ÄITI NETISSÄ

17/10/2012

Kuka muistaa vielä aikaa ennen Facebookkia? Minä ehkä hämärästi. Missä netissä roikuttiin ennen sitä? Irc-galleriassa, Kissin chätissä? Vai oliko ihmisillä silloin vielä enemmän ihan oikeaa live-elämää? Nykyään kun on niin helppoa, mutta myös jo ihan normaalia, vaihtaa kuulumiset vaikkapa juuri facebookin tai skypen kautta.

Äidiksi valmistautuessa itselleni tuli tutuksi myös erilaiset keskustelupalstat. Kaksplussan AV (ikinä aluksi en tajunnut mistä se av tarkoittaa) taitaakin olla monelle tuttu. Sinne vievät monet, etenkin lapsiin ja raskauteen liittyvät google-haut. Pääosinhan se palsta on viihdyttävä, mutta muistan saaneeni sieltä myös joskus ihan hyviä vinkkejä ja vertaistukea.
Tutkimuksen mukaan, naiset viettävät enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa kuin miehet. Ainakin meillä tämä pitää paikkansa. Minä olen enimmäkseen blogeissa tai facebookissa , mies taas lukee jotain uutisia ja kuuntelee musaa.
Kun aloitin tämän blogin kirjoittamisen, kohta kaksi vuotta sitten, en ollut ikinä lukenut blogeja ennen. Toki tiesin niiden olemassaolosta, mutta vasta kun itse liityin bloggeriin avautio ihan uusi maailma. Olisinpa lukenut sisustusblogeja silloin kun vielä kävin töissä ja laitoin kiireellä uutta kotiamme. Bloggaamisen myötä myös oma netinkäyttö on lisääntynyt aikalailla. Koneella tulee istuttua useammin ja pidempään. Bloggaaminen on nykyään tärkeä harrastus. Tahdon myös lukea, ja näin ollen tavallaan myös tukea, muitakin blogeja, sillä itse tiedän miten kiva mieli uusista lukijoista tai kommenteista tulee. Usena iltana huomaan istuvani koneella yömyöhään, hyviä juttuja ja kauniita kuvia katellessa aika rientää. Ja illat useimmiten ovat ainoita aikaa kun omaan rauhalliseen tekemiseen on tilaisuus.
Facebookissa käyminen on itselleni nykyisin enemmän samanlainen juttu kun sähköpostien lukeminen. Välillä, jos on aikaa, luen päivityksiä, mutta pääosin käyn vain katsomassa että onko jotain uutta. Onko viestejä tai muita ilmoituksia. Pidän yhetyttä ulkomailla asuviin sukulaisiin ja ystäviin ja välillä latailen kuvia. Vielä jokin aika sitten tuli roikuttua aika paljon facebook kirppiksillä, nyt onneksi olen päässyt siitäkin (ostelusta) eroon.
Välillä oma netin käyttö ärsyttää. Tuntuu että siellä tulee oltua likaa. Aikaa voisi käyttää järkevämminkin, kuten vaikka nukkua silloin kun muutkin. Tai siivota, urheilla, tehdä käsitöitä, harrastaa.. mitä vaan. Toisaalta, kun kerta bloggaaminen on harrastukseni, ei sitä oikein voi tehdä muuallakaan kun netissä. Inspiraatio juttuihin kun kuitenkin tulee yleinsä ihan oikeasta elämästä ja maailmasta.
Huvittaa ajatus siitä, että joskus kerron lapsilleni tai lapsenlapsilleni, kuinka vieläkin elävästi muistan kun internet tuli kaikkien käytettäväksi. Nuorisotalolle ja Kiasmaan tuli ekaksi tietokoneet joilla sai vapaasti mennä sinne ihmeelliseen internetiin. Oli vaikea keksiä että mitä sieltä nyt menisi sitten katsomaan. Oltiin kuultu että Spice Girlseillä olisi omat kotisivut. Ei kuitenkaan ikinä päästy sen pidemmälle, kun väkisin laitettiin kaikkien osoitteiden eteen ylimääräinen https://. Onneksi myöhemmin kouluunkin tuli sitten ATK-tunnit ja rupesi se netin käyttökin sujumaan vähän paremmin. Minua tullaan pitämään vielä niin mummona, kun joskus kerron näitä muistojani.
Minkälaisia netinkäyttäjiä sieltä löytyy? Kuinka paljon käytätte omiin juttuihinne, ei siis töissä, nettiä? Entäs teidän miehet? Ja mites lapset? Ja millaisilla sivuilla lapsenne käyvät? Pelaavatko vai katsovatko lastenohjelmia vai mitä?

