YHDESSÄ ILTAPALALLA

29/08/2016

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with 2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 preset

Meitä pyydettiin mukaan Indiedaysin ja Fazerin kampanjaan, jonka keskiössä oli tällä kertaa yhdessä syöminen. Perheitä on erilaisia, on meidän kaltaisia modernimpia perheitä, perinteisiä ydinperheitä ja kaikkea maan ja taivaan väliltä. Useasti perheen pariin ovat lämpimästi tervetulleet myös sukulaiset, ystävät tai naapurit. Oli perhe minkälainen tahansa, on yhdessäolo tärkeää.

Tiesittekö, että tutkitusti perheissä, joissa syödään yhdessä, voidaan paremmin? Tutkimukset osoittavat, että yhdessä syöminen voi suojata lapsen kehitystä ja pitää perhettä vahvemmin koossa. Vaikka kiireisessä arjessa ei olisi aina mahdollista varata aikaa perhepäivälliselle, on ehkä mahdollista varata aikaa yhteiseen iltapalaan tai syödä aamulla yhdessä?

Me istuimme siis viikon ajan joka ilta rauhassa yhdessä iltapalalle. Teemme itseasiassa usein miten niin, mutta tällä kertaa oikein ajatuksen kanssa. Yhteisille iltapaloille ei nimittäin otettu mukaan mitään keskittymistä häiritseviä asioita kuten kännyköitä, tabletteja, kameraa, leluja tai kirjoja. Eli blogikuvatkin otettiin vasta tämän viikon jälkeen.

Yhdessä syöminen tulisi nimittäin olla rauhallista ja mukavaa, jolloin ylimääräisiä juttuja ei edes kannata pöytään ottaa. Tiedän, että monissa perheissä vaikkapa lelujen tuominen pöytään on muutenkin kiellettyä. Meillä näin ei ole ikinä ollut, mutta oli kiva kokeilla sitä ja jatkamme ehdottomasti jatkossa ainakin yhden ruokailun ajan niin.

Parhaat hetket arjessa ovat mielestäni juurikin niitä ihan tavallisia juttuja, joissa kaikki ovat aidosti läsnä ja siinä hetkessä. Kyseessä ei siis tarvitse olla monen tähden hieno illallinen vaan se, kun iltapalapöydällä on läikkynyttä kaakaota ja harjoitellaan juuston höyläämistä samalla kun jutellaan päivän tapahtumista.

Tuntuu kivalta aloittaa yhdessä yötä vasten rauhoittuminen. Istua yhdessä alas pöytään. Sammuttaa koko päivän taustalla soinut radio. Viikon ajan aloitimme aina samalla tavalla. Kutsuin pojat iltapalalle ja sitten laitetaan ruoat yhdessä pöytään. Istutaan alas syömään ja samalla höpötellään niitä näitä. Yleensä päivän kuulumisia, mutta useasti aiheet rönsyilevät sitten vaikka ja minne. On varmasti paljon keskusteluja, joita ei olisi tullut käytyä ilman yhteistä ruokailuhetkeä. Syömisen jälkeen istuskelemme yhdessä niin kauan että kaikki ovat syöneet. On ihana antaa lapsille jakamatonta huomiota, mutta toki saada sitä myös itsekin. Voisin oikeasti sanoa, että jo viikon jälkeen tuntui että olemme vähän läheisempiä toisillemme.

Ehdottomasti jatketaan tätä tulevaisuudessakin. Eli ainakin yhden ruokalun ajan päivässä ollaan vain me, ilman ylimääräistä hätiköintiä, kiirettä tai somea. Suosittelen testaamaan viikon ajan, jos teillä ei ole vielä kyseinen tapa käytössä! Ja erityisen hauskaa siitä tekee jos kutsuu vaikkapa iltapalalle mukaan kavereita tai vaikka naapurin! Täältä muuten löytyy 50 erilaista Puikula-reseptiä arkeen, jos aina ei keksi mitä leivän päälle laittaisi.

Kertokaahan miten usein teillä syödään yhdessä? Joko perheen tai sitten ystävien, sukulaisten tai muiden tärkeiden ihmisten kanssa? Kaikkien vastanneiden kesken arvon kaksi Fazerin tuotepakettia. Arvonta päättyy 4.9 ja ilmoitan voittajille sähköpostitse.

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

43 Responses to “YHDESSÄ ILTAPALALLA”

 1. Suski sanoo:

  Heippa! Ja kivaa syksyn alkua meillä tulee enimmäkseen viikonloppuisin syötyä yhdessä. Mut sillon kans panostetaan kunnolla hotelliaamupala tyyliinne ihanat hetket antaa voimaa että jaksaa taas arjessa. kiitos kivasta blogista!

