PURKISSA

10/07/2013

purkissa3purkissa1purkissa2
purkissa4purkissa5purkissa8purkissa6

Loppukesä ja alkava syksy on mainiota aikaa marjojen ja muiden luonnon antimien säilömiseen. Sain jo keväällä Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Purkissa keittokirjan, josta itse innostuin enemmän hiljattain.

Purkissa innostaa tekemään ruokaa alusta asti itse. Kirjassa on paljon ihania ohjeita erilaisen hillojen, mausteiden ja kastikkeiden tekemiseen, hedelmien, vihannesten ja marjojen säilömiseen ja paljon muuta ihanaa ja innostavaa. Purkissa on täynnä hyvää fiilistä ja ihanaa tunnelmaa.

Kirjan kuvitus saa sormet syyhyämään ja veden kielelle. Upeat kuvat on ottanut ruokakuvistaan tunnettu Laura Riihelä. Kuvat saavat tällaisen noviisinkin suunnittelemaan hillottamista, säilömistä ja oman ketsupin tekemistä. Kuvista saa myös ideoita esillepanoon ja purkkien koristeluun.

Ajattelin itse aloittaa juurikin noista marjoista ja sienistä. Jotain erikoista sormisuolaakin haluan tehdä sekä pakkaseen erilaisia maustetahnoja. Hillot tai säilötyt vihannekset ovat myös oivallinen lahjaidea kyläilemään mennessä.

Purkitatteko te yleensä kesän ja syksyn satoa talven varalle?


8 Responses to “PURKISSA”

  1. Mä en ollut eläissäni laittanut mitään purkkiin ennen kuin viime kesänä piti keksiä mihin laittaa reiden paksuiset kesäkurpitsat joita meidän osuuskuntapelto pukkasi joka viikko: tehtiin aivan ihanaa kesäkurpitsa-omenahilloa, joka olikin tosi helppoa. Innostuin niin, että me kerättiin Keskuspuiston villeistä omenpuista omppuja vielä pelkkään omena- ja omena-porkkanahilloonkin. Tän vuoden omenasato vaan ei taida olla kovin kaksinen, eli saa nähdä miten käy hilloamisen.

  2. Me pakastetaan mustikkaa, mansikkaa, puolukkaa, herukoita ja raparperiä. Sienet kuivataan ja purkitetaan sitten. Mummolta saadaan mehutiivistettä ja hyytelöitä. Omenista keitetään välillä hilloa jääkaappiin ja pakkaseen. Sen kummempiin säilöntähommiin ei olla jaksettu ryhtyä.

  3. Elisa sanoo:

    Oi miten ihanan näköinen kirja. Pelkästään jo noista kuvista alkoi sormet syyhyämään. Pakko ostaa tuo kirja, ja yrittää tehdäkin jotain.
    Aiemmin olen pakastanut vain marjoja sellaisenaan tai tehnyt jotain sosetta.

  4. Taikinanaama sanoo:

    Mun mielestä sun pitäisi kerjätä sun lukijoille toi kirja arvottavaksi, koska mä tarvitsen juuri tuon!
    Mä säilön, hilloan, leivon, pakastan ja lopuksi syön.
    Nyt muuton jälkeen olen saanut myös pakkomielteen mansikoiden hinnasta ja pakastamisesta, koska luen hesarista päivitäin, kuinka halpaa siellä teillä mansikka on. Täällä laatikko on järjestäen melkein vitosen kalliimpi kuin siellä, JÄRKYTTÄVÄÄ :)!

Kommentoi