KAUNIS JA KIINNOSTAVA TARTTO

29/05/2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olimme viime viikolla tutustumassa Tarttoon, se olikin ensimmäinen kerta kun kävin Virossa Tallinnan ulkopuolella. Tykästyimme kaikki kauniiseen ja sympaattiseen kaupunkiin, jossa tekemistä ja näkemistä olisi riittänyt pidempäänkin. Olin yllättynyt kuinka moni teistä lukijoistakin kertoi suunnittelevansa kesäksi reissua Tarttoon. Mikä siis on hieno asia, sillä se on ihana kaupunki ja sinne on edullista ja helppo matkustaa. Ajattelinkin koota omat pienet vinkkini Tarttoon ja kertoa vähän samalla että mitäs me siellä teimme.

MATKUSTAMINEN
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarttoon pääse monella eri tavalla. Me itse lensimme sinne suoraan, mikä olikin hyvä vaihtoehto kun reissu oli muutenkin vain muutaman yön pituinen. Helsingistä lentää Tartton omalle (pienenelle ja sympaattiselle) kentälle alle tunnissa ja kentältä lähtee bussikuljetus keskustaan. Myös Tallinnan kautta matkustaminen on suosittua. Samalla voi viettää ensin aikaa siellä. Tallinnaan pääsee usein hyvinkin edullisesti laivalla, nopeimmillaan muistaakseni parissa tunnissa. Tallinnasta Tarttoon pääsee joko junalla tai bussilla. Ja toki autolla. Niin junat kuin bussitkin ovat uudistettuja ja todella nykyaikaisia. Busseista löytyy muunmuassa kaikille omat penkkeihin upetut tietokoneet ja parin tunnin matkan hinta on aikuiselta vain 11 euroa. Busseja lähtee tunnin välein ja junia taas muutaman kerran päivässä.

MAJOITUS
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarttosta löytyy nykisin pajon hotelleja, mutta tiesittekö että kaupunkiin on päästetty ulkomaalaisia vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen! Me yövyimme aivan Emajoen vieressä sijaistevassa, yhdessä Tartton suurimmassa hotellissa, Dorpatissa. Hotelli oli todella siisti ja kivasti sisustettu. Meidän nelihenkiselle porukalle puolipyöreä Juniorsviitti oli täydellinen. Koko huoneen mittaisista ikkunoista avautui näkymä joelle ja Tarttoon keksustaan ja Vanhaan kaupunkiin. Hintaa yhdellä yöllä oli alle 90 euroa. Käytiin testamaassa myös hotellin ravintola joka onkin lounasaikaan hyvin suosittu. Hotellin yhteydestä löytyy myös Spa, jossa on muunmuassa kiinnostava suolahuone ja hoitoja myös lapsille.

RAVINTOLAT
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaupungista löytyy ravintoloita laidasta laitaan ja niitä on paljon. Kaikkia yhdistää kuitenkin todella edullinen hintataso. Me kävimme testaamassa muutaman toisistaan aivan poikkeavan illallispaikkan, jokaiseen olimme tyytyväisiä ja palvelu kaikissa oli ihanan ystävällistä. Eräästä ravintolasta on pakko kirjoittaa ihan oma postaus, niin ihana se oli.

NÄHTÄVYYDET JA TEKEMISET
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarttossa riittää tekemistä ja nähtävää. Itse suosittelen vaan lähtemään kävelemään, Emajokea pitkin, vanhaan kaupunkiin, sinne minne nenä näyttää. Ympäri kaupunkia on hauskasti pieniä patsaita ja veistoksia joissa riittää ihmettelemistä. Vanhoja rakennuksia, kirkkoja, yliopistorakennukset.. Tartto on yksi vanhimmista kaupungeista ja historiasta on paljon jäljellä juurikin rakennusten muodossa. Lasten kanssa voi välillä pysähtyä leikkupuistoon, joita löytyy ympäri kaupunkia. Ympäri kaupunkia on myös opasteita, joten jos eksyy kartalta tai ei osaa päättä minne suunnistaisi, niistä on kivasti apua. Käymisen arvoisia paikkoja on muunmuassa myös tähtitorni, vanha anatomian laitos ja kauppatori.

AURAN VESIPUISTO
tartto aura vesipuisto vedenlainen kameratartto vesipuisto aura kellukkeet

Aura-keskus on melko vaatimaton, mutta todella kiva kohde lasten kanssa. Siellä on erilaisia altaita, vesiliukumäkiä, saunoja, kahvila ja auringonottoterassi. Meidän pojat tykkäsivät kovasti eivätkä olisi millään halunneet lähteä pois. Vesipuistossa oli kiva myös se ettei mitään aikarajoituksia ollut, vaan pulikoida voi vaikka koko päivän.

TIEDEKESKUS AHHAA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vasta hiljattain valmistunut Tiedekeskus AHHAA on todella hieno! Tekemistä, näkemistä, ihmettelemistä ja tutkimista riittää.  Kolmessa eri salissa on erilaiset teemat, teknologiasali, luonnonsali ja vaihtuva näyttely, näiden lisäksi planetaario sekä tiedeteatteri. Itselleni jäi parhaiten mieleen vesileikit ja muutkin veteen ja mereen liittyvät laitteet sekä torni johon itsensä voi vetää köyttä pitkin ja tuntea vapaapudotuksen. Keskuksessa oli näytillä myös osa vanhan lääketieteellisen anatomiakeskusken näytteitä. Sisäelimiä, sikiöitä ja muita hyvin jännittävää vanhoissa lasipurkeissa. Se herätti paljon kysymyksiä myös lapsissa. Täällä kannattaa ehdotomasti käydä.