 2. Elise H. sanoo:

  Mukana arvonnassa! Syömme koko perhe yhdessä 2-3 kertaa viikossa, eli lähinnä viikonloppuisin. Ehdottomasti pitäisi kyllä järjestää useammin yhteisiä ruokahetkiä 🙂

 3. Ansku sanoo:

  Me syödään kyl miehen kanssa yhdessä, mut usein illalla myöhään ja katsotaan samalla jotain sarjaa. Tää tapa on jäänne siltä ajalta, kun olin töissä niin raskaassa paikassa että oli saatava ajatukset johonkin muuhun, just vaikka tv sarjaan.

 4. Sari sanoo:

  Syömme sekä päivällisen, joka on harrastusten vuoksi kiireinen että rauhallisemman iltapalan yhdessä 🙂 Ja perheeseen kuuluu siis äiti ja kaksi reilut 10v poikaa.

 5. Maitoviiksi sanoo:

  Meillä yhdessä syömiseen on toistaiseksi pyhitetty päivällinen. Silloin istumme alas ja juttelemme päivän kuulumiset. On kiva, että edes hetken päivästä kaikki keskittyvät toisiinsa. Iltapalalla puolestaan saa lukea kirjaa tai aku ankkaa, joten silloin syöminen on erilaista, vaikka kaikki pöydässä istuisivatkin yhtä aikaa. Mukana arvonnassa!

 6. Taru sanoo:

  Mahdollisuuksien mukaan syödään koko poppoolla, tavallisesti päivällinen ja iltapala, viikonloppuisin ehtii enemmän paneutua rauhassa asiaan. Tosiaankin pitäisi enemmän viilata tavaksi.

 7. annu sanoo:

  Nykyään meillä syödään lähes päivittäin päivällinen yhdessä. Tästä saan kiittää miehen uutta työtä. Aikaisemmin työskenteli iltapainotteisesti ja tuntui, ettemme koskaan päässeet saman pöydän ääreen koko pikkuporukallamme!

 8. Fs-mamman sanoo:

  Meillä syödään iltapala aina yhdessä ja päivällinen viikonloppuisin! Usein arki on niin hektistä ettei yhteisiä lounaita aina kerkiä syömään. Ja aamut ovat meidän perheessä niin aikaisia että aamupala nautitaan päiväkodissa ja töissä

 9. Maisa sanoo:

  Aviomieheni asuu pääosin ulkomailla ja yhteiset iltapalat ovat kultaakin arvokkaimpia hetkiä. Meille siihen liittyy lähes aina voileivät, minulle gluteenittomat ja miehelle tavalliset. Fazerilta löytyykin suosikkituotteita. 🙂

 10. saana sanoo:

  Valitettavasti sinkkutaloudessani joudun syömään usein yksin, jolloin ruokakaan ei oikein maistu. Hyvästä ruoasta nauttimisen tunteen haluaisi mieluumin jakaa jonkun kanssa., yksin se on tylsää.

 11. Laura sanoo:

  Meillä kaikilla perheessä aamuisin omat aikataulut. Mutta viimeistään illalla yhdessä kaikki ☺ja viikonloppuisin! Silloin luxusta on koko perheellä ulkona syöminen ☺

 12. Jesper sanoo:

  Iltaisin ja viikonloppuisin syömme yleensä yhdessä. Joskus myös koululaisten kanssa aamupala yhdessä.

 13. Hannis sanoo:

  Arkisin päivällinen syödään lähes aina yhdessä, viikonloppuisin myös aamupala pidemmän kaavan mukaan. Olisikin mukavaa jos kaveriperheiden kanssa otettaisiin tavaksi syödä silloin tällöin yhdessä, pitääkin varmaan ottaa puheeksi 🙂

 14. Ninni sanoo:

  Ihana aihe! Meillä syödään yhdessä päivittäin kaikki ateriat paitsi iltapala, joka on lasten oma hetki. Aamupalalta ja lounaalta puuttuu yleensä isi joka on töissä ja eskarilainenkin välillä, mutta muuten ruokaillaan aina yhdessä.

 15. petra sanoo:

  Meillä syödään arkisin iltapäiväruoka yhdessä miehen tultua kotiin. Aamupalalla ja lounaalla minulle seuraa pitää pikkuinen vauvamme.:) Viikonloppuisin teemme usein ruokaa yhdessä sisarustemme tai ystäviemme kanssa ja välillä arkisin iltapalalle saamme seuraksi ystäviä naapurista.

 16. PiaK sanoo:

  iltaruoka pyritään syömään arkena joka ilta yhdessä, siinä on mukava vaihtaa päivän kuulumiset.

