Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Anyfin kanssa
Rahan säästäminen voi saada aikaan yllä näkyvää iloa ja onnellisuutta
Olin alle parikymppinen, hiljattain omaan kotiin muuttanut kun hommasin ensimmäisen luottokorttini – minut kirjaimellisesti tuputettiin ottamaan se, kun satuin kulkemaan korttia myyvän ständin ohi. Myöhemmin ostin vielä telkkarin osamaksulla ja maksoin uuden kodin vakuuvuokran pankista saamallani kulutusluotolla – eikä siis mennyt aikaakaan kun olin maksujen ja ennenkaikkea minut yllättäneiden korkojen kanssa aika pulassa, vaikka kokopäiväisessä työssä olinkin.
Kun siitä sopasta sain itseni kuiville, päätin, etten enää ikinä ota luottokorttia. Enkä ole ottanut. Mutta ymmärrän myös hyvin, ettei se ole kaikille vaihtoehto. Joskus tulee varmasti tilainteita, jolloin on vain pakko ottaa luotolle tai laskulle, ottaa lainaa tai sopia osamaksusta. Minäkin maksan tällä hetkellä uutta läppäriäni osamaksulla, tosin täysin korottomalla sopimuksella ja maltillisella kuukausierällä.
Suomalaisilla on tällä hetkellä Suomen pankin arvion mukaan yli 16,7 MILJARDIA euroa erilaisia kulutusluottoja, eli osamaksuja, luottokorttivelkaa sekä vakuudettomia lainoja. Suuri ongelma näissä osamaksuissa usein on niiden ylihintaiset korot, jotka nostavat lainan määrää valtavasti. Minäkään en tuolloin yhdeksäntoistavuotiaana ollut osannut ottaa tätä seikkaa huomioon ja elelin jonkin aikaa yli varojeni ymmärtämättä asiaa kunnolla.
Näistä koroista, erilaisista lainoista kuten pikavipeistä sekä niiden ongelmista on sittemmin onneksi alettu puhumaan enemmän. Nuoret ja me aikuisetkin tiedämme niiden ongelmallisuudet paremmin. Ylipäätään rahasta ja taloudesta puhuminen on muuttunut ja ottanut tosi hyvän harrapuksen, rahasta ja sijoittamisesta on nykyään mahdollista ymmärtää ihan maallikkonakin, kiitos rahaa käsittelelevien blogien, podcastien, kirjojen ja tv-ohjelmien.
Viime kesänä asetettiin vuoden 2020 loppuun asti kestävä määräaikainen lakimuutos (jota jatkettiin jatkumaan tämän vuoden syksyyn), joka asetti osalle (mutta ei kaikille) kuluttajalutoille kymmenen prosentin korokaton. Tämä on suuri muutos sillä, pikavippien alkuaikoina, eli tuolloin kun minä vasta hommaa hahmottelin, vippien todelliset vuosikorot olivat jopa yli 1000 prosenttia! Korkokaton lisäksi astui voimaan kielto luottojen suoramarkkinoinnille.
Nämä ovat mielestäni hyviä pieniä askeleita torjumaan liikaa velkaantumista ja siitä yhä useammin seuraavaa maksuhäiriömerkintää. Iso ja tärkeä asia onkin puhua rehellisesti ja avoimesti rahasta, lainoista, vaikeuksista ja toki myös onnistumisista. Rahasta on meistä monesta usein kiusallista puhua, niin pieni kun suurikin palkka hävettää ja some tuo omat paineensa vaikuttaa menestyneeltä. Ja kun asioista ei puhuta, moni kuvittelee olevansa tilanteessaan yksin ja häpeää sitä.
Liikaa velkaantumista ja ryöstökorkoja vastaan on lähtenyt taistelemaan myös Ruotsalainen Anyfin, joka aloitti toimintansa toissavuonna myös meillä Suomessa. Anyfinin idea on yksinkertainen: tarjota matalimpia korkoja jo voimassa oleville lainoille ja sitä kautta auttaa ihmisiä säästämään. Anyfin haluaa auttaa edistämään kuluttajien taloudellista hyvinvointia, tavoite on, että kuluttajat pääsisivät eroon näistä korkea korkoisista lainoista mahdollisimman nopeasti.
Anyfin ei siis tarjoa uusia lainoja, vaan auttaa vain ja ainoastaan jo olemassa olevien lainojen kanssa. Matalampaa korkoa pystytään tarjoamaan tekoälyä hyödyntämällä ja yksilöllisen luottoarvion takia, jota ei usein tehdä vaikkapa jos nettikaupassa valitsee osamaksun maksutavaksi. Tämän lisäksi Anyfin yksinkertaisesti tyytyy itse pienempiin marginaaaleihin ja voittoihin kun useat muut luotonantajat.
Jos sinulta löytyy korkeakorkoisia luottoja tai lainoja, hakemuksen Anyfinille voi helposti tehdä netin kautta tai lataamalla puhelimeen Anyfinin oman äpin. Hakemukseen voi liittää yhden tai useamman laskun. Jos sinulle on mahdollista tarjota alhaisempaa korkoa, saat tarjouksen ja sitten vasta voit päättää, haluatko siirtää velkasi Anyfinille. Jos päätät ja lisäät vielä mukaan koodin MINTTU20, vähennetään ensimmäiseltä laskultasi 20 euroa.
Matalampien korkojen avulla veloista on mahdollista päästä eroon nopeammin – ja säästää samalla rahaa. Ideaalitilannehan olisi, ettei luottoja tarvitsisi enää tulevaisuudessa ottaa. En kuitenkaan sano, että vaikkapa osamaksulla maksaminen oli aina huonosta – pitää vain olla tarkka osamaksun ehdoista, koroista sekä lopullisesta hinnasta ja siitä, että ettei osamaksuja kerry usempaa samaan aikaan ja että myöskin yllättävissä tilanteissa on laskut mahdollista hoitaa.
Itse olen etenkin viime vuosina yrittänyt selkeyttää omaa rahankäyttöäni ja pyrkinyt myös säästämään rahaa. Olen useasti miettinyt, että olisi tosi hyvä tehdä kuukausibudetti ainakin ruokamenoihin ja oikeasti pyrkiä pysymään siinä. Olen oikeasti tosi huono sellaisessa, tapani on yleensä tehdä ja sitten vasta miettiä (siitä todisteena myös jalassani oleva flying money- tatuointi 💸- jonka tein joskus itselleni hetken mielijohteesta). Tämä vuoden alku on varmasti myös monelle muulle sellaista uuden alkua, jolloin tuntuu luonnollisemmalta asettaa erilaisia tavoitteita tulevalle vuodelle. Yksi voisi siis olla uudet tavat rahankäytölle tai vuosibudjetin teko! Miltä kuulostaa?
Itse aion ehdottomasti jatkaa oman rahankäytön entistä tarkempaa seuraamista ja suunnittelua, harkitsen ostoksia, enkä tilaa laskulle (vaikka se on tehty usein nettikaupoissa helpoimmaksi tavaksi maksaa) ja laitan rahaa säästöön myös niitä yllättäviä tilanteita, kuten hajoavaa pyykinpesukonetta varten. Onko teillä samantapaisia suunnitelmia tai vinkkejä?
En ole itse ihan hirveästi rahasta täällä blogin puolella puhunut, vaikka aihe selvästi kiinnostaa ja on pinnalla. Kiinnostaisiko teillä kuulla aiheesta lisää ja jos, niin onko mielessä jotain tiettyä?
Niin ja kurkatkaa ihmeessä Anyfinin sivut, sieltä löytyy heidän toiminnastaan paljon lisää tietoa!