistyö jatkuu pitkään ja sillä voisi olla pitkäaikainen hyvä vaikutus tyttöjen seksuaaliterveyteen.

  https://www.fida.info/fida-lunette-aloittavat-yhteistyon-tyttojen-kuukautishygienian-tukemiseksi/

 6. Piia sanoo:

  Todella, kuukuppi on loistava! Minäkin jahkailin liian monta vuotta aivan turhaan. Alussa antenni hankasi hieman ja lyhensin sitä, sen jälkeen kuppi istui täydellisesti. Nyt minulla on käytössä hormonikierukka, joka vei menkat pois, melkein harmittaa 😀

  Omien tyttärieni kanssa aion puhua menkoista avoimesti. Vanhimmalle linkkasin heti Luneten sivut, kun hänellä käynnisteli menkkoja ja luultavasti tulemme hänelle pian Luneten hankkimaan, niin pääsee harjoittelemaan käyttöä.

 7. sanniiiis sanoo:

  Hullu sattuma! Mun äiti osti mulle kuukupin jo 10 vuotta sitten (siis miten näin nuorella voi olla vanha olo???) mutta koska ennen oli aika lyhyet menkat ja olin vähän pelkuri niin ei sitä tullut koetettua ennen kuin nyt. Nyt mulla on kuparikierukka, ihan terveydellisistä kuin ekologisistakin syistä, ja sen myötä tuntui että en halua enää käyttää siteitä ja tamponeja samaan malliin kuin ennen. Joten pari päivää sitten kaivoin jo kertaalleen uusitun kupin esille ja kokeililn. Tähänhän meni aikaa hullut 2 minuuttia, mä olin odottanut verta ja kyyneleitä (lol) ja olin aika yllättynyt siitä miten tajusin ihan heti mitä pitää tehdä ja kaikki onnistui 😀 Olin niin fiiliksissä kun menin nukkumaan ja mietin että ei tarttisi aamulla miettiä onko koko sänky veressä…. Menkoista pitää ehdottomasti puhua enemmän! Alotin heti selittämällä poikkikselle että miten kuukuppi niinku tieteellisesti toimii ja perustelemalla että miksi se on tamponeja parempi, ihan mahtava fiilis kun oma poikaystävä oikeesti kyselee menkoista, kivuista yms. kun haluaa tietää enemmän. Kiitos sulle tästä!!!

 8. Anna sanoo:

  Kuppi on aivan huippu! Itsekin oon käyttänyt jo päälle kymmenen vuotta ja tyttärelle ostin oman, kun hänellä menkat alkoivat.

  Mun käsittääkseni kuukuppi ei ole varsinaisesti suomalainen keksintö, ainakin ulkomailta sai niitä tilattua ennen kuin Luneten valmistus aloitettiin. Mut aivan sama, loistokeksintö se on silti ja hienoa että se tuntuu vaan yleistyvän koko ajan.

 9. MarjoH sanoo:

  Hankin oman kuukuppini reilu puolitoista vuotta sitten. Ehdin käyttää sitä joitain kuukausia kunnes tulin raskaaksi. Oli kyllä paras ostopäätös! Olin monesti asiaa miettinyt ja kerran Ruohonjuuressa asioidessani päätin tarttua toimeen. En ole katunut! Käyttö on helppoa ja vaivatonta ja kuukautiset melkein unohtuvat. Mikään ei haise nenään eikä hierrä, vaikka itse pidänkin pikkuhousunsuojaa ja välillä sidettäkin varmistuksena. Mulla oli töissä hyvä tilanne, kum wc:ssä oli pieni käsienpesuallas wc-istuimen vieressä. Nyt en tiedä, miten uusissa tiloissa on. Toivottavasti olisi, niin kupin huuhtelu olisi helppoa.

 10. Bino sanoo:

  Oliko niin, että kuppi kuuluu välillä keittää? Pitääkö olla oma pikkukattila sille?

  • noa sanoo:

   Itse keitän sen aina kuukautisten päätyttyä ja käytön aikana puhdistan saippualla. Jossain mainittiin, että kuppia ei kannata keittää kattilassa, jota käyttää, muihinkin tarkoituksiin, koska se ei ole tarpeeksi hygieenistä välttämättä. Tiedä sitten faktan todenperäisyyttä, mutta itse olen ratkaissut puhdistamisen sillä tavalla, että keitän veden erikseen ja liotan kuppia keitetyssä vedessä tavallisessa kulhossa, jota en käytä muuhun, koska se tuntuu itselleni ajatuksena miellyttävämmältä, muttei tarvinnut kuitenkaan hommata erikseen kattilaa. Välillä lisään keitettyyn veteen ruokasoodaa ja sitruunamehua, jos kuppiin ilmaantuu värjäymiä ja hajua.

Kommentoi