VUOSI JÄRKKÄRILLÄ

11/02/2013

Vuosi sitten ostin ensimmäisen järjestelmäkamerani, Canon EOS 350D:n. Päädyin Canoniin parista syystä, minulla oli siitä hyvä mielikuva ja kaverini oli myymässä vanhaa kameraansa halvalla. Ostaessani kameraa en tiennyt järjestelmäkameroista mitään, siis yhtään mitään. Kaikki aukot, valotukset, objektiivit ja muut olivat minulle ihan uusia asioita

Pikkuhiljaa aloin vaan testailemaan kameran manuaaliasetuksia ja tajuamaan miten se toimii. Vielä vuodenkaan jälkeen en luonnollisesti ole ehtinyt/jaksanut lukea käyttöohjeita, mutta niinhän sitä sanotaan että tekemällä oppii. Myös lukemalla blogin kauuta saadun Vauvasi kuvassa -kuvausopas kirjasen, aloin hahmottamaan enemmän aukon kokoa, valotusiakaa ja iso-herkyyttä.

Loppuvuodesta kävin Canonin, bloggaajille tarkoitetussa pilottikokeilussa, muutaman tunnin valokuvaus/kamera kurssilla. Tällainen kurssi olisi ollut mahtava käydä heti kameran ostamisen yhteydessä, mutta tuli niitä ahaa-elämyksiä vielä vuodenkin käytön jälkeen.

Valokuvauskurssin lisäksi olen saanut Canonilta muutaman kerran kameran lainaan. Marras-joulukuussa minulla oli testissä uusin EOS 650D ja sillä otettuja kuvia näkyy esim tässä ja tässä postauksessa. Tuon lainan jälkeen on oma kamera tuntunut ihan antiikkiselta, vaikka ihan yhtä hyviä kuviahan se ottaa kuin ennenkin.

Nyt minulla on testissä Canonin uusi kompakti digijärkkäri, EOS M. Eli tuollainen ihan pikkuinen, tavallisen pokkarin kokoinen kamera, jossa on kuitenkin järjestelmäkameran laatu. Adapterin avulla siihen sopii myös kaikki canonin objektiivit.

Hyvää tuossa kamerassa on ehdottomasti sen pieni koko, muuten kamera on yllättävän painava. Kuvat ovat tarkkoja, taustat pehmeitä ja objektiivi on todella valovoimainen. Kuvat ja takennuspisteen voi helposti näpsäistä suoraan kosketusnäytöltä.

Tällä kameralla kuvatessa ei oikeastaan tarvitse osata kuvata, sillä se tekee kaiken muun paitsi sommittelun puolestasi. EOS M -kameran älykäs näkymäautomatiikka analysoi kuvauskohteen värit, kirkkauden ja liikkeen ja tunnistaa, jos kuvassa on ihmisiä. Kamera valitsee näiden tietojen perusteella sopivat asetukset automaattisesti.

Automaattiset asetukset kuitenkin hidastavat kuvan ottamista. Etenkin lapsia kuvatessa tilanne on jo ehtinyt mennä ohi, ennen kuin kamera on analysoinut ja muuttanut asetukset sopiviksi. Kuten yllä voi eron nähdä, kuvat ovat kyllä parempilaatuisia tällä, mutta tuo pitkä tarkennusaika on todella suuri miinus.

On ollut kiva ja aika hyödyllistäkin päästä testailemaan muutamaa kameraa. Sillä nyt tiedän paremmin miten ja millä tahdon jatkossa kuvata. Tuo kompakti kamera on toki tosi näppärä ja pieni, mutta en ole tähänkään asti kokenut ongelmaksi ”raahata” isoa järkkäriä mukanani. Mielummin panostan nyt uuteen valovoimaiseen ja tarkkaan objektiiviin ja jatkan vanhalla rungolla. Haluan vähentää kameran automaattiasetuksen käyttöä, jota käytän etenkin lapsia kuvatessa, ja oppia manuaaliset säädöt. Ja vain kuvaamalla ne oppii, joten jatkossakkin siis kuljen kamera kädessäni ja jos ei muuta, niin kuvaan varpaitani.

Kuinka moni teistä kuvaa järkkärillä ja millaisia ajatuksia heräsi tästä kirjoituksesta? Olen nimittäin kuullut muiltakin että kameran manuaali on edelleen lukematta sekä että harjoittelu tekee mestarin. Moni myös päivittee sitä, miten ison ja painavan järkkärin mukana kantaminen ei houkuttele.


27 Responses to “VUOSI JÄRKKÄRILLÄ”

  1. kottarainen sanoo:

    Minä olen tehnyt periaatepäätöksen, että kannan sitä järkkäriä mukana. Kyse on mielestäni (omalla kohdallani ainakin) osittain myös asenteesta ja koska kannan joka päivä muutenkin noin kolmen päivän autiosaarireissun tarvikkeiden verran tavaraa, ei siellä yksi järkkäri oikeasti tunnu missään. Kyse on enemmänkin henkisestä kynnyksestä.