 17. Riina sanoo:

  Meillä syödään lähes joka päivällinen yhdessä arkena ja ainakin viikonloppuna

 18. Anu sanoo:

  Viikonloppuisin syödään aina yhdessä lounas ja päivällinen, viikot on niin hulinaa ja isä ei oo saattanu tulla töistä vielä iltapala-aikaankaan mutta aina kun mahdollista kaikki saman pöydän ääressä kaikki mahdolliset ruoka-ajat ja meillä ollaan tarkkoja, ei lehtiä, puhelimia tai lelujakaan pöytään, siinä saa samalla juteltua päivän kuulumisia kun nyt eskarin alettua sitä juttuakin riittää.

 19. mamma*3 sanoo:

  Lapseni ovat joka toinen viikko minulla, mutta sillon kun he ovat minulla syömme joka arkipäivä päivällisen ja iltapalan yhdessä. Viikonloppuisin satsaamme kunnon aamupalaan ja lämpimään ruokaan ja iltapalaan jotka syömme yhdessä aina. Ja ruokapöytään on ehdoton kännykkä ja tabletti kielto syödessämme. Yhteinen aika on tärkeää 🙂

 20. Annu sanoo:

  Meidän perhe on onnellisessa asemassa ja tällä hetkellä saadaan syödä jokainen ateria perheen kesken 🙂
  Mies on isyyslomalla vielä 2 viikkoa ja 4 ja 2 vuotiaat ovat kotona ja tietysti uunituore vauva.
  Normiarjessa syön tyttöjeni kanssa aamiaisen ja lounaan yhdessä, sitten saadaan isäkin mukaan päivälliselle.
  Leipä on meidän muksujen lemppari aamiainen 🙂

 21. Marle sanoo:

  Minä ja lapset päivittäin, mies sitten jos ehtii/viitsii. Syödään niin eri ruokia, mikä on kyllä surullista

 22. Sere sanoo:

  Yhdessä aina kun mahdollista :>

 23. Anni sanoo:

  Meillä arkisin yhdessä syöminen on harvempaa aikataulujen takia. Aamuisin ja iltaisin syön usein yhdessä systerini kanssa ja illalla silloin tällöin koko perhe koolla. Viikonloppuisin syömme taas jokaisen aterian yhdessä aamupalasta iltapalaan ja voin kertoa, kyllä se lähentää. Omien sanojesi mukaisesti jutut todellakin rönsyilevät ruokapöydässä monelle tielle. Meillä ei lapsuudessani syöty koko perhe yhdessä arkipäivisin, mutta mitään traumoja ei ole jäänyt ja hyväksi aikuiseksi tässä on kasvettu! 😀

 24. Elina sanoo:

  Kyllä me joka päivä yritetään miehen kanssa yhdessä syödä, tietenkään aina ei onnistu mutta yritys hyvä kymmenen

 25. Lotta sanoo:

  Meidän kahden hengen taloudessa yritetään syödä yhdessä aina kun mahdollista. Yleensä minä laitan ruuan ja mies tiskaa, ihan toimiva jako. Anoppilassa käydessä on ihana syödä astetta juhlallisemmin perheen kesken.

 26. Henna sanoo:

  4- ja 5-vuotiaat lapsoset eivät tällä hetkellä malttaisi leikkien tiimoilta syömään ollenkaan päivällistä ja usein saakin patistella yhteiseen ruokahetkeen, välillä paremmalla menestyksellä. Iltapalalle kokoonnutaan puurolle ja jutellaan mukavia päivän tapahtumista tai huomisen suunnitelmista. Ehdottomasti täytyy ylläpitää yhteisiä ruokailuhetkiä.

 27. Ida sanoo:

  Melkein joka päivä poikaystävän kanssa, tosin välillä samalla tv-sarjaa katsoen, jolloin yhdessäolo ei tietenkään ole yhtä läsnä. Yhteiset ruokahetket ovat molemmille kuitenkin todella tärkeitä ja niille pitää luoda aikaa arjen keskelläkin! 🙂

 28. Reetta sanoo:

  Mä oon nyt aloittanu meidän perheelle perinteen, että kun ollaan yhtaikaa kotona niin syödään yhdessä iltapala. Miehen vuorotyön takia tämä onnistuu muutamia kertoja viikossa ja silloin yritän – ainakin näin uutuudenviehätyksessä 😀 – tehdä vähän jotain spesiaalia iltapalaks, esim. sämpylöitä ja eilen perunarieskaa. Yritän myös vähän panostaa kattaukseen ja samalla pikkuisen opettaa yksi- ja kolme – vuotiaille lapsille pöytätapoja 🙂 Toivon kovasti että tämä uusi tapa tulee jäädäkseen!

 29. Katja sanoo:

  Tavoitteena on, että edes iltapalalle osuttaisiin kaikki yhtä aikaa. Välillä siinäkin on haasteita perheessä, jossa on lapsia ekaluokkalaisesta teini-ikäiseen.

