PÖYTÄ

1/07/2013

pöytä86pöytä39pöytä91pöytä45pöytä59pöytä65

Uuteen kotiimme halusin ehdottomasti paksusta vanerista ja pukkijaloista koostuvan pöydän. Olin aiemmin nähnyt jossain vanerista tehdyn pöydän ja tykästyin sen reunoissa näkyviin vanerikerroksiin. Keittiöömme mahtuu vain muutaman hengen ns. aamiaispöytä, joten olkkariin piti saada sitten jotain isompaa. Mittailin että tilaan mahtuu noin kuuden hengen pöytä ja sen lopulliset mitat ovat 180x85cm. Sitten alkoi pöytälevyn etsiminen.

Googlailin asiaa aika paljon ja löysinkin muutamasta blogista paljon vinkkejä. Näin ollen minäkin päädyin filmivaneriin. Se on vaneria jonka pinnalla on usein tummanruskea pinnoite – se on erittäin kosteuden ja kulutuksen kestävää. Takoitukseni oli aluksi maalata pinnoite (sillä valkoista ei vain tuntunut löytyvän mistään) ja myöhmmin teettää siihen päälle laminaatista ikipinta.

Vertailin hintoja ja lähetin tarjouspyyntöjä levystä, se piti saada myös kotiinkuljetuksella. Lopulta ykkösvaihtoehdoksi valikoitui Levypalvelu. Juttelin puhelimessa levypalvelun miehen kanssa ja hän suositteli minua ottamaan filmivanerin tilalle koivuvaneria. Olin aluksi hieman epäileväinen, mutta päätin luottaa ammatti-ihmiseen ja vaihtaa koivupintaan.

Kun pöytälevy uuteen kotiimme saapui ihastuin heti sen kauniiseen ja eläväiseen pintaan. Päätin samointein unohtaa pinnan valkoiseksi maalaamisen ja rupesin selvittämään miten levy kannattaisi käsitellä jotta se kestäisi myös pienten tahmatassujen ruokailuhetkiä. Halusin että kaunis ja kuulas, vaalea puupinta näkyy samoin kuin mattainen pinta. Ostin himmeää lakkaa, mutta pelkäsin että pintaa kellastuu lakkaamisesta joten sivelin alle ohuen kerroksen valkoista kuultomaalia.

Pinnassa on nyt yksi kerros lakkaa maalin päällä ja reunoilla kaksi kerrosta pelkkää lakkaa. Levy tuntuu edelleen puiselta, eikä kiillä yhtään. Silti se on kostuden kestävä ja sen ääressä voi rauhassa lapsetkin syödä tomaattipastaa. Koivuvanerista tuleva puinen tuoksu on myös todella ihastuttava. Pöydän ääreen mahtuu tarvittessa kahdeksan tuolia, mutta näin arkena työnnän sen usein seinään kiinni jolloin pöytä muuttuu työpisteekseni.

Pukkijaloiksi minulla oli kaksi vaihtoehtoa, Hay:n valkoiset Loop pukkijalat tai samantyyliset Ikeasta. 150 euron hintaero sai päätymään Ikeaan ja ihan hyviltähän nekin näyttävät. Levy ei ole millään kiinni, mutta koska se on niin painava, pysyy se hyvin jalkojen päällä liikuteltaessakin.

Olen tällähetkellä aivan ihastunut vaaleaan koivuun ja mietin mihin kaikkialle muualle kotiin saisin sitä tungettua.


23 Responses to “PÖYTÄ”

  1. TarJa sanoo:

    Hei Minttu! Kuinka paksu tuo pöytälevy on? Olen ajatellut tehdä matalan pitkän sohvapöydän levystä ja rautakaupan pyöristä. Ihanan näköinen koti sulla:) TarJa

    • Hei! Levy on muistaakseni 2,4 cm paksua. Muistan lukeneeni että levyn olisi hyvä olla 2-3 cm paksua jos sitä käyttää pöytänä, en tiedä pitääkö olla yhtä paksua jos matalana sohvapöytänä pitää 🙂

  2. Niin hieno! Millä maalilla nuo tuolit on maalattu? Näyttää täydelliseltä sävyltä! Ja toi eka kuva on tosi ihana. 🙂

    • Kiitos 😀 ! Maalina on kiiltävä Helmi kalustemaali joka sävytetty muistaakseni Teknoksen sävyllä (numero joku miljoona eri numeroa ..)

