KUPARI- VAI HORMONIKIERUKKA?

5/11/2018

Minulla on ensi viikolla aika elämäni ensimmäisen kierukan laittoon, mutten ole vielä osannut päättää, että otanko kupari- vai hormonikeirukan. Tässä kohtaa kuuluisin enemmän kun mielelläni tiedän kokemuksianne näistä molemmista.

Yhtä, aikoja sitten tapahtunutta, lyhyttä e-pilleritestausta lukuunottamatta, en ole ikinä käyttänyt mitään hormoniaalisia ehkäisyvalmisteita. Enkä ajatellut nykään aloittaa, mutta lääkärini sai minut kuitenkin toisiin aatoksiin.

Olen pitkään ajatellut, etten tahdo kehooni mitään ylimääräisiä hormoneita sitä sekoittamaan tai mielialojani yhtään enempää heilauttelemaan. Myöskään hormoneihin mahdollisesti liittyvä painonnousu tai iho-ongelmat eivät houkuta. Tällöin vaihtoehtoja ei hirveästi jää ja näistä vähäistä vaihtoehtoista eniten kiinnostaa kuparikierukka.

Tiedän kuparikierukan huonot puolet, sen että kuukautiset yleensä muuttuvat runsaammiksi, mutta koska minulle ei muutenkaan epäsäännöllistä kiertoa luukunottamatta ole ollut muita ongelmia, pitäisi kuparikerukan sopia minulle. Hiljattain sain kuitenkin kuulla ettei se ehkä sopisi nikkeliallergikolle. Itse en ole nikkelille mitenkään äärettömän herkkä, mutta herkistynyt kuitenkin, joten tämä jäi mietityttämään.

Lääkärini tosiaan taas suositteli minun ehdottomasti testaavan ensin hormonikierukkaa sillä perustelulla, että sen hormonimäärä on vähäinen, se vaikuttaa vain paikallisesti ja että saahan sen sitten aina pois jos se ei minulle sovikkaan. Hän ylisti myös sitä, miten useimmilla kuukautiset jääävät pois kokonaan sen kanssa. Hänen mielestään se on kaikinpuolin paremi kun kuparinen.

Hän myös kertoi, että yleisin syy poistattaa hormonikierukka on mielialavaihtelut sekä sen myötä puhjennut akne. Eräs ystäväni taas oli kokenut, että kierukka tasasi hänen mielialojaan.

En ole varma haluanko testata sitä varmuudeksi, kuten lääkäri suositteli, sillä jo pelkästään kierukan laittaminen ja pois ottaminen hirvittää. Kekustelupalstoilta yritin käydä vähän lukemassa kokemuksia hormonikierukasta, vaikka sitä lääkärikin kehoitti välttämään. Ja ne olivatkin tätä luokkaa: ”Ovulaation aikaan olen kuin raivotautinen noita, itken ja voisin puraista mieheltä munat irti.  Kuukautisten aikaan panettaa ja himottaa niin paljon, että voisin raiskata banaanin. Olen aivan sekaisin kaksi viikkoa kuukaudesta.” 

Raskauden vuoksi olen ollut ilman kuukautisia aika tarkkaan vuoden ja ihan mielelläni jatkaisin näin jatkossakin. Toisaalta taas niiden poisjääminen hormonaalisen ehkäisyn vuoksi tuntuu luonnottomalta. Kaikkea ei siis voi saada…

Kierukan aion nyt kuitenkin jokatapuksessa ottaa ja olisi tiestysti hienoa, jos sen valinta osuisi ekalla kerralla nappiin. Ja miten hienoa, ettei sitten tarvitse ajatella tai muistaa koko asiaa seuraavaan viiteen vuoteen. Mutta kumpi lähtee ekana testaukseen, siinä vasta pulma.


56 Responses to “KUPARI- VAI HORMONIKIERUKKA?”

 1. Henna sanoo:

  Minä menin ihan sekaisin hormonikierukasta. Jaydess oli… Piti olla joku jossa vähemmän hormonia.
  Ja naama kukki, jäätäviä ihonalaisia finnejä. Ja käyttäydyin kuin mielipuoli.
  Poistatin kierukan ja johan on parempi olla.
  En enää hormoniehkäisyä suostu käyttämään. Kun lapsiluku on täynnä niin mies saa hommata vasektomian.

 2. Liisa sanoo:

  Minulla on ollut hormonikierukka yhteensä 10 vuotta. Ihan huippu! Muut hormonivalmisteet eivät sopineet, testattu on e-pillerit, minipillerit, ehkäisyrengas… Hormonikierukan kanssa elo on ollut hyvää, ei rajuja pms-oireita, mutta ovulaation aikaan kovat halut (ja se on kivaa!) ja muun ajan olen ”normaali”. Ei painonnousua, ei aknea, ei mitään epäilyttävää. Menkat olleet ihan pientä tiputtelua lukuun ottamatta pois. Tiputtelua noin kerran kolmessa kuukaudessa päivän tai pari. Asentaminen ja pois ottaminen menneet ihan ok.

 3. Emmi sanoo:

  Heippa Minttu.

  Minulla oli hormonikierukka kaksi vuotta kaksnelosesta kakskutoseen. Kierukka aiheutti melko nopeasti lievää aknea ja näppyjä. Finnit nousivat poskipäille kaksi kolme kertaa kuukaudessa ja olivat tosi ilkeän näköisiä. Mieliala ei heitellyt ja kuukautiset olivat täsmälliset ja suhteellisen kivuttomat.

  Jotenkin tuo hormonikierukka todennäköisesti aiheutti myös nesteen kertymistä kroppaan ja näytän tuolta ajalta otetuissa kuvissa todella pöhöttyneeltä, vaikka en elänyt (muistaakseni ja tietääkseni :D) ainakaan kovin eri tavalla kuin nyt. Sitä toki ei sillon huomannut, jälkikäteen kuitenkin. Hermoni menetin kuitenkin näppyihin, vaikka muuten hormonikierukka oli oikein hyvä. Finnit olivat siis todella suuria ja kipeitä ja en halunnut parikymppisenä läträtä peitevoiteilla kuten teininä.

