KIERRÄTYSMUODISTA

15/08/2019

Minua haastateltiin viikonloppuna liittyen kierrätysmuotiin. Ja kuten aina, kun minua haastatellaan, jäädyin vähän ja jännitin sen verran liikaa, että muutama mielestäni tärkeä juttu jäi sanomatta.

Tällaisten tilanteiden jälkeen saattaa jäädä päiviksi mieleen pyörimään, että hitto, kun unohdin sen ja senkin asian sanoa. Siinä myös syy miksi kirjoitan, enkä esimerkiksi tee radiota, haha.

No miksi sitten kierrätysmuoti? Luontoa säästävän kierrätysaspektin lisäksi kirppiksiltä ostetut vaatteet ovat yleensä uniikkeja, eikä samanlaista tule ihan jokaisella vastaan.  Jokin kierrätetyissä vaatteissa saa myös itseni kokeilemaan vähän erikoisempia yhdistelmiä.

Yleisesti ottaen myös kierrätetyt vaatteet ovat mielestäni usein laadukkaampia ja kestävämpiä. Jos vaate on kestänyt käytössä jo kymmenen vuotta, tulee se todennäköisesti kestämään myös toiset kymmenen vuotta.

Niin käytettyjä, kun uusiakin vaatteita ostaessa, kiinnitän huomiota ensinnäkin tuotteen materiaaliin. Sen täytyy olla laadukkaan tuntuista luonnonmateriaalia tai muuten se jää hyllyyn. Reilu vuosi sitten tein päätöksen, etten osta enää mitään keinokuduista valmistettua vaatetta ja se päätös on ollut hyvä.

Vaikka tykkään simppeleistä ja ajattomista vaatteista, tykkään myös että vaatteessa on jokin juju tai erikoinen yksityiskohta. Uuden vaatteen täytyy myös olla sellainen, että sitä voi yhdistellä monen eri vaatekappaleen kanssa ja että se sopii monenlaiseen tyyliin ja tilanteeseen.

Minulla ei ole oikeastaan erikseen juhla -ja arkivaatteita, vaan sekoittelen kaikkia keskenään. Joskus pakkaan vaatteen kokonaan pois kellariin ”kirppiskassiin” ja kaivelen sen sieltä takaisin käyttöön vuoden-parin päästä.

Olen itse huono pyörimään kirppareilla ja muilla kaupoilla, vaan tykkään ostaa enemmän nettikirppiksiltä. Joskus kymmenen vuotta sitten, kun tuli vielä kierreltyä kirppiksiä enemmän, koin jopa ahdistusta niiltä omien vaatteiden ostamisesta, sillä tuntui, ettei mistään ikinä löytynyt mitään kivaa omassa koossani. Nykyään, ainakin nettikirppisen kohdalla asia on onneksi muuttunut.

Pyrin ostamaan pääosin tarpeeseen ja silloin usein laitankin ostoilmoituksen vaikkapa facebook-kirppikselle. Se säästää aikaa, kun minulle tarjotaan suoraan tuotteita, kun että selailisin tuntikaupalla ilmoituksia ja roikkuisin jonoissa. Usein liitän ostoilmoitukseen vielä esimerkkikuvan, jotta löydän mahdollisimman helposti juuri sitä mitä olin etsimässä.

Olin joskus se tyyppi, joka saattoi käydä ostamassa uudet vaatteet vain jotain yhtä tyhjänpäiväistä tilaisuutta varten. Toki edelleenkin tulee välillä vastaan tilaisuuksia, kuten hienoja juhlia, jota varten kaapista ei löydy mitään sopivaa, mutta silloinkin pyrin ensin miettimään voisiko asua vaikkapa siinä tapauksessa lainata jostain.

Täysin uusiakin vaatteita tulee edelleen myös ostettua, mutta silloin kriteerit ovat hyvin korkealla ja vaatteen tulee olla todella sellainen mitä tarvitsen ja jonka näen käytössä vielä vuosienkin päästä. Omasta kaapistani löytyykin jonkun verran myös ihan perus ketjuliikkeistä ostettuja vaatteita, mutta ne ovat sellaisia, jotka minulla on ollut käytössä useampia vuosia. Monet, edelleen käytössäni olevat vaatteet, ovat olleet minulla jo ennen lapsia, eli aika kauan.

Oma pukeutumisfilosofiani on mukavuus ennen muotia. Mutta missään nimessä se ei mielestäni tarkoita tylsää pukeutumista. Joskus, vaikkapa festareille tekisi mieli pukeutua astetta erikoisemmin ja näyttävämmin, mutta lopulta sitä tulee aina valittua vaatteet, joissa tunnen itseni rennoksi eikä tarvitse miettiä vaikkapa mitään valahtavia olkahihnoja. Mikään ei saa myöskään puristaa liikaa ja asussa pitää pystyä niin istumaan rennosti kun vaikkapa tanssimaan aamun asti.

