12 VINKKIÄ LASTEN KANSSA MATKUSTAMISEEN

8/08/2014

lasten kanssa matkustaminen vinkit äiti

Olen pitkään jo lupaillut postausta vinkeistä lasten kanssa matkustamiseen. Me olemme poikien kanssa matkustelleet jonkin verran, lentokoneella, laivalla, junalla.. Kotimaassa ja ulkomailla. Tämän postauksen vinkit keskittyvät ehkä enemmän juurikin lentomatkustukseen, mutta vinkkejä voi hyvin soveltaa toki vaikkapa mökille mentäessäkin. Kun yksin aikuisena matkustaa kahden pikkulapsen kanssa sitä totisesti huomaa että mitä asioita kannattaa huomioida, osa on tietysti ihan peruskauraa – mutta aina sitä ei itsekkään osaa ottaa huomioon jotain yksinkertaisia juttuja vasta kun toinen sanoo, joten toivottavasti näistä on apua teillekkin!

1) ASENNE
Ota rennosti. Siis ihan superrennosti. Lasten kanssa matkustaessa toki tulee suunnitella asioita etukäteen, mutta varaudu henkisesti siihen ettei mikään välttämättä mene suunnitelmien mukaan. Jännitys ja huonotuulisuus tarttuu myös helposti, samoin kun iloinen ja rento fiilis. Jos lapsi huutaa naama punaisena koko lennon se on toki ikävää, mutta loppupeleissä yhden lentomatkan menee vaikka päällään seisten. Ei siinä oikein muutakaan voi, kyllä se kone lopulta laskeutuu samoin kun huuto loppuu. Tätä kohtaa en voi korostaa yhtään liikaa, tämä on tärkein. Ota rennosti, älä stressaa, asenne ratkaisee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2) LISTAT
Itse kun olen hyvin hajamielinen (ja muutenkin rakastan listoja) on hyvä tehdä lista ennen pakkaamisen aloittamista. Tee listat laukku kerrallaan. Lasten, oma, käsimatkatavat yms. Viivaa yli aina kun tavara on laukussa. ÄLÄ HEITÄ LISTAA POIS. Ennen ovesta ulos astumista tarkista myös että kaikki listassa olevat laukut on mukana. Säästetty lista helpotaa myös seuraavan kerran pakkausrumbaa.

lasten kanssa matkustaminen terminaali

3) PALKINNOT
Yksi suosikki-kasvatusmetodini – lahjonta. Taas yksi meidän lasten suosikeista on ostaa kentokentän kiskalta jotkut ylihinnoitellut lasten lehdet, joissa on pieni lelu mukana. Jos turvatarkastus ja kentällä olo menee hienosti lupaan että pojat saavat avata lehdet sitten koneessa. Näin myös ainakin yksi rauhallinen tunti koneessa on ostettu. Palkkioita tietysti lupaillaan sitten pitkin reissua, jos ravintolassa menee hyvin saa jätskin yms. Ja tästä päästäänkin toiseen suosikki-kasvatusmetodiini, eli uhkailuun. Eli jos ei menekkään hienosti niin sitten ei saa mitään.. köhöm.. seuraavan kohtaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4) VÄLIPALAT
Ruokaa kannattaa ottaa mukaan järkevä määrä, mutta kuitenkin riittävästi. Lentokoneessa eväät pitää myös miettiä tietyin rajoitukisin. Alle 3-vuotiaalle saa kuitenkin ottaa lentokoneeseen lähes rajoittamattoman määrän nesteitä, ne täytyy vain olla pakattuna minigrippusseihin. Käteviä ovat pussismoothiet, välipalajuomat, välipalakeksit ja patukat. Herkut, kuten keksit tai karkit pitävät lapset hetken aloillaan, mutta kovin sokerivoittoiset syötävät aiheuttavat kuitenkin hetken päästä koviakin energianpurkauksia. Muista vesi, suomen päässä tyhjän vesipullon voi käydä täyttämässä esim invavessassa joissa on tavalliset hanat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5) KÄSIMATKATAVARAT
Koska matkustan yksin lasten kanssa tähän asiaan pitää kiinnittää kunnolla huomiota, mutta toki helpottaa se varmasti vaikka aikuisia olisikin enemmän matkassa mukana. Eli minimoi kassien ja tavaroiden määrä. Toki jotain varavaatteita kannattaa mahdollisesti ottaa mukaan, samoin ne eväät, helposti rikkoutuva elektroniikka ja pari lelua tai kirja koneeseen. Pakkaa tavarat myös loogiseen järjestykseen. Pohjalle ne mitä harvemmin tarvitaan ja päälle sitten ne mitä ensimmäiseksi. Turvatarkastukseesa pitää tietokoneet ja tabletit sekä nesteet laittaa läpivalaisuun erikseen, joten on kätevää että ne ovat samassa laukussa, jolloin joka kassia ei tarvitse avata ja purkaa. Ota pieneen käsilaukkuun erikseen kentällä eniten tarvitsemasi tavarat, eli passit, lompakko ja kännykkä. Kaikki turhat jutut kannattaa suosiolla laittaa ruumaan, ihan lippiksistä yms lähtien. Käsimatkatavarat kannattaa pitää koneessa käden ulottuvilla, edessä olevan penkin alla.