21 Responses to “ÄITI NETISSÄ”

  1. Marika sanoo:

    Heh, mähän oon ollut näemmä äiti ennen ja jälkeen facebookin. Netti on tosin ollut kaikkien lasten aikana, vaikkakin ei kokoaikaa. Viimeksi oltiin melkein kuukausi netittä kun muutettiin tähän taloon, ja ei se asennus sujunnut oikein ammattilaisiltakaan. Jestas sitä ehti tehdä vaikka mitä! Muuttolaatikot tyhjeni päivässä-parissa, ja ehdittiin miehen kanssa pelata korttiakin(!!).

    Meillä kyllä kaksilahkeinen on facebook-aktiivisempi kuin minä. Itselleni se on suurimmaksi osakseen osto ja myynti -kanava. Blogit on sen sijaan mun juttu, ja kyllähän ne aikaa vie. Muksut pelaa kerran viikossa-kahdessa Papunetin pelejä (suosittelen!).

  2. Anonymous sanoo:

    Moi Minttu! Mun on pakko kertoa sulle kun löysin sun blogin maanantaina ton indiedaysin inspirationin kautta että en vois iloisempi olla tästä blogilöydöstä! 🙂 Oon 25v esikoispoikaa odottava (iiiks 6 viikkoo enää) tyttönen ja musta on jotenkin ihan mahtavaa kun pystyn samaistumaan suhun hirveesti! Oon nyt pari päivää kahlannu sun postauksia läpi ja täytyy sanoo et vaikutat aivan mahtavalta tyypiltä, sun lapset on supersöpöjä ja teil on ihanan pirtsakka koti! Harvemmin kommentoin kenellekään mitään mut nyt mun piti tulla huutelee sulle tällasia ylistyksiä kun tykästyin sun blogiin niin kovin 🙂 jään siis mielenkiinnolla odottamaan ja seurailemaan uusia postauksia 🙂 -chiu

    • Moikka! Voi että, tosi ihana kuulla! Kiitos! Ihan parasta kuulla tällaista palautetta <3 !! Onnea paljon loppuraskauteen ja tulevasta pojasta! Kommentoi ihmeessä jatkossakin!

  3. Tarkkasilmä sanoo:

    Äiti on aina netissä… Puhelimessa on aamusta iltaa facebook auki, samoin sähköpostit tulee tarkistettua töiden lomassa vessa käynnillä tai muuten. Blogeja selaan monesti illalla puhelimella, kun konetta ei jaksa enää avata. Lapselle tulee näytettyä teletappeja youtubesta (puhelimella) esim.kuumetta mitattaessa.
    Mies taas asuu netissä vielä enempi kuin minä! Hän enemmänkin lukee keskustelupalstoja (jatkoaika), mutta taitaa se olla hänelläkin fb aina taustalla auki.
    Ja ekakshan sitä roikuttiin atk-tunnilla chateissa, sitten vaihtui irc-galleriaan ja sieltä naamakirjaan. Välissä oli myös mese-aika, kun oli köyhä opiskelija eikä ollut vara kovin soitella..

    -Anu-

  4. Anonymous sanoo:

    mun avokki pelaa yöt läpeenä netti pokeria. välillä tulee voittoja mutta usein häviää. joskus paljonkin. mua ahdistaa kun se ei tahdo muuta kuin pelata. mitä mun pitää tehdä tai sanoa. meillä kaksi lasta ja kolmas tilauksessa. ei hoida lapsia on väsynyt valvomisesta ja pelaamisesta. auttakaa. ite facessa kun ehdin.