Vaikka en koe seuraavani trendejä, huomaan kyllä usein että jossain vaiheessa kovasti pinnalla olleet vaatteet alkavat kiinnostamaan myös itseäni. Monesti on käynyt niin, että vaikka jokin vaatekappale tai tyyli on aluksi näyttänyt mielestäni typerältä, mutta nähtyäni sitä tarpeeksi katukuvassa, olenkin alkanut tykkäämään siitä. Silti koen, että minulla on juuri omani tai jopa omaperäinen tyyli.

Myös trendit kiertävät kehää, joten myös kierrätettynä voi löytää helposti juuri sen hetken kuumimpia vaatekappaleita, parinkymmenen vuoden takaa.

Mitä kierrätysmuoti sitten teille merkitsee, mitä otatte huomioon kun ostatte vaatteita ja mistä yleensä ostatte kierrätetyt vaatteenne? Olisi kiinnostavaa kuulla!

Ja jos löytyy vinkkejä, mihin vielä omat vanhat vaatteet myyntiin, niin otan ne ilolla vastaan. Mietin joskus instagramkirppiksen perustamista, mutta samalla olisi ihana jos voisi vain viedä vaatteet jonnekin ilman kuvaamista ja postittelua.


8 Responses to “KIERRÄTYSMUODISTA”

 1. kirppisfani sanoo:

  Zadaa-sovellusta käytän. Siellä on pari saman tyylistä ostajaa, jotka ostaa melkein aina, kun lataan jotain myyntiin! 😀

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Tätä olenkin jo aiemmin miettinyt! Pitää tutkia tarkemmin! 🙂

 2. Sikuriina sanoo:

  Juuri eilen huomasin, että Asoksella on oma vintage/käytetyn muodin osasto, sieltä aattelin jatkossa tilata, saa vähän erikoisempaa.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Joo niin on! Se on ollut musta jo monta vuotta sitten, mutta en tiedä oliko välissä poissa vai ovatko alkaneet mainostamaan sitä nyt enemmän. Mun Flow-haalri löytyi just sieltä 🙂 Toki siinä tulee sitten taas toisesta maasta asti vaatteiden lähetys kuormittaa ympäristöä, mutta näitä saisi tulla kyllä lisää muillekin!

 3. Mä olen koerttanut ostaa vain tarpeeseen jo pidempään. Ihmiselle joka rakasti ja rakastaa edelleen shoppailua se on joskus oikeasti vaikeaa. Niin monta vuotta olin juuri se, joka osti kun sattui huvittamaan. Nykyisin selaan Zadaata ja laitan sinne myyntiinkin vaatteita aika ajoin. Oon löytänyt sieltä tosi kivoja vaatteita ja asusteita ja tsekkaankin sen aina ekana.

  Sitten on asioita kuten vaikka farkut, joita pidän ja paikkaan ja pidän ja paikkaan… Yleensä siihen pisteeseen että mies ystävällisesti huomauttaa että sulla voisi olla myös ehjät housut 😀 Ne tilaan aina samasta verkkokaupasta ja samaa mallia. Mutta vain tarpeeseen nekin.

  Kierrätysmuoti on iso asia mulle, koetan panostaa siihen tosissaan. Samoin eettisiin hankintoihin. Mutta samalla haluan löytää sen sweet spotin jossa voin myös oikeasti tilata rikkinäisten farkkujen tilalle uudet kun on sen aika ilman että poden suurta huonoa omaatuntoa siitä että liike ei mitenkään loista eettisyydellään.

 4. Helen sanoo:

  Kiva juttu! Inhoan ns. kertakäyttökulttuuria! Onneksi siitä ollaankin nykyään pyrkimässä eroon. Tai ainakin toivon niin! Itse en jaksa tilailla vaatteita, en uusia enkä vanhoja, joten käyn putiikeissa. Ja suosikikseni on noussut PrePorte, secondhand-myymälä Helsingissä. Vein sinne myyntiin kesällä myös itse vaatteita, vaikka suurta kirppisvarastoa minulla ei olekaan, tarkan shoppailun vuoksi. Hyvin kävi kauppa, eli suosittelen!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hei kiitos vinkistä, en ole aiemmin kuulutkaa tuosta paikasta – pitää tutustua! 🙂

 5. 1st Comeback sanoo:

  Vau! Tekstisi kuulostaa aivan omilta ajatuksiltani! Näiden ajatusten pohjalta perustinkin ekologisen, kierrätykseen perustuvan muotivaatteiden verkkokaupan : 1st Comeback.

  Verkkokaupassa on tarjolla comebackin tehneitä trendejä edellisiltä vuosikymmeniltä. Muoti kiertää kehää, otetaan siis käyttöön ne vaatteet, joita tämän hetken muoti kopioi. Pintamuotia ilman ainuttakaan uuden vaatteen valmistusta.

  Valikoimassa panostetaan Suomessa valmistettuihin laatuvaatteisiin, jotka kestävät monen sukupolven käyttöä.

  Tervetuloa hyvän mielen ostoksille osoitteeseen http://www.1stcomeback.fi

Kommentoi