  3. Hih, mä en ollut koskaan ajatellut tätä minään sisustusratkaisuna, kun miehellä oli vastaava työpöytänä meidän edellisessä kodissa – se oli vain halpa ratkaisu isoksi pöydäksi, kun kaveri nikkaroi ne pukkijalatkin.

    Toi pintakäsittely näyttää kyllä tosi onnistuneelta, ihan kuin päällä ei olisi mitään, vaan puu näkyy tosi nätisti.

    • Viimeistään kun Dekon kanessa oli samanmoinen tästä tuli sellainen ;-D
      Kiva kuulla että ihana eläväinen pinta välittyy sinne saakka 🙂

  4. LPP sanoo:

    Kylläpäs onkin hieno!
    Minäkin haaveilen oikein suuresta (tai no iso on jo) pöydästä, joka on sellainen jotenkin rustiikkinen, ehkä jostain vanhasta tehty.. 🙂
    Joskus sitten, siihen saakka tämä ikean versiokin toimii ihan kivasti.

    • Kiitos!! Ja pikkuhiljaa, sitten kun on kauan jotain ihanaa uutta odottanut ja sen saa tuntuu pitkä odotus entistä palkitsevammalta 🙂

  5. Riikka sanoo:

    Kaunis pöytä ja aivan ihanan herkullisen väriset pinnatuolit.. Mullois melkeinpä tuota väriä oottelemassa johonkin.. Taijan tosiaan pinnatuoleihin sitä iskeä!

  6. Laura sanoo:

    Siis aivan mahtava!!! Niin kaunis pöytä kertakaikkiaan!! 🙂

  7. Tiinakaisa sanoo:

    On niin hyvä, ai että!

  8. Mä olen aivan rakastunut tähän! Ihanaa, että toi vaneri toimii pöytänä vaikka mulle muuta väitettiin, kun kerran vaneripöytävaihtoehtoa mietin. 🙂

  9. Hanna sanoo:

    Ompa kaunis! Ja hienosti onnistuit säilyttämään maalin ja lakkauksen jälkeen vanerin sävyn. Ihana lopputulos! Ja kuvat on kyllä mahtavat.

  10. Taija sanoo:

    wau! mun mies sai olan yli kurkkiessaan tästä idean oman työtilaansa pöytään, kun on syksyllä perustamassa omaa toiminimeä 🙂 Eli miehen puolesta, kiitos vinkeistä!

  11. Veera sanoo:

    Aivan upea pöytä! Juuri tällaista olen itsekin ajatellut Hayn pukkijaloilla. Kerroin, että levy ei ole mitenkään kiinni… Ja pysyy varmasti? Haluisin levyn pinnasta valkoisen, mitä suosittelisit? Jotain maalia vai joku muu pinta? Ikilevystä olen kuullut, millainen se on ja mistäköhän semmoisen saisi siihen? Olisi kuitenkin hyvä, että pinta kestää nimenomaan tahmatassut ja ketsupit myös. 😀 Minkä hintainen tuo vanerin pala oli ja tuliko käsiteltynä vai hioitko itse jotain? Kiitos vastauksestasi! Jäin juuri koukkuun blogiisi!

  12. Matias sanoo:

    Hei,
    Miten tuo pinta on nyt käytössä kestänyt lähes vuoden jälkeen? Itse olen miettinyt samannäköistä, joko iki-pinnalla tai ilman..

    • Moikka! Ihan hyvin! Pientä tummentumaa yms on tullut, mutta siihen riittää ihan kevyt hionta käsin ja uusi kerros lakkaa. Mitään kolhuja yms ei ole tullut. Itse myös aina välillä mietin sitä ikipintaa, mutta tuo vaneri pintana on niin kaunis etten raaski sitä peittää 🙂

Kommentoi