  5. Nanna sanoo:

    Mun täytyy nyt tunnustaa että me taidetaan olla aika muinaisjäännöksiä kohta koko perhe! Ei siis facebookin ihmeelliseen maailmaan olla edes tutustuttu ja muutenkin koneet alkaa olemaan nykymittakaavalla kohta antiikkia, joten kännykällä on turha edes kuvitellakaan mitään selailevansa. Eskarilainen on vain muutaman kerran jomman kumman vanhemman kanssa katsonut jotain koneelta ja ehkä yhden pelin pelannut. Meillä kone lähinnä on siis miehen kirjallisia töitä varten ja itseni oman ajan, sen lähes olemattoman, viettoa lähinnä eri blogeja lueskellen ja vähät ylimääräiset rahat nettikauppoihin tuhlaillen.

  6. tupunen sanoo:

    Täällä kanssa nettiäiti 🙂 Blogia olen pitänyt vuoden verran, facebook on auki koko päivän ja luen päivittäin blogeja. Konetta jaksan harvoin avata, mutta tuo ipad on aikas kätevä peli arjen pyörityksen ohessa nettailuun. Ja tuntuu kyllä kanssa siltä, että aika päivittää omaa blogia tai lukea rauhassa muita on silloin, kun pitäisi nukkua..Mies nettaa vähemmän, lähinnä katselee musajuttuja ja lukee uutisia. Pikkumies 1.5 vee käyttää ahkerasti ipadia, mutta keskittyy lähinnä sovellusten aukomiseen ja sulkemiseen, piirustusohjelman saa kyllä päälle ja piirtelee.

  7. N☆ sanoo:

    Blogeja tulee selailtua puhelimella, kuten myös facebookkia ja muita sivuja. Tietokoneella käyn yleensä kerran päivässä (jos sitäkään) ja sillä kerralla päivitän blogin, teen tilauksen johonkin tai silloin, kun haluan nähdä isolta näytöltä jotain ja sekin kerta on silloin, kun poika nukkuu tai on isin kanssa jossain. En edes muista koska olisin ollut koneen ääressä ihan kunnolla, monta tuntia. Ehei, ei onnistu enää 😀

  8. Melina sanoo:

    Minäkin olen blogisi uusi lukija. Itse asiassa mulle kävi samalla tavalla kuin mitä kuvasit yllä eli aloin vasta kirjoittaa omaa blogia (mineamarissa.blogspot.fi) ja sen myötä löysin sunkin ihanan blogin. Monet jutut on teillä mennyt samalla kaavalla kuin meilläkin, joten on kiva lukea vertaistarinoita.

    Juttusi netin käytöstä on yllättävänkin totta: miehet ja naiset käyttää aikaa netissä hyvinkin erilaisiin hommiin. Ja blogin pitäminen se vasta aikaa viekin!

  9. Taina sanoo:

    Muistan tuon hetken, kun ensimmäisiä kertoja pääsi nettiin kaverin kanssa samalla koneella. Mietin mitä siihen hakuun kirjoittaisin. Kaveri sanoi, että täältä löytyy ihan mitä vain! Öö siis mitä? No muistan kirjoittaneeni sitten randomilla päästäni putkahtaneen elokuvan nimen Space Jam, joka ei ole edes hyvä eikä kiinnostanut minua. Hakutuloskin oli jotain hyvin mitäänsanomatonta, enkä yhtään ymmärtänyt koko internetin hienoutta. Mitä kaikkea sieltä löytyy? Tosiasiassa silloin -95 tai -96 ei internetistä ole voinutkaan löytyä lähestulkoon mitään. Kun ei löydy vieläkään kaikkea mitä haluaisi! 🙂

  10. anzu sanoo:

    Kiva blogi sulla olen jonkun aikaa jo seurannut blogiasi
    pakko kysyä mistä olet löytänyt noin kivan hyllyn? 🙂

    • Moikka! Kiitos, tosi kiva kuulla!
      Tuo on String hylly, sitä löytyy mm Finnish Deisgn Shopista. Suoraan kauppaan pääset mm alhaalla olevasta manisbannirista 🙂

Kommentoi