  Sitten vaihdoin kuparikierukkaan. Kuparikierukalla menkat tulevat kellonlyömällä, ovat ehkä hitusen runsaammat, mutta perkeleen kivuliaat. Särkylääkettä kuluu viikko ennen menkkoja ja pari päivää niiden alettua. Silti en vaihtaisi kuparikierukkaa mihinkään. Iho on todella hyvässä kunnossa, paino jopa laskenut ja pöhötys on tipotiessään. Joka kerta menkkojen alkaessa kiroan koko höskää, mutta mikään muu ei rassaa tässä ehkäisymenetelmässä. Kroppaan ei tule ylimääräistä hormonia ja pelko suvussa kulkevasta veritulpasta on pienempi. En lähtisi enää muihin ehkäisyvalmisteisiin mistään hinnasta. Laitto sattui todella paljon, toki olen synnyttämätön. Eli kuparikierukalle suuri sydän täältä, vaikka siinäkin on vikansa. Niin kuin suurimmassa osasta asioista 🙂

  Ihanaa syksyä ja kiitos laadukkaasta blogista.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moi! Kiitos kokemuksesi jakamisesta! Mä niin näen itseni myös keräämässä nestettä – silti edelleen en osaa päättää uskaltaisinko testata ensin hormonia..
   Kiitos, ihanaa syksyä, kiva kun olet mukana blogia seuraamassa!

 4. mirvaannamarian sanoo:

  Mä olisin vielä pari kuukautta sitten sanonut että ehdottomasti kuparikierukka, mutta mulle se oli osasyynä siihen raudanpuutteeseen joka teki mun elämästä ihan helvetin joten pitkin hampain suostuin sen poistoon ja palasin hormonielämään. Kuukausi takana, mielialat ovat tasaisemmat kuin moneen vuoteen (!!) ja olo kaikin puolin hyvä. Toivottavasti sopii myös pitkällä aikavälillä.

  Jos päädyt kupariin niin ota ainakin Gynefix, se rungoton kuparikierukka joka ei vaikuta menkkoihin niin pahasti. Jos otat tavallisen niin varaudu niihin 10pv kestäviin aivan jäätäviin menkkoihin JA tiputteluun, tosi yleinen vaiva kuparikierukan kanssa sekin.

  Nm. Aivan kaikkea kokeillut Mirva 😀

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Ymmärrän, on kuulostanut tosi hurjalta toi sun raudanpuute – onneksi asia selvisi ja sait apua siihen! Tiedän ettei hemoglobiini sinänsä kerro varastoraudasta mitään, mutta itselläni se oli viime mittauksella 139, joten jos kupariin päädyn niin ajattelen että omallakohdalla olisi raudan ihan ok laskea. Ehkä ihan hölmösti ajateltu!

   Mahtavaa että sulla hormonikierukan kanssa kaikki mennyt ennakkoajatuksita huolimatta hyvin!

   Gynefix kiinnostaa, mutta kun terkkarista saisin ihan ilmaiseksi tavallisen niin ehkä testaan sen kuitenkin ensin 🙂

 5. Teija sanoo:

  Hei!
  Mä oisin halunnut kuparikierukan, mutta 2 lapsen myötä menkat muuttui todella runsaiksi ja meinasin kerran kuussa vuotaa kuiviin. Pillereitä aikoinaan käyttäneenä ne teki mut ihan sekopääksi kerran kuussa ja siksi hormonikierukka pelotti. Lääkäri sitä kuitenkin suositteli että saataisiin vuoto kuriin. Mulla taitaa olla Mirane merkkinen hormonikierukka. Laitto ei sattunu. Mutta vuodin varmaan puoli vuotta joka päivä. Oli ihan hirveää kun se laitettiin toukokuussa ja vuoto loppu ehkä marras-joululuussa. Sen jälkeen en ole vuotanutkaan yhtään. 4 vuotta menny jo. Ihan mahtava fiilis! Enkä saa mitään kohtauksia niinku pillereiden kanssa sain. En mieti enää yhtään vaan otan seuraavaksikin saman kierukan.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Onneksi sulla helpotti – kärsivällisyys palkittiin! 🙂

 6. Maiju sanoo:

  Itse laitatin hormonikierukan, Mirena nimeltään noin kaksi vuotta sitten. Kuukautiset ovat muuttuneet tosi niukoiksi, ihan pikkuhousunsuojalla pärjää. Iho on ollut aina huono, joten siitä en osaa sanoa. Mielestäni ei mielialoissakaan ole alun jälkeen näkynyt mitään kummempaa vaihtelua. Tyytyväinen olen kyllä.

 7. Lissu sanoo:

  Mulla on ollut hormonikierukka (mirena) kuopuksen syntymästä asti, eli nyt 7 vuotta. Pois en anna, vaikka ehkäisyntarpeessa tulisi muutoksia. Mielialat on todella paljon tasaisemmat kuin ennen kierukkaa, paino ei ole kierukan vuoksi noussut, aknea on selässä, mut niin on aina ollut. Ehdottomasti parasta on se, että kuukautisia ei ole ollenkaan! Kärsin todella kipeistä menkoista ja tässä syy miksi en mirenasta luovu. Suosittelen kokeilemaan, kuten sanottua, kyllä siitä eroon pääsee, jos se ei sovikaan itselle.