LELUMUSEO
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lelumuseo oli ehkä meidän kaikkien suosikki. Kahdessa, toisiinsa yhdistetyissä, vanhassa talossa oli vaikka ja mitä leluja vuosien takaa. Viihdyimme siellä monta tuntia leluja ihmettellessä. Välillä kävimme sisäpihalla leikkimässä. Myös talon vintillä on aivan ihana suuri ja avara leikkipaikka, jossa voi vaikka esittää nukketeatteria, pukeutua roolivaatteisiin tai leikkiä muutenvaan. Samassa tilassa järjestetään myös erilaisia askartelu -ja työpajoja. Lelumuseosta innostuu kaiken ikäiset, ei tarvitse olla edes lapsia mukana.

Tiivistetysti: menkää ja kokekaa ihana Tartto. Loistava ja rauhallinen kohde lasten kanssa matkustaessa. Lisätietoja, lisää nähtävyykisä ja historiaa löytyy muunmuassa täältä. Ajankohtaista tietoa muunmuassa tapahtumista löytyy Visit Estonian suomenkilelisiltä facebooksivuilta.

Matka järjestetty yhteistyössä Viron matkailun edistämiskeskuksen ja Tarton kaupungin matkailutoimiston kanssa.

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

11 Responses to “KAUNIS JA KIINNOSTAVA TARTTO”

 1. Minna sanoo:

  Me lähdetään ensi viikolla lomalle Viroon neljän lapsen ja auton kanssa. Näiden kuvien inspiroimana täytyy varmaan poiketa täällä Tarttossa. Muistan muuten omasta lapsuudestani nuo ylimmässä lelumuseo kuvassa esiintyvät kirjain palikat, meillä on ne vieläkin!

 2. Heli sanoo:

  Olenkin odottanut sun Tartto-postausta. Meidän Tartto-kuume vaan nousee. Juuri samoja kohteita olen meillekin miettinyt (vesipuisto, tiedekeskus Ahhaa ja lelumuseo). Tartto näyttää tosi kauniilta! Wau!

 3. kia sanoo:

  Kaverini opiskelee Tarton lääkiksessä, joten on tullut myös pyörähdettyä tartossa. Ihana pieni kaupunki. 🙂

 4. neito sanoo:

  Mulla on virolainen mies, joka on kotoisin Tartton maalaiskunnasta, varmaan jotain 50 km vielä Tarttosta eteenpäin ihan korvesta. Siksi olemme käyneet aika monta kertaa Tarttossa, ja olen tykännyt ihan älyttömästi.

  Meillä viime kesänä 4 vuotias poika tykkäsi tosi paljon uimarannasta, joka menee nimellä Anne kanal. Se on lähellä Emajogea, kaivettu ”järvi/lampi” johon tulee vesi joesta.

  Yömme ole viettäneet hotellissa Villa Margaretha. Ihana pieni hotelli vanhassa hienosto väen talossa. Meillä oli viime kesänä kaksi kerroksinen huone, yläkerrassa parveke ja se oli ihan keskihintainen hotellihuone ja mainio kahdelle lapselle ja kahdelle aikuiselle. Alakerrassa oli vuode sohva ja yläkerrassa parisänky. Hotelli on hieman keskustan ulkopuolella, mutta sieltä kävelee n. 10-15 minuuttia (lasten kanssa) keskustaan. Hotellissa on ihan kohtuullinen lounas tarjolla, jos aina jaksa lähteä keskustaan syömään.

  Meillä lapset tykkäsivät myös juoksennella Toompealla sekä ihmetellä kesken jääneen / sodissa vaurioitunutta kirkkoa, varsinkin esikoinen mietti sitä miksi se on jäänyt kesken.

  Itse olen käynyt Tarttossa ensimmäisen kerran vajaa kymmenen vuotta sitten ja nyt kyllä huomaa, että suomalaiset ovat sinne löytäneet myös. Aikaisemmin siellä ei juuri ollut suomalaisia, viime kesänä jo tosi paljon. Ihana paikka suosittelen!

 5. Taina sanoo:

  Kiitos tästä, oli tosi mielenkiintoinen ja tuli kyllä mieleen, että jospa sen kesän hääpäivämatkan suuntaisikin tänne..

 6. Lenny sanoo:

  Ihan nyt aiheen vierestä, mutta minkä merkkinen tuo sinun pieni musta nahkalaukku on? Tuon tyylistä olen metsästänyt täysin tuloksetta, Marimekkolla olisi oranssi ja vihreä, mutta musta sen tartteis olla.

 7. Minna sanoo:

  Me emme loppu peleissä päässeet ikinä Tartoon asti, mutta piipahdimme Saaremaalla ja Pärnussa. Viro oli kerrassaan upea paikka! Kirjoitin blogiini omasta rViron reissustamme, joka onnistui yli odotusten.

Kommentoi