MATKUSTAMINEN RASKAANA – PARHAAT VINKIT

10/06/2018

Lentomatkustamiseen raskaana liittyy paljon myyttejä. Netti on pullollaan kysymyksiä – ja hyvinkin erilaisia vastauksia. Moni ajattelee ettei raskaana ollessa voisi reissata ollenkaan, varsinkaan loppuajasta. Normaalsti edennyt raskaus ei kuitenkaan ole matkustelun este, myöskään lentäminen tai siitä tuleva säteily tai paine eivät ole vaarallista odottavalle äidille tai vauvalle. Kuitenkin matkakohteen valinta ja ajankohta kannattaa ottaa huomioon, ja raskaana ollessa kannattaa välttää kohteita joissa hygieniataso on huono. Myöskään malaria-alueille matkustamista kannattaa harkita ja muistaa, että mitään rokotuksia ei suositella otettavaksi raskaana – joten tarvittessa näiden pitäisi olla kunnossa jo etukäteen.

Myös jotakin muita asioita kannaattaa huomioida jo ennen matkaa sekä toki sen aikana, itse olen matkustanut nyt niin sekä alkuraskaudessa että lopussa ja tässä parhaat vinkkini onnistuneeseen lentomatkustamiseen:

LENTOTODISTUS
Useimmat lentoyhtiöt vaativat lääkärintodistuksen siitä, että raskaus on sujunut normaalisti (eli ettei merkkejä ennenaikaisesta synnytyksestä ole). Varmista millä viikoilla lentoyhtiöt tämän haluavat, tämä vaihtelee paljon. Esimerkiksi Finnair vaatii todistuksen jo viikolta 28 akaen mutta sama todistus on voimassa koko loppuraskauden ellei raskauden kulussa tapahdu muutoksia. Useimmat lentoyhtiöt sallivat skandinavian sisällä lentämisen todistuksen kanssa viikolle 38 asti sekä pidemmillä lennoilla viikolle 36. Monikkoraskauksiin on kuitenkin eri säännöt.

Varmista myös voitko saada todistuksen neuvolan / terveyskeskuksen kautta, kaikilla paikkakunnilla, kuten Helsingissä, tämä ei onnistu vaan todistus täytyy hakea yksityiseltä lääkäriasemalta. Ihan tavallisen yleislääkärin kirjoittamana todistus käy. Todistus täytyy yleensä lähettää lentoyhtiölle etukäteen sähköisesti, mutta se kannattaa ottaa varmuudeksi myös mukaan neuvolakortin kanssa.

VAKUUTUS
Matkavakuutus on hyvä toki olla voimassa aina kun liikkuu vähänkin kauempana kodin ulkopuoella. Tavalliset matkavakuutukset eivät kuitenkaan yleensä korvaa raskaudesta aiheutuneita kuluja. Syntymättömälle vauvalle voi toki hankkia ennen matkaa varmuudeksi myös vakuutuksen, mutta omasta mielestäni paras vaihtoehto on Eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka on täysin ilmainen kaikille Kelakortin haltijoille. Se on voimassa vain Euroopassa ja sillä saa samaa sairaalahoitoa mitä Suomessakin omavastuun hinnalla. Jos äidillä on eurooppalainen sairaanhoitokortti ja lapsi syntyykin matkalla, saa hän myös lääketieteellisesti välttämätöntä sairaalahoitoa paikallisen omavastuun hinnalla synnytyksessä tai välittömästi sen jälkeen tarvittavaa hoitoa, esimerkiksi keskosen tehohoitoa. Kortti ei kuitenkaan esimerkiksi oikeuta saamaan ambulanssilentoa kotiin, vaan sitä varten on oltava yksityinen matkavakuutus. Pohjoismaiden keskinäinen sopimus kattaa myös matkoista aiheutuvat ylimääräiset kulut.