 8. Taru sanoo:

  Mulla ei ole kierrukkaa, koska en halunnu tonne alas mitään ylimääräistä. Päädyin ehkäisykapseliin ja mulla on nyt ollut kaksi kapselia melkein putkeen(6kk välissä). Mä rakastan tätä, menkkoja ei ole tullut ollenkaan kun kapseli kädessä. Mulla ylipainoa ja lääkäri väitti että mulla kestäis ehkä 2vuotta teho, mutta kyllä mulla on koko 3vuotta tehot riittäny

  • Handeli sanoo:

   Mulla lähti ehkäisykapselista tukka päästä, entä sulla?
   Hormonikierukkaan olen ollut tyytyväinen jo kymmenisen vuotta, etupäässä siihen, ettei vuotoa (juuri) ollenkaan ja siihen, että halut aina tiettyyn aikaan kuukaudesta hyvät! Parisuhteessa elävälle jees 🙂

 9. supervanity sanoo:

  Kokeiltu on hormonaalista ehkäisyä ja ei toimi mulla ollenkaan, vaikuttaa todella voimakkaasti mielialaan. Ihan se hormoni kierukkakin aiheutti vaikka gyne oli sitä mieltä et ei pitäis olla niin rajua kun on paikallisempi kuin pillerit. Nyt on ollut kuparikierukka ihan hetken. Mulla niukat menkat ollut ennen eikä mitkään super kipeät. Ensimmäiset kuukautiset tän asennuksen jälkeen kesti 5vk…… nyt ollut sitten vasta toiset kuukautiset ja ne oli viikossa ohi. Tätä ennen menkat kestäneet aiemmin jonkun 4-6pv joten ei mikään ihan hullu muutos aiempaan jolloin ei ehkäisyä ollut. Eikä kivutkaan olleet mitkään hirveät, vähän kipeämmät mutta selvisi Buranan voimin pahimman yli. Tulehdusriskiä lisää myös kuulemma mutta vielä ei ole onneksi mitään sellaiseen viittaavaa ollut. Eli nyt kaikenkaikkiaan oon tyytyväinen että päädyin tähän kuparisen. Vielä toki jännäilen että mitä tuleman pitää, voihan tää tästä vielä huonompaan suuntaan mennä

 10. L sanoo:

  Minulla oli jokin aika sitten samat mietinnät kuin sinulla. Halusin ehdottomasti hormonittoman Gynefix-kuparikierukan. Mutta lääkäri piti minulle mainospuheen uudesta Kyleena-merkkisestä hormonikierukasta, jossa hormonia on huomattavasti vähemmän kuin esim. Mirenassa, mutta kuitenkin tarpeeksi, että esim. vuodot jäävät pois. Ja onneksi kokeilin! Tämä on ollut huippuhyvä! Pari finniä ”kuukautisten” aikaan, that’s it. Ei mielialavaihteluita tms. Ja voin sanoa, että kierukan laitto ei sattunut yhtään. Niinkin voi olla.

 11. Sanna sanoo:

  Minulla oli taannoin Mirena (hormonikierukka) reilun viisi vuotta. Laitto ei tuntunut oikeastaan missään, tiputtelua sen jälkeen kesti epäsäännöllisenä joitain kuukausia.
  Paino nousi tuossa ajassa reilusti, mitään en mielestäni elintavoissa muuttanut. Puhutaan siis kymmenistä kiloista.
  Ehkäisyteho oli noin 500%, koska en sietänyt miestä metriä lähempänä itseäni.. Olin koko ajan aivan uskomattoman äkäinen kotona, raivosin lapsille ja miehelle aivan syyttä pienimmistäkin asioista. Enkä edes osannut yhdistää sitä kierukkaan, ennenkuin ystäväni kertoi hänellä olleen samanlaisia oireita kierukan kanssa.
  Ehdottoman positiivista Mirenassa; aiemmin Niagaran putouksia muistuttaneet vuodot loppuivat täysin vajaaksi viideksi vuodeksi! Mutta sitten kun palasivat, tahti jatkui samana ja ilmeisesti kierukka poistui siinä samalla huomaamattani, koska tein positiivisen raskaustestin eikä kierukkaa enää mistään löytynyt.

 12. Mana sanoo:

  Heippa Minttu! Suosittelen vahvasti Gynefix-kierukkaa! Ei tunnu missään, ei vaikuta mitenkää kuukautisiin. Ei tuu sen runsaammiks tai kipeemmiks mitä ennen.
  Hormoniehkäisyä kokeilessa tajusin, ettei mulle ne vaan sovi. Kierukka vaikutti hyvältä idealta. Kauan pohdin otanko millaisen t-kierukan (varasin jo ajanki gynelle) kunnes joku vihjas jodelissa(haha lol) että kannattaa tutustua.. Tietoa löytyi aika vähän mutta just tarpeeksi. Gynefix on aika uus juttu suomessa, mutta vain sen takia, ettei jälleenmyyjät ole sitä vielä ostaneet. Siks saa vain harvoista paikoista!

  Eli Gynefix! Ei turhia hormoneja kehoon ja mieleen 😉

 13. Mirena-kierukka sanoo:

  Itselläni oli Mirena-kierukka 2v ja olen synnyttänyt. Laittaessa ei mitään ongelmaa eikä kipuja eikä sen jälkeenkään.
  Mielialat tasottu ja olin lempeä äiti ja vaimo 2v ajan. Iho ei kukkinu sen enempää eikä painokaan noussu.
  Poiston jälkeen huomasin nämä edut mirkä oli ollu eli sen jälkeiset normaalit mielialan vaihtelut oli taas palannu ja eikä mukavinta olla kerran kuussa olla äkänen. Poiston syynä oli uuden raskauden yritys. Pystyn suositella tätä hormonikierukkaa.

 14. TM sanoo:

  Mirena ollut nyt kolmisen vuotta, tyytyväinen olen ollut. Pari kk laiton jälkeen tiputteli, laitto ei tuntunu kun pieneltä nipistykseltä. Vuodot pysyny poissa aika hyvin, joskus tulee jotain pientä pari pv mutta pikkuhousunsuojalla pärjää. Pientä näppyä tulee dekolteelle enemmän kun normaalisti, ajoittain yksittäinen isompi finni leukaan mutta nekin menee nopsaan ohi kunhan ei sörki. Oletettuja menkkoja/tiputtelupäiviä ennen mies on haluttavampi kuin ikinä, muuten ei ole mielialaan tai muuhun vaikuttanut. Kuparikierukka ei ollut edes vaihtoehto kun menkat ollu runsaat ja hb matalahko, samoin alapää ei kestä siteitä niin pitkät menkat ei houkuttanu vaikka kuukuppiin olen pääosin siirtynytkin.