    Eli kamera on aina mukana. Käytännössä poikkeuksetta. Päätettyäni pitää tästä kiinni, olen saanut ikuistettua sellaisia tilanteita ja muistoja, jotka muuten olisivat auttamatta jääneet ainoastaan omaan mieleen tai suttuisen kamerakännykän taltioimiksi. Luultavasti vain mieleen.

  2. joo, mulla on just tuo etten halua liian isoa kameraa. Siksi mulla on oma olympus pen ja nyt pitkäaikaislainassa Nikonin s800c eli androidpokkari, missä on wifi ja saan sillä kuvia suoraan vaikka blogiinkin. Jos siis oisin lukenu manuaalin ja osaisin (sain tos pe, ei vielä kokemusta paljon).

    Itse tykkään pienikokoisuudesta siksi, että mulla ei ole sinnikkyyttä kantaa mukana isoa kameraa kun on paljon muutakin kannettavaa. Mitä pienempi, sen näppärämpi ja siksi Olympus on mun järkkärivalinta.

    • Oi toi kamera netillä kuulostaa kyllä kokeilemisen arvoiselta! Sun olympus on kyllä vaikuttanut hyvältä, siinä ei taida olla tällaista tarkennys ja anylysointi ”ongelmaa” kuten tässä canonissa. Se on ainut mikä mua siinä risoo, muutenhan tuollainen pienikokoinen olisi loistava.

  3. Tuuli sanoo:

    Mä sain yhtäkkiä yllättäin joululahjaksi ensimmäisen järkkärini (canon eos 600d) ja hippasen on ollut aika vähissä kameran opettelun kanssa. Olen kuvannut pelkästään automaatilla ja se on lasten touhuja kuvatessa tosiaan armottoman hidas. Ei kai auta muu kuin järjestää jostain aikaa opetteluun. Ja voisi sinne kurssillekin mennä, joka kameran kauppaan kuului 😉

    • Joo, kurssille siitä!! 😀 Mä en ole kokenut oman järkkärin kanssa automaattia kyllä hitaaksi, mutta tässä kompaktissa se on jotain ihan hullun hidasta!

  4. Eedith sanoo:

    Meillä oli ennen tuo 350d, mutta myytiin se pois ennen joulua. Ennen mulla oli kamera aina mukana, mutta lasten myötä käsilaukkuun (joka on samalla hoitolaukku) on tullut muutakin sisältöä eikä kamera enää mahtunut mukaan (asennekysymys toki tai sitten olisi pitänyt olla käsilaukkuna joku weekendmalli). Kameralaukku oli, mutta en oppinut koskaan käyttämään sitä, koska tykkään, että mukana olevat tavarat ovat yhdessä laukussa.

    Ostettin sitten Olympus e-pl3, joka on myös tuollainen pienikokoinen järkkäri. Kamera tulee otettua nyt herkemmin mukaan, kun se vie vähemmän laukussa tilaa. Pitäisikin ottaa tavaksi kuljettaa sitä aina mukana.. Manuaalia ei ole tullut luettua, sillä se tuli vain levyllä eikä meillä ole sellaista konetta, jolla sitä levyä pääsisi lukemaan 😀 Tutullani on ohjeet pdf -muodossa, josko siltä kysyisi niitä ja lukisi.. Saisi kamerasta niin paljon enemmän irti! Ja ainiin, yksi kameran vaihtumisen syy oli myös videokuvaus. On ihanaa saada otettua lapsista myös videokuvaa, joka ei 350d:llä onnistunut…

    • Se on totta että kamerala ei kyllä tee mitään jos sitä ei jaksa/huvita kantaa mukana. Mulla tosin on aina joku sata eri nyssykkää niin en sillä tavalla koe ongelmaksi, rattaissa kun ne kulkee vielä.

      Videokuvaus on tosiaan juttu joka on kiva olla. iPhonella taas saa onneksi ihan suht hyvää kuvaa omiin muistoihin ja kavereille netissä jaettavaksi. Aiemmin kun oli se 650d käännettävällä näytöllä, tuli heti kuvattua enemmän myös videoita.

  5. Mimmu sanoo:

    Meillä mies harrastaa valokuvausta ihan vakavammin ja minä vain lainailen hänen järkkäriään. Muutamia kikkoja hän on opettanut minullekin, mutta en jaksa isommin opiskella kameran käyttöä. Olemme puhuneet paljon tuosta kuvan laatu/ tilanteen dikumentointi- vastakainasettelusta. Useimmat blogikuvani on kuvattu ihan kännykällä juuri siksi että se on aina käsillä ja kuvausvalmiina, ja jos lähden hakemaan järkkäriä, on tilanne ohi. Mies taas panostaa kuvien laatuun, valotukseen, varjoihin ynnä vastaaviin. Sun blogissa in kyllä paljon hyviä kuvia molemmissa suhteissa. Ehkä mäkin joku päivä opin 🙂

  6. Minishow sanoo:

    Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta, täytyy osallistua arvontaan tai hakea kirjastosta. Olisi nimittäin itsellekin tosi tarpeen jonkinlainen kuvauskurssi ja sinun kuvat näyttää tosi kivoilta. Myös kuvanmuokkauksen saloihin olisi kiva tutustua, mutta sehän on taas ihan oma juttunsa.

