KAMALAA KRÄÄSÄÄ

9/11/2020

Joulun alla postiluukusta tipahtavat lelukuvastot ovat tuttuja jo omasta lapsuudestani, ja tuntuu ihan järjettömältä, ettei muutosta kuvastojen sisällössä ole tapahtunut tähänkään vuoteen mennessä. Kauniisti sanottuna kuvastot koostuvat pääosin ihan kamalasta krääsästä, rehellisemmin sanottuna niiden sivut täyttyvät ihan turhasta paskasta.

Kymmeniä ja taas kymmeniä sivuja muovisia leluja, joita emme ihan oikeasti tarvitsisi enää yhtään lisää tähän maailmaan. Isosta osasta leluja näkee jo ensivilkaisuilla, etteivät ne tuskin edes kestä leikeissä kauaa. Jokaiselle löytyy jotakin, siis ihan kirjaimellisesti, ihan kaikkea. Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi setti jossa on muovinen vauva, muovinen potta ja sen sisältä yllätys, eli muovinen glitterpökäle!

Sieluni silmin näen jättimäisiä tehtaita, jossa näitä muovileluja liukuhihnalla valmistetaan, isoja varastohalleja ja kontteja täynnä pelkkää krääsää, pelkkää sitä itseään. Samaan aikaan me yrittämme hillitä merien muovittumista ja ympäristökatastrofia kieltämällä juomapillit. En sano, etteikö sekin olisi tärkeää, mutta tuntuu ihan kärpäsen pierulta näitä krääsäkuvastoja selaillessa. Ihmetyttää, että miten tällaista sallitaan. Joka vuosi näiden lelujen joukosta löytyy myös pistokokeiden avulla oikeasti hengenvaarallisia ja myrkyllisiä leluja.

Tässä kohtaa me voimme kuluttajina kuitenkin vaikuttaa. Ei yksinkertaisesti osteta sitä turhaa muovikrääsää. Pistetään rahamme laadukkaisiin, ekologisiin, parempiin vaihtoehtoihin. Meidän euromme määrävät tulevaisuuden suunnan, sen minkälaisille leluille on tulevaisuudessa kysyntä ja millaisia leluja sen vuoksi markkinoille tarjotaan ja kuinka paljon.

Meidän vastuullamme on myös opettaa omat lapsemme ymmärtämään tavaran arvon, myös luonnon näkökulmasta. Jos emme opeta lapsia jouluisiin lahjavuoriin, eivät he tule sellaisia ikinä myöskään kaipaamaan. Lahjan ei tarvitse aina olla myöskään uusi ja muovipakettissaan, vaan käytettyinä ostetut tai itse tehdyt lahjat ovat vähintään aivan yhtä arvokkaita.

Kiinnostaisiko teitä paremmat joululahjavinkit ja valinnat lapsille? Minua ainakin kiinnostaa! Meidän isommat pojat eivät enää oikein leluja kaipaa, mutta etenkin näille taaperoille löytyy nykyään kaikkea tosi ihanaa esim biomuovista ja vastuullisesti tuotetusta puusta. Lahjavinkkeihin tulee myös parhaat neuvot käytettyjen lahjojen löytämiseen. Kommentteihin saa myös vinkata omat suosikit, kokoan lahjavinkit yhteen lähiviikkoina!


13 Responses to “KAMALAA KRÄÄSÄÄ”

 1. Jm sanoo:

  Samaa mieltä! Lisäksi olen ollut ihan järkyttynyt siitä tasosta millaisia leluja lapsille tarjotaan. Esim vessanpöntöllä käyvä flamingo joka maksaa viisikymppiä! Tai flossaava laiskiainen 🤦‍♀️ Ja niin edelleen, järkyttävää roinaa joka päätyy varmasti kuukauden päästä lelulaatikon pohjalle. Samoin laatu on huonoa, esim meillä kaksi baby born nukkea, jolta milemmilta pää irronnut ja toiselta myös jalka poikki. Enkö usko että meidän tytöt on edes erityisen rajusti niillä leikkinyt.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   No juuri tämä! Joku heiluva ja mölyävä lelu on varmasti hauska hetken, mutta päätyy pian pahimmassa tapauksessa pattereineen ongelmajätteeksi.