 15. M sanoo:

  Mulle ei toi Mirena sopinut, vaikka odotukset olivat kovat :/ Tiputteluvuotoa taisi kestää koko sen 7-8 kuukautta kun se mulla oli… Juu menkat tosiaan katoaa, kyllä kyllä. Ehkä ne lopulta olisivatkin kadonneet, mutta en jaksanut enää odottaa. Ehkä siitä tiputtelusta ja jatkuvasta pikkuhousunsuojien käytöstä (tai sitten itse kierukasta) johtuen mulla oli myös tulehduksia alapäässä tuona aikana, vaikka muuten ei mielestäni ole ollut. Ne langat myös jonkun verran tökkivät miestä seksin aikana, niin sen piti vähän varoa 😀

  Nyt taas e-pillerit käytössä ja elämä helpompaa.

 16. omenakaneli sanoo:

  Mulla on kuparikierukka, mikä on yleensä tämmösillä semi-nuorilla (24vee :D) aika harvinainen. Itse päädyin siihen sen jälkeen kun olin kokeillut monia eri hormonaalisia vaihtoehtoja, ja alkoi ällöttää se kuinka paljon hormoneja tulee kehoon niin ehkäisystä kuin muualta ympäristöstäkin. Samalla kun ruokavalio vaihtui niin oli luonnolista jättää hormoniehkäisy pois. Mulle hormoniehkäisy ei myöskään sopinut yhtään – se teki PMS oireista ihan sietämättömät, olin niin masentunut että ei ollut mitään järkeä. Ainoa kuparikierukan huono puoli on tuo lisääntynyt vuoto, mutta mulle lääkäri on vaan määrrännyt ekstrarautaa mikä pitää huolen siitä että ei iske anemia 🙂 Tykkään ihan hirveästi siitä että on ehkäisykeino johon voi luottaa, ja josta ei tarvi joka päivä pitää huolta. Mulla nyt kolmatta vuotta ja toimii!

 17. Tiina sanoo:

  Hei!
  Mietin tuossa vajaa vuosi sitten samaa mitä sinä tällä hetkellä! Halusin ehdottomasti hormonittoman ehkäisyn mutta silti sitä hormonikierukkaa suositeltiin paljon etenkin lääkärin puolelta. Päädyin kuparikierukkaan. Aiemmin mun menkat on olleet kivuttomat ja aika normaalit luulisin vuotomäärältään, niin nyt vuotomäärä on lisääntynyt niin, että yksi vrk on todellista kuukupin tyhjentelyä. Mut sitte pari päivää saa olla ihan rauhassa 12 h, kun kuukuppi riittää siihen vuotomäärään. Menkkojen kesto ei oo mulla venynyt ja kiertokin on aika ennallaan. Kipuja ei ole tullut ollenkaan. Valkovuodon määrä on varsinkin sillon alussa enentynyt, mutta nyt tuntuu että kroppa alkaa hyväksyä ton kierukan ja sekin on normalisoitunut. Et suosittelut sille! Myös gynefixistä oon kuullu paljon hyvää mut sitä ei saanut vielä mun omalta lääkäriltä, joten päädyin kuparikierukkaan.

 18. Eevi sanoo:

  Hei! Miten sä nyt jo laitat ? Mulle sanottiin tai
  Jäin siihen uskoon että noin 6kk synnytyksestä on hyvä odottaa uuden laittoa? En kyllä vielä haluakaan hormoneja sekoittaa kun imetän vielä ja eikä kuukautiset ole alkanut ja en ole vielä päättänyt mitä haluan koska mirenasta tuli oireita. Oma vauva nyt 3,5kk ja vaikka olen
  Ns hyvin palautunut niin silti haluan eka tasapainottaa kroppani. Ihmettele siis ihan viattomana kun en itse vielä koko asiaa ole edes miettinyt 🙂

  • mirvaannamarian sanoo:

   Mulle ainakin laitettiin jälkitarkastuksen jälkeen, kunhan oli yhdet menkat välissä niin tiedettiin että oli oikeat menkat eikä mitää jälkivuodon rippeitä 🙂

  • Auroora sanoo:

   Heippa! Voin kätilönä kertoa, että meillä töissä ihan säännönmukaisesti ohjataan miettimään itselle sopivaa ehkäisymenetelmää ennen jälkitarkastukseen menemistä, jotta sitten siinä samassa yhteydessä esim. kierukka voidaan asentaa. Ja kierukat on hyvä ehkäisymenetelmävalinta myös imettävälle naiselle. Eli tosissaankin asia ei ole mitenkään poikkeuksellisen aikaisessa vaiheessa esillä vaikkakaan ei ole olemassa oikeaa tai väärää aikaa sille, miten pian synnytyksen jälkeen kuuluisi taas yhdyntöjä harrastaa. Ihan jotta ylläriraskauksilta pian edellisen synnytyksen jälkeen vältyttäisiin, niin hyvä nämä ehkäisyasiat on hoitaa hyvissä ajoin kuntoon, koska jossain vaiheessa ennemmin tai myöhemmin aihe muuttuu kuitenkin taas ajankohtaiseksi. 🙂

 19. Eve sanoo:

  Moi! Mulla oli kuparikierukka about vuoden. Oli ihan ok, laittaminen ei sattunut mutta vuoto oli paljon runsaampaa ja myos kipuja oli enemman. Toimi kuitenkin ihan ok niin en sit viitsinyt poiskaan otattaa… Kunnes tuli ”itsestaan” ulos, mutta siihen vaikutti se etta kaytan kuukuppia menkkojen aikaan niin se alipaine sitten vetaisi kierukan pois. Kuukuppia en kylla vaihtaisi pois enaa mistaan hinnasta, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jos ei oo aikasempia kokemuksia! 🙂 Nyt mennaan sit e-pillereilla ja tassa mietin etta mita sita seuraavaksi kokeilis… Hormonikierukasta mulla ei oo (viela) kokemuksia!

