MUOVITTOMAN MAALISKUUN LEMPITUOTE

17/03/2018

Muovista on puhuttu viime aikoina paljon, mikä on hyvä. Meremme täyttyvät muovista, se päätyy myös eläinten vatsoihin ja viimeisimpänä mikromuovia on myös löydetty pullovedestä. Tämä on hyvin hyvin huolestuttavaa. Muovipakkauksia valmistetaan vuodessa 80 miljoona tonnia ja valitettavasti siitä 30 % päätyy luontoon. Se tarkoittaa yhtä jäteautollista joka minuutti. On arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä meressä on enemmän muovia kun kaloja.

Muoviton maaliskuu on saanut hyvin näkyvyyttä ja se on toivottavasti saanut monet miettimään kulutustottumuksiaan. Minut se on saanut entistä enemmän ihmettelemään sitä, että miksi kotoamme löytyy jo valmiiksi niin paljon muovia. Se että olen vaihtanut kaiken kosmetiikkani luonnonmukaisiin tuotteisiin, silti muutamaa hassua lasipunukkaa lukuunottamatta ne kaikki ovat pakattuna muoviin. Jos esimerkiksi kasvovoide säilyy avaamattomana muutaman vuoden ja avattuna toiset kaksi, miksi sen pakkauksen pitää kestää viisituhattamiljoonaaziljoona vuotta?

Kävin eilen itselleni ensimmäistä kertaa Luonnonkaunis-luonnonkosmetiikkamessuilla. Siellä oli nimittäin yksi vetonaula josta halusin kuulla lisää, täysin biohajoava kosmetiikalle tai elintarvikkeille suuniteltu pakkaus – Sulapac. Juuri tällaisia innovaatioita tarvitsemme kipeästi muovin tilalle.

Sulapac on kahden Suomalaisnaisen keksintö muutaman vuoden takaa. Se syntyi juurikin tarpeesta saada jokin toinen, järkevämpi ja luontoystävällinen vaihtoehto muoville. Puuhakkeesta valmistetut ja suomalaista huippudesigniä sisältävät pakkaukset ollaan noteeraattu jo maailmallakin isojen tomijoitsen tahoilta, joten täytyy toivoa että tässä olisi vihdoin tuote joka syrjäyttää muovin.

Sulapacin pakkaukset siis valmistetaan eko-sertfioidusta pohjoismaisesta uusiutuvasta ja kestävän kehityksen puuhakkeesta, aivan samalla tavalla kun muovipakkauksetkin, muottiin puristamalla, ruiskuvalutekniikalla. Näin ollen uusia tuotantolaitoksia ei tarvise perustaa, vaan pakkauksia voidaan valmistaa massatuotantomenetelmällä perjaatteessa missä tahansa valmiissa tehtaassa ympäri maailman.

Kuluttajille Sulapacin purkunkoita on jo saatavilla muutamilta merkeiltä, niihin on pakattu esimerkiksi kuvissa näkyvät Ekopharman marjabalmit. Tuotteita uudistetuilla pakkauksissa tulee sitä mukaan kun niitä saadaan testattua. Sulapac kestää vettä, rasvaa eivätkä ne läpäise happea. Silti jokainen tuote täytyy ensin asianmukaisesti testata, ettei pakkaus ala hajoamaan ennenaikaisesti.

Kylpyhuoneen kaapissa pakkaus siis säilyy niin kauan kun on tarvis, mutta tyhjän purkin voi heittää biojätteeseen ja se maatuu teollisessakompostissa noin kahdessakymmennessä yhdessä päivässä! Pakkaus on siis ihan täysin luonnontuote ja se maatuu ihan sataprosenttisesti. Kotikompostissa, Suomen kylmissä oloissa, maatuminen on hitaampaa, mutta tapahtuu kyllä myös lopulta. Päätyipä pakkaus minne tahansa, hajoaa se lopulta ja on paljon parempi kun muovi.

Paljon erilaisia pakkauksia on myös tuotannon ja testauksen alla. Niitä suunittelemassa ovat olleet muunmuassa tunnetut muotoilijat Harri Koski sekä Eero Aarnio. Värinsä purkit ovat saneet Suomen luonnosta ja ensimmäisiä versioita värjäiltiin muunmuassa mustikalla. Kosmetiikan lisäksi pakkauksia voitaisiin käyttää vaikkapa korurasioina tai elintarvikkeiden säilytyksessä – miksei vaikka leluinakin!

Sulapac on jo saanut jalan oven väliin kansainvälisillä markkinoillakin globaalien brändien kautta. Strategiana on tehdä Sulapac-innovaatiosta maailman pakkausmarkkinoita dominoiva materiaali ja samalla luoda täysin uusi vaatimustaso ympäristöystävällisten tuotteiden valmistukselle. Toiveena on, että se pakottaa myös öljy- ja muoviteollisuuden löytämään entistä ekologisempia pakkausmateriaalivaihtoehtoja.

Toivon samaa! Sitä odotellessa me voimme edelleen kiinnittää huomiota omaan kulutukseemme. Tehdä ekologisia valintoja, ostaa vain tarpeellista – ja muita pieniä tekoja, jotka eivät edes hankaloita arkeamme mutta mistä on toivottavasti pitkässä juoksussa apua maailman muoviongelmaan.