 2. Mari sanoo:

  Ihanaa! Kiitos tästä! 2-vuotias nyt leikkii vielä millä vain uudella tovin, mutten tahtoisi opettaa kertakäyttöisten tavaroiden kulttuuria. Rakas kummitätini sanoi, että hukumme vielä tähän p*skaan ja siltä rehellisesti tuntuu. Ehkä olen liian herkkä, kun tästä näin kovin ahdistun ja pian on anopin kanssa välit poikki, kun en tahdo heidän lahjojaan, otan kuitenkin tämän sosiaalisen kärsimyksen ennen ekologista ilolla vastaan. 😀

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Niinpä, eikä kaiken uuden tarvitse olla aina kirjaimellisesti uutta! Kummitätisi sanoi viisaasti 😀
   Ymmärrän itse tavallaan myös sitä sukupolvea, joka haluaa lahjoa lapsenlapsiaan suurella määrällä, se on sitten ikävämpi homma jos asioista kuten vaikka lahjojen laadusta tai määrästä ei voida sopia ilman loukkaantumista.
   Meillä on toiminut hyvin se, että että ollaan toivottu vain jotain tiettyä, mitä oikeasti tarvitaan, ja jos sellaista ei ole keksitty on raha laitettu lapsen tilille / rahastoon. Mutta ymmärrän hyvin, ettei kaikilla tällainen tapa onnistu.

 3. Allekirjoitan joka sanan Minttu tässä tekstissä! Oon kiinnostuneena tutkinut Kaare living -tuotteita, sieltä taitaa jotain tarttua pukinkonttiin tänä vuonna?? Myös heidivalkoladesign kiinnostaa!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Oi hei kiitos muistutuksesta, Kaare livingin jutut ovat kyllä kaiken lisäksi myös aivan superkauniita! <3

 4. ViidenÄiti sanoo:

  Ehdottomasti kiinnostaisi myös järkevät lahjavinkit koululais-pojille. Meillä 9v vailla ideoita. Mitä teillä toivotaan?

  • Eevi sanoo:

   Kannattaa arjessa olla korvat herkkinä ja silmät tarkkana, kuunnella ja katsoa mitä tarpeellista tarvii. Jos nyt tulee mieleen että uudet luistimet/juomapullo tai ihan vaikka uusia paitoja (lahjakortti vaateliikkeeseen) niin jos mahdollista säästä niiden osto jouluun. Meillä tärkeitä hyödyllisiä lahjoja lapsille on ollut omat lakanat, oma pyyhe, sähköhammasharja, meillä arvostaa myös esim merinovilla kerrastoa (talvella retkeilevä perhe). Nyt poika 13v. toivoi omia kuminauha alulakankoita 😀 Kyllä sitä aina jotain keksii.

   • Minttu MAMI GO GO sanoo:

    Hyvä vinkki Eeviltä! 🙂 Käytännön lahjat ovat fiksuja!

    Meillä pojat toivoivat toissa vuonna esim uutta puhelinta, jonka ostin tehdashuollettuna käytettynä. He säästävät itse myös esim tietokonetta ja matkaa varten, joten ihan raha on ollut yksi lahjatoiveista jo muutaman vuoden.

    Legot ovat oikeastaan enää sellainen ainut juttu jolla leikkivät, niitä löytyy muuten käytettynä esim fb kirppikisltä – joskus ihan avaamattomista paketeissaan. Vaikka Legot ovat myös muovia, ne kestävät ja kestävät, toivottavasti niitäkin alettaisiin valmistaamaan entistä enemmän myös esim kierrätetystä muovista.