 20. Saara sanoo:

  Moi, ehdottomasti hormonikierukka. Sanon tämän 11 vuoden kokemuksella. Kuukautiset jäivät kokonaan pois, joka on siis huippua. Kierukan laittaminen ei pahemmin tuntunut vaikka en ole synnyttänyt alakautta. Mulla on siis takana kaksi sektiota.

 21. Susie sanoo:

  Kahden lapsen jälkeen minulle laitettiin Mirena-hormonikierukka. Ensi alkuun oli hieman tiputtelua ja mietin, että tällaistako elämä nyt on. Pian se kuitenkin loppui ja nyt 7 vuotta myöhemmin olen enemmän kuin tyytyväinen ja juuri parhaillaan pohdin, vaihdanko vielä uuden Mirenan vai olisiko jo steriloinnin paikka, kun lapsiluku on täynnä. Suosittelen kyllä lämpimästi hormonikierukkaa, minulla ei ole siitä mitään pahaa sanottavaa eikä ole ollut mitään sivuvaikutuksia. Aikanaan ennen lapsia söin e-pillereitä monta vuotta ja lisäksi kokeilin ehkäisyrengasta, mutta hormonikierukka on ollut näistä ehdottomasti paras.

 22. Nina sanoo:

  Mä otin kuparikierukan kun vauv oli 4kk ja oli ok kunnes kierto alko 10kk kohdilla. Menkat oli jäätävät ja kipeät. Sinnittelin vaikka piti huolehtia että töissä on mustat vaatteet ja vessaan pääsee tunnin välein. Mutta sitten mulla todettiin raudanpuute ja kierukka meni vaihtoon. Noin 2kk sitten vaihdettiin mirena hormoonikierukkaan ja olen tosi tyytyväinen vaikka en olisi mitään hormoneita halunnut ottaa. Menkkoja ei juurikaan ole, mielialat normaalit eikä iho ole reagoinut.

 23. Jenni sanoo:

  Mulla kuparikierukka aiheutti järkyttävän runsaat ja pitkäkestoiset menkat. Lopulta muutaman kk jälkeen poistin sen kun hemppari oli laskenut en nyt muista miten alas, mutta rautakuurillekin jouduin. Hormoneja en ole halunnut teinivuodien e-pillerikokeilun jälkeen ottaa joten kortsuilla mennään 🙂

 24. Laura sanoo:

  Mirena horrmonikierukalle ääni minulta. Minulle se laitettiin neljä vuotta sitten ja olen todella tyytyväinen. Kuukautiset jääneet kokonaan pois, mieliala tasaantunut (ainakin vähän ;)) eikä ihokaan isommin ole reagoinut. Näpyt ja finnit päinvastoin minulla vähentyneet viime vuosina. Paino, noh sen nousuun voi vaikuttaa niin moni muukin asia (herkuttelu, ikä yms.) jotka painoani on viime vuosina nostaneet.
  Nämä on tietysti yksilöllisiä juttuja että kuinka kenellekin vaikuttaa, mutta itse en pois vaihtaisi. Elämä ilman kuukautisia on I-H-A-N-A-A 🙂
  Kierukan laitto meni itsellä hyvin, synnytyksestä oli silloin noin 7kk. Ensi vuonna kierukan vaihto edessä, saas nähdä kuinka se menee.

 25. nitahannele sanoo:

  Gynefix!

  Mulla meni (liian) nuorena aloitettujen e-pillereiden/rinkulan kanssa keho sekaisin, hormonit aiheutti haluttomuutta ja limakalvojen kuivumista, ja hormoniehkäisyn lopettamisesta kesti melkein 18kk kunnes mun kuukautiset alkoi uudestaan. Kuusi vuotta sitten mulle laitettiin ensimmäinen (T-)kuparikierukka, joka ei valitettavasti pysynyt paikallaan ja jouduttiin poistamaan. Tämä oli ’normaalia’ mun yleislääkärin mukaan mutta sama tapahtui toisen kerran, ja sain vihdoin lähetteen gynekologille (Hollannissa on kolmiportainen terveydenhuoltojärjestelmä). Silloin pohdin juurikin saman kysymyksen kanssa – matalahormonikierukka vai uudempi Gynefix. Lopulta päädyin kokeilemaan hormonikierukkaa, koska gynekologilla ei ollut henkilökohtaista kokemusta Gynefixistä.

  Ensimmäiset puoli vuotta meni hyvin eikä minulla ollut mitään sivuoireita, mutta pian sama haluttomuus ja kuivuminen palasi hiljalleen. Reilu kolme vuotta sitten hormonikierukka poistettiin ja vaihdettiin Gynefixiin. Itseäni hiukan jännitti kierukan kiinnitys kohdunseinämään, mutta se ’kipu’ ei ollut mitään verrattuna yleislääkärin asentamaan kuparikierukkaan (tai 6h tunnin tatuointisessioon!). Mulla tulee nykyään kuukautiset tarkalleen 30 päivän välein, eikä vuoto ole muuttunut runsaammaksi tai kivuliaammaksi – melkein päinvastoin. Mulla on myös nikkeliallergia, mutta mitään reaktiota on ole saanut eikä siitä mua edes varoitettukaan. Näiden kolmen vuoden aikana en ole ajatellut ehkäisyä ollenkaan, tätä kommenttia varten mun piti ihan kalenterista tarkistaa milloin se kierukka mulle oikein vaihdettiinkaan – I think that says it all 🙂

 26. Sinna sanoo:

  Mulla kolmas Mirena, en vaihtaisi pois. Tärkeää että osaava gynekologi laittaa, että langat lyhennetään oikein. Tk-lääkäri ensimmäisen ilmaisen kanssa jätti langat pitkiksi ja olin pulassa ennen kuin menin omalle gynelle joka lyhensi. Kuukautiset jääneet melkein kokonaan pois ja satunnainen tiputtelu myös viim. puolessa vuodessa. Ei ihovaikutuksia. Mielialassa huomasin vaikutuksen laiton jälkeen, meni ohi parissa viikossa. Tutuilla ollut samaa lyhytaikaista ”sekoamista”. Toisaalta ei mitään verrattuna aiempiin pms-oireisiin, nyt niitä ei. Ja tasaisempi mieliala. Kannattaa kokeilla!

