KOURA & PINSETTI

20/08/2012

Eilisen Ravintolapäivän ehdottomasti hauskin konsepti oli vauvojen gourmetravintola Koura & Pinsetti. Nimensä mukaisesti vauvat saivat nauttia upean kolmen ruokalajin ateriansa käsin. Tarjolla oli mm kurkkua kolmella tavalla, luomu kasviksia, itse tehtyä leipää sesamtahnalla, lihapullia sekä tattarilettuja ja marjoja.

Elvishän on sormiruokailussa jo lähes konkari. Kaikki ateriat eivät mene itse alas, mutta sanotaan että noin puolet päivän ruoista hän syö sormin. Ravintola oli myös hyvä paikka tutusta sormiruokailuun niille jotka eivät sitä ole ennen kokeilleet tai vasta aloittelevat kiinteitä. Ravintolan emäntä kertoi samalla sormiruokailusta ja antoi kivoja vinkkejä siihen.

Itse olen suuri vauvantahtisen sormiruokailun kannattaja ja suosittelen omasta kokemuksestani sen ainakin osittaista harrastamista. Siinä vauva oppii erilaista koostumuksista ja lämpötiloista. Ruoka tulee tutuksi myös ulkonäön ja tunutuman kautta sekä suun hermosto että sorminäpäryys kehittyy. Koko perhe voi näin ruokailla yhdessä samaan aikaan, omaan tahtiinsa ja vauva oppii tunnistamaan milloin hän on kylläinen ja lopettaa syömisen siihen.

Ihana että niin moni on innostunut Ravintolapäivästä, kaikki ravintolat missä olemme käyneet ovat olleet hurjan ihania ja ruoka hyvää. Ihan tässä lähistöllä oli monta kivaa paikkaa, Koura & Pinsetti meidän kotipihalla. Marraskuussa taas seuraavan kerran.

Onko teille sormiruokailu tuttua puuhaa? Kuinka moni sitä ”harrastaa” ja mitä olette siitä mieltä? Entäs ulkopuoliset? Itse olemme saaneet ravintolassa vain hymyjä Elviksen ruokaillessa (ja sotkiessa), mutta
vahnemmat ihmiset kuulemani mukaan ihmettelevät ja kummaksuvat tätä. Entä kuinka moni osallistui Ravintolapäivään, ravintoloistijana tai asiakkaana?

Uskomatonta, meidän lapset ovat olleet yöunillaan kohta jo tunnin. Tuntuu ihan kummaliselta. Molemmat nukkui päivällä niin huonosti, tai Kaapo ei yhtään että saatiin ne aikasin nukkumaan. Tämä päivä on kylläkin siitä syystä tutunut jotenkin loputtoman pitkältä.

Kävin tänään hakemassa postista pahvilaatikollisen Crocseja! Yhdet kumpparit tosin vielä puuttuivat. Jos ette ole käyneet, niin tästä pääsette Crocsin 50e lahjakortin arvontaan. Tämän kuun loppuun myös Zalandosta lukijani saavat 10% alennuksen yli 50e ostoksista koodilla .zalandoetumamigogo. Niin ja mainostetaan nyt vielä, oma Facebook kirppikseni on täynnä ihanania vauvan vaatteita ja kokoajan tulee lisää 😉

Tahdon vielä kiittää ihan hirveästi teitä kaikkia ihania ja ahkerasti kommentoivia lukijoita! Teidän takia jaksan tätä blogia kirjoittaa. Olen saanut teiltä ihan hirmuisesti ihananaa ja kaunista palautetta, KIITOS! <3 Ja uusia lukijoitakin on yhtäkkiä tupsahtanut listoille vaikka kuinka monta. Tervetuloa!!