Processed with VSCOcam with f2 preset

6) PUKEUTUMINEN
Vaikka kohteessa (ja kotimaassa) olisi lämmin, tulee lentokoneessa ennemmin tai myöhemmin kylmä. Pukeutukaa mukaviin, mutta tarpeeksi lämpöisiin vaatteisiin. Kuitenkin sellaisiin joissa pärjää hetken kuumuudessakin ja joita tulee matkan aikana käytettyä muutenkin. Muista myös sukat! Itse otan myös ison trikoohuivin peitoksi. Se on kevyt ja menee pieneen tilaan, mutta sen alle on hyvä käpertyä ja piiloutua koneessa torkkuja ottaessa.

lasten kanssa matkustaminen raw magazine daniela talvitie

7) KYSY (APUA)
Pyydä taksikuskilta apua, hakemaan tavarakärryt tai vahtimaan laukkuja. Vaikka lennolle chekattaisiinkin itse automaatista, paikalla on aina henkilökuntaa jolta voi tarvittaessa pyytää apua esim matkatavaratarrojen kiinnittämisen kanssa. Kysy saatko viedä rattaat koneen portille saakka, voitteko mennä VIP turvatakastuksesta lasten kanssa (siinä ei ikinä ole jonoa), apua käsimatkatavaroiden läpivalaisun jälkeen niiden uudelleen pakkaamisessa, voiko lentokoneen vierustoveri katsoa lapsia kun käyt vessassa, saatteko käyttää tilavampaa invavessaa lasten kanssa (jos lukossa), voitteko upgreidata hotellihuoneen isompaan.. Aina voi kysyä!

lasten kanssa matkustaminen lentokenttä

8) JOUSTAVA AIKATAULU
Määränpäässä ei kannata tehdä turhan tiukkaa aikataulua tai suunnitella tarkkaa ohjelmaa joka päivälle. Lomalla myös rutiineja voi omien mieltymysten mukaan höllätä hyvällä omalla tunnolla. Syökää kun on nälkä, nukkukaa kun väsyttä – älkääkä liiaksi katsoko kellosta että mitä seuravaksi pitäisi tehdä.

lasten kanssa matkustaminen lentokoneessa elokuva

9) PELIT JA VEHKEET
Vaikka kotona olisikin tarkat peli -ja telkkariajat ja kiintiöt, niin ei ole mitään haittaa siitä että lapsi pelaisi pädillä vaikka koko lentomatkan ajan. Laitteille kannattaa etukäteen ladata uusia kivoja ja kiinnostavia pelejä sekä elokuvia. Huomioi että vaikka lentoyhtiö mainostaisikin ilmaisella wifillä, ei se välttämättä aina toimikkaan. Myös aikuiset ovat lomalla ja haluavat varmasti ottaa rennosti ja vaikkapa syödä ravintolla rauhassa ja pitkän kaavan mukaan. Eli kun lapset ovat aikansa seurusteleet aikuisten kanssa ja syöneet ruokansa ei ole keneltäkään pois jos he saavat pädin eteensä ja aikuiset syödä ruokansa ilman kiirettä. Väritys ja puuhakirjat toimivat myös, joskus jopa paremmin kuin pelilaitteet.