 27. Anile sanoo:

  Ehdoton suositus Mirenalle. Kolmas ja samalla viimeinen kierukka menossa (nyt jo vaihdevuodet). Laittaminen ei ole sattunut milloinkaan, ensimmäiset kolme kuukautta pientä tiputtelua jonka jälkeen pikkuhousunsuojalla pärjäsi kuukautisten ajan.Poiston kanssakaan ei mitään ongelmaa, minulla kaksi alatiesynnytystä. Mielialassa en ole huomannut muutosta eikä aknekaan ole vaivannut (ei ennen eikä jälkeen kierukan laiton).

 28. **** sanoo:

  Minulle laitettiin synnytysten jälkeen kuparikierukka, otin sen koska se oli ilmainen! (Ehkä ehkäisyneuvolassa oli jäänyt niitä kaappiin…) Sen kanssa oli todelliset niagaravuodot ja aloin oikeasti pelätä anemiaa. Yksityisellä vaihdettiin Mirenaan, siitä ei ole ollut mitään sivuoireita. Kummankaan laittaminen ei sattunut, tosin mulla ei satu papakoekaan. Ei tuntunut missään.

 29. Päivi sanoo:

  Mulla oli Mirena-hormonikierukka viisi vuotta. Olin itse ajatellut, että ottaisin kuparikierukan (en ollut aiemminkaan käyttänyt hormonaalista ehkäisyä ja se ahdisti ajatuksena), mutta gynekologini suosituksesta päädyin kuitenkin hormonikierukkaan, sillä mulla oli aika runsaat ja pitkät kuukautiset jo ennestään (enkä todellakaan halunnut pidempiä). Mulla Mirena toimi hyvin. Asentaminen oli inhottavaa, mutta lopulta nopeasti ohi. Alkuun oli hetken vuotoa ja maha kipeä, mutta viiden vuoden aikana en huomannut mitään muita sivuvaikutuksia kuin sen, että kuukautiset jäivät lopulta pois melkein kokonaan. Mulla ei tosin ole ollut mitään mielialavaihteluita kuukautiskierron aikana muutenkaan – oikeastaan niitä on tullut vasta nyt viime vuosina, kun kierukkaa ei ole ollut.

  Ystävälleni laitettiin juuri raskauden jälkeen hormonikierukka. Hän sai pelkopolipotilaana lähetteen Kalasataman terveyskeskukseen, koska siellä on kuulemma joku guru, joka laittaa kierukan kädenkäänteessä. En tiedä, olisko sun mahdollista päästä samalle, mutta näin vinkkinä. 🙂

 30. Päivi sanoo:

  Pitää vielä lisätä, että mun kaverille oli gynekologi sanonut, että ihan hyvin voi pillereiden avulla jättää vaikka useammat menkat vuodessa väliin (tää oli siis neuvo runsaisiin kuukautisiin ja matalaan hemoglobiiniin). Hän perusteli sillä, että nykynaisen jokakuukautiset menkat ei ole sekään ”luonnollista”, koska ennenhän menkat jäivät yhtenään pois raskauksien/imetyksen ja/tai huonon ravinnon takia. 😀

 31. Suvi sanoo:

  Minulta vahva suositus hormonikierukalle!

  Samoja mietteitä oli minulla ehkäisyä valitessa kuin olit itsekin pohtinut, päädyin kuparikierukkaan ensin. Se kuitenkin aiheutti niin hillittömät vuodot (vaikka kuukautiset ihan normaalit ilman ehkäisyä), että sairastuin vakavaan raudanpuuteanemiaan, josta menikin sitten vuosi toipuessa. Vaihdoin Mirenaan ja tähän olen kyllä oikein tyytyväinen, ehkä hieman aiheuttaa mielialanvaihteluita (?), mutta pärjään tämän kanssa. Nyt raudanpuutekin pikuhiljaa korjaantunut ja nautin tästä kun elämä tuntuu iisimmältä ilman isompia vuotoja.

 32. Ee sanoo:

  Oletko miettinyt ehkäisykapselia, aivan huippu, eikä tarvitse alapäähän ronkkia!

 33. Mirva sanoo:

  Itselläni ei ole kierukkaa ollut, mutta teen ehkäisyneuvontaa työkseni joten voisin siitä näkökulmasta kommentoida. Komppaan lääkäriäsi ja suosittelisin sinulle hormonikierukkaa. Plussana tosiaan se että vaikuttaa paikallisesti, joka tarkoittaa että vain pieni määrä hormonia pääsee verenkiertoon ja täten esim. pillereihin verrattuna aiheuttaa vähemmän hormonivalmistelle tyypillisiä sivuvaikutuksia. Suurimmalla osalla kuukautiset jäävät kokonaan pois tai ainakin niukentuvat todella vähäisiksi. Tässä kuitenkin haluaisin muistuttaa, että vuodot voivat olla todella epäsäännölliset useita kuukausia. Vuotopäiväkirjan pitäminen tässä kohtaa suotavaa! Jokainen nainen on kuitenkin yksilö joten mitään täyttä varmuutta kierukan sopivuudesta ei kukaan voi antaa. Osa kokee että kierukka ei sovi lainkaan, osalle se toimii todella hyvin. Pakko kutenkin sanoa että hormonikierukka on luotettava ehkäisy ja sen asettaminen myös yksilöllinen kokemus. Olen ollut useassa asetuksessa läsnä ja se käy asiansa osaavalta lääkäriltä nopeasti ja ilman suurempia kipuja. Kaikkea hyvää jatkoon, toivottavasti löydät itsellesi sopivan valmisteen.