  7. supervain sanoo:

    me hommattiin samsungin mikrojärkkäri. Mies osti siihen jonku sovittimen et siihen saa ihan mitä tahansa putkia laitettua. Mä oon tykännyt enemmän kun perus möhkälejärkkärist!

  8. Anne sanoo:

    Sinä muistutat ihan hirmuisesti minun hyvää ystävää, nutturat ja kaikki! 🙂
    Käyppä kurkistamassa http://johannarmatka.blogspot.fi/ niin näet ystäväni Johannan. 🙂

    Teissä on hirmuisesti samaa monessa mielessä, kamerasta lähtien. 😉

    Minä vain haaveilen hienosta kamerasta. No, ehkä joskus.

    Ihania kuvauskulmia sinulle!

  9. Mulla on nyt uus kamera, 7D ja voi olen rakastunut!(vaikka opettelen vasta käyttämään) Kyllä jaksan sitä kannella mukana paitsi töihin en sitä vie…

    periaatepäätös on järkkärin kanniskelu mutta sun kuvat ovat olleet aina hyviä ja linssi on tärkeämpi runkoa! :)) otetaanko kevätretki yhdssä jonnekin kunhan tää kevät nyt etenisi 😀

  10. Taina sanoo:

    Minusta nuo vertailukuvat olivat ihan yhtä hyvälaatuisia, mutta jos tarkoitit sitä, että toisessa kuva on taustasta pehmeämpi, se johtuu vain objektiivista. Saman tuloksen saat 350d:llä, kun vaihdat sen 22millisen objektiivin siihen. Tällainen huomautus sen takia, että helposti ihmiset erehtyvät luulemaan vanhoja kameroitaan jotenkin huonommiksi kuin markkinoiden uusia. Kyllä ne hyvät kuvat saa niin ammattijärjestelmäkameroilla kuin näillä pienillä 1000d-kameroillakin, se riippuu vaan kuinka käyttäjä osaa käyttää kameraansa. Sä kyllä oot ottanut hyviä kuvia, tämä ei ollenkaan ole mikään piikki! Mutta tuossa vertailukuvassa Canon eos M:llä oli saatu kyllä huippuilme Elvikselle, niin kadehdittavan ihanan näköinen poika!

    Ja kiitos tutustuttamisesta Canon eos M:ään, enpä ollut kuullutkaan! 🙂

    • Aih, no kiva kuulla. On mielestäni eos M:n kuva myös tarkempi ja värit syvemmät, mutta tosiaan ei ero mitenkään valtava ole.
      Ja samoin olen järkeillyt, vanha runko on kuitenkin hyvä ja toimiva, uudella valovoimaisemmalla obektiivilla saa jo paljon aikaan.
      Kiitos kommentista!! 🙂

  11. Ceraci sanoo:

    Joululahjaksi sain järkkärin ja nyt on opeteltu kuvaamaan sillä. Kovin olen koittanut muistaa sen aina nakata kassiin lähteissä kotoa, mutta taas jäi viime reissulta kotiin se. On varmaan pitkälti tottumiskysymys jaksaako sitä ”raahata” mukanaan vai ei. Eipä se ole tuolla kassissa niiden kaikkien muiden romujen lisäksi niin hirveästi painanut. 😀

    Nikonin tarjoamaan tutustumiskoulutukseen pitäisi varmaan osallistua, kun sellainen mahdollisuus annetaan kameran ostajalle. Sieltä voisi hiukan aueta paremmin tämä kuvaamisen maailma. (Sitä ohjekirjaahan ei siis ole luettu.) 🙂

    • Tarpeeksi monta kertaa kun sitä rahaa mukana tai säilyttää näkyvillä niin tulee herkemmin otettua mukaan varmasti! 🙂 Kannattaa ihmeessä mennä sille kurssille! 🙂

  12. Heidi sanoo:

    Toi pieni näyttää kyllä tosi kätevältä. Mä olen vähän laiska raahaamaan kameraa mukana, vaikka sitä teenkin. Tai olisi kiva jos se olisi vähän pienempi.. 🙂

  13. Mrs KS sanoo:

    Itse ostin kanssa järkkärin ennen vauvan syntymää, koska pähkäilin että tulevaisuudessa ei enää lähdetä kotoa ihan vaan avaimet ja kännykkä taskussa. Viikonlopun kestävän alkeiskurssin jälkeen osasin laittaa kameran päälle 🙂 Ja opeteltavaa kyllä riittää edelleen!

  14. Tytti sanoo:

    Mun järkkärin manuaali taisi mennä suorinta tietä roskiin 😀 tuo eos m kuulosti muuten hyväktä (kun se järkkäri kokonsa vuoksi jää usein kotiin) mutta tosiaan miinus tuosta putkästä tarkennus ajasta 🙁

Kommentoi