TUKISUKAT
Matkustit sitten lentokoneessa, autolla tai junassa tukisukat raskaudessa ovat aina hyvä juttu. Tukisukat ehkäisevät toki suonikohjuilta ja turvotukselta, mutta erityisen tärkeät ne ovat veritulppariskin kannalta silloin kun tulee istuttua paljon. Tukisukkia saa hyvin monesta eri paikasta, kuten vaikka apteekeista. Ne kannattaa vetää jalkaan jo matkustuspäivän aamuna. Raskaus lisää laskimotukoksen vaaran kuusinkertaiseksi joten tukisukkien lisäksi on tärkeää myös nousta seisomaan / kävellä tunnin-parin välein.

JUO PALJON
Etenkin lentäessä juominen on tärkeää sillä lentokoneilma kuivattaa ja alhainen ilmankosteus matkustamossa voi aiheuttaa nestehukkaa. Reippaasti juomalla voi myös vähentää veritulpan riskiä ja tällöin tulee myös noustua useammin vessaan.

KENTÄLLÄ
Käsimatkatavarat kannattaa pakata vedettävään laukkuun, jolloin ei tarvitse kantaa mitään painavaa. Useimmilla kentillä pääsee raskaana ollessa pitkien jonojen ohi ja omasta turvatarkastuksesta. Myös lentoyhtiöiden omat lounget ovat mielestäni erityisen ihania raskaana ollessa. Siellä pääsee istumaan mukavasti ja rauhassa mukaville nojatuoleille, ruokaa ja juomaa saa hakea mielin määrin ja vessakin on lähellä. Me olimme menomatkalla Finnairin loungessa, mikä oli jo itsessään ihana alku lomalle.

KONEESSA
Koneen paikka kannataa varata jo etukäteen, kätevin liikkumisen kannalta on toki käytäväpaikka. Parhaiten jalkatilaa on yleensä koneen eturivillä tai jos matkustat ilman lapsia suosittelen ottamaan paikan hätäpostumistieltä, jolloin jalkatilaa on myös enemmän. Koneeseen kannattaa pakata mukaan myös korvatulpat sekä niskatyyny, jolloin nukkuminen on huomattavasti helpompaa. Omasta kokemuksesta lentoemännät auttavat mielellään jos jotain tarvitsee. Kiinnitä turvavyö matkan aikana vatsan alle, reisien päälle.

LÄÄKKEET
Matkalle mukaan kannattaa pakata jo valmiiksi raskauden aikana sallituja lääkkeitä, ihan varmuudeksi. Ota mukaan ainakin lääkkeet hiivaan sekä kipu, ummetus- ja ripulilääkeet. Itselläni on matkassa mukana myös allergialääke sekä silmätipat sekä nenäsuihke. Eipähän tarvitse lähteä apteekkiin arpomaan jos jotain tarvitsee. Myös käsidesiä voi olla hyvä kantaa mukana.

VÄLTÄ
Kissoja (suuri toksoplasmoosin riski), havavettä jos sen puhtaudesta ei ole täyttä varmuutta, huonosti kuumennettua / raakaa ruokaa, ruokaa jonka tuoreudesta ei ole takeita (esim buffetit), huono käsihygenia, yleiset käsipyyhkeet, silmien hierominen (monet tartunnat tulevat silmien limakalvojen kautta).

AURINGOLTA SUOJAUTUMINEN
Maksaläiskät ovat yleisiä raskaudessa ja ainakin oma ihoni palaa nyt myös paljon herkemmin. Suojaudu auringolta niin voitein (fysikaalinen sopii raskaana ollessa), että hatuin ja vaattein. Muista nestetankkaus myös lentokoneen ulkopuolella!

Raskaana matkustaminen voi helpostikin olla ihan yhtä ihanaa kun muulloinkin. Etenkin keskiraskautta suositellaan matkustamiseen sen helppouden vuosi, mutta hyvin se onnistuu todistetusti myös alkurskauden pahoinvoinnin kanssa että isolla vatsalla. Omaa kehoaan kannattaa kuunnella, eikä ottaa turhaa stressiä siitä jos tarvitsee normaalia enemmän lepoa. Itseasiassa raskaana reissaaminen voikin olla hyvinkin rentoa ja leppoisaa ja vauvalle on hauska myöhemmin kertoa missä kaikkialla hän on päässyt äidin vatsassa käymään.


