PEHMEÄT PÄIVÄUNET PUSSISSA

19/09/2018

Yhteistyö – Joutsen

Yhteistyö – Joutsen – Untuvapussi ja peitto saatu

Muutama vuosi sitten kaverini tuli meille kylään vauvansa kanssa. Oli keskitalvi, ulkona reippaasti pakkasta ja narskuvat kinokset. Vauva oli pakattuna vaunukoppaansa ja siellä olleeseen makuupussiin. Päiväunilta heräilevä vauva nostettiin pussista ja yllätyksekseni hän oli myssyä lukuunottamatta pelkissä sisävaatteisa – ja silti aivan lämpöinen. Mietin, että miten kätevää, ettei vauvaa tarvitse joka kerta ulos lähtiessä pukea ulkovaatteisiin. Silloin päätin, että jos saisin vielä joskus vauvan, hankkisin hänelle samanlaisen makuupussin.

Ja sellainen meillä nyt on, nimittäin kotimaisen Joutsenen ihana untuvamakuupussi. Vielä ulkona ei onneksi ole niin kylmä, että pussi olisi meillä vaunuissa käytössä. Sen sijaan vauva saa nukkua ihania pehmoisia päiväuniaan siinä kotona. Olen huomannut, että vauva nukkuu parhaiten juurikin vähän pakattuna, lämpöisessä ja suojaisassa pesässä. Eikä ihme, se varmasti tuntuu turvalliselta ja tutulta niin.

Joutsen on varmasti kaikille tuttu, pitkän linjan perheyritys joka sijaitsee nykyään Riihimäellä. Joutsen valmistaa untuvatuotteita, petivaatteita ja takkeja vuosikymmenten ammattitaidolla ja luontoa kunnioittaen. Vuosien saatossa Joutsen on kehittänyt uniikin jalostus -ja puhdistusprosessin, jonka ansiosta kaikki Joutsenen tuotteet ovat saaneet myös Allergia-, Iho- ja Astmaliiton myöntämän osoituksen tuotteiden puhtaudesta ja sopivuudesta myös allergikoille. Tuplapölynpoisto tapahtuu Joutsenen omassa höyhenjalostamossa ja prosessin aikana  raaka-aineesta poistetaan kaikki pöly, hilse, rasva sekä eläinperäiset valkuaisaineet, jotka yleisesti voivat aiheuttaa allergiaa.

Joutsen untuvapeittoja käytetään jopa sairaaloiden keskoloissa, missä luonnollisesti vain puhtain ja lämpimin voi olla kyllin hyvää pikkuisille. Ja kyllähän itsekin tiedän, että parhaat unet nukun lämpimän, mutta hengittävän untuvapeiton alla.  Puhtauden lisäksi untuvatuotteet ovatkin oiva valinta myös vauvoille juurikin untuvan ominaisuuksien vuoksi, se sitoo lämpöä mutta ei hiosta. Myös peittojen puuvillapäällinen on ihanan sileää ja hengittävää.

Meillä kotona untuvapussi on käytössä päivittäin. Vauvan kehdossa se toimii osittain avattuna ja reunat käännettynä unipesän tavoin. Pussin voi myös avata kokonaan, jolloin se toimii alustana tai leikkimattona. Olen itse kokenut pussukan käteväksi myös silloin, kun vauva vaikka nukahtaa sen päälle ja hänet täytyisi saada siirrettyä herättämättä toiseen paikkaan – pussissa vauvaa on helppo kuljettaa niin että hän makaa siellä ikäänkuin riippukeinussa. Vielä vauva ei hirveästi unissaan pyöri, mutta kun se aika koittaa, voi makuupussi olla silloin kätevämpi kun tavallinen peitto, sillä se ei suljettuna putoa pyörivänkään lapsen päältä.

Toki meillä on vauvalle makuupussin lisäksi myös vauvan untuvapeitto, onhan hänellä myös useampi sänky ja makuupussi tulee talven tullen vaunuihin käyttöön. Lisäksi perhepedissä nukkuessa on turvallisinta, että vauvalla on ihan oma peitto päällään.

Makuupussi tai peitto ovat muuten myös aivan ihania vauvalahjoja, vaikka babyshowereihin tai ristiäislahjaksi. Joutsen-untuvatuotteet kestävät myös aikaa ja melkein kyynel silmässä jo mietin sitä hetkeä, kun nään lapsenlapseni nukkuvan tässä samassa pussukassa.