 30. Päivänsäde sanoo:

  Melkein joka päivä syödään Koululaisen kanssa aamupala ja päivällinen yhdessä. Mutta päivällinen on se ruoka jolloin keskustellaan päivän tapahtumat ja kuulumiset.

 31. pirjo sanoo:

  usein lapset syö keskenään ja itse olen siinä lähettyvillä. sitten sön itse kun lapset on menneet nukkumaan. Mutta viiknloppusin ysein yhdessä.

 32. Teija sanoo:

  Meiän perhe on minä ja kaks poikaa: 3- ja 5-vuotiaat. Meillä syödään aina yhdessä. Tosin aamut ovat aika hektisiä jos ite juon vaan pelkän kahvin ja pojat syö nopeasti rahkaa tai jogurttia. Mutta iltaisin on aikaa. Ensin syömme iltaruoan viiden maissa ja sitten myöhemmin iltapalan. Usein tv on auki mutta taidamme kokeilla totaalihiljaisuutta. Leluja tai kännykkää ei pidetä pöydässä. 🙂

 33. Iida sanoo:

  Yhdessä pyritään syömään aina kun mahdollista. Parasta on aloittaa aamut rauhassa perheen kesken hyvin syöden ja ajatuksia vaihtaen ennen kunkin kouluun ja töihin lähtöä. Harrastuksien ja muiden menojen vuoksi päivällishetki ei läheskään aina ole yhteinen, siksi viikonloppuisin nautitaan ja tehdään ruokaa yhdessä. Lopuksi syödään ajan kanssa, rupatellen. 🙂

 34. Suvi sanoo:

  Mukana ollaan! Yksin asuvana ei tule arkisin syötyä toisten kanssa kuin töissä, mutta viikonloppuisin sitten kavereiden ja muun perheen kanssa syödään yhdessä 🙂

 35. Risto sanoo:

  Kyllä se on harvinaista herkkua syödä yhdessä ystävien tai sukulaisten kanssa,koska olen yksineläjä ja kaikilla tuntuu olevan kova kiire ettei aikaa ole,mut kyllä tähän on jo tottunut et yksin syö…

 36. PaulaTee sanoo:

  Kiva postaus! Meillä syödään joka ilta yhdessä ainakin iltapala, päivällinenkin yleensä, mut toki lasten harrastukset välillä sekottaa pakkaa.

 37. Laura sanoo:

  Ehdottomasti pitäisi useammin syödä yhdessä. Varsinkin kun siihen on mahdollisuus. Päivällinen arkena yritetään syödä yhdessä ja viikonloppuisin aamupala ja lounas jos vaan ollaan kaikki kotona. Tän postauksen myötä alan kyllä enemmän vaatimaan yhteisiä ruokailuhetkiä, ainakin sen kerran päivässä!

 38. Asun yksin ja tätä postausta lukiessani heräsin siihen, etten muista koska olisi viimeksi syönyt kotona ruuan yhdessä jonkun kanssa. Töissä on kyllä aina lounasseuraa, mutta kotona safkailu menee usein puhelin kourassa ja sohvan nurkassa. Täytyy alkaa tsempata, kutsua kavereita useammin vaikka viikonloppupäivällisille!

 39. minttu47 sanoo:

  Ainakin kerran päivässä.

 40. Hiisukas sanoo:

  Nyt kesällä on koko perhe ollut paljonkin kotona, joten lähes kaikki ateriat on syöty yhdessä. Kun arki taas alkaa, pyrimme syömään kaikki yhdessä vähintään päivällisen ja/tai iltapalan. Viikonloppuisin taas vähintään aamupalan ja lounaan.

 41. satu sanoo:

  Meillä syödään yhdessä aina kuin vain mahdollista. On ihana kokoontua koko perheen voimin pöytään ja keskittyä vain toisiimme.

 42. maijis sanoo:

  Meidän 5 hengen perhe syö aina päivällisen ja iltapalan yhdessä. Viikonloppuisin myös aamupala on yhteistä aikaa. Nautin kun saan kaikki lapset samaan aikaan pöydän ympärille ja jokainen voi kertoa omasta koulu/hoitopäivästä. Kovin paljon sitä yhteistä aikaa ei arjessa enää ole kun on harrastuksia ja lapset haluavat nähdä kavereitaankin välillä.

 43. Johannan sanoo:

  Valitettavasti meillä syödään aika harvoin yhdessä pöydän ääressä. Samaan aikaan kyllä syödään miehen kanssa, mutta usein sohvalla johonkin tv-sarjaan uppoutuen. Täytyisi ehdottomasti yrittää useammin syödä pöydän ääressä.

Kommentoi