RAKKAUDESTA HÖYRYTTÄMISEEN

24/11/2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

En todellakaan ole mikään kovin innokas pyykinpesijä ja epämieluisin kotityö on varmastikkin pyykkien kuivumaan ripustaminen ja kaappiin laitto. Jos siis muistan ottaa pyykit koneesta. Ennätykseni on muistaakseni viisi kertaa saman koneellisen peräkkäin pesu. Tulipahan puhtaita, vaikka melkein viikon koneessa odottelivatkin.

Omistammekin aika paljon vaatteita, joten ei ole niin justiinsa jos pesen pyykkiä vain muutaman viikon välein. Mitä nyt pyykkikori rumasti pursuilee. Tuleepahan pestyä aina täysiä koneellisia. Mutta aina välillä tulee sitten tilanteita, ettei kaapissa olekkaan mitään puhtaita vaatteita. Tai pahin on se, kun tajuat että juuri se tietty vaate minkä haluaisit laittaa, onkin siellä pyykkikorissa.

Sain keväällä Electrloluxilta Steamsystem-pyykinpesukoneen, joka on monet monet kerrat pelastanut näiltä tilanteilta. Tässä pesukoneessa on kaksi, kuiville vaatteille tarkoitettua sileyttävää höyryohjelmaa, joiden avulla voi ryppyiset vaatteet silittää. Suosikkini on kuitenkin kolmas höyrytysohjelma, jonka avulla voi raikastaa tunkkaisia vaatteita vaikkapa pyykkikorissa lojumisen jäljiltä. Kuinka monelta vaatekriisiltä tämä onkaan pelastanut minut! Kymmenessä minuutissa vaate on raikas ja rypytön, kätevää! Nyt säilytyksen jäljiltä heitin myös kaikki talvivaatteemme raikastavalle ohjelmalle ja tunkkainen vintin tuoksu oli heti poissa. Kerron myöhemmin lisää, miten muuten tämä uusi pesukone on helpottanut lapsiperheakea ja miksi. Tulossa on myös ennen Joulua vielä aika kiva höyryttämiseen liittyvä arvonta!

Sitä olen tässä vain miettinyt, että onko teissä lukijoissa samanlaisia pyykinpesijöitä kun minä? Unohtuvatko pyykit koneeseen useammaksi päiväksi ja pestäänkö niitä muutenkin vasta silloin kun on ihan pakko? Ja olisiko sitten päinavstaisilla pyykkäreillä antaa jotain neuvoja, miten siitä pyykkihuollosta saisi miellyttävämpää? Nyt ainakin tiedän, että hyvä ja laadukas pyykinpesukone auttaa paljon, mutta se ei vielä osaa ripustaa ja viikata vaatteita kaappiin…

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

10 Responses to “RAKKAUDESTA HÖYRYTTÄMISEEN”

 1. Maria sanoo:

  Osui ja upposi! Mun enkka on neljä kertaa sama koneellinen 😀 Ja kiitos, kun muistutit – taidankin mennä tästä laittamaan su-iltana pyörimään laittamani koneellisen uudelleen pyöriin. Vinkkejä odotan minäkin siihen, et miten ne pyykit ei unohtuisi koneeseen….

 2. Finlandssvenska mamman sanoo:

  Kuulostaa niin tutulta Minttu! Ollaan pyykinpesun suhteen kun kaksi marjaa. Olen kova pesemään pyykkiä mutta aina välillä (se vika koneellinen) unohtuu koneeseen. AINA!
  Tai sitten kuivausrumpu pursuaa kuivia vaatteita. Harmi ettei vielä ole kehitetty sellaista laitetta joka viikkaisi ja veisi puhtaat vaatteet kaappiin. Ikävä kyllä ainut sellainen kone on nimeltä mutsi. Ja sekin reistailee 😉

  Meidän koneessa ei ole noita hienouksia joten jos vaatteet käyvät vähin pitää aina kaivaa ne päällimmäiset vaatteet esiin ja nuuskia mikä niistä vielä menisi.
  Ja pahin kaikista on se kun yrittää hajuvesillä peittää sen tunkkainen hajun….

 3. Perhoneito sanoo:

  Mä itse rakastan kauniita puhtaita vaatteita ja pyykkien ripustaminen narulle onkin ihan suosikki kotityöni. Mustien sukkien pesemisestä en välitä, mutta kauniit värikkäät vaatteet on ihana ripustaa narulle ja kuivana nautin niiden kaappiin taittelusta (kunhan joku muu hoitaa ne sukat…).
  Teille tää on varmaan hyödytön tieto, koska teidän vaatteet on jo nyt niin kauniita, että jos ne ei inspiroi pyykkihuoltoon, ni ehkä ei mikään 🙁

