MINUN RUOKAVALIONI

24/09/2014

ruokavalio viikon ruoat kuvina

Olen saanut blogiin paljon kommentteja hoikistuneesta ulkomuodostani sekä toiveita että kertoisin ruokavaliostani. Miten olen sitä muuttanut ja miten se on vartalooni vaikuttanut. Miksi kirjoitan siitä vasta nyt, on se etten juurikaan ole tehnyt mitään ihmeellistä sen eteen. Välillä mietin että miten timmissä kunnossa olisin jos noudattaisin oikeasti tiukkaa ruokavalioita ja kuntoilisin säännöllisesti tai vähän rakemmin. Mutta kun sellainen ei sovi minulle yhtään.

Paras tapa kilojen karistamiseen on oikeasti ihan pelkkä itseni hyväksyminen. Olen aina ollut tunnesyöjä, syön iloon, suruun, harmitukseen, stressiin ja oikeastaan jo pelkkä laihduttamisen ajatteleminen aiheuttaa vaan kamalan nälän. Kesti monta vuotta päästä sen ajatuksen yli että minun pitäisi olla jotenkin ihan toisenlainen kun oikeasti olen. Mutta kun vihdoin oivalsin sen että ihan hyvä tälläisenaan alkoivat sentitkin vyötäröltä katoamaan. Aloin syömään terveellisemmin ja urheilemaan enemmän koska se teki minulle hyvän olon, en sen takia että olin vääränlainen.

Välillä olen ollut vähän tiukemilla dieteillä, vältellyt täysin sokereita, hiilareita ja maitotuotteita, välillä taas syönyt jäätelöä joka päivä. Helpottavaa on ollut etten ole enää joutunut kokemaan että olisin repsahtanut tai epäonnistunut jos salaatiin sijasta söinkin hampurilaisaterian tai jätin lenkin välistä. Ensi kerralla sitten.

Terveellisemmin olen tosiaankin syönyt sen takia että huomasin silloin voivani kaikinpuolin paremmin. Olen energisempi, hyväntuulisempi ja nukun paremmin. Mutta en todellakaan ole myöskään kieltänyt itseltäni herkkuja, kokonaisen pitsan sijasta kuitenkin esimerkiksi syön vain puolikkaan. Ja niin edelleen. En ole ruoskinut itseäni tai potenut huonoa omaatuntoa, näin ollen ruoka ei myöskään pyöri kokoajan mielessä.

En myöskään omista vaakaa tai mittaile itseäni muuten. Muutoksen olen kuitenkin huomannut esimerkiksi vaatteista. Vaatekoko on reilun vuoden aikana pienentynyt noin neljä numeroa. Välillä olo on hoikempi, housut putoavat jalasta ja välillä ne taas puristavat. Silloin yritän muistaa juoda vähän enemmän vettä ja välttää liikaa herkkuja.

Annoskokoja en oikeastaan ole saanut pienenettyä. Herkkujen sijasta olen nykyisin erittäin perso hyvälle ruoalle. Se kuitenkin on muuttunut etten ikimaailmassa enää pystyisi syömään suklaalevyä, sipsipussia tai litraa jäätelöä yhdellä istumalla – kuten joskus ennen helposti pystyin.

Ruokavaliotani olen muuttanut ihan pienillä jutuilla, tässä muutama oma vinkkini:

– Vältä turhaa sokeria, vaihda jogurtit maustamattomiin, limut ja mehut veteen
– Syö vähäsokerisempia hedelmiä kuten greippiä, kiwiä ja vihreitä omenoita
– Syö paljon marjoja
– Jos olo tuntuu turvonneelta kokeile jättää kaikki maitotuotteet muutamaksi viikoksi pois
– Korvaa pastat ja riisi kasviksilla ja juureksilla
– Tee paljon salaatteja ja keittoja
– Vältä gluteiinia ja tyhjiä hiilareita
– Lue tuoteselosteet
– Juo paljon vettä
– Älä jätä aterioita välistä
– Saa herkutella
– Syökää koko perhe samaa ruokaa, älä tee terveellisestä syömisestä itsellesi vaivaa
– Unohda einekset, syö mahdollisimman puhtaasti ja tuoreesti sekä värikkäästi
– Asettele ruoka kauniisti lautaselle ja syö hitaasti nautiskellen
– Tee pieniä muutoksia, jätä maito kahvista, syö leffassa irtokarkkien sijasta pähkinöitä yms. Pieniä valintoja jotka vuodessa muuttuvat isoksi jutuksi ja pian näitä ei edes tarvitse miettiä

Eli sellaisia ihan pieniä juttuja, mutta vaati suuren oivalluksen. Onko teistä lukijoista joku tehnyt ns. elämäntaparemonttia? Tai olisiko vielä antaa muille jotain omalla kohdalla toimineita vinkkejä parempaan ruokavalioon tai liikkumiseen liittyen?