Untuvatuotteista puhuessa mieleen tulee toki myös aina niiden eettisyys. Joutsenen untuvat hankitaan valikoiduilta eurooppalaisilta kumppanitiloilta, joissa vesilinnun untuvat kehittyvät hyvissä, luonnollisissa elinolosuhteissa. Käytettävä untuva on aina lihantuotannon ylijäämätuotetta, eikä Joutsen ole koskaan käyttänyt eläviltä linnuilta nypittyä untuvaa. Vuodevaatteissa käytetään pieneltä osin myös suomalaista hanhenuntuvaa ja saaristosta kertättyö, pesintäkauden jälkeen linnuilta irronnutta haahkanuntuvaa.

Koska untuva on uusiutuva luonnontuote, se toki myös hajoaa aikanaan takaisin luonnon kiertokulkuun. Pitkäikäisyytensä ja tuotannon vähäisen ympäristökuormituksen ansiosta untuvatuotteiden hiilijalanjälki on myös verrattain pieni. Vauvaa varten tulee tehtyä paljon uusia hankintoja ja mielestäni on tärkeää miettiä myös niiden ekologisuutta – ja tarpeellisuutta. Nämä untuvatuotteet ovat ajattomia, tulevat päivittäiseen käyttöön pitkäksi aikaa ja sen jälkeenkin ne ovat edelleen hyviä seuraaville käyttäjille. 

Joutsenen vauvatuotteita voi ostaa suoraan Joutsenen verkkokaupasta. Vielä kun saisin itselleni tuollaisen kokonaan suljettavan untuvamakuupussin aikuisten koossa! Minkälaisia nukkumisratkaisuja ja peitteitä teillä muuten on vauvoille?


10 Responses to “PEHMEÄT PÄIVÄUNET PUSSISSA”

 1. Avatar Leena sanoo:

  Hei, tuo Joutsenen untuvapussi on mahtava tuote. Meillä on ollut sama. Talvella on kätevä liikkua paikasta toiseen, kun ei tarvitse hirveästi pukea… Lämmin suositus! Ja hyvää jatkoa vauvan kanssa Minttu sekä perhe!

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Eikös olekin, olen ihan rakastunut siihen! Melkein jo odotan talvea ja pakkasia sen takia :D
   Kiitos! <3

 2. Avatar Nina sanoo:

  Heippa!
  Ilmeisesti ei ole mahdollista käyttää rattaissa tai turvakaukalossa Joutsenen untuvapussia, sillä siinä ei ole aukkoja valjaille, vai onko?:)

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Moikka!
   Tässä ei tosiaan ole aukkoja valjaille, vaan toimii isommalla lapsella enemmän sitten peiton tavoin :-)

 3. Avatar Elinakoo sanoo:

  Jos sopii kysyä, onko teillä allergiaa?

  Meillä oli aikanaan vastaava, saksalaisvalmisteinen untuvapussi valjasaukoilla. Ja se oli tosiaan kätevä huonosti nukkuvan vauvan kanssa. Kun saattoi siirtää pukematta ulos vaunuihin nukkumaan. Tosin muistaakseni koin untuvapussin pesun ongelmalliseksi, ehkä tässä suomalaisessa ei ole sitä ongelmaa.

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Hei!

   Ei tietääkseni ole allergiaa, muuten kun että itse olen herkistynyt esim pölylle, joten itse mielelläni valitsen myös muille perheenjäsenille allergisoimattomia tuotteita :-)

   Joutsenen makuupussin voi pestä pesukoneessa 60 asteessa sekä myös kuivattaa rummussa :-)

 4. Avatar Elizza sanoo:

  Ihana, pakko hankkia talvivauvalle! Kuka myy muuten tuota korisänkyä ja kauan ajattelet sillä olevan käyttöikää?

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Tuo korisänky on kyllä myös ihana! Ostin sen itse kirppikseltä, joten en valitettavasti myyntipaikasta osaa sanoa :-) käyttöaikaa tälle niin kauan kunnes vauva oppii kunnolla kääntyilemään ja nousemaan, ehkä n 4kk turvallisesti :-)

 5. Avatar titta sanoo:

  mutta hui kun vaavin iho ja posket on rikki. mistä johtuu?

  • Minttu MAMI GO GO Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Vauvan iho ei ole rikki vaan hänellä on ihan normaalia hormiininäppylää jota useimmille tämän ikäisille vauvoille tulee.

Kommentoi