    Meidän pojat tykkäävät myös piirtää, joten laadukkaat kynät ja piirustuslehtiöt ovat olleet mieluisia. Samoin kirja/opas, jonka neuvoilla voi tehdä sarjakuvia oli tosi kiva!
    Myös kaikenlaiset tekemiset ja lahjakortit, esim hotelliyö tai leffaliput ovat kivoja!

 5. Tintti sanoo:

  Just tämä! Sanoinkin muksuille, että aina voitte toivoa, mutta mitään en voi tuosta lehdestä luvata.
  Tytölle 9v sanoin, kun tykkää nukkeleikeistä vielä (ja leikit vaihtuu!) että laittaa mummolle toiveet nuken vaatteista ja mummo neuloo sit ”pukin konttiin” niitä. Nyt pitäisi keksiä mitä ”lelulahjaa” pojalle 6v samalla idealla ettei sitä krääsää.

 6. Eevi sanoo:

  Mutta se lelulehti on meidän reilu 2v lemppari lehti 😀 Luki ennen uutta vanhaa viime joulun lehteä. Eipä meillä lapset ole koskaan onneksi toivonut mitään pilapala juttuja. Ainoat muovilelut jota suosin on legot, niitä on meillä ennestään tullut vanhemmilta lapsilta nuorimmalle ja niillä leikitään paljon monta vuotta, sekä niitä voi kierrättää. Sitte schleich krääsä on myös hyvää, kun niitä isosisko on kerännyt ja nyt ne on pakattu laatikkoon odottamaan pikkusiskoa samoin kaikki hienot elves legot. Meidän tytöllä siis on isosisko jolta jäänyt leluja. Onneksi en 9v aikana laittanut mitään hukkaa vaan nostanut talteen. On valmiina nuket yms. Ostin pienelle lahjaksi puisia leikkiruokia, yhden prinsessa nuken (meillä ei ole nukkea jolla olisi hiukset ja tämä on vähä krääsä, mutta ei meillä ole kuin yksi nukke ennestään :D) ja yhden Dublo paketin.

  Mutta tiedän sen kuvottavan muovisen krääsän, oikein tunnen sormissa sen muovin laadun ja pienet osat. Jos ollaan ostettu esim. autorata, niin ostettu laadukas ja kestävä, jotta sen voi joskus antaa/myydä jollekin eteenpäin. Mutta joo kovin toiminnalliset lahjat ei kestä kauan.

 7. neito sanoo:

  Meillä pian 12-vuotias poika on toivonut kirjoja, yöpukua ja retkeilytarvikkeita. Hän harrastaa partiota ja muutenkin retkeilemme paljon. Meillä haasteena vielä se, että kuopuksen synttärin on viikko joulusta ja esikoisellakin tammikuun puolessa välissä. Onneksi moni lähisukulainen on antanut lahjaksi myös omaa aikaansa. Esikoinen on käynyt leffassa + syömässä synttärilahjana veljeni kanssa pariin otteeseen ja reissu on ollut aina odotettu ja pidetty. Mieleinen tekeminen lahjan antajan kanssa ”tuottaa hedelmää” varmasti paremmin kuin jokin krääsä lahja. Läheisten ihmisten aika ja yhdessä tekeminen muistetaan varmasti myös myöhemmin.

 8. Laura sanoo:

  Meillä vuodesta toiseen leikeissä Schleich -hevoset tarvikkeineen. Ensimmäisen hevosen tytär sai 2-vuotiaana ja sen jälkeen on toivonut näitä aina lahjaksi. Edelleen, 12-vuotiaana, hevoset ovat jokapäiväisessä leikissä mukana, tekee youtube-videoita ja rakentaa hevosille talleja puumateriaaleista. Puutyötaidotkin on karttuneet ihan huomaamatta!. Ihan huikea mielikuvituksen lähde! Kirppareilla jälleenmyyntiarvot kertovat, että muutkin arvostavat näitä leluja, vaikka muovia ovatkin.

Kommentoi