 34. Minullekin hormonikierukkaa suositeltiin, mutta en ottanut. Pelkäsin niitä sivuvaikutuksia. Olen näin tyytyväinen, ilman hormoniehkäisyä 🙂

 35. Maija sanoo:

  Mä arvon parhaillaan samaa asiaa, eli sinänsä en osaa auttaa. Mutta siihen, että haluaako hormoneja kehoonsa, pakko kertoa yhden gynekologin kommentti, joka jäi mieleeni ehkäisyä käsitelleestä lehtijutusta: hän totesi, että periaatteessa luonnollisin tila naiselle (siis kun ihan vain biologiaa ajatellaan) olisi se, että on koko ajan joko raskaana tai imettää. Eli sinänsä keskustelu eri ehkäisymuotojen ”luonnollisuudesta” tai hormoniehkäisyn demonisuudesta on hassua. Luonnontilassa on harva meistä, ja hyvä niin.

 36. Essi sanoo:

  Sain kuparikierukan kaksi vuotta sitten 26-vuotiaana kun toivoin hormonitonta ehkäisyä. Kaikki hormonaaliset ehkäisyt ovat laittaneet mulla mielen tai kehon sekaisin. Kuparikierukka on ollut toimiva – menkat on pidentyneet ehkä yhdellä päivällä ja vuoto joinain kuukausina hieman runsaanpaa muttei mitenkään huomattavaa. Vaikka kierukka toimii mulle hyvin, moni lääkäri on ehdottanut, että vaihtaisin hormonikierukkaan. Perusteluja en ole aivan ostanut ja tarjoukset ovat tuntuneet usein myös kaupallisilta tai muuten mystisiltä. <3

  • AF sanoo:

   Olen miettinyt kovasti miksi Suomessa lääkärit suosittelevat vain ja ainoastaan hormonikierukkaa tai hormonaalista ehkäisyä ylipäänsä? Kaikille ystävilleni, jotka ovat synnytyksen jälkeistä ehkäisyä miettineet, on suositeltu hormonikierukkaa. Kukaan lääkäri ei mainitsekaan kuparikierukasta, ellei siitä itse kysy. Ja jos kysyy, he koittavat kääntää asiakkaan pään hormoniehkäisyn puolelle. Siis mitä ihmettä?! Ja näiden kommenttien perusteella näyttää siltä, että tämä tendenssi lääkäreillä on todella vahva.
   Eikö ketään tämä ihmetytä tämän enempää..? Minusta tämä into saada naiset käyttämään hormonaalista ehkäisyä on todella epäilyttävää. Mikä taho on saanut lobattua hormonikierukan näin vahvasti lääkärien keskuuteen? Niin paljon kun on kuitenkin tutkimustietoa (ja käytännön tietoa) sen haitoista. Ja siksi juuri luulisi että terkkareissa ja lääkäriasemilla annettaisiin asiallisesti ja tasapuolisesti tietoa myös kuparikierukasta. Kun se varmaan noin 50% (ellei enemmän) naisille kuitenkin oikein hyvin sopii!
   Itselläni ei ole (juuri tästä syystä) vielä kumpaakaan kierukkaa. Mutta jos sellaisen otan, niin aivan varmasti päädyn kupariin.

   • Mirva sanoo:

    Kyllä meillä ainakin kuparikierukasta annetaan yhtälailla informaatiota kuin hormonikierukastakin. Päätöksen haluamastaan valmisteesta tekee aina asiakas itse. Toki pyritään antamaan kaikki informaatio puolueettomasti kaikista mahdollisuuksista. Haluaisin kuitenkin muistuttaa että vaikutukset on yksilöllisiä ja siksi ei kannata tehdä päätöstä sen perusteella mitä kummin kaima tai kaverin tuttu oli sanonut. Valitettavan paljon tätä tulee nimittäin työssä vastaan. Me voidaan lääkäreiden ja hoitajien kanssa antaa tarjolla olevat faktat ja pyritään sen mukaan asiakkaalle löytämään paras ratkaisu, mikään tutkinus ei kuitenlaan takaa sitä sopiiko valmiste lopulta. Pääsääntö on kuitenkin se, että hormonivalmisteiden kanssa erityisesti tulisi malttaa seurata tilannetta useampi kuukausi ennenkuin voidaan sanoa sopiiko valmiste vai ei. Hormonittomasta ehkäisystä löytyy meillä kattavia esitteitä ja niitä hyödynnetään.

   • Auroora sanoo:

    Tähän syynä ehkäpä se, että isolla osalla kuparikierukan omaavista kuukautiset muuttuvat sekä kivuliaammiksi että runsaammaksi. Monella naisella jo synnyttäminen itsessään tekee myöhemmistä kuukautisista runsaampia, niin ajattelisin että siinä on joku yhteys miksi lääkärit herkemmin lähtevät suosittelemaan hormonikierukkaa, joka taas ennemminkin niukentaa kuukautisvuodon määrää ja niistö aiheutuvia kipuja. Molemmat, niin kupari- kuin hormonikierukkakin on aivan loistavia ehkäisymenetelmiä parhaimmillaan, mut kaikille ei vaan sovi kaikki. Naistentautien polilla eräs gynekologi arvioi, että hormonikierukkaan on hänen tietojensa mukaan tyytyväisiä noin 9/10 naisista, kuparikierukassa ei taideta yltää ihan yhtä korkeisiin tyytyväisyyslukemiin. Anyway, oikean ja itselle sopivan menetelmän löytäminen vaatii monesti kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa, sillä alkuun oireet ovat yleensä rajumpia ja laantuvat sitten aikanaan. Mut ei tosiaan oo aina niin yksioikoista sen oikean löytäminen tässäkään mielessä 😁

 37. Sani sanoo:

  Hei,

  minullakin on kuparikierukka ja olen kokenut sen hyväksi. Suositus siis sille.

  Asetuksen jälkeen kuukautisvuoto oli runsaampaa ja kuukautiset kestivät ehkä pari päivää normaalia kauemmin, mutta enää en huomaa eroa. Kierukka on ollut minulla 2 vuotta.

  Ainoa pitkä miinus, jonka kierukka saa minulta oli sen asetus. E ollut varautunut niin suureen kipuun ja shokkiin, jonka toimenpide minussa aiheutti – olisin tarvinnut saattajan kotiin ja jouduin lepäilemään hoitajan huoneessa tovin ennen kuin pääsin tärisevänä jaloilleni.