 4. Minna sanoo:

  Kääks, mä oon puoli vuotta asunu yhdessä samanlaisen koneen kans (saatiin talokauppojen yhteydessä) mutta en vielä kertaakaan oo edes suunnitellu käyttäväni tuota höyrytoimintoa koska en oo oikeen tienny edes mihin ja miten sitä käytetään. Mutta eipä sille oo kyllä tarvettakaan, minä kun oon sellanen himopyykkääjä, tykkään ihan hirveästi ripustaa puhdasta pyykkiä ja likasen lajittelukin on mulle ku meditointia.. Myönnän että joskus harmittaa kun pyykkikorista näkyy pohja.. Ruuanlaiton, tiskaamisen ja ehkä siivouksenkin voisin ulkoistaa jollekin muulle, ne saa mut vaan kiukkuseks, mut pyykkääminen on terapiaa.. Mitään vinkkejä mulla ei valitettavasti oo antaa…

 5. MinnaManna sanoo:

  Minä tykkään pyykätä niin että pyykkikori on tyhjä. Eniten ottaa päästä hetki kun luulit kaiken olevan koneessa ja pyörimässä ja teetkin pyörähdyksen lastenhuoneessa tai tutkimusmatkan sohvatyynyjen alle. Itse tykkään höyrytellä tuolla samalla koneella farkkuja, niitä kun yritän pestä mahdollisimman harvoin. Kuivausrummusta sitten saattaa löytyä kuiva satsi kun yrittää laittaa uutta kuivumaan..

 6. heidi sanoo:

  Mun mielestä pyykinpesu on ihan helppoa (koska meillä on pyykkikoneet, miettikääpä mummojemme aikaa ja nyrkkipyykkiä!) ja menee vähän niin kuin siinä sivussa jos sitä tekee useammin eikä pyykkivuori ehdi kasvaa valtavaksi. Sit se on uuvuttavaa kun yrittää saada monen viikon pyykkikasan pestyä samana päivänä/viikonlopun aikana. Eli täytän koneen usein esim. silloin kun lapset on kylvyssä tai täytetään yhdessä lasten kanssa. Ja laitan koneen päälle vasta sitten kun tiedän, että ehdin myös ne ripustaa, välissä voi olla päivä tai pari. Koneen laitan yleensä päälle iltapäivällä töistä tullessa ja jossain vaiheessa iltaa sitten ripustan itse tai mies ripustaa vaatteet kuivumaan (tai lapset mikä kyllä vaatii sitten ”korjailua”). Joskus toki käy niin että nukkumaan mennessä puolilta öin huomaan koneessa puhtaat pyykit enkä jaksakaan laittaa kuivumaan. Yleensä vaatteet on kuivat seuraavana aamuna ja siitä voi suoraan napata puhtaat vaatteet päälle ja nopsasti viikata loput kaappiin. Tai jättää telineeseen moneksi päivää ja viikata sitten kun on pakko ja/tai teline on tiellä/alkaa ärsyttää muuten. Sun kuvista tuli mieleen (vaikka ehkä ne oli lavastettu?): kannattaa kääntää noi ihanat printtivaatteet nurinpäin että värit säilyy pesussa.

 7. Uupu sanoo:

  Yksi vinkki, joka ylitse muiden. Pyykkää joka päivä vähän/sen verran, kun perheen koko ”vaatii”. Ei tule kaaosta ja pyykkääminen pysyy mielekkäänä. Ei haittaa, vaikka pyykkikaapin saa vaikka joka päivä tai edes pari krt viikossa tyhjäks. Nykykoneet osaa energiansäästöjutut, vaikkei kone ihan täysi olekaan.

 8. Mari sanoo:

  Neljän hengen perheessä paljon pyykkiä. Ei voi jättää koriin koska sitten 5 päivän päästä ei ole päällepantavaa. Mua auttaa että tiettyyn aikaan päivästä laittelen ja tsekkaan tilanteen. Tarvittaessa lajittelu. Ei ehdi aamulla ja illalla myöhään ei jaksa. Kun tulen töistä, se on paras hetki hoitaa homma. Viikonloppuna jos on paljon pyykkiä niin heti aamusta lajittelu ja pesen kaikki koneelliset, sitten vasta ripustus ja rummutus.

 9. anmarialo sanoo:

  Mun mielestä pyykkääminen on just paras kotityö, koska se hoituu samalla kun katsoo telkkaria ja silti tuntuu että tekee jotain hyödyllistä 😀 Pyykkien ripustamiseen otan usein pojan kaveriksi ojentelemaan niitä koneesta, niin sekin menee siinä yhdessä tehdessä ja jutustellessa 🙂 Koskaan en kumminkaan voi pyykätä kaikkea likaista kerralla, koska muuten puhtaat ei mahdu kaappeihin, osan on pakko aina olla kierrossa.

 10. Miiu sanoo:

  Kääks mul on on ollu toi sama kone kohta vuoden verran enkä oo ikinä käyttäny höyrypesuja. Olen aatellu et ne on ihan turhakkeita

Kommentoi