(Tämä ei ole mainos, mutta kuvituksessa käytetyt tuotteet saatu)


11 Responses to “MUOVITTOMAN MAALISKUUN LEMPITUOTE”

 1. Elluskainen sanoo:

  Wau! Tuollaista kosmetiikkamarkkinat ja oma kylppärin kaappikin kyllä kaipaavat. Nuo purkit ovat kyllä kivan näköisiäkin 🙂 Mikromuovi on kyllä ollut tosi hyvin esillä viime aikoina ja ainakin itse olen herännyt miettimään omia kulutustottumuksia taas uudessa valossa.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Eikö! Ja tosiaan kaikenmallisia purkkeja, pumppupulloja ja tuubeja myös tulossa! 🙂

 2. Arja Appe Vanajas sanoo:

  Hyvä tämä muovipakkausten korvattavuus artikkeli.Olen lukenut aina silloin tällöin näitä juttujasi kun Arja laittaa niitä eteenpäin.Tällaiset konkreettiset aihepiirit/ekologiset vaihtoehdot, ovat hyviä!Kirjoitat myös selkeästi turhia jaarittelematta..ja kirjoitustyylissäsi on innostunut Klangi!!Joka blogeissa erittäin tärkeää.Keep up the good work.Missä voi äänestää blogiesi puolesta???

 3. Norppi sanoo:

  Tosi hyvä ja tärkeä postaus, kiitos Minttu! Oon todella iloinen siitä että niin monissa blogeissa on uskallettu viimei aikoina nostaa esiin henkilökohtainen huoli ympäristöstä ja samalla myös kritisoida omia kulutustottumuksia. Eihän me näitä tärkeitä aiheita enää voida paeta, vaikka ne ahdistavatkin. Mä pidän itseäni keskivertoa tiedostavampana ihmisenä ja olin innolla osallistumassa muovittomaan maaliskuuhun, mutta hitto se on vaikeaa!! KAIKKI on muovissa. Mutta vaikka nollalinjaa ei pystyisikään pitämään, on tämä erinomainen herätys. Ja sentään muovinkierrätys on yleistynyt viime aikoina, meillekin tuli keräyslaatikot taloyhtiöön syksyllä.

  Kiitos vielä, ja nosta jatkossakin näitä tärkeitä aiheita esille!

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Tosi hienoa kuulla että aihe kiinnostaa ja tuntuu tärkeältä! Muoviton maaliskuu on ollut kyllä tosi herättelijä sekä aiheestan keskustelun avaus! 🙂

 4. M sanoo:

  On hienoa, että uusia biohajoavia materiaaleja kehitetään! Haluan kuitenkin muistuttaa, että Suomessa ”riittää”, että ne muovit jaksaa viedä sekajätteeseen, eikä ne sielä luontoon todellakaan päädy! Kaikki jäte poltetaan nykyisin Suomessa. Suomen muovisaaste tulee siis suurimmaksi osaksi autojen renkaista, jotka kuluvat teiden pintoihin ja valuvat sieltä vesistöihin. Tämän lisäksi ongelmana on tekstiilien ja kosmetiikan mikromuovit.

  • Nimetön sanoo:

   Muovin tuottaminen ei siltikään ole luontoystävällistä! Ja muovisaasteen polttaminen aiheuttaa valtavasti hiilidioksiipäästöjä. Sen sijaan uusiutuvien pakkausten polttaminen aiheuttaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä, ne voidaan korreloida myös kasvattamalla uusia puita ja kasveja. Sen sijaan öljy on uusiutumaton tuote, joka sisältää paljon haitallisia ja myrkyllisiä aineita, eikä sitä pitäisi polttaa, jos halutaan hiilidioksidipäästöt pysymään maltillisina 🙂 Myös kaatopaikoilla muovista imeytyy ja leviää haitallisia yhdisteitä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   On todella hienoa että biohajovia tuotteita kehitellään, sillä me kirjaimellisesti hukumme muoviin. Vaikka suomessa on hyvä kierrästyssysteemi, ei emme voi ummistaa silmiämme siltä miten muualla asiat ovat. Ja kuten M tuossa myös kommentoi, sen muovin, mikä Suomessa kaatopaikalle päätyy, polttaminen aiheuttaa todella paljon haitallisia hiilidioksiipäästöjä. Ja myös kaatopaikolla oleva muovi voi hajota pieneksi, jopa mikromuoviksi, jota ei edes vedenpuhdistamolla saada suodatettua pois vaan päätyy lopulta elimistöihimme.

 5. Nimetön sanoo:

  Ihanaa! Itse olen lopettanut meikkaamisen ja muun kosmetiikan käytön kokonaan sen tuottaman muoviroskan takia. Mutta innolla odotan, josko pikkuhiljaa tulisi markkinoille jotain zero waste pakkauksissa myytävää kosmetiikkaa! 🙂 En ollut tästä kuullut, joten iso kiitos vinkistä.

  • Minttu MAMI GO GO sanoo:

   Joo, tämä on kyllä tosi mahtava juttu! Toivottavasti levää laajalti maailmalle 🙂

Kommentoi