lasten kanssa matkustaminen laivalla

10) UNI
Vosisi ajatella että lapset kannattaa väsyttää maksimiin jotta he nukkuisivat koneessa, mutta itse olen ihan eri mieltä. Toki ylimääräiset energiat kannattaa kuluttaa vaikka terminaalia eestaas juosten, mutta yliväsyneenä ei missään nimessä kannata matkustaa. Pahimmassa tapauksessa lapsi (ja sinä) on niin väsynyt ettei nuku silmäystäkään, vaan kiukuttelee väsymystään koko matkan ajan. Jos mahdollista, ajoita matkustaminen normaaliin uniaikaan, esimerkiksi monet kaukolennot lähtevät sopivasti yötä vasten. Rauhallinen lapsi nukahtaa helposti lentokoneen hurinaan, ainakin paremmin kuin yliväsynyt.

lentokentällä lapset

11) LENTOKENTÄLLÄ
Lennolta ei tietenkään passaa myöhästyä ja edes ajatus kiireestä ja myähästymisestä nostaa stressitasoa, kuitenkaan kentälle ei kannata mennä liian aikaisin. Liian pitkästä odottelusta tuskastuvat kaikki ja osa reissukassata tulee tuhlattua nopeasti kallisiin kahviloihin ja taxfreehin. Viimeisten joukossa lennolle chekkaamisessa on myös se hyvä puoli että matkatavarat tulevat ensimmäisten joukossa ulos. Helsingin kentällä on aivan loistavat lasten leikkihuoneet jokaisessa siivessä, samoin rattaita on reilusti lainattavissa. Myös koneeseen kannattaa mennä ihan viimeisenä.

Processed with VSCOcam with f2 preset

12) JUTELKAA LAPSEN KANSSA MATKASTA
Alkakaa puhumaan reissusta hyvissä ajoin. Käykää läpi tärkeitä asioita, kuten että aikuisen lähellä pitää pysyä kokoajan. Ei kannata pelotella kuitenkaan etukäteen liikaa, esimerkiksi korvakivulla lennon aikana – sillä sitten niihin varmasti sattuu. Tärkeiden turvallisuus -ja käyttäytymisjuttujen lisäksi miettikää kaikkia hassuja ja kivoja juttuja mitä matkalla saattaa sattua. Kun käytte reissua tarpeeksi paljon läpi ja positiivisella otteella ei lasta jännitä niin paljoa, ainakaan pelota.

MUITA HYÖDYLLISIÄ VINKKEJÄ
-Vaipsit. Eli puhdistuspyyheet. Niitä ei voi olla ikinä liikaa. Tunge yksi paketti jotaiseen mahdolliseen kassiin ja taskuun.
-Ennen koneen nousua ja laskua nenäsumutteen käyttö kuullemma ehkäisee paineesta johtuvaa korvakipua. Itse suosimme purkkaa
-Suomen kentältä saatavat minigrippussit sekä suojapussi rattaita varten kannattaa säästää paluumatkalle, tai ottaa extrapussit talteen. Kaikilta kentiltä niitä ei totisesti saa.
– Pidä mukana aina käteistä sekä puheliminen laturi/vara-akku. Nämä ovat käytällöisiä myös ilman lapsia matkustaessa.
-Muista matkavakuutus ja pidä vakuutuskortti mukana, siinä on myös tärkeät puhelinnumerot jos jotain sattuu
-Pidä mukana tarpeeksi juotavaa. Etenkin kuumissa kohteissa jano yllättää usein ja kaikkia myös kiukuttaa herkemmin janoisina
-Esimerkiksi Ikea ja Tiger myyvät käteviä pikkupurkkeja joihin pakata kosmetiikka yms matkalle mukaan. Pidemmillä reissuilla osta shampoot, harmmasharjat yms paikanpäältä
-Vaipat ovat useassa maassa kalliimpia kuin suomessa. Mieti kuitenkin että maksatko mielummin vähän extraa, kun että raahaat koko reissun vaipat mukana. Toisaalta silloin laukussa on enemmän tilaa tuliaisille paluumatkalla
-Jos mahdollista, älä anna lasten istua vierekkäin koneessa (vältätte tappelut)
-Puhallettavat niskatyynyt eivät vie juurikaan tilaa, eivätkä paina laukussa – mutta ovat tosi ihania koneessa nukkuessa ja muutenkin
-Pienelle sylivauvalle on mahdollista varata lentokoneessa oma seinään kiinnittettävä kehto, suosittelen -superkätevä
-Lapseen kannattaa kiinnittää vanhemman yhteystiedot ja käydä etukäteen läpi miten toimia jos kadotatte toisenne. Esimerkiksi lastentarvikeliikkeistä saa rannekkeita joihin tiedot voi kirjoittaa.
-Ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti, ota rennosti äläkä stressaa.