  Toki kaikki ovat erilaisia ja toivottavasti näin ei käy muille. Kaikkeen on kuitenkin hyvä varautua.

 38. Maria sanoo:

  Minulla on ollut kohta 3 vuotta kuparikierukka, laitatin lapsen ollessa 1-vuotias. Olen ollut tosi tyytyväinen! Kuukautiset olivat muutaman kierron ajan runsaammat, mutta sitten muuttuivat ihan normaaleiksi. Kipuja ei ole. Minullekin lääkäri yritti ehdottaa hormonikierukkaa, mutta tosi tyytyväinen olen, että otin tämän kuparisen. En aio koskaan ottaa ylimääräisiä hormoneja kehooni.

 39. aio sanoo:

  Itse kävin läpi kolmet pillerit, joista kaikki aiheuttivat mielialanvaihteluja, itkuisuutta, alakuloa ja painonnousua. Vihdoin uskalsin kokeilla hormonikierukkaa ja en voisi olla tyytyväisempi! Oon taas oma itseni ihan henkisesti ja fyysisesti 🙂 Ja tosiaan se hormonimäärä on niin pieni ja paikallinen, että uskalsin hyvinkin vielä kokeilla pillerien kauhukokemusten jälkeen. Myös runsaat ja kivuliaat kuukautiseni ovat jääneet lähes kokonaan pois. Missä ennen sain viritellä tamponia, sidettä ja yön aikaisia suojia, nyt pärjään hyvin pikkuhousunsuojilla, välillä niitäkään ei tarvita!

  Mutta kierukan laittaminen tosiaan sattui ja todella paljon, itse valahdin ihan valkoiseksi ja olin koko illan pahoinvoiva, vatsan kramppaaminen loppui vasta muutaman päivän kuluttua. Mutta kivun mahdollisuus oli itselläni tiedossa ja koin sen kierukan arvoiseksi!

  Eli suosittelen lämpimästi hormonikierukkaa, en voinut edes kuvitella löytäväni näin näkymätöntä ehkäisykeinoa itselleni!

 40. W!zard sanoo:

  Mulla on ollut hormonikierukka kuopuksen jälkeen, ja siitä eteenpäin, kunnes viimeinen poistettiin ilman vaihtoa, vahva oletus että vaihdevuodet olleet ja menneet. Kuten olivatkin, ei ole hormonitoimintaa kuukautisten muodossa. Kuukautiset oli ennen kierukkaa todella runsaat, hormonikierukan kanssa katosivat kokonaan. En tuntenut mitään mielialavaihteluita, en muita oireita, ei tuntunut laittaminen eikä poisotto normaaligynekäyntiä kummemmalta. En tiedä, onko kierukan ansiota, mutta minulla ei ole ollut mitään vaihdevuosioireita. Ei Kuumia aaltoja. Ei hikoilua. Ei turvotuksia. Nada.

  Tuota ennen minulla oli ehkäisykapselit käytössä, niitäkin voin huoletta suositella, jos hormonaalinen ehkäisy sopii, aiheeseen kannattaa ainakin tutustua. Täysin harmittomat ja huolettomat nekin, otin aikoinaan pois, kun vaikutusaika lopussa ja juuri kierukkaan päätin siirtyä, mutta kun varsin sikiävää sukua, niin olinkin samantien raskaana. Raskaus oli vahinko, mutta lapsi toivotuin maailmassa ja rakastetuin. Mun kuopus, nyt 24.

 41. Illi sanoo:

  Mulla oli vuoden ajan hormonikierukka ja vaikka kuinka vakuutettiin että vaikuttaa vain paikallisesti, niin mulla heitti kyllä mielialat sellaista häränpyllyä että.. Lisäksi iski kauhea akne ja halut katosivat lähes kokonaan. Menkatkaan eivät hävinneet vaikka monilla niin käykin. Nykyisin olen onnellinen kondominkäyttäjä. Ihanaa kun on täysin luonnollinen kierto. En olisi varmaan koskaan yhdistänyt haluttomuutta hormonivalmisteisiin ellen olisi jättänyt niitä pois ja huomannut eron. Ajattelin että oon vain luonnostani sellainen jota ei huvita petipuuhat niin usein, mutta toisin oli 😀 Käytin siis ennen hormikierukkaa vuosia pillereitä, nyt en palaisi mistään hinnasta kumpaankaan.

 42. Hensu sanoo:

  Kokeilin ensin minipillereitä ekan lapsen kohdalla, mutta eivät sopineet. Alakulo, mielialanvaihtelut, raivokohtaukset ja haluttomuus vaivasivat. Toisen lapsen jälkeen kokeilin hormonikierukkaa, pidin sitä 7 kk, sama homma kun pillereissä. En osannut edes alkuun yhdistää noita sivuoireita, kun ne hiipii huomaamatta esim. haluttomuus. Mutta sen kyllä huomasi kun hormonaalisen ehkäisyn jätti pois. Nyt kolmannen lapsen jälkeen mies on jonossa vasektomiaan.

 43. Daisy sanoo:

  Molemmat ovat varmasti yhtä hyviä vaihtoehtoja, ja toimivuus riippuu kokeilijasta.
  Itse hoitoalalla olevana olen kuitenkin törmännyt useaan kertaan kuparikierukan kyseessä ollessa kohdunulkoiseen raskauteen, ja se on vaarallinen juttu.
  Muutoin sanoisin tuohon ’miksi suomessa suositellaan vain hormonaalista ehkäisyä’ sen, että ainakin itse puhun sellaisten valmisteiden puolesta, joita asiakkaat ovat kehuneet ja joista saan hyvää palautetta. Eli hyvä kello kuuluu kauas. Ja nimenomaan hormonikierukkaa koskien.
  Asennus ei yleensä synnyttäneelle ole ongelma, ja edeltävästi voi ottaa kipulääkettä.

Kommentoi