Minttu


22 Responses to “KOURA & PINSETTI”

  1. Mimmu sanoo:

    Minä olin ajatellut, että Valolle olisi aloitettu kiinteät sormiruoalla ja syäty soseita vain ns. hätätapauksessa. Toisin kävi, vauva kun ei ymmärtänyt sormiruokien päälle yhtään ja oli pitkään melkoinen sihtikurkku. Nykyään kyllä syödään kaikkea sormin, oli sitten kyse leivästä, vihannespalasta tai vaikka puurosta. Eli ei meillä siis varsinaisesti sormiruokailla, mutta tarjolla olevaan ruokaan saa tutustua kaikilla aisteilla, oli se sitten missä muodossa hyvänsä. vaatii kovaa siivoamista, joten siksi kodin ulkopuolella pitäydytään vähemmän sotkevissa elintarvikkeissa tai sitten vanhemmat syöttää 🙂

    Niin ja kiitos itsellesi, tätä blogia on ihana lukea!

  2. SARA sanoo:

    Meidän F on täysin sormiruokailutettu ja taitaa samaa rataa mennä pikkuveljen kanssa myöskin. Tuola ravintolassa oli vissiin käymässä meidänkin sormiruokailija kavereita 🙂

  3. Anonymous sanoo:

    Meillä ei syöttäminen onnistunut, ja tyttö ei muutenkaan ollut hyvä syömään. Onneksi kaveri kertoi sormiruokailusta, sillä tavalla tyttö söi ainakin jotain. Siis sormiruokailu on ylivoimaisesti paras keino saada lapsi syömään! Tuttavapiirissä on sellainen pariskunta joka kaksivuotiasta lasta vieläkin syöttää, ja jopa pitää käsistä kiinni ettei saisi lusikasta kiinni…ihan sairasta touhua!

    • Meillä vähän sama juttu, muutaman lusikallisen saa sosetta menenmään muuten aikalailla itse syö. Onneksi sentään toimii niin, pääasia että lapsi saa ruokaa edes jostain.
      Vanhempi poikamme oli taas tosi kiinnostunut alusta alkaen syömään itse lusikalla ja vuoden ikäsenä söi jo niin itse.

  4. Katriina sanoo:

    Meillä on täysin sormiruoka lapsukainen tää meidän poika.
    Meillä aloitettiin joskus viidenkuukauden iässä ja herran ollessa nyt 1v3kuukautta hän on lähes kaiken syönyt itse ja aivan mielettömän mahtava tapa ”ruokkia” lapsi.

    Sormiruokailu on yksi lempiaiheista ja siitä voisin jutella vaikka kuinka. Pitääkin tehdä bloggaus siitä joskus!

  5. Taina sanoo:

    Meillä ensimmäinen sosesyötetty lapsi on nirso ku mikä, toinen kokeilu sitten laitettiin sormiruokailemaan, ja ihan on eri meininki. Syö isoveljeään paremmin ja isompia annoksia, vaikka kaksi vuotta ikäeroa. Puuro syötetään nykyään lusikalla, kun laps lopetti 10kk iässä puuronsyömisen itse. Lusikalla syötettynä kyllä syö nykyään, ja välillä vähän itse auttaen.

    Oon kyl kokenut, että monia ärsyttää tällainen paremmuuden tavoittelu siinä missä kestovaippailu, perhepeti ja muut ”erikoisuudet”, niin kuin tässä nyt yritettäisiin todistella hyvää vanhemmuuttaan jollain kikoilla. Ja toisaalta taas ihmiset kattoo ja kommentoikin aika suoraan sitä sotkua. Ärsyttää, sillä myös lusikalla syötettävät ja lusikalla syövät muksut sotkevat aika lailla. Se, että jos kerron sormiruokailusta muille, on lähinnä siksi, että itse olen tosi kiitollinen, kun joku mua vuosi sitten sormiruokailusta valisti! Se vaan on niin.. luonnollista ja toimivaa, kaikille!

    • Onneli sanoo:

