AAMUN TÄRKEIN: KAHVI

30/09/2013

kahvia-ceepcup-takeaway-mamigogo

Eilen vietettiin kuulemma kansainvälistä kahvipäivää. Enkä minä ehtinyt juoda kahvia koko päivänä. Nykysin on aika usein sellaisia pommiin nukuttuja, kiireisiä aamuja ettei aikaa kahville vain ole. Ja jos sitä kahvia ei lounasaikaan mennessä ole saanut on kiukkuisen aamun lisäksi myös loppupäivä melkoista hampaiden kiristelyä.

Kahvia olen ensimmäisen kerran alkanut juomaan ehkä noin kymmenisen vuotta sitten, mutta sanotaanko että noin viimeset viisi ovat olleet sellaisia että olen oikeasti juonut kahvia usemman kerran päivässä, myös kotona enkä vain sosiaalisissa tilanteissa.

Kahvi ei itselleni toimi ihmeaineena jonka ansiosta heräisin hetkessä aamulla. Mutta aamukahvin avulla pysyn hereillä koko päivän. Ja vähän rauhallisempana. Päivittäisen kofeiiniannoksen avulla päivää sujuu siis paremmin, pinna pitenee eivätkä silmät ala lumpsumaan heti lounasaikaan. Iltapäivällä nautittu päivän toinen tai kolmas kupponen taas auttaa jaksamaan iltaan saakka, mutta kello viiden jälkeinen kofeiiniannos tai pilaa yöunet.

On jännä miten kahvi saa mielen iloisemmaksi, lasten kiukuttelut ja tappelut jaksaa selvittää huumorilla ja harhautusmetelmillä, kahvittomana aamuna taas kaikki raivoavat, kiukuttelevat ja tappelevat – ja sitä jatkuu yleinsä iltaan saakka. Kahvittomista päivistä saa usein aikaan myös päänsäryn joka välillä äityy pahaksi migreeniksi saakka.

Minusta on vähän pelottavaa että yhdellä-kahdella kupilla kahvia päivässä voi olla näin suuri vaikutus kehoon ja mieleen. Mietin välillä että millaiset vieroitusoireet kahvittomina päivinä olisi jos sen max. kolmen ison kahvikupin sijasta olisinkin tottunut vetämään päivän aikana kahvia vaikka pannullisen. Tai kaksi.

Mitään virallisia tutkimuslähteitä minulla ei tässä ole, mutta muistelen kuitenkin lukeneeni että pieni määrä kahvia on jopa ihan terveellistä. Se pistää ainakin aineenvaihduntaan potkua. Mutta suurella määrällä kahvia on taas terveyden kannalta haitallisia vaikutuksia. Muisteleeko joku samoin?

Vaikka nämä vieroitusoireet saavatkin vähän mietteliääksi, ajattelin tällä viikolla pistää kellon vähän aikaisemmin soimaan, jotta ehtisin sen kahvini juomaan. Ja olemaan vähän kivempi ihminen. Tämä maanantai alkoi luonnollisesti heti pommiin nukkumisella, mutta onneksi naapurikahvilan kahvikin menettelee tällaisina aamuina. Tällä viikolla on tulossa kahvikapselilähetys, joten saan taas helposti aamulatteni vain napinpainalluksella, kun nyt kapseleiden ollessa loppu se on pitänyt ihan itse valmistaa.

Olisi kiinnostava kuulla muiden kahvinjuojien mietteitä näistä kofeiinin vaikutuksista, vierotusoireista ja tietysti siitä että kuinka paljon sitä kahvia päivän aikana kuluu?


7 Responses to “AAMUN TÄRKEIN: KAHVI”

 1. Lindusius sanoo:

  Kolme kuppia päivässä pidentää kun taas neljä lyhentää elämää. Näin viimeisimpien tutkimusten mukaan on. Lattea saa varmaan juoda enemmän kun siinähän on 9/10 maitoa 🙂 Itse olen suodatinkahvin suurkuluttaja ja seassa on noin puolet punaista maitoa., eli suomalainen latte. Mitään vieroitusoireita ei tule, ja voin juoda kuinka myöhään tahansa. Kahvi on minulle enemmänkin tapa/tottumus aamuisin ja jokaisen ruokailun yhteydessä josta en luovu.

 2. Lindusius sanoo:

  Pitää vielä lisätä toinenkin tutkimustulos eli että kahvi voidaan lisätä päivittäiseen nesteen saantiin! Ei siis tarvitse litkiä ylimääräistä vettä kahvin takia.

 3. Miia sanoo:

  Kyllähän sitä kahvia tulee juotua useampikin mukillinen(0,4l) päivässä, laitan sentään maitoa että lanttaantuuhan tuo vähäisen 😉 Raskaana ollessa yritin kovasti hillitä kahvinjuontia ja joinkin vaan mukin-pari päivässä, mutta pienemmänkin saavutettua taaperoiän (lue uhmaiän!!), on määrissä palattu taasen siihen pariin pannulliseen 😉
  Ja migreeni on taattu jos jättää kahvin kokonaan juomatta!
  Ei kai näin isot annokset terveellisiä ole, mutta näillä mennään niin kauan kuin vatsa kestää 😀

 4. Maria sanoo:

  Ennen raskautta meni helposti 1-2pannullista mutta järkyttävän pahoinvoinnin takia koko kahvi jäi pois raskausaikana. Sitten kun yövalvomiset alkoi niin kahviakin alkoi taas tarvita. Nyt olen kyllä pysynyt siinä kolmen kupin rajassa.
  Kahvitutkimuksia on nyt ollut paljon ja järkevissä rajoissa pidentää elämää, parantaa aivoverenkiertoa ja ehkäisee mm. Alzhaimerin tautia ja muistisairauksia.
  Plus että oma maidonjuontini rajoittuu pelkästään kahviin, ja sehän on kanssa terveellistä 🙂

 5. Kahvia on pakko saada, heti aamulla, ja paljon. Mustana, kiitos!

  Luin ihan vasta odottajille suotavasta kahvimäärästä ja se taisi olla 3 kuppia/vrk, kupin ollessa 1,5dl. Eli mun aamusatsiin menee kaksi ekaa annosta, melkein tuo kolmaskin.

  Iltasella olen oeptellut juomaan vihreää teetä ja kahvi ei siten muualle päivässä kuulukaan, kuin aamuihin. Lisäksi olen NIIN vanhanaikainen, että kahvikupin kanssa haluan perinteisen painetun sanomalehden.:)

 6. Mama D sanoo:

  Itse en ole 30+ vuoden aikana oppinut juomaan kahvia, Maistuu pahalle. Yövuoroissa saatoin juoda energiajuomaa, mutta sekin on nyt taaksejäänyttä. Huomasin, että liiasta kofeiinista ja väsymyksestä itselleni tulee sydämentykytyksiä.

 7. Heidi sanoo:

  Eipä ole pitkä aika kun juuri itsekkin kirjoittelin kahvinjuonnista 🙂 Eli siis joo, täällä kahvi kuuluu myös jokaiseen päivään. Aamulla ensimmäisen kupillisen tarvitsee mahdollisimman pian. Jos kahvi jää juomatta on mieletön päänsärky ihan taattu!

Kommentoi