(Jotain varmasti unohtui, kertokaa omat vinkkinne!)

Seuraa blogiani Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa.
Löydät minut myös Instagramista, Twitteristä ja Pinterestistä.

8 Responses to “12 VINKKIÄ LASTEN KANSSA MATKUSTAMISEEN”

 1. Jenni sanoo:

  Kiitti hei täähän oli hyvä ja tosi hauska. Ihania kuvia! Kaikki jutut semituttuja ja (pitäis olla) selviä mut tuo ”älä stressaa” -kohta oli ihan paras…;) Toivottavasti ens vuonna pääsis jo näiden kolmen kaa reissuun!

 2. Ihan todella hyvä juttu ja teillä nimenomaan kokemusta riittää!! Toivottavasti mekin päästään joskus reissuun 🙂

 3. Katja -365goodhairdays sanoo:

  Hei,hyvä lista! Itse kahden pienen lapsen (molemmat alle 2,5v) lisäisin vielä seuraavat vinkit:
  -harkitse sateenvarjomallisia tuplarattaita.Menee yhtä pieneen tilaan kuin yhden lapsen kärryt mutta kuljettaa kuitenkin molemmat lapset ja tavarat.Osta käytetyt,ei maksa paljon.
  -Harkitse erillisen matkapussin ostamista rattaille,näitä löytyy mm.lastentarvikeliikkeistä ja osa on edullisiakin.Meillä rattaat kuljetetaan näissä lentokentän muoviversiota kestävimmissä pusseissa ja ennen koneen tsekkausta pussiin tungetaan rattaiden lisäksi kaikki ylimääräinen tavara,kuten takit tms.
  -Jos määränpäässä ei ole matkasänkyä vauvalle ja sen tarvitse,harkitse Deryan matkasängyn ostoa,tää on aivan huippu ja kulkee meillä kärryn kahvoissa.Saman tyyppistä sänkyä saa myös mm. Samsonitelta mutta seSe on isompi ja kalliimpi.
  -Alle 1vee kanssa matkustaessa oman huivin voi korvata kantoliinalla.Mulla simppelin värinen kantoliina toimii hyvin huivina,lapsen peittona ja tietty kantovälineenä
  -Korvakipua voi ehkäistä esim flunssaisella lapselle Orodropseilla ja korvatulehdusta pelkäävä ottaa ne mukaan just in case niin pääsee palaamaan ilman kipua kotiinkin
  -Meilläkin syöminen tai juominen nousussa ja laskussa helpottaa lasten oloa.Pikkuvauvalle suuhun pullo tai tissi, vähän isommalle maissinaksu,riisikakku,hedelmä tai leipä.Vielä vähän isommalle toimii imeskeltävä hammaskarkki-tai tietty se ihan oikea karkki.
  -Jos haluat ottaa lastenrattaat portille,valitse muu lentoyhtiö kuin Finnair

  Tällaisia asioita me ollaan huomattu matkustaessa! 🙂

 4. Bianca** sanoo:

  Hei tosi hyvä kirjoitus! Tuo ”Ota rennosti” on omankin muistilistan kärjessä. Hotellilomalle matkatessa pidän tärkeänä omaa jääkaappia huoneessa(minibaarit ovat usein niin pieniä ettei niihin mahdu tyhjentämisenkään jälkeen juuri mitään) Jokaista lasten vaatimaa välipalaa/lounasta/päivällistä/iltapalaa ei jaksa lähteä syömään ravintolaan, joten ulkomailla on kiva järjestää myös tunnelmallisia tapashetkiä omassa hotlahuoneessa supermarketin antimisita, jotka voi varata jo loman alussa kylmään. Ja mikään ei ole ihanampaa kuin kaivaa kylmä vesimelooni (tai olut 😉 jääkaapista ja kaatua rantapäivän päätteeksi viileään vastapedattuun sänkyyn kun lapset simahtavat päiväunille. 🙂

 5. retromoderni sanoo:

  Joo, koskaan ei voi tiettä miten matka menee, joten rentous on valttia. Ei me olla tehty enää vuosiin mitään kunnon suunnitelmia, että mitä lomalla tehdään, tehdään ja mennään minne huvittaa ja missä lapsilla on kivaa. Mutta kyllä korvia sekä omia että muiden kanssamatkustajjien raastoi, kun pari vuotta sitten tyttömme huusi kurkkusuorana koko lentomatkan Italiasta Suomeen. Hän lennätti karkitkin pitkin lentokonetta yms. ei siinä auttanut kuin olla coolisti kun mikään ei auttanut.