      Itsekin olen ihmetellyt mikä joitakin ihmisiä niin ärsyttää siinä mitä valintoja toiset tekee, etenkin juuri näinpäin että sormiruokailua, vessahätäviestintää ym. katsellaan pitkin nenänvartta ja kuvitellaan kyseisten vanhempien tosiaan olevan jotain paremmuudentavoittelijoita. Ei me olla tehty niitä valintoja koska halutaan olla parempia vanhempia kuin muut vaan siksi että halutaan parasta meidän lapselle ja sellaiset luonnolliset vaihtoehdot on meidän mielestä ollut niitä, jonkun muun mielestä sitten taas on parasta ensin opettaa lapsi vaippaan jotta voi parin vuoden päästä opettaa sen siitä eroon ;D (heh, sori kärjistys!) Lisäksi välillä juuri se, että puhuu/kertoo asiasta tuntuu olevan monelle hyökkäys, vaikka ottaisi asian esiin täysin luontevasti juttujen lomassa ja ajattelee, että jos joku tästä jotain uutta tietoa saa minkä perusteella voi tehdä aitoja valintoja, niin hyvä. Kaikissa neuvoloissa kun ei tosiaankaan kaikki terkkarit tiedä/kannata ihan kaikkea ja kaikki ei itsenäisesti hae tietoa eikä kaiken uuden keskellä edes jaksaisi, niin musta ainakin on ollut ihanaa, kun on matkan varrella saanut erilaisia vinkkejä, kirjallisuussuosituksia jne. ja sitten voinut katsella mikä tuntuu itsestä hyvältä omalle lapselle.

      Kiva että ravintola onnistui nostamaan sormiruokailua taas vähän tapetille ja ens viikollahan sitten saadaankin ihan suomenkielinen käsikirjakin aiheeseen Ripleyn raamatun rinnalle, joten tietous toivon mukaan vain lisääntyy 🙂

    • Meidän esikoinen on syönyt aina mitä vaan, loistavalla ruokahalulla, vaikka kuinka paljon. Mutta Elvis taas on ihan toista maata. Itse syöden sille maistuu paljon paremmin. Puuroa ei olla ikinä kokeiltukkaan antaa sen itse syödä. Kuulosta toooosi sotkuselta 🙂

      En ylipäätään ymmärrä muiden arvostelua, etenkään kun on kyse vanhemmuudesta. Eiköhän kaikki tee niin kuin parhaaksi näkee ja kokee. Toki voi aina vinkata ja jakaa omia kokemusksiaan. Sellaisesta on myös vähän hölmö ottaa nokilleen.

    • Taina sanoo:

      Me sormisyötettiin se puuro niin, että ensin tehtiin se ja sit annettiin jämähtää. Sit se oli semmosta kovin rieskamaista. Kuulostaako tosi herkulliselta:P Ihmekös ku ei enää jaksanut sitä pupeltaa! 😀

  6. Mama D sanoo:

    Onpa hauska idea. Englannissa tuo sormiruokailua kannustetaan neuvolassa heti kun kiinteille aletaan. Soseita ei edes mun muistaakseni paljo mainittukaan. Musta se on just hyvaa, kun itse pystyy kans syomaan samaan aikaan, eika oma ruoka jaahdy kun syottaa vauvaa. Minusta itsestakin ruoka maistuu paljo paremmalta jos sita voi syoda sormin.

    • Kiva kuulla että siellä on näin! Minulle neuvolan terkka sanoi, kun puhuimme keväällä kiinteiden aloittamisesta, ettei suosittele sormiruokailua, vasta reilu 8 kk voisimme kokeilla… Onneksi tein niin kuten itse koin meille parhaaksi.

  7. Annarilla sanoo:

    Meillä on ekan kanssa jouduttu aloittamaan painonkehityksen takia kiinteitä kesken mun sormiruokapähkäilyjen, eikä sille olis varmaan samasta syystä tuo setti sopinutkaan koska ei ole koskaan ollut kovin kiinnostunut ruoasta, lähinnä juurikin vaan tutustumisesta, eli kovasti sormiruokaili, tai siis siirteli ruokaa paikasta a paikkaan b eikä paino antanut tälle mahdollisuutta antaa aikaa tai mahdollisuutta syödä edes vähän mitä milloikin, joten samalla äiti laittoi lusikalla suuhun. Ei se vieläkään saa syödä lapsentahtisesti, paino tippuu ja lapsi on kiukkuinen jos niin antaa tehdä… sen tahti on hyvin antiravinteinen ;D
    ehkä kohta tuokin jo saa oman tahtinsa, nyt on jopati muutaman kerran sanonut olevansa nälkäinen, tosin ei se ruokailussa ole näkynyt, mutta silti, tunnistaa edes sen.
    Tää toinen tapaus taas kävi niin etten jaksanut miettiä koko asiaa ja neiti oli ihan intopinkeänä lusikoista… no sillä ollaan menty, kunnes nyt tulee ulos vastapallona kielellä lähes kaikki mitä ruokana lusikoidaan suuhun, mutta sormilla menee, siispä sormilla mennään kunnes homma toimii toisin, tai jos ei toimi, niin ei haittaa. Tällä ei oo sitä kamalaa vaakajuoksutusta eikä mitään syytä siihen olisikaan tällä kertaa. Sen verran ruoka kiinnostaa tätä kakkosta 🙂