14 Responses to “MATKUSTAMINEN RASKAANA – PARHAAT VINKIT”

  1. Melmston sanoo:

    Ihania kuvia! ❤️ Hehkuva nainen!

  2. Tässä tuli tosi kivasti kaikki tarpeellinen tieto. Itse olin kerran lentokoneessa raskaana ja hyvin meni. Myöskään kohdemaassa ei ollut mitään ongelmia. Maha hieman painoi ja välillä piti istahtaa huilaamaan, mutta samahan se olisi ollut kotonakin 🙂
    Ihanat kuvat!

  3. Anni sanoo:

    Huomauttaisin että toksoplasmoosi tarttuu käsittääkseni vain ja ainoastaan kissan ulosteista, ei kissasta itsestään. Ja niitä kissan ulosteita ehkä varoo jokainen muutenkin, ei ehkä tartuntariskin vaan ihan yleisen hygienian takia. Kissoja ei siis tarvitse varoa raskaana ollessaan juurikaan.

    • Minttu MAMI GO GO sanoo:

      Purkkiruokaa syövä kotikissa ei tosiaan ole riski kun vessalaatikon puolesta, mutta esim etelä-euroopssa toksoplasmoosi on todella yleinen ja sen voi saada ihan kulkukissaa silittämällä 🙂

  4. K sanoo:

    Itse en suosittele oman kokemuksen perusteella alkuraskaudessa matkustamista jos on kovaa pahoinvointia. Lennot olivat ihan hirveä kokemus..itse määränpäässä olo meni onneksi todella hyvin.

    • Minttu MAMI GO GO sanoo:

      Onneksi sulla meni matka muuten hyvin! Itelläni alkoi pahoinvointi reissussa (rv 6) ja olihan se tylsää, mutta onneksi ei vielä silloin ollut niin pahana niin pystyi lomasta nauttimaankin. Lentokoneessa istuin paluumatkalla oksennuspussi kädessä varmuudeksi 😀

  5. Miia sanoo:

    Minä sain vielä vuonna 2016 lentotodistuksen Helsingissä neuvolasta, onkohan tuo vasta muuttunut?

    • Minttu MAMI GO GO sanoo:

      En tiedä varmasti minä vuonna tämä on muuttunut, mutta valitettavasti nykyään yleinen käytäntö Helsingissä. Kuulemma resurssipulan vuoksi.

      • Miia sanoo:

        Höh ompa harmi! Mutta hyvä tietää, kiitos hyvästä postauksesta 🙂

  6. Kk sanoo:

    Exit rivillä ei kyllä voi istua raskaana olevat.

    • Minttu MAMI GO GO sanoo:

      Kyllä voi ja itse sain kyllä istua exit-rivillä menomatkalla. Finnairin ohjeissa sanotaan näin: Exit-rivillä istuvan matkustajan tulee olla vähintään 12-vuotias ja puhua ja ymmärtää englantia tai suomea. Hätätilanteessa matkustajan tulee pystyä avaamaan painava exit-ovi ja tarvittaessa avustaa henkilökuntaa. Lisäturvavyötä ei ole mahdollista käyttää exit-rivin paikoilla”.
      Mutta kapteenin tai muun lentohenkilökunnan on toki mahdollista evätä pääsy exit-paikalle jos he eivät sitä mieltä että ko henkilö ei pysty tarvittessa exit-ovea avaamaan. Olen kyllä nähnyt niin tuhannen tuiskeessa olevia matkustajia joskus niillä paikoilla, että mielummin ottaisin itse siihen raskaana olevan kun humalaisen istumaan 😀

  7. Outi sanoo:

    Näytät todella kauniilta ja onnelliselta tuossa ensimmäisessä kuvassa!

Kommentoi