 6. ToiLaura sanoo:

  Mahtava postaus! Juuri tänään palasin lomalta lentäen ja kiinnitin lentokoneessa huomiota perheeseen joka oli ihan hysteerisenä noin vuoden ikäisen lapsensa kanssa. Pienimmästäkin inahduksesta molemmat vanhemmat hyssyttelivät heti hätääntyneinä ja toista pompuutettiin tauotta. Kyllähän siitä pieni lapsi hämmentyy ja niin hermostui tämäkin pikkuinen. Rennosti vaan 🙂

 7. Tuo asenne on ehdottomasti ihan tärkein… Jos vanhempi on hermona, niin siitä kyllä hermostuu lapsikin. Noi puhdistuspyyhkeet on mun mielestä kans ihan oleellisia matkustukseen – ilman niitä on kyl tosi hankalaa, sitä sotkua kun aina syntyy lasten kanssa. Lelut, snaksit ja viihdykkeet on kans tärkeitä! 🙂

  Mä itse oon kanssa kirjoittanut blogipostauksen matkustamisesta lapsen kanssa – tai nimenomaan lentomatkustamisesta vauvan kanssa. Ehkä vähän erilaisia vinkkejä sieltä just vauvoihin liittyen 🙂

  http://suklaatajakahvia.blogspot.co.uk/2014/02/miten-lentomatkustaminen-ja-lentaminen.html

 8. Hanna sanoo:

  Moi, tosihyvä kirjoitus, olen samaa mieltä kaikista kohdista. Erityisesti ykköskohta : ) Aikas usein reissussa näkee perheitä, joissa jommalla kummalla aikuisella on huumori loppunut (välillä myös itsellä, ei sille mitään mahda…) mut silloin ollaan aina huonoilla vesillä, se kun ei auta asiassa oli sitten tiukka paikka tahi pienempi vastoinkäyminen.

  Lisäisin seuraavat vinkit:

  1) KERROSPUKEUTUMINEN lentokoneessa. Lapsella (poika) usein pehmeät ohuet puuvillahousut, t-paita ja neuletakki ja huivi (ihan samat kuin muuten itsellä). Huivi taipuu jalkojen peitoksi tarvittaessa ja settiä voi säätää. Usein lämpötila koneessa saman lennon aikana voi heittää yli 10 astetta.

  2) Keski-Euroopassa lapset puetaan pieniksi aikuisiksi. Jos ei halua oman jälkikasvunsa toimivan huutomerkkinä kannattaa ehkä retroimmat albababyt ja metsolat ynnä traktoripaidat jättää kotiin. Ja mitään kuravaatteita tai muita järkeviä romppeita ei siellä käytetä eikä niitä voi myöskään kaupasta ostaa.

  3) Kaikilla lennoilla lapsille ei tarjota MITÄÄN ruokaa. Finnairin lomalento Thaimaahan alle 2-vuotiaan kanssa oli tällainen. Onneksi oli paaaljon ellaskitcheneitä ja vastaavia mukana.

  4) Mieti MITÄ LAPSI TOIVOO lomalta. Todennäköisesti tykkää ihan perusjutuista: puistopiknikistä, leikkipuistosta tai uimisesta. Varmista, että lapsi saa tällaisia juttuja joka päivä. Plus jotain spessua aina välillä.

  5) RAVNTOLASSA syöminen tulee äkkiä korvista ulos kun sitä tekee 3 krt/ päivä tai enemmän. Voi frustraation määrää kun on vihdoin paikallistettu sopiva ravinteli, istuttu, säädetty lastenistuinta, yritetty pitää napero rauhallisena tilaamisen ja odotuksen ajan ja sitten se mussu ei %&/() tana syö mitään. Eli kaikki hotellipiknikit, puistoeväät ja muut käyttöön niin ei ala maistumaan puulta tuo rutiini. Siitäkin voi tehdä juhlaa!

  6) ITALIA. Siis pakko hehkuttaa, alle 1-vuotiaan kanssa ihan ykköskohde. Koko kansa RAKASTAA vauvoja, ja se näkyy kaikessa. Ihmisiin tutustuu ihan uudella tavalla ja ravintolat tottuneita lapsiasiakkaisiin. Kaikkialla no problem-asenne.

Kommentoi