  8. Anonymous sanoo:

    Tää kaikki on mulle niin uutta. Esikoinen vasta 2kk ikäinen ja opettelen hurjalla tahdilla kaikkea uutta vauvoista ja ylipäänsä lapsista. Tämä sormiruokailu juttukin oli ihan uutta minulle ja oli mielenkiintoista lukea siitä, etsin myös heti lisätietoa aiheeseen. Kiitos sinulle ihanasta blogista, siitä on ollut paljon apua tähän täysin uuteen maailmaan tutustumisessa.

    T. uusi fanisi, Laura 🙂
    ps. lähetin myös kaveripyynnön kirppis sivullesi.

    • Moi Laura! Ihan parasta kuulla että olet saanut vinkkejä ja tykkäät blogista! Stten tämä on juurikin tämän arvoista! Ihanaa! Ja onnea uudesta vauvasta! :)) Kommentoihan taas ja kerro sitten viimeistään kuulumisia kun aloitatte kiinteiden syömiset! 😉

  9. Anonymous sanoo:

    Me ollaan kokoeiltu sormiruokailua vähäsen, silloin tällöin siis jotain parsakaali-kukkakaali-kurkku-aterioita, mutta niitäkin aika myöhäisellä iällä, en jotenkin ole uskaltanut antaa tytölle käteen mitään. Neuvola papereissakin(siis täällä Suomessa!) kehoitettiin kokeilemaan sormiruokailua, mutta mitään vinkkejä ei ollut, joten olin äärimmäisen arka ja epäilevä antamaan lapselle mitään. Vähän kujalla koko touhusta olin koko ajan. Seuraavan kohdalla aion ottaa enemmän selvää asiasta ja ehkä me syödään sit vaan sormiruokaa 😉 Nyt melkein vuoden iässä annan tytölle melkein kaiken käteen, mutta niin kai sen kuuluukin mennä. Me tosin harjoitellaan jo itse lusikalla syömistä, joka välillä sit menee sormiruokailuksi. 😀

    -S

    • Kattattaa ihmessä kokeilla ja jos tuntuu epävarmalta niin tutustua paremmin ensin aiheeseen! netistä tietysti löytyy paljon kaikenlaista tietoa, mutta kuten Onneli tuolla ylhäällä vinkkasi uudesta kirjasta! Pääasia että tekee niin mikä tuntuu itselle ja perheelle parhaalta 🙂

  10. Meillä esikoinen aloitti kiinteät soseilla ja sai vasta vajaan vuoden iässä syödä sormin jotain pientä (mikä tuntui tuolloin kovin mullistavalta) Nyt 2,5-vuotiaana häntä saa vieläkin syöttää varsinkin aamulla (puuroa) ja iltapalalla (jogurttia), päivän pääateriat syö usein sormin vaikka haarukallakin osaisi…
    Nuorempi aloitti sormiruokailun 6kk iässä (kun soseet eivät yli kuukauden kokeilujen jälkeen maistuneet lainkaan) ja alkoi heti syömään tosi paljonkin. Nykyään, 14kk iässä, lusikoi itse puuronsa ja syö monia ruokia itse lusikalla tai haarukalla. Jos se ei kunnolla onnistu niin ottaa sormet peliin…

  11. Riikka sanoo:

    Moi, istuin teitä vastapäätä Oonan kanssa sormiruokaravintolassa. Se oli ihan uutta touhua meille mutta ollaan jatkettu, kun Oona vaikuttaa nauttivan. Soseiden syöttämistä en oikeen osannut kyseenalaistaa, kunnes tuli tällainen mahdollisuus kokeilla! Ihan huippua, jee 🙂

Kommentoi