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

8 Responses to “MINUN RUOKAVALIONI”

 1. Evelliina sanoo:

  Tämä oli loistava postaus! Tuli juuri oikeaan aikaan 🙂

  Elämäni on tällä hetkellä kokemassa aikamoisia muutoksia ja tapanani on reagoida kaikkiin muutoksiin ja tunteisiin syömällä.

  Nyt onkin loistava aika kokeilla elämäntaparemottia sun ohjeillas, etten ihan repsahtaisi tän tunnesyömisen kanssa!

 2. Tuulia sanoo:

  Moikka, hyvin samoilla fiiliksillä ja metodeilla oon ite pudottanut painoa parikymmentä kiloa 🙂 Kun tajusin, ettei mulle sovi liian kurinalainen ruokavalio (varma repsahdus jossain vaiheessa, ja sitten itsesäälin syövereissä söin pudotetut kilot takaisin kavereiden kera) aloin kunnolla laihtumaan. Paino on pudonnut ”hitaasti” noin puolessatoista vuodessa syömällä pääosin terveellisesti, mutta välillä aina herkutellen.

  Löysin myös itselle sopivan liikunnan, eikä lenkille lähteminen ole pakkopullaa, vaan oikeasti nautinto, hetki päivästä jota odotan innoissani, kun ennen vihasin salille lähtemistä.

 3. Sanni sanoo:

  Aika samoja keinoja olen käyttäny 🙂 Tein -20kg pyrähdyksen ja sen jälkeen reilun vuoden verran vain katsonut, että paino pysyy samalla tasolla.
  Tärkeimpänä juttuna pidän itseensä uskomista. Vuosien aikana oli pää aivan sekaisin siitä mitä pitää, ja ei saa syödä. Sitten tuli täysstoppi ja päätin kuunnella omaa kroppaa ja mielipiteitä. Liikkuminen on kaikille sallittua, eikä salille tarvi mennä täydessä lihaspuvussa 😀
  Hyvältä nuo valinnat näyttää. Itse käytän satunnaisesti täysjyvätuotteita, hedelmien kalorimääriä en tarkkaile ja pähkinöiden kalorimäärää taas tarkkailen 🙂
  Kaikki surffaa tyylillään ja pitää itse löytää ne sopivat jutut, kun kehä ollaan erilaisia <3

  Värikästä syksyä sinulle! 🙂

 4. Jee, just noin! Kunnon ruokaa rennommalla asenteella. Kun syö paremmin ja löytää ne jutut, mitkä itselle sopii, on kynnys hölmöön mässäilyyn korkeampi. Siitä tulee niin huono olo! Joskus tietysti pitää mässyttääkin.

  Mä olen itse laihtunut vähän alle lähtömittoihin 7 kk synnytyksestä. Ilman mitään nälkäkuureja. Toki imetyskin lisää kulutusta.

 5. Lina sanoo:

  Tämä tosiaan tuli oikeaan aikaan myös minulle! Itse sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa jonka vuoksi kroppani on ollut jumissa (hidas aineenvaihdunta). Nyt kun sain kokonaan uuden lääkkeen, niin jopa painon pudotus on taas viiden vuoden tauon jälkeen mahdollista. Ja nyt onkin jo -11kg lähtenyt. Hyviä vinkkejä annoit ja tuo on tosiaan totta että enää ei pysty syömään samalla tavalla herkkuja kuin ennen. Ennen saatoin syödä joka päivä jotain, suklaalevy meni tosiaan helposti. Nyt kun herkuttelen vain lauantaisin, niin muutaman palan jälkeen alkaa jo riittää. Välillä tulee itsellekkin pitsa/mäkkäri repsahduksia, mutta nekin on harventuneet, enkä ota siitä stressiä kun tiedän että entiseen tahtiin en aio palata 🙂

  Kiitos tästä kirjoituksesta, se antoi uutta puhtia!

 6. Tuula sanoo:

  Jostain syystä makeanhimo pysyy aika hyvin poissa tiettyjä kasviksia syömällä. Itsellä toimii mm. omenat, tomaatti ja kurkku. Talvella, kun tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat hinnoissaan, tulee syötyä enemmän suklaata.

 7. Johanna Koo sanoo:

  Voi Minttu, niin loistava taktiikka! Juuri noin. Olet aivan upea ja aina ollut <3

 8. Nonariina sanoo:

  Vautsi vau ja onnittelut!! Näytät tosi hyvältä noissa Crocker-kuvissa! Itse odottelen tässä samanlaista ihmettä tapahtuvaksi nyt kun lapsetkin on